Jan Guillou, Tjuvarnas marknad


Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).


Nu har jag läst färdigt Guillous senaste bok, Tjuvarnas Marknad. Den handlar om vissa Skandiadirektörer och deras organiserade plundring av arbetsgivarens kassakista. Den handlar oxo om dessa människors barn, ett antal BRATs med American Express Platinakort.

Med egentligen är det en kriminalroman, en sorts deckare. Och när Guillou skriver deckare så blir det politiska budskapet tydligt. Men det stör inte mig, och jag tror inte att människor med en annan politisk grundsyn än Guillou störs heller.

I korthet går historien ut på att det begåtts ett antal inbrott i miljonärsbostäder. Det märkliga är att tjuvarna lyckas ta sig förbi alla larm och lås utan spår. Dessutom är det stulna mycket värdefull konst, extremt dyra viner och dessutom juveler. Vid varje inbrott försvinner värden för 8-10 miljoner och man satsar från polisledningen på att tillsätta en tillfällig utredningsgrupp som kommer att ledas av polisintendent Ewa Johnsén.

Den förra boken jag läste av Guillou var Häxornas försvarare. Då slogs jag av den berättarglädje som han visade när han inte satt fast i romanserier som böckerna om Arn och Hamilton. Samma känsla får jag när jag läser den här boken. Det märks att han inte skriver bara på ren rutin. Historien är inte orimlig, men det kanske är för att bakgrunden är korrekt, den s.k. Skandiaaffären.

Det är en ytterst underhållande bok som handlar om en liten utvald grupp människor som media skriver om varje dag. Gänget som beställer in en -mäklarbricka- på Kharma, och där de som stjäl lite hamnar i fängelse och den som stjäl mycket går fri. Boken får en fyra av fem möjliga. Skitbra!

ISBN 91-642-0132-5


7 svar till “Jan Guillou, Tjuvarnas marknad”

  1. Det tycker jag gott att du kan göra. Jag har egentligen bara en liten invändning mot boken. Och det är att jag inte tror att Bratsen är så förbannat korkade i verkligheten som de är i boken. Men det är klart, osvuret är bäst..

  2. Guillou vet vad han talar om. Han är utan tvekan en av de mest intelligenta personer det här landet fött fram. Att han nu säger en del obehagliga sanningar gör det inte mindre angelägtet att läsa honom. Han kan skriva både engagerande och spännande som i sina böcker för brödfödan om Hamilton och Arn. Den sistnämnda också med en viss historisk fakta. Läs Guillou – det är han värd. Inte minst hans senase krönika i Aftonbladet som är rent genial!

  3. Lustigt nog så var det inte jag. Men det var från denna dator.. :) Men frågan var en ren plankning från vad jag skrivit.. :)