Jan Björklunds kravliberalism nästan komisk


Jan Björklund arbetar verkligen hårt för att bli ihågkommen som ”Rottingmajoren” hos dem som kommer att se tillbaka på alliansens regeringstid.

Det är klart att det sticker i ögonen på de flesta högersympatisörer att ungdomar som av en eller annan anledning misslyckats i gymnasiet får en andra chans. Dessutom behövs det ju pigor nu när pigavdraget är infört, så varför man över huvud taget har en samhällsfinansierad gymnasieskola gnisslar de nog en hel del om. Man har redan kommit upp med förslaget om att avgiftsbelägga högskolestudier så den som inte förstår vartåt högerpartierna lutar har nog inte förstått så mycket tidigare heller.

Mer mystiskt är väl kanske att flera av regeringens egna medlemmar pluggat på Komvux, bland annan finansminister Borg.

AB: ”Det ska inte längre vara möjligt för att läsa upp sina gymnasiebetyg på Komvux. Däremot ska det fortfarande gå att tenta upp betyget. Det föreslår regeringen i den nya skollagen som presenteras på måndag. Tidigare har missnöjda elever kunnat läsa upp sina dåliga betyg på Komvux för att få en större chans att komma in på högskolan. Med det nya Skollagsförslaget som presenteras i morgon ska bara personer som saknar betyget godkänt kunna läsa upp betygen.”

Denna kravliberalism kallas också för illiberalism och ordet ”liberal” håller alltmer på att falla ur alla skrivningar om högerpolitiken. Vi är många idag som tänker på en mer feodal tidsålder, en period då alla visste vem som var herre och vem som var tjänare. Dagligen skäller människor även på socialdemokratin, men ingen ska ta ifrån dem det faktum att det oftast var de som satt i regeringen under de år som skillnaderna trappades ner. Nästa steg blir givetvis att slopa Komvux helt.

Samtidigt med att jag blir arg, ledsen och besviken över den så tydligt människofientliga politik som

företräds av Björklund så sitter det en liten horn-
försedd typ på min axel som hela tiden viskar bråka inte, bråka inte, de förstör för sig själva, ”- han kommer aldrig att kunna visa sig ute på stan efter valet 2010.”

Den lilla viskningen är givetvis helt korrekt ur saklig synpunkt. Ordet liberalism har fått en helt annan betydelse under vår högerregerings tid. Själv har jag alltid kallat mig liberal, men frågan är om folk förstår vad jag menar om jag gör det i fortsättningen. Och begreppet har verkligen ändrat karaktär. Idag återfinns alla liberaler till vänster om alliansen, något som många gamla liberaler givetvis beklagar.

Jan Björklunds politik fanns inte ens under nittiotalet, i vart fall var det ingen som vågade sjunga elitismens lov på samma sätt som han och de andra högerpartisterna gör idag.

i Andra om: , , , , , , , , , , , ab123 dn1 svd ex12 t

[tags]Jan Björklund, Komvux, Illiberalism, Rottingmajoren, Högerpolitik, Val2010, Kravliberalism, Feodalsamhället, Klassamhället, Pigavdrag, Alliansen, Politik[/tags]


26 svar till “Jan Björklunds kravliberalism nästan komisk”

 1. Ja hans krav är många, och ännu mera imponerande vore det om någon kunde sammanställa alla hans krav, både de som genomförts och de som föreslagits . De trillar ju in mycket regelbundet, så om man dessutom placerade dem på en tidslinje, så skulle man nog kunna finna ett mycket regelbundet mönster.

 2. För att lärarna ska ”återfå” sin respekt inför lärarna kommer nog snart Björklund att återinföra smisk på fingrarna med pekpinnen.

  det roliga egentligen är att man har redan nu i många kommuner bestämt att folk inte ska kunna läsa upp färdiga betyg, men här vill uppenbarligen Björlund bestämma över kommunerna genom lag. Återigen så vill inte Allianzen respektera den kommunala självbestämmanderätten.

 3. Var det inte Björklund som ropade ”Runka upp stridskuken nu!” till sina soldater som officer?

 4. Det är tragiskt att se folkpartiet som i alla tider värnat om allas rätt till en bra utbildning helt styra vilse när man försöker rätta till missarna som (S) gjort.

  När man hela tiden talar om jobblinjen & kunskapssamhället och ställer allt högre krav i arbetslivet så måste det finnas större, inte mindre möjligheter att vidareutbilda sig och komplettera eventuella missar. Krav är en självklarhet, men måste kompletteras med stöd annars är kraven meningslösa.

 5. Varför skulle han inte kunna visa sig pa stan efter 2010? Vi är ju rätt manga som haller med honom om detta…

  Att hans politik skulle vara ”tydligt människofientlig” haller jag inte med om. Snarare är det ju sa att komvux dränerar resurser fran vanliga skolan. Dvs det blir större klasser och sämre lärandemiljö i vanliga skolan för att en viss grupp människor vill kunna läsa samma kurs flera ganger pa Komvux. Saledes drabbas svagare elever i den ”vanliga” skolan.

  Jag tycker ni gör det lite enkelt för er när ni raljerar om majorer och pekpinnar för ni latsas som att detta är ett beslut som inte har nagra vinnare. Om ni inte ser bada sidorna och försöker första bakgrunden blir det svart att ta era inlägg pa allvar.

 6. När nationalliberalerna upptäcker ett fel på maskinen så är det aldrig maskinen det är fel på, felet skall sökas hos de individuella kuggarna. Lite vapenfett är allt maskinen behöver för att gå som en klocka.

  Förstår inte hur du kan ha sett dig själv som liberal på länge. Idag krävs det att man omfamnar den nyliberala marknadsmaskinen för att vara liberal, att vara socialliberal idag är att erkänna liberalismen som misslyckad. För mig är liberal ett skällsord.

  • Förstår inte hur du kan ha sett dig själv som liberal

   Jo fast jag är liberal i ordets bemärkelse, och socialist. Inte illiberal…

 7. Det framgår med all önskvärd tydlighet att du läser för mycket tidningar och för lite på regeringens hemsida. Förslaget handlar om att individer som redan har VG i en kurs, inte skall få ta plats och pengar från en människa som inte har godkänt betyg (det är tydligen rätt många utan godkända betyg som inte får ”plats” på komvux och således hamnar helt utanför). Om _något_ är det väl ANTI-elitism. Och jäkligt vettigt.

  De som är mot detta förslag kan ju inte vara riktigt kloka — slösa pengar på drönare som vill slöa ett år extra på skattebetalarnas pengar i en VÄL GODKÄND kurs och ta plats från stackarns som misslyckades i gymnasiet pga. bråk i hemmen eller liknande? Vad är ni för människor…

  Har man VG så har man redan behörighet för högskola, så det du skriver stämmer inte. Dessutom drabbar de bara dem med IG. Håll dig till fakta! / Jinge

 8. #8 Khanan har rätt, så jag förstår inte varför Jinge uppmanar honom att hålla sig till fakta. Visst kan man ha högskolekompetens genom att ha många VG, men det är inte säkert att VG räcker för alla utbildningar. Då får man tenta upp betyget, men man får inte ta platsen från den som har IG och behöver gå på KomVux för att få ett fullständigt gymnasiebetyg.

  • Den normala Komvux-eleven läser in godkänd för att få högskolebehörighet. De som eventuellt satsar på högre betyg, varför skulle de exkluderas? De är i minoritet.

 9. Jinge du kunde ju börja med att läsa din egen blog ”Skollagsförslaget som presenteras i morgon ska bara personer som saknar betyget godkänt kunna läsa upp betygen.” Det finns ingen högskoleutbildning som kräver mer än godkänt i en gymnasiekurs.

  Att inte låta folk med MVG i nästan alla ämnen läsa ett år på komvux för att kunna få MVG i alla ämnen och komma in på läkarlinjen tycker jag är ett av Björklunds bättre förslag, det är slöseri och bidrar till betygsinflationen.

  • Jinge du kunde ju börja med att läsa din egen blog

   Nej föör faan! Den kan man inte lita på… :-P

 10. gonzo:

  ”Snarare är det ju sa att komvux dränerar resurser fran vanliga skolan. ”

  Är det ”kravliberalen” i dig som talar? ALLA ekonomiska utvärderingar säger en och samma sak: pengar spenderade på människors utbildning och möjlighet till utbildning är det bästa nationalekonomiska vettiga ett land kan göra. Hence, Obamas uppmaning till amerikanarna att studera ett år till speciellt efter high-school. Hur de ska få det att gå ihop ekonomiskt är ju en annan kravliberal grej.

  Komvux ska vara kvar för ALLA. Även för de ”kravliberaler” som inte når upp eller som vill förbättra sina betyg.

  /M

 11. Man kanske ska kolla på varför man vill neka vissa att läsa på komvux.
  Det är ju för att regeringen har sparat 600 miljoner kronor på den för att finansiera skattesänkningar.
  Om man minskar en verksamhet med såpass mycket så är det ju självklart att alla inte får plats, men istället för att satsa på utbildningar så minskar man urvalet av folk som får läsa där och alla som inte får plats får liksom skylla sig själva för att dom råkade ha rätt kriterier.
  Då kommer folk att det uppenbarligen hade varit bättre att man satsat på att inte göra bra ifrån sig för då är chansen större att man får läsa vidare.

 12. Nu hänger jag inte med (har inte läst hela förslaget); men man har väl aldrig kunnat läsa upp ett betyg man redan hade godkänt i? När jag läste på komvux för några år sedan kunde jag bara välja att läsa ämnen jag inte redan hade 3 eller bättre i.

 13. Tycker ni inte att det är konstigt att hela gymnasieskolan har blivit taktikpluggande? Många i min klass söp skallen av sig, eftersom de visste att de ändå kunde läsa upp betygen på Komvux och på så sätt komma in på läkarlinjen. Varför ska de få studiemedel för att läsa samma utbildning flera gånger? Är det inte smartare att samhället lägger dessa pengar på att bota cancersjuka barn? Det är detta som NI måste försvara, ni verkar tro att pengar växer på träden.

 14. Uppenbarligen kan du gå på komvux och läsa upp ämnen som man har godkänt i, dock har en del kommuner tagit bort den rätten och nu vill man om jag förstår det rätt ta bort den i alla kommuner.
  Man kan dock tenta upp sina betyg, men det får man göra utan studiemedel.

  Ta dig 5 minuter och läs på hur det är idag:
  http://www.syoguiden.com/komvux/

 15. @Marcus R
  Kommunterna får idag låta folk läsa upp till MVG. Alla kommuner gör det inte – du kanske gick i en sådan

  Åter till frågan
  Det är verkligen ÅTER. För nu får vi det system som fanns när jag gick på gymnasiet på 70-talet. Tidigt på våren meddelade läraren vad man hade för betyg och om man inte var nöjd fick man hoppa av för då skulle man inte kunna meddela något betyg. Av de som skulle bli läkare eller gymnasiklärare var det ganska många som tog skuttet – läste på Hermods och tentade av ämnena terminen/året efter.
  (Vi andra som skulle till icke spärrade utbildningar som juridik, samhällsvetenskap etc gick ut med våra halvdana betyg

 16. @Marcus R.
  Bara i var femte kommun har man rätt att få läsa upp godkända betyg. I resten av kommunerna är det antingen totalstopp eller möjligt bara om det finns platser över.
  Men även detta vill alltså alliansen reglera genom lag.

 17. Någon som vet ifall man kan söka till Komvux i en kommun som tillåter att man läser upp redan godkända ämnen, eller om man måste bo eller ha pluggat i kommunen ifråga.

 18. Var själv en riktig strulpelle i skolan och i högskolan, hade svårt att hitta något som intresserade och passade mig. Nu har jag doktorsexamen sedan några år tillbaka, driver företag och är i största allmänhet den nya liberalismens idealmänniska. Iaf om man ser till de senaste 10 åren, innan dess var jag en av dem oönskvärd person, en person som utnyttjade komvux och de möjligheter som gavs av generösa studiemedel, sånt som inte finns idag. Men det är de sociala framsteg som arbetarklassen tillkämpat sig under 1900-talet som är det som tagit mig hit. I ett liberalismens samhälle hade detta inte varit möjligt. Det är mina bröder och systrar som är kvar hos arbetarklassen som jag har att tacka för allt jag idag har.

  Hur fungerar det med kurser som har labb-moment? Har aldrig hört nån tenta av labbar. Jag fick inte göra det på min tid och att tillåta det idag skulle väl göra det möjligt att kringå herr Björklunds senaste utspel, men vilket nedköp i utbildningskvalitet.

  Inget studiebidrag och ingen plats, allt som allt, så är de slutsatser som dragits här korrekta rent praktiskt. Det som talas om här är teoretiska möjligheter utan praktiskt betydelse för de som drabbas. Möjligheter som bara fungerar som argument i teoretiska diskussioner.

 19. Man har ju sett att engagerade lärare kan göra underverk. Så varför inte satsa på en ännu bättre lararutbildning, gärna förlängd med ett år?

  Den är förfärligt den här ”kravdebatten” initierad av ”rottinmajoren” Björklund, (han med det vulgära språkbruket) som påminner om min realskoletid i Sveg i slutet av femtiotalet, då aga var tillåtet och då man proppade in fragemenatarisk, onödig kunskap i de priviligerade eleverna. Möjligen för att bi senare skulle kunna briljera med årtal och fragmenteriska lösryckta sentenser inför de som inget kunde. Vad vet jag?
  För ytterst få hade råd och möjlighet att fortsätta efter folkskolan.
  Det var ett mycket segregerat samhälle, och det är väl man nu vill ha tillbaka nu igen. Klassklyftor och en tydlig uppdelning av eleverna.
  Med elitskolor efter amerikanska mått – och yrkeskolor med nästan ingen teori för populasen.