Jakten på de rödgröna har börjat

Egentligen är rubriken lätt missvisande, för jakten började i samma ögonblick ordet rödgrön sades första gången. Att Sahlin, Ohly och nu Bodström redan varit i fläkten är bara själva begynnelsen av den, nu kan vi räkna med att mycket stora resurser läggs ner fram till valet för att omöjliggöra för de rödgröna att ta makten ifrån högeralliansen.

Dessvärre så hjälper de rödgröna själva till, det är inte bara Sahlin som åker på kändisparty på Mallorca, nu visar Bodström upp sin personliga girighet genom att ha dubbla arbeten. Ja, tredubbla egentligen eftersom han under den senaste mandatperioden har hunnit med att skriva två detektivromaner förutom riksdagsarbetet och arbetet på sin advokatbyrå.

AB/TT: ”Förre justitieministern Thomas Bodström (S) har kvittat ut sig från riksdagen för att samtidigt tjäna mycket pengar som advokat. Under senare tid har Thomas Bodström – ordförande i riksdagens justitieutskott – i olika medier sagt att riksdagsuppdraget går i första hand, att han visserligen haft en del frånvaro men att den inte främst gällt rättegångar utan att han ”gjort olika partiarbeten”. Men i söndagskvällens Kalla Fakta i TV 4 redovisas en jämförelse mellan Bodströms närvaro i riksdagen och de advokatnotor han lämnat in till olika domstolar runt om i landet. Under våren 2009 har Bodström kvittat ut sig från 19 av 36 voteringsomgångar i riksdagen. Vid tio av de 19 gångerna hade han uppdrag som advokat, där han tjänade tiotusentals kronor vid sidan av inkomsterna från riksdagen.”

På sin blogg, som ironiskt nog kallas ”Bodströmsamhället” har han sagt några gånger att det är ”– bra” att kombinera advokatarbetet med sysslan som riksdagsman och ordförande i justitieutskottet (och romanförfattandet). Man kommer närmare de människor som har det svårt i samhället, har han sagt. Själv har han det ekonomiskt väl förspänt dock, bara

bodström

riksdagsarbetet tjänar han 6-700 000 kronor extra på förutom de inkomster han har från sin tredubbla sysselsättning.

Och genom att han på det sättet kommer närmare dem som har det svårt så anser han att han är extra väl skickad att föra arbetarklassens talan i landets riksdag, och i den kommande rödgröna regeringen. Och som sagt, detta drev är bara början. Nu satsar de borgerliga tidningarna extra resurser på olika ”grävteam” som ska leta fram all dynga de kan hitta, att Bodström skor sig på skattebetalarnas bekostnad är bara en mjukstart. Jag har för mig att han berättat att han sammanlagt tjänade runt två miljoner förra året, en normal inkomst tydligen för någon som säger sig representera de utsatta i samhället. Thomas Bodström kommer jag säkerligen få anledning att återkomma till ett antal gånger före valet 2010.

intressant Andra om: , , , , , , , ab12 ex12 svd dn t

  19 comments for “Jakten på de rödgröna har börjat

 1. Göran Johansson
  12 oktober, 2009 at 07:56

  Även partier ruttnar från toppen.

 2. Rogge
  12 oktober, 2009 at 09:09

  Det räcker med ett ord för att visa feltänket med att sätta Bodström överst på Stockholmslistan:
  Självmål!

 3. Gösta Berling
  12 oktober, 2009 at 09:37

  Nu har jag ett förslag till rockad som lär göra även Jinge nöjd! Låt Bodström och Lagerbäck byta plats!!

  Tomas Bodström har en gedigen bakgrund inom fotbollen och idrottsrörelsen och var själv spelare av hygglig allsvensk klass. Med sin blick för träningsmetoder och spelsystem skulle han ha mycket att tillföra svenska landslaget. Som deckarförfattare har han också god förtrogenhet med intriger och oväntade händelseutvecklingar, som det ju vimlar av under matcherna. Från politiken bär han med sig ett stort och omfattande kontaktnät, också detta av stor betydelse för en förbundskapten.

  Jag har ingen aning om huruvida Lagerbäck är sosse eller vad, men ganska säkert spelar han politiskt på vänstra planhalvan. Någon formell juridisk utbildning vet jag inte om han har, men kunskaperna om fotbollens regelverk väger också tungt. Så i de rödgrönas skuggkabinett skulle han kunna ta plats som konsultativt statsråd i justitiedepartementet.

  Därmed får Jinge sina önskemål om utbytande av dessa personer tillgodosett samtidigt som deras talanger ändå tas till vara. Och det skulle definitivt bli förnyelse på båda posterna!

  • 12 oktober, 2009 at 10:01

   Därmed får Jinge sina önskemål om utbytande av dessa personer tillgodosett samtidigt som deras talanger ändå tas till vara. Och det skulle definitivt bli förnyelse på båda posterna!

   Läste just att Lagerbäck kanske ska ta hand om norska landslaget, då exporterar vi Bodström dit oxo så blir vi av med bägge.

   • Kuno
    12 oktober, 2009 at 11:23

    Hur går det då med din egen lusekofteplan?

   • Christer W
    12 oktober, 2009 at 17:27

    Vad har norrmän gjort för ont när du vill pracka på dem Bodström. Men du kanske tänkte dig Jan Mayen med svavelångor.

    • 12 oktober, 2009 at 17:53

     De har gett Obama fredspriset. Räcker inte det??

     • Christer W
      12 oktober, 2009 at 19:35

      Det var ju den norska nobelkommitten, inte hela folket. Kollektiv bestraffning av norska folket är att gå för långt. Lämpligast är nog att deportera kommittén och Bodström till Jan Mayen, men då protesterar väl valrossarna.

 4. Kurt
  12 oktober, 2009 at 10:01

  Ja, även om TV4 börjar få svårt att skrapa ihop sponsorer till sina andra allt mera patetiska program. Så har de nog inga problem att få sponsorer till denna typ av program

  • 12 oktober, 2009 at 10:03

   Ja, även om TV4 börjar få svårt att skrapa ihop sponsorer till sina andra allt mera patetiska program. Så har de nog inga problem att få sponsorer till denna typ av program.

   Nej, och det gäller alla borgerliga tidningar/kanaler. Vi kommer att översvämmas av avslöjanden nu och framöver. Nu har Expressen frågat miljöpartister om de inte hellre vill ha Reinfeldt som statsminister än Sahlin, och de vill de givetvis… :-)

 5. Sara G
  12 oktober, 2009 at 11:14

  Det är mycket oroväckande för demokratin i landet hur få riksdagsledamöter som är närvarande i riksdagen då tunga beslut tas.
  Det måste bli en omedelbar förändring där!
  Samma problem har man i EU, berättade Jörn Svensson för mig i våras.

  • Boris
   12 oktober, 2009 at 13:49

   Precis. Slå på TV:n vilken dag som helst och se vad som pågår i riksdagen. Där sitter två eller tre ledamöter medan de övriga 346 riksdagsledamöterna arbetar på annat håll och samtidigt tjänar storkovan. Riksdagsuppdragen har blivit en sidosyssla och utförs i regel över huvud taget inte! Riksdagsledamöter har höjt sina egna arvoden chockartat de senaste åren och de kvitterar nu ut 55000 kr i månaden för att vara frånvarande i riksdagen! Chockerande och Skamligt!! Sverige behöver ett nytt politiskt system! Vi behöver en verklig folkdemokrati där vanligt folk har något att säga till om! Det är en ren lögn att kalla det vi har idag för demokrati! Vänstermänniskor, vi måste förena oss och skapa ett nytt samhälle. Det vi har nu ruttnar inifrån och handlar vi inte snabbt kommer vi snart leva i fullständig diktatur!!

 6. 12 oktober, 2009 at 11:32

  All media blir väl borgelig nu inför valet 2010 – all media var ju vänsterriktad 2006 så . . .

  Men när det gäller sånt här: Om man är medlem och dessutom framstående medlem i ett parti som socialdemokraterna, fattar man inte att det sticker rätt rejält i ögonen på potentiella väljare om man kvitterar ut dubbelt !?!?
  Han hade ju kunnat avsäga sig en del av riksdagslönen, och pss bemött en sådan här ev kritik rätt bra (pengamässigt torde han väl klara sig ändå) !?

  Om en borgelig politiker gör samma sak så blir det förstås egentligen inte bättre, MEN denne säger sig ju iaf inte stå för en politik och göra motsatsen – tvärtom uppmuntras entrepenörskap och att tjäna pengar (sen handlar ju detta om skattepengar och förtroende i rollen som riksdagsledarmot och där spelar politisk färg ingen roll)

  Det är ju pss som vissa vänsterpartister som försökt idka en massa saktteavdrag, men samtidigt talar sig varma för ökat skattetryck osv, eller miljöpartister som kör gamla stora bränsleslukande bilar – dubbelmoral !

  /K

 7. jurgen
  12 oktober, 2009 at 12:55

  sossar=hycklare

 8. 12 oktober, 2009 at 14:33

  Problemet är ju inte medias granskning utan de ”förtroendevaldas” beteende, vilket Jinge antyder. Mona Sahlin hade ju inte bara köpt ett par Toblerone – vilket är vad vi nu minns av Toblerone-affären. I radioprogrammet Medierna den 15 augusti 2009 http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_medierna_090815110116.mp3 berättar Expressens Leif Brännström – han som avslöjade Mona Sahlins kontokortsmissbruk – att Mona Sahlin under fyra års tid, 1990-1994, använt sig av det av riksdagen utfärdade kontokortet för privata inköp. Trots flera tillsägelser under åren fortsatte Mona Sahlin sina inköp.
  Man kan ju undra hur representativ Mona Sahlin är för sina väljare? För hennes del har det även varit obetalda dagisavgifter och massor av obetalda parkeringsböter med mera. Varför röstas Mona Sahlin fram som partiledare av konkgressen? Är det så att Mona Sahlin är väldigt representativ för den partinomenklatura som socialdemokraternas partikongress utgörs av – där de flesta är ytterst högavlönade kommunalråd eller innehar andra högavlönade poster inom eller eller i anslutning till den socialdemokratiska arbetarrörelsen?
  Jag tror det är få väljare som vill rösta på sådana företrädare som socialdemokraterna tillhandahåller..

  • 12 oktober, 2009 at 14:50

   Problemet är ju inte medias granskning utan de ”förtroendevaldas” beteende, vilket Jinge antyder.

   Antyder jag att de förtroendevalda missköter sitt förtroende, eller antyder jag att media är problemet?

   Din mening är inte helt klar på den punkten. Själv anser jag att båda sätten att tolka saken är korrekt. Media och de förtroendevalda är problem på varsitt sätt.

   • 13 oktober, 2009 at 14:35

    ”Dessvärre så hjälper de rödgröna själva till” tolkar jag som att du lägger ansvaret på politikerna, att de sköter sig. För då finns ju inget att angripa. Men man blir troligen inte karriärpolitiker för att leva så som folk i allmänhet tvingas göra.

 9. el persson
  12 oktober, 2009 at 18:25

  Det är klart att det går bra att kombinera. Det gäller bara att hitta en på den ”andra sidan” som oxå behöver kombinera. Så kvittas det, och då kvittar det. Riksdagsmannajobbet alltså.
  Kan man inte införa en lag på att man kan göra så på alla arbetsplatser?

  Skämt åsido
  Det Bodström m fl egentligen gör är att visa på hur meninglös riksdagen har blivit, vilket undergräver riksdagens rykte. ”All makt utgår från riksdagen” hette det, men idag är det inte så, mer än i högtidstal.

  Det är inte främst ledamöterna som är orsak till detta. Det är synen på regeringen och att den ska vara ”regeringsduglig”.
  Det har reducerat riksdagen till ett transportkompani för regeringen, ett forum där regeringens ledamöter talar om varför regeringens förslag åt alla lycka bär, oppositionen att det bär rent åt h—–e, och att den andra sidan aldrig någonsin har något vettigt att säga.
  Detta oavsett färg på regering. Och alla vet att det är ett spel för kulisserna.
  Riksdagen skulle kunna ersättas av att Sahlin fick en gummistämpel med 130 röster, Reinfeldt en med 97 röster osv. Regeringen vinner sedan alla omröstningar med 178 -171. (Och Bodström kunde jobbat med sådant han tycker är viktigt utan att jag gnällt, och jag har gnällt på detta system länge, innan Bodström)

  För att säkerställa majoriteten har man kvittningsregler som gör att det egentligen kvittar om man är där.
  Jag kan förstå behovet av kvittningsregler till en viss del. Man ska inte behöva släpa in svårt sjuka ledamöter på bår, men för att ”kvitta” ska normala sjukskrivningsregler gälla. Och om den som kvittas bort är arbetsduglig ska han vara på arbetsplatsen = riksdagen.
  För att sköta andra angelägenheter: annat arbete, partiaktiviteter, mocka i ladugården, partaja osv får man ta tjänstledigt, precis som på vilket jobb som helst. Men då ska ersättare in. Och tji kvittning.

  Hur lite riksdagsjobbet betyder visas av att Bodström, enligt vad som påstås, har vunnit provvalen inom SAP Stockholm och kommer att stå på första platsen på stockholmslistan nästa år. Det betyder att den SAP-väljare som tycker att kandidat Bodström har misskött sig och vill byta ut honom inte har en chans. Han är ostrykbar. Enligt Riksdagens hemsida http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6398.aspx är det väljarna som i nästa val ska avgöra om han har skött arbetet. Enligt vallagen varken kan eller får man stryka honom!

  Vad göra?
  Närvaro enligt normala regler på arbetsmarknaden. Regeringsledamöter, som faktiskt har ett annat jobb egentligen, har redan ersättare.
  Partierna får mandat som idag, men mandaten delas ut efter personliga röster enbart. Det innebär att riksdagsmannen har ett personligt ansvar inför sina väljare i första hand, inte inför gruppledaren (partiledningen).
  Det finns problem med detta oxå, kändishysteri osv, men inte så stora som den totala sågning av riksdagen det nuvarande systemet innebär.

 10. Martin Forsman
  12 oktober, 2009 at 20:47

  Så tomt som det är under dessa voteringar så är Bodström knappast ensam om att skippa jobbet för att extraknäcka. Detta är ett gigantiskt problem som i förlängningen hotar demokratin eftersom obekväma beslut tenderar att röstas igenom när närvaron är som lägst, vilket vi b l a kunde se vid stiftandet av det integritetskränkande IPRED och FRA-lagarna.

Comments are closed.