Jag tror inte på Palestina


I dagarna så får George W Bush en massa oförtjänt uppmärksamhet då han reser runt i Mellanöstern. Att lyssna till vad han har att säga leder givetvis till mängder av följdfrågor.

DN: ”Bush uppmanade även regionens länder att bilda enad front mot Iran och Syrien, samt deras allierade Hizbollah i Libanon. Han varnade för Irans kärnkraftsprogram.

– Att tillåta världens främsta understödjare av terrorism att utveckla världens farligaste vapen vore ett oförlåtligt svek mot kommande generationer.

Men presidenten iklädde sig inte bara rollen av sträng förmanare. Han såg också möjligheter. Bush sade sig vara ”fullständigt övertygad” om att en lösning på konflikten mellan Israel och Palestina kan uppnås innan han avgår vid årsskiftet.”

George W Bush är den person som faktiskt har både makt och möjlighet att rita om kartan i det gamla brittiska mandatet Palestina. Och han gör så gott han kan när han reser runt och sprider sin desinformation. Han har aldrig ens snuddat vid tanken på en självständig palestinsk stat, lika lite har den israeliska statsledningen.

Judar och araber har levt sida vid sida under vad som närmast kan kallas evinnerlig tid. Men redan då Muhammed var tre år stod det klart att judarna var ute efter hans liv. Orsaken var tämligen enkel, de insåg att den lilla gossen var profet men han var ättling till Ismael och inte till Isak, en profet som således inte var jude. Sådant omkullkastar den gamla skrönan om ”det utvalda folket” och givetvis också talet om att Gud gett dem landet. (( Martin Lings, Muhammed, hans liv enligt de tidigaste källorna ))

Än idag så hävdar många judar att Israel, som enligt deras synsätt innefattar det vi idag kallar Palestina, tillhör judarna som fått det av – Gud. Detta är en stor del av grunden för den konflikt som än idag råder i regionen. Judar och araber har alltid levat tillsammans under någotsånär fredliga former, men från Muhammeds födelse så har man traktat efter hans liv. Något som än idag präglar motsättningarna och som i sin moderna form numera i första hand handlar om territoriella anspråk.

Ser man på den karta jag publicerade i lördags kan man inte undgå att se hur det ser ut i verkligheten. Israel har ockuperat nästan hela Västbanken och har belägrat Gaza. När Olmert et consorties gör gällande att förhandlingar pågår med Mahmoud Abbas så är det en absolut lögn i alla avseenden. Israel har inte, och kommer inte någonsin att avstå från sina anspråk på hela Palestina. I stället kan vi förvänta oss ytterligare tillslag mot Gaza inom kort, som hämnd för raketattacken mot ett israeliskt köpcenter.

Därför är det lika bra att se sanningen i vitögat, någon palestinsk stat kommer aldrig att upprättas. I vart fall inte så länge USA

tillhör ett av världens mäktigaste länder. Dessutom finns det all anledning att fundera över hur Mellanöstern i övrigt kommer att utvecklas. I Kuwait så fick de islamistiska grupperna närmare femtio procent av rösterna i det senaste valet, i Egypten och Saudiarabien stärks islamisterna för varje dag som går. Inte därför att politisk islam i sig attraherar folkflertalet, mer utifrån det faktum att olika despoter har satt sig på makten och vägrar att släppa den ifrån sig. I arabvärlden verkar det som om begreppet demokrati är farligt för despoterna, och eftersom befolkningen vill ha förändring så vänder de sig till den enda kraft som kan återkomma en sådan, islamismen.

Vad som ska hända med palestinierna vet inte jag, men jag börjar förstå att de aldrig kommer att få sitt land. Resultatet av det ser vi redan med en utveckling mot en islamisering av dem på Västbanken och i Gaza. Vad det leder till på sikt är dock mer oklart. Islamisterna är idag i många länder precis samma sak som FNL var i Vietnam, och ANC i Sydafrika. Det är befrielserörelser som kämpar med vapen om det är nödvändigt. Befrielserörelser är ju alltid, per default, farliga för den etablerade ordningen och därför säger Bush att han vill att arabländerna ska sluta upp i kampen mot Hamas.

Det är möjligt att en eller annan självutnämnd kung eller president anammar sådant tal, men jag tror personligen att vi har att vänta oss stora blodbad i Mellanöstern de närmaste åren.

Vi i EU har kommit helt fel in i den här schismen, vi har stillatigande godkänt den amerikanska agendan. Idag är det ytterst tveksamt ifall EU har något att tillföra den alltmer hårdnande konflikten och det enda vi kan vara säkra på idag är att det blir det palestinska folket som får ta den första stöten. Och något Palestina får vi knappast se födas…

SvD12 Politiken1 Dagbladet

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]palestina, israel, mellanöstern, gaza, hamas, , mänskliga rättigheter, sionism, etnisk rensning, terrorism, apartheidmuren, intifada 3, idf, genevekonventionen, rasism, politik, apartheid[/tags]


28 svar till “Jag tror inte på Palestina”

 1. ”Att tillåta världens främsta understödjare av terrorism att utveckla världens farligaste vapen vore ett oförlåtligt svek mot kommande generationer”

  Säger Bush som är den som skapat flest terrorister sedan jorden bildades, alla kategorier.

  Bush är ett oförlåtligt svek hela han!

 2. Menar du att det finns risk för ett fullskaligt folkmord på palestinier?

 3. Israel som skapades för 60 år sedan på bekostnad av det palestinska folket känner fortfarande ångest , rädsla och otrygghet
  40 så kallade dignitärer har kommet till Israel för att lugna befolkningen och visa sitt stöd
  Det finns intellektuella israeler som inte tror att Israel kommer att överleva och de hänvisar till olika typer av hot
  1 – Israel har misslyckats att utrota den arabiska viljan att bekämpa Israel
  2 – Den växande konflikten mellan sionismen och judendomen
  3 – Israel ta det förgivit att de nuvarande arabiska regimer kommer att förbli evig
  4 – Hotet om intern korruption och urholkningen av demokratin
  Israel är det enda stat i världen som har mycket kontrovesiell existens , Israelerna känner sig svartsjuka på palestinierna pga att den palestinska nationella rörelsen är yngre än sionismen och för att hela världen erkänner palestiniernas rätt till en egen stat medan de är tveksamma till Israel existens

 4. Håller med dig Jinge från början till slut. Världen kommer att skakas om ordentligt de närmaste decennierna då en av fosilenergiera era avslutas och en ny tar vid. Hur ska jordens befolkning få tillräckligt med mat när oljedrivna traktorer inte längre kan användas för bearbetning av stora markarealer?

  Den som styr över de sista oljetillgångarna kommer bokstavligen att styra världen. Det enda sättet för USA att behålla och t o m stärka sin dominans är att ta kontroll över världens oljeförsörjning. Därför lär vi tyvärr se mycket blod spillas i kampen om de sista oljedropparna. Därför lär det inte bli demokrati i MÖ under en överskådlig tid heller.

 5. Varje jude i Israel vet att Israel kan upphöra att existera och har övervägt vad som är bäst för deras barn
  Mer israeler flyttar till USA där finns för narvarande över 500.000 och i Canada finns närmare 700.000
  14% av judarna i Israel sannolikt skulle flytta och lämna landet om en fientlig stat förvärvar kärnvapen
  Experterna säger att Israel bästa insats för överlevnad är att gå tillbaka till sina internationella gränser
  Men de verkliga sionister vill inte ha några gränser eller kartor , de vill ha stat som expanderar hela tiden enligt dess demografir , militär och politisk makt

 6. Palle, den alltmer sinande olja kommer i allt större utsträckning gå till militärapparaten. Den oljeproduktion vi hade i sverige under kriget gick ju till militären och myndigheter, och så såg det ut i de flesta länder då.
  Us krigsmakt är en oljeslukade best, men utan olja är den tandlös.

 7. Jinge har du sett att folkpartiets skandaliserade (uteslutna?) medlemmar skriver om din artikel?

 8. @Anders:

  Jo jag såg det. De har inte begripit vad fotnötter är för något, kan det bero på att de själva är nötter?

  :-/

  Fotnoter=Fotnötter :)

  (Tack för tipset oxo. Jag såg bland kommentarerna att ingen kritiserat det sagda utan pekat på att jag är förtidspensionerad. Att huvudet kan fungera trots att hjärtat är dåligt hajjar de inte eftersom folkpartisters huvuden sällan är så klara trots att deras hjärtan fungerar… :-)

 9. Det är sorgligt hur vissa bloggare beter sig. Som du vet så är jag medlem i LUF och jag skulle aldrig acceptera den där sortens kommentarer som Ingerö släpper fram om jag hade en blogg. Jag tycker att det är mycket dåligt att antyda, för det är det kommentarerna gör, att det är något fel på något annat än ditt hjärta. Sorgligt är ett för svagt ord Jinge!

  Jag håller inte speciellt ofta med dig, men jag skäms över att partikamrater beter sig på det sättet. Och att de, som du också påpekar, inte förstår vad en fotnot är.

  Det blir lite Game Over för Johans del där faktiskt.

 10. @Micke2:

  Tack Micke2!

  Nej jag vet. Det är ett par till som mailat mig oxo, men det är sådant som händer. Tyvärr..

 11. Inte heller supersionisten Wasserman förstår en fotnot………… :-)

 12. REFUGEES ARE THE KEY
  By Sam Bahour, The Electronic Intifada, 20 May 2008

  Today there are over 5.5 million Palestinian refugees and
  displaced persons who have never been allowed the choice
  to return to their homes or given redress for their
  losses. The continued denial of their rights encapsulates
  the decades-long strife, disenfranchisement and
  dispossession the Palestinians have suffered. EI
  contributor Sam Bahour comments.

  http://electronicintifada.net/v2/article9556.shtml

 13. Uppgiften som Jinge citerar från Martin Langs är korrekt. Judarna konspirerade om att låta mörda Muhammed redan då han var tre år gammal. Senare som vuxen blev de än mer ihärdiga. Uppgifterna om detta finns hos Ibn Ishaq och Ibn Sad som tecknat ner Muhammeds biografi och olika fältslag. Skälet var i första hand att Muhammed var den första profeten som inte var jude vilket ställde till en hel del för bokens folk. Att Vasserman och Ingerö surrar beror helt enkelt på bristande kunskaper. Men har man inte bättre koll så bör man i varje fall inte hävda att det är antisemitism, och de som beskylls kan le och göra det i vetskap om att de som talat faktiskt inte har en endaste aning om vad de talar sig om. Att Ingerö trampar snett kan jag förstå, hans engagemang är högerpolitiskt, men Vasserman borde faktiskt kolla med någon som är mer kunnig när det gäller judarnas historia.

 14. @Religionshistoriker:

  Ja judarna gjorde många försök. De två sista surorna i Koranen som kallas skyddsbönerna är väl tillkomna efter det att judarna hade försökt döda Muhammed med svart magi när det inte gick med svärd. Intressant att de gjorde så många försök.

 15. Det räcker med att titta på den israeliska flaggan, så inser man att det inte bara är totalkontroll över Västbanken och Gaza sionisterna suktar efter.

 16. Religionshistorikern ovan har ett par missar:
  1) De två nämnda nedtecknarna skrev långt efter att Mohammed avlidit. Jfr med alla nedteckningar om Jesus som gjordes efter att Paulus dött…tolkningar av hörsägen var vad som då nedskrevs.
  2) Under tidsperioden 100 fvt till cirka 200 vt vimplade det av ”gudasöner” och ”profeter” i hela främre orienten – inte alla av judiskt ursprung. När Mohammed då föds flera århundraden senare blir det ett rent faktafel att säga att han var den förste icke-juden i den kultursfären.

 17. @Robert N:

  Det där stämmer inte riktigt. Kolla wikilänken. När det gäller nedteckningen av Muhammeds liv så skedde den väl till en början ca 100 efter han hade dött, och fram till år 800 ca. Det Langs skriver utgår från det materialet plus en massa andra urkunder från tiden. Inte bara var det tidigare än det du hävdade, dessutom var det närmare vår tid med drygt 600 år.

  Och de stora profeterna levde väl ca 500 f.kr?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Profeterna

  Mycket av vad han sade blev faktiskt nedtecknat tämligen direkt.

 18. Nej, Jinge, det var inte så jag menade, fullt så korkad och smalspårig är jag inte. Alla som följer med vad som händer i området vet att ett stort antal israeler INTE är sionister. Men floderna på flaggan antyder att det finns en imperalistisk tanke bakom motivet. För det var väl under ”Gurans” tid som flaggan kreerades?

 19. 100 år efter att han hade dött är en lång period. I det aktuella fallet cirka 120 + Mohammeds ålder när han dog (62 år) – 3 = 179 år efter att händelsen ägt rum.
  Att det är svårt att bedöma sanningshalten i vad som hände i en viss situation för 179 år sedan, och som sedan dess spritts som muntlig tradition, är tämligen uppenbart.

  De stora profeterna som blivit kända för eftervärlden pga kanonisering: Javisst, och ändå inte. Exempelvis är Jesaja inte en person utan snarare tre. Dessa levde flera hundra år isär. Wiki-artikeln om Jesaja är synnerligen undermålig, kan nämnas.

  Andra profeter/liknande: Många har gått förlorade, men vi kan jämföra berättelserna om Apollonius (grek) som är nästan identiska (och samtida) med de om Jesus. Vidare kan vi jämföra ”Vishetens Lärare” (jude) i den grupp som efterlämnade sig Dödahavsrullarna. Slutligen kan vi jämföra med de gnostiska skrifterna i Nag Hammadi-biblioteket, som även de samlades av en grupp kring vilken man antar att åtminstone en profetgestalt förekom i, och då sannolikt med egyptisk bakgrund. Som vidare indicie kan nämnas att den gnosticism som blev ”besegrad” i Europa levde vidare i framförallt dagens Iran, och även där fanns heliga gestalter.

  Återigen: Det finns starkare indicier som talar för att det hade förekommit andra icke-judiska profeter före Mohammed än att han skulle vara den första.

 20. Jag tycker att det är rätt så otäckt att se hur det skrivs på den där sionistiskt enfärgade sidan.

 21. Nu ska jag säga det som jag älskar mest inom min religion:
  – Koranens experter har kommit fram om att boken talar om 124 000 profeter;
  – ALLA folkgrupper har någon gång haft sin profet; (det betyder normännen o svenskar också) :o)
  – En del profeter har kommit med skriftlig bodskap, men dom flesta fick uppdrag att varna och uppmana folk till tro på en enda Gud;
  – Islam erkänner ALLA profeter. ALLA, inkl. Mossa, Abraham, Jesus;
  – Inget folk kan vara ”utvald”;
  – Inget land kan vara ”helig” utom hela jordklotet är helig, som måste bevaras och inte skadas, så därför har man grön flagga som symbol för människans ansvar för naturen;
  – Mohammed s.a.w.s. är sista profet. Genom att erkänna honom, erkänner man ALLA andra profeter som var förre honom;
  – Religionshistoriker #17, Det finns texter som talade om att judar har besökt profeten Mohammed för att ifrågasätta honom om han är den riktiga profet eller inte. Det att judar vägrade att erkänna honom var pga följande:
  1. Mohammed var motståndare till räntesystem som har kommit från romarriket och som judarna utvecklade o etablerade under denna tid;
  2. Han började tala öppet om skrifter av profeten Mossa som en del judiska makthavare förstörde helt, för att anpassa skrifterna till sina maktpositioner. Han talade om detta öppet, just när det var mest tabu;
  3. Judiska makthavare ville att han förstärker deras positioner, men han vägrade;
  etc, etc…
  Jinge har rätt: Skrifter om Mohammeds liv skrevs 80 år efter hans död. Det är hadyser (korta berättelse), men alla dessa berättelse har levt bland folket och upprepades ständigt i tal av dom som kom senare i makten, och idag har man bevarat ca 6000 skrifter.

 22. @Robert N:

  Finns det någon profet som inte varit en falsk profet? I så fall vilken?

  NE: profet (senlat. prophe_ta, av grek. proph\_t\s ’förkunnare’, ’profet’, eg. ’oraklets tolk’), person som anses förmedla ett budskap från en gud. Mest bekant är den israelitiska profetismen. I Gamla Testamentet nämns i äldre tid grupper som lever tillsammans under en ledare och kännetecknas av extatiska upplevelser. Man vänder sig till dem för att få besked i olika frågor, och de får ibland speciella uppdrag, t.ex. då Samuel smörjer Saul och David till kungar. Senare finner vi skriftprofeterna (vilkas utsagor har nedtecknats och bevarats i skrift); jfr ¤profetböcker. De opponerade mot kanaaneiska element i religionen och riktade kritik mot sociala missförhållanden, etiska brister i religionsutövningen och politiska allianser. De blev domsförkunnare, som varnade för Guds straff, ofta i form av fienders angrepp. Men i andra lägen kunde de se fram mot en upprättelse och en lycklig framtid, t.ex. Deuterojesaja som förkunnade befrielsen ur den babyloniska fångenskapen. Ibland finner vi också tanken på en framtida kung som uppfyller kungaidealet (se ¤Messias).

  Etc, etc…

  Observera! Jag kommer troligen att skriva om Martin Lings bioagrafi om Muhammeh, som är upphov till denna diskussion senare idag, eller framåt kvällen.

 23. Sara G,

  Ar du saker pa att de bla raderna representerar floder, och att de inte har sitt ursprung i den judiska bonesjalen? Jmfr garna med andra flaggor som foreslogs bli den israeliska vid diverse sionistiska konferenser och med vilken motivering dagens flagga antogs.