Israels utomrättsliga avrättningar


Denna artikel, som publicerades för exakt ett år sedan, är tyvärr lika aktuell idag. Därför återpublicering.

Detta har skrivits av doktor Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter på Israel-Palestina-konflikten. Han har länge besökt området. Texten har publicerats på FIB-Kulturfronts hemsida och återges här. Själv var jag utomlands då utrikesminister Wallströms intervjuades. I DN riktar Croneman skarp kritik mot hennes framträdande ”Margot Wallström vek ned sig i stället för att stå på sig.. Ja, det viktigaste i svensk utrikespolitik är att stå på samma sida som den brutala, imperialistmakten USA:s och apartheidstaten Israel, för att nu uttrycka sig försiktigt.
Margot Wallström FSS
Den israeliska regimen är åter rasande på Sveriges regering efter att utrikesminister Margot Wallström, i samband med att hon i riksdagen fördömt de palestinska knivdåden mot israeler även sagt att detta som svar inte får leda till en situation av utomrättsliga avrättningar. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat uttalandet ”skandalöst” och krävt åtgärder. Ställd inför frågan i SVT:s program Agenda förklarar utrikesminister Wallström också att hon faktiskt inte har några belägg för utomrättsliga avrättningar från israelernas sida. Och statsminister Stefan Löfven vill i ett uttalande tona ned det hela. Missförståndet alltså uppklarat, och fallet avslutat?
Nej, så inte. Förutom att Israellobbyisterna inom Samfundet Sverige-Israel och partiet Liberalerna (tidigare Folkpartiet) kräver ytterligare ”förklaringar” från utrikesministern så kvarstår ju själva grundproblemet – de utomrättsliga avrättningarna. Dessa är en sedan länge etablerad politik från den israeliska regimens sida. Bara under perioden från Intifadans utbrott år 2000 fram till 2008 dokumenterade det Palestinska Människorättscentret (PCHR) över 500 fall av utomrättsliga avrättningar – utan att någon svensk utrikesminister eller annan politiker lyckades se något. Två av de mest kända exemplen är morden på Hamas andlige ledare, den blinde och handikappade shejk Ahmed Yassin, i mars 2004, och på hans efterträdare Dr. Abdel Aziz al-Rantisi en månad senare. I båda fallen användes bestyckade Apache-helikoptrar, vilkas Hellfire-missiler inte bara dödade de utvalda utan också en del andra civila som råkade vara i närheten.
israeli-rambo
Sedan har det bara fortsatt. Israels militär har vid ett otal tillfällen slagit till mot och dödat olika palestinska ledare som utpekats som hot mot Israel. Tendensen har varit att antalet politiska mord ökat i samband med försiktiga framsteg mot någon slags fredsprocess – och har omedelbart slagit undan benen för varje sådan. Riktade mord (”Targeted killings”) med helikoptrar eller stridsflyg har också lett till en del civila sidooffer (”Collateral damage”) – vilket ofta varit startpunkten för nya våldsutbrott mellan framför allt Israel och den valda palestinska regeringen i Gaza.
Avrättningar utan föregående rättsprocess är ett brott mot såväl FN:s Allmänna Deklaration om Mänskliga Rättigheter (artikel 3) som Konventionen (artikel 6) om Medborgerliga och Politiska Rättigheter och Fjärde Genèvekonventionen (artikel 3), och räknas enligt Romstadgan (2002) för den Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) som krigsbrott. Dödsstraff för mord är dessutom sedan 1954 avskaffat i Israel – trots försök från extremhögern att återinföra det. Inte ens dödsdömda får utsättas för utomrättslig avrättning.
I Israel är brott mot dessa principer dock upphöjt till officiell regeringspolitik. Av de över 100 palestinier som dödats sedan början av oktober har de allra flesta inte varit beväpnade eller utgjort något hot mot varken israelisk militär eller civila. En information som uppenbarligen inte nått Sveriges regering. När militären stormade ett sjukhus och släpade iväg den för knivdåd misstänkte 20-årige Azzam Azmi Shalaldah – efter att först ha skjutit ihjäl hans 28-årige kusin Abdullah Azzam Shalaldah som bara råkade vara på besök – såg därför nog varken Wallström eller Löfven någonting onormalt i detta, av deras uttalanden att döma.
”Alla som lyfter sin hand mot Israel måste dö” deklarerade nyligen Israels utbildningsminister Naftali Bennett. Och Yair Lapid från partiet Yesh Atid (”Det finns en framtid”) har förklarat att palestinier misstänkta för attacker ”skall skjutas för att dödas”, medan biträdande försvarsminister Eli Ben-Dahan menar att civila bör ”hindra” attacker genom att använda skjutvapen mot ”misstänkta”.
Idén att avliva misstänkta missdådare direkt har också stöd av en stor allmänhet i Israel. Enligt en opinionsundersökning nyligen av det Israeliska Demokratiinstitutet deklarerar 53% av tillfrågade judiska israeler sitt stöd för att döda attackerande palestinier direkt på plats – även om de skulle vara oskadliggjorda och inte längre utgöra något hot. Och 80% tycker att familjer från vilka attackerande palestinier kommer skall få sina hem förstörda. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch, Amnesty International och israeliska B´Tselem är djupt oroade över situationen. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har vädjat om internationellt skydd av palestinierna. Men för Wallström och Löfven är sanningen om de israeliska utomrättsliga avrättningarna till sist egentligen bara ett missförstånd som behöver rättas till, och en anledning att ”dra ned på tonläget och behålla en bra dialog”.

i Andra om:, , ,, , , , ,

DN – Croneman 8/12 Palestinagrupperna uttalande Världen idag John Pilgers artikel i Counterpunch Om Mads Gilbert i SvD John Pilgers hemsida Washington Post 24/7


7 svar till “Israels utomrättsliga avrättningar”

  • Tycker väl inte att Wallström var en så frisk fläkt när han besökte gangstergänget som styr i Ukraina. Det kommer alltid att vara en plump i hennes protokoll. Men visst, här har Wallström rätt, Israel håller ju på med utomrättsliga avrättningar dock i liten skala jämfört med skurkarna i Vita Huset. I Israel tycker man väl att kan USA avrätta tusentals med sina drönare kan vi väl göra oss av med några besvärliga motståndare. Sedan kan ju Israel alltid plocka fram antisemitistkortet för att tysta kritik från andra länder…och det fungerar varje gång. Trots att Israel är världens värsta apartheidstat så kommer man undan med detta..endast lama protester hörs ibland trots de grova brott som Israel håller på med.

 1. Ur israelisk synpunkt ställdes palestinierna permanent vid sidan av alla rättssystem när FN:s generalförsamling bröt mot sin egen stadga och röstade för delningsplanen 1947. FN bör återupprätta sin stadga och fullt ut tillerkänna palestinierna mänskliga fri och rättigheter i enlighet med sina egna skrivningar. Inklusive rätten till egendom förstås. Som bonus skulle vi slippa USA:s och EU:s nutida försvar av demokrati och folkrätt i bl a Irak, Libyen och nu Syrien där hela länder läggs i grus och aska, statschefer slutligen mördas och liken göms. Sionisterna uppfattar troligen Wallströms uttalande som dold kritik av morden på Folke Bernadotte, kanske Olof Palme och Anna Lind plus ett otal andra verkliga och inbillade fiender till den judiska staten som på goda grunder kan anses mördade av Israel på andra håll i världen.

  • Gösta Lilja, 10 december, 2015 at 12:20:
   Instämmer med den första meningen. (och resten;-) Tycker emellertid att den israeliska regimens arrogans gentemot allt vad lag och folkrätt heter, sträcker sig bortom ”bara” situationen med Palestinierna. Dom tyckeratt dom står långt över lagen i mångt och mycket.

 2. Israel har i historien lyckats bäst med att ge oskicket att betrakta andra som ”untermensch” dess kusligaste karaktäristik. Jag skulle också uppfatta alla invändningar mot kritik från Israeliskt håll som regelrätta terrorhot. Tongångarna är och förblir desamma. Man lärde sig i ”Israel” av misstagen Tyskland gjorde med att realisera och praktisera lebensraum under och med falseflag och har ju lyckats få med sig samma krafter som sponsrade Shitler.

  Inte oväntat går ju Siewert Öholm och bekräftar sammalunda på bästa sändningstid och gör om sammanhanget till värsta sändningstid. Det är ändå en bekräftelse att man som Siewert, bombmaffian och krigshetsarna önskar att Jesus fötts med k-pist, bombkrevader, fosfor och alla tillbehör för jordens och folkens undergång på andras bekostnad.. Konststycket att kalla fd Biskopen K.G. Hammar för cyniker placerar Siewert på paradplats i Hall Of Shame.

 3. Det är mycket rättshaverier numera. Man har ju infört exempelvis sanktioner emot enskilda individer, detta är utomrättslig förföljelse av människor, vilket inte är förenligt med en demokrati.

 4. Win-win. Samtidigt som man sänker populationen något i det krympande Palestina genom etnisk rensning lär liken också komma väl till pass hos organförsäljare som gillar pengar.

  Det är väl endast glädjen av lyckat prickskytte på palestinska barn på hustak som kan vara till massmedialt besvär? ”IDF sniping children Liveleak” (ignorera kommentarerna under klippet från Mossad! Naturligtvis skrämmer man inte barn från hustak genom prickskytte mot dem.)

  Sådana bilder vill man naturligtvis inte visa upp i vår egen utlandsägda girigbuks-fulmedia eller lögnpress. Ett helt svenskt folks åsikt skulle kunna bli betydligt besvärligare än att ljuga genom fulmedia och lögnpressen åt Israel.