Israel använder Fosforgranater mot Gazaborna


Redan igår morse berättade jag att Israel använder fosforbomber mot befolkningen I Gaza. Ett antal av Israels advokater hävdade lögnaktigt och upprört att det jag visade bild på var – ljus-
facklor. Idag visar det sig att Israel erkänner, och skyller på att man använder fosforn för att dölja soldatrenas intåg i Gaza City.


TimesOnline
: “Israel is believed to be using controversial white phosphorus shells to screen its assault on the heavily populated Gaza Strip yesterday. The weapon, used by British and US forces in Iraq, can cause horrific burns but is not illegal if used as a smokescreen.”

Som alla kan se så släpps den här typen av granater direkt över staden, det handlar inte alls om att dölja truppernas rörelser, det handlar uteslutande om att tillfoga innevånarna dödliga skador. Det går nämligen inte att släcka en människa som fått vit fosfor på sig, stoppar man ner den skadade kroppsdelen i vatten så tar den omedelbart eld igen när den tas upp. Dels så antänds den redan vid beröring, dessutom är den dödligt giftig.

Man får inte använda preparatet mot människor, men det gjorde Israel redan vid kriget i Libanon, vilket de senare erkänt. Det är en allvarlig krigsförbrytelse som Israel gör sig skyldiga till. Själv skrev jag om detta igår, och jag vet att ett antal journalister har fått kunskap om det, men jag har ännu inte sett uppgifterna i någon svensk tidning.

AB DN123 SvD123 VG123 it Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]gaza, palestina, israel, mellanösternkonflikten, mediekritik, fosfor, vit fosfor, fosforbomber, fosforgranater, krigets lagar, människorätt, genevekonventionen, politik[/tags]


9 svar till “Israel använder Fosforgranater mot Gazaborna”

 1. Jag har sett någon bild från Gaza där det såg troligt ut att fosforen användes för att skapa en rökridå. Det var en markkrevad på ett öppet fält, där röken skymde gentemot bebyggelse. Men luftkrevader över en stad? Givet att det finns många bilder när IDF använder fosfor på natten, så borde det vara uppenbart även för journalister att det primära syftet inte är att skapa rökidåer.

  Det är skrämmande att media visar dessa bilder om och om igen, på grund av att de är visuellt spektatulära, utan att faktiskt beskriva vad det de facto handlar om.

 2. Jinge är det någon menning och skriva om sånt.
  Vi är trötta, jag r iranier och vet 100% att palestinska folket kommer vara ensam. Israel har väst i sin hand och ingen kommer bry. alla FN möte är bara ett spel, israel vet vad utgången är, för väst är mellan östern djur och inget annat. Om vi inte kopierar oss och blir väst länningar då är vi inget och ha.
  Men det är historiens gång, en gång var de kristna utsatta sen blev det judarnas tur och nu är det muslimernas tur.

 3. Det är förskräckligt att Israel ännu en gång begår dessa fruktansvärda krigsbrott och våra ledare och media vågar inte ställa Israel inför domstol och starka påtryckningar. Vad hände efter Libanon kriget där Israel använde sig av både kulusterbomber och fosforgranater? Jo Israel får bättre handelsavtal med EU.

 4. Re: Zulgarnian:

  Så ditt förslag är att vi stillsamt ska kolla på och acceptera? Nästa gång kommer det vara Iran ”dadash”. Ska vi bara kolla på då med? Eller tysta acceptera, precis som de avsatte Mossadeq?
  Självklart, ska vi protestera så gott vi kan, mot alla orättvisor. Den här konflikten är ju så pass gammal och det är inte först på sistone som man ser annat än det som rapporteras i media. Hur utbrett var internet för 10 år sedan?
  Viktigt med eldsjälar som lägger ner sin dyrbara tid och utmanar de traditionella medierna så var man får möjligheten att bilda sig sin egen uppfattning.
  Sionisterna gör sitt bästa för att hålla opinionen på sin sida. Varför inte utmana dem om man kan?
  Jinge och alla andra som bevakar denna konflikt, talar nog för många då jag säger att vi är tacksamma för erat engagemang. Hoppas alla aktivt försöker sprida information om konflikten, och att våra kära folkvalda politiker tar sig i kragen och kanske t.o.m lyckas hitta, eller åtminstone odla ett par…

  //mvh A.S (jinge inte helt insatt i kommentators reglerna, då jag inte brukar skriva, maila gärna om jag har överskridigt några, annars radera gärna parantesen)

 5. Än en gång, Tack Jinge för att detta ditt forum finns. Jag har pekat på vissa anledningar till den ohyggligt mesiga pressreaktionen i Sverige, men alla svenska medier är ju inte styrda av Boniers. Varför är alla så himla mesiga? Det är ju så fruktansvärt tydligt att detta är folkmord, övergrepp, övervåld, antidemokrati och FN förakt (med tanke på alla gamla resolutioner som Israel struntat i).

  Förr var man stolt över att vara demokrat, a moral high ground gentemot kommunismen. Men var är västvärlden idag, med en invasion i Irak, byggd på lögner och girighet, med stöd till sionisterna som bryter mot allt vi står för. Lyssna till de norska läkarna!

  Vi kan inte fortsätta vår allians med USA om det skall fortsätta på detta viset. George Bush har sålt vår moraliska trovärdighet till oljeindustrin och det militärindustriellakomplexet.

  Jag är en helsvensk borgelig person. Visserligen har jag bott fyra år i Jemen och tre i Pakistan, och jag har många muslimska vänner, men framför allt menar jag att världen utvecklas genom moral, inte genom opportunism. Tyvärr kan jag inte längre vara stolt över vad vi i västvärlden står för.