Informations-Infarkt om finanskrisen


Idag är alla glada för att börsen för närvarande ser ut att gå upp. Givetvis borde även undertecknad vara glad eftersom jag helt utan egen medverkan har mina surt förvärvade pensionspengar investerade i aktier via PPM och någon AP-fond. Det skulle inte förvåna mig om en del av dessa pengar är investerade i krigs och vapenindustri, jag kanske äger porraktier precis som Carl Bildt.


En sak som är alldeles uppenbar
är att vi sedan en tid tillbaka översköljs med artiklar, radio- och TV-program, finanskrisen är närvarande överallt, jämt. Själv är jag övertygad om att nyhetskonsumenterna börjar tröttna på detta ständiga prat om finanskris, bolånebubbla och hur värdet på bostäder kommer att sjunka. Alltfler talar om recession och till och med depression, något som faktiskt kan få enskilda medborgare att bli just
– deprimerade.

Många är de länder som gjort åtaganden om att pumpa in hundratals miljarder i banker och finansinstitutioner, och i samtliga länder så vet innevånarna att det är deras pengar som ska tas ifrån dem och flyttas till bankerna. Hade det varit någon form av tvångssparande så hade man kanske motvilligt accepterat saken, men när det gäller dessa penningflöden så är det inte så att de någonsin kommer tillbaka. Kapitalismen ska få det största tillskottet någonsin, och dessa pengar är för alltid förlorade.

Hur många miljarder vi i Sverige kommer att förlora vet vi inte ännu, finansvalpen i regeringen låtsas som om det inte kommer att bli någon alls, men väntar vi lite så kommer väl besked även om detta. Men nu talar inte bankfolket längre om lågkonjunktur, nu säger de flesta recession. Senast i morse var det någon av bankernas ekonomer som sade att vi kommer att drabbas av recession i några år, något som således är värre än lågkonjunktur.

Vi ska vänja oss vid tanken på att det kommer att bli sämre tider och att det kommer att drabba oss alla. Det är så det låter, men det blir inte alla som får betala för det här. Högerregeringens särskilt gynnade grupper kommer givetvis att bli de som


känner av de dåliga tiderna minst. Troligen väntar Reinfeldt med att tala om en allmän åtstramning tills efter veckans partiledardebatter. Sedan så kommer vi att få veta att reformerna kommer att utebli på grund av de sämre tiderna. Någon skattesänkning för de sämst ställda kommer det inte att bli, möjligen tvärtom.

Det s.k. ”utanförskapet” har ökat enormt under den borgerliga alliansens regeringstid. Nu kommer det att ta ett antal dubbelskutt tack vare att arbetslösheten ökar. Och befolkningen är så trött på ekonominyheter att ingen kommer att bry sig om att läsa dem. Därför protesterar inte folk över att skattebetalarna ska hålla aktievärdet vid liv…

-> AB12345 DN123 SvD123 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Informationsinfarkt, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Volvo, Mona Sahlin, Lågkonjunkturen, Ford, Facket, Högerregeringen, Finanskrisen, Världsekonomin, Jobbskatteavdrag, Utanförskap, Arbetslöshet, Politik[/tags]


7 svar till “Informations-Infarkt om finanskrisen”

 1. Ja det är rätt typiskt att skattebetalarna ska rädda börsvärdet på aktier. Det rimliga hade ju varit att spekulanterna fick förlora sina pengar.

 2. Det skulle inte funka om världens regeringar berättade att folket skulle rädda kapitalisterna.

 3. Charlie, folk vet om att det är för att rädda kapitalisterna, dummare än så är inte folk.
  Det verkliga problemet är folk tvingas vara åskådare till regeringarna gör. Hade det varit val runt om i europa eller euvalet nu, så skulle räddningspakten sett annorlunda ut.
  Lägg en liten tanke på Obamas tal i Ohio om att rädda medelklassen. Precis likadant skulle merparten av europas politiker göra om deras platser stod på om val. Detta var inte för att förringa Obama, det kan mycket väl var en genuin ställningstagande inför vad som drabba medelklassen i us.

 4. De omättliga frossarna tömde restaurangens skafferi, kunde inte betala kalaset, glömde visst plånböckerna hemma, restaurangägaren låter dem få gå med fickorna fulla med läckerheter från bordet och tvingar övriga gäster betala istället, typ…

 5. Om du via PPM har pengar i aktier är det ditt eget ansvar. Det går utmärkt att placera i likviditetsfonder via PPM. Finns inget tvång alls avseende aktier.

  AP-fonderna är bara buffertfonder för den allmänna pensionen. Det allra mesta till den kommer från löntagarna via skattsedeln.

 6. Fast jag gissar på höjd pensionsålder och lägre pensioner. Dels har man ju redan flaggat för detta, börjat bearbeta opinionen för den saken, vilket förresten redan sossarna gjorde. Dels är pensionärerna för gamla för att orka protestera och de bloggar inte i någon högre utsträckning och kommer därför inte att starta en stor och omfattande bloggprotest. Dels ligger pensionsåldern så långt in i framtiden för de unga välindoktrinerade nyliberalerna att de inte är ett dugg intresserade för sååååå gamla blir de aldrig, och om de är det så anser de inte att de har anledning att försörja några pensionärer – att de själva blivit försörjda och fått sin utbildning pga av dem som nu går i pension inser de inte, eller så anser de bara, i sann egoistisk anda, att det är som de ska vara: De själva ska ha allt.

 7. Om regeringen beslutar om sänkta pensioner så måste den väl samtidigt sänka matmomsen i en motsvarande grad? Eller skatten på pensionen.

  Själv ålderspensionär sen 8 år tillbaka tycker jag inte att ’finanskrisen och börsoron’ berör mig. Men tragiskt om det (mot förmodan) skulle bli en lika stor arbetslöshet som det var på trettitalet.