Illegala Vapen & Kriminalitet
Jag har varit inne på ämnet förut och jag gissar att jag kommer att skriva om det många gånger än. De senaste åren har antalet dödsskjutningar ökat, nu senast var det en i Åkersberga där också två personer skadades, jag minns att man talade om att de skadade var i tjugoårsåldern. Igår var det en artikel i Dagens Nyheter som berättade att en person hittats död i en trappuppgång i Fittja, och det är bara några av de alltmer vanliga uppgörelserna i den undre världen.

DN: ”En 26-årig man sköts till döds i en trappuppgång i Fittja på lördagskvällen. Mordet är bara ett i raden av flera våldsdåd med vapen i området de senaste två åren. Rapporterna om skottlossningar och skjutna personer i Alby och Fittja söder om Stockholm duggar stundvis tätt i medierna. Senast på lördagen sköts en 26-årig man till döds i ett trapphus. För tre veckor sedan hamnade en 16-åring i skottgluggen. Han fick skador i ena axeln och ena låret. För det förstnämnda brottet finns i skrivande stund ingen gripen gärningsman, för det andra sitter en 19-åring häktad.”

Bilden på pistolen här till höger föreställer en Ruger, antagligen ett inte alltför ovanligt vapen på den illegala marknaden. Om jag vill så kan jag antingen åka söderut eller österut, att få tag i en pistol är knappast speciellt svårt. Från ett par tre tusenlappar upp till tio tusen, och jag skulle åka hem med både vapen och ammunition. Risken för att en sextiofemårig man skulle stoppas i en tullkontroll är praktiskt taget obefintlig.

Samtidigt så är risken för att dödas eller skadas svårt i samband med en skjutning ständigt växande. Störst verkar den vara i vissa områden i Västra Götaland eller i Skåne, därefter är Stockholms län på starkt frammarsch i statistiken. Nu var det Fittja men ännu vanligare är Ronna i Södertälje, här i Haninge så finns det också vissa kommundelar där vapen ibland används. I fjol vittnade trafikskyltar bredvid Jordbros bronsåldersgravfält om målskjutning med en nio millimeters pistol, ett antal prydliga hål prydde en av vägverkets skyltar.

Antalet illegala vapen har ökat markant i Sverige de senaste åren. Vad man ska göra åt saken vet jag inte säkert, det krävs säkerligen en mängd olika åtgärder, men ett par saker är jag tämligen säker på. Det första är givetvis en rejäl straffskärpning. Ertappas man med ett skjutvapen som man inte har rätt att inneha så kanske straffet bör sättas till minst fem års fängelse. Jag är medveten om att det ensamt inte löser problemet, men det är i alla fall en start.

Dessutom bör vi återupprätta det gränsskydd vi haft tidigare, kanske dessutom skärpa det. Man ska inte kunna resa in i Sverige utan att tullen är på plats med sådana resurser så att ingen kan vara säker på att resa in med en last som inte tål att granskas. Schengenavtalet garanterar medborgare och dem som har uppehållstillstånd att resa fritt, det är bra men ett antal tusen tullare vid våra gränser skulle definitivt påverka art och mängd av smuggelgods i landet.

Nej då, jag vet att detta inte räcker, men jag har inte hört ett smack av vad politikerna tycker och tänker i frågan, de verkar ha beröringsskräck när det gäller frågan om illegal import av vapen, tobak och narkotika. Jag hoppas innerligt att detta blir en fråga till valet 2014 så att vi alla vet vilka som vill återupprätta gränsskyddet i landet då vi ska stoppa ner våra kuvert i valurnorna.

it Andra om: , , , , , , dn12 svd12 ex12 gp12


31 svar till “Illegala Vapen & Kriminalitet”

 1. De åtgärder du föreslår är en kostsam broms med ganska låg verkningsgrad. Men det är väl det enda som går att göra. Sverige kan inte reglera världens vapenindustri, för det är därifrån alla vapen kommer.

  Man kan inte göra skillnad på den vita, den grå och den svarta marknaden, jag vet från min egen bransch att det är på det viset att dessa tre grenar är medvetna om varandra. Alltid är det en vit verksamhet som vill ta chansen att handla med den grå verksamheten för pengar luktar inte och bryter man ingen lag så är det väl ok, eller? Den grå verksamheten tar alla chanser att handla med den svarta verksamheten, de är ofta ansatta av media, myndigheter och sådant så de vet att deras verksamhet står på en sandstrand, det gäller då att dra in pengar fort för verksamheten kan nå ett plötsligt slut, då ifrågasätter man inte den som vill handla med en. I industrin är sannolikt kedjan från vit till svart ganska allmänt känd, som en del i vanlig branscherfarenhet. I många situationer kommer det vara så att den vita verksamheten som säljer ett vapen, vet redan med ganska stor sannolikhet att vapnet kommer hamna på den svarta marknaden.

  En mjuk första åtgärd för att få industrin att städa vore ett globalt produktansvar för vapenindustrin. Tillverkaren hålls ansvarig för vapnet på gatan. Varje illegalt vapen som påträffas skall ge ett kännbart vite, varje gång ett illegalt vapen använts så blir det en kostsam process för vapenindustrin. För som det är idag så ger den svarta marknaden vinster hos den vita, detta förhållande måste ändras, den svarta marknaden skall vara en black kring foten för den vita.

  Men bäst vore en totalreglering följt av en ordnad nedmontering.

  • En mjuk första åtgärd för att få industrin att städa vore ett globalt produktansvar för vapenindustrin. Tillverkaren hålls ansvarig för vapnet på gatan. Varje illegalt vapen som påträffas skall ge ett kännbart vite, varje gång ett illegalt vapen använts så blir det en kostsam process för vapenindustrin.

   Jo, fast även om industrin ”straffades” skulle det finnas illegala vapen. Man löser inte problemet så, möjligen gör man det inte heller med strängare straff, men visst skulle det påverka att bara innehav av ett illegalt skjutvapen ger fem års fängelse. Jag medger gärna att den lösningen har brister, men politikerna kommer knappast med några bättre förslag, de håller käften och hoppas att de kriminella slutar att skjuta på varandra, eller möjligen att de ska skjuta ihjäl varandra.

   • Det här får mig att tänka på Kamelsilarens kommentar om Ohly (halveringstiden på straff). Du som har så lång erfarenhet av just kriminalvård; kan du inte skriva en bloggpost om det?
    Den vanligare ”vänster”-åsikten brukar vara att fängelse är enbart vård och att kortare strafftider skulle hjälpa.
    Själv hade jag röstat på det parti som är för hårdast straff, om nu brott och straff varit den enda viktiga frågan för mig (vilket det såklart inte är).

    Det hade varit intressant att få höra din nyansering på det hela.

    • Hmm.. Jo, jag kan visst skriva ett blogginlägg om saken, men jag är socionom med vidareutbildning i psykologi och INTE kriminolog. Dessutom är min relativt kortvariga sejour inom kriminalvårdsverket praktiskt taget uteslutande ägnad åt den elektroniska fotbojan, jag har varit på fängelser och häkten på besök, men inte mer. Allmänt känt är förstås att straff inte löser något, men ser jag en pistol liggande i skogen så agerar jag på ett tämligen givet sätt om jag riskerar fem år på Kumla om jag plockar upp den.. :-) Men det är jag, vars värsta brott är 33 km över gällande fartbegränsning (motortrafikled).

    • Det är en väldigt mysig åsikt att det inte finns några onda människor, utan endast onda handlingar/situationer. Enligt min mening är det fel: det finns onda människor. Men det är inte säkert att ondskan är konstant hos alla dessa. Saulus blev ju Paulus, som bekant.

   • Det fina är att det ena inte utesluter det andra i detta fallet. Man kan gå på individerna som handlar och man kan gå organisationerna som säljer. Kombinationen kan bli kraftfull.

    Jag går på organisationerna först eftersom jag tycker att det är lite osmakligt att någon tjänat aldeles vita och fina pengar på senaste mordet i gbg.

 2. I Sverige får man inte själv stoppa ner kuverten i valurnan. Det görs av en annan person oftast med en linjal i handen.

  • Så är det nog. Men jag kanske kan få din tillåtelse att tala lite bildlikt?

   Om inte så meddela mig… :-I

 3. Det är sedan länge bekräftat att hårdare straff, inte ens dödsstraff, gör att människor avhåller sig i någon större utsräckning från kriminalitet.
  Däremot tycks det som att vissa, i ren i otäck gammaltestamentlig stil, mår bra av att se andra straffas, gärna dödas för sina brott och på så märkligt sätt få återgälda vad man förbrutit.
  Öga för öga, tand för tand…
  Tredje gången gillt i USA, kan gälla snatteri – och du åker in på livstid…

  Jag trodde förut vi levde i modern tid.

  Amnesty har på sin hemsida en plats där man kan protestera mot de många dödsstraffen världen över.
  Protesterna kan hjälpa…

  • Om vi nu skall vara lite petiga Sara G så avhåller både ett dödsstraff eller ett långt fängelsestraff den person som det drabbar från brottslighet.
   Att andra kanske inte bryr sig är en sak men den enskilda individen lyfts av den kriminella banan, permanent eller för en vis tid. Nu är iof inte dödsstraff ett vettigt alternativ då risken för att det begås misstag som inte kan repareras är för stor.

   Däremot är jag nyfiken att se den undersökning som visar att kortare straff sänker brottsligheten.
   Det hävdas alltid att längre straff inte minskar brottslighet och då bör ju motsatsen kunna finnas dokumenterad.

   • Urban, dödstraff är totalt förkastligt i en modern demokrati.
    Jag kan omöjligt inse att staten har rätt att döda och därmed begå samma brott som den dömde.

    För övrigt har du fel, det har gjorts ett otal undersökningar både i Europa och även i USA som påvisar att varken dödsstraff eller långa fängelsestraff har något större förebyggande värde.

    Jag har jobbat åratal inom Amnesty om just det här frågan.
    Jag förstår att människor kanske måste interneras för en tid. Vissa, ett fåtal riktigt sjuka kanske hela tiden, men det viktiga är rehabilitering, inte straffet.
    Det var förr man gillade att stena folk och döda dem som varnagel.
    Vi måste fjärma oss från det repressiva samhället och tänka lite humanare.

    • Dödsstraff stödjer jag inte vilket bör ha framgått om man läste det jag skrev.
     Och på vilket sätt har jag fel?
     Om en person sätts i fängelse begår han inga fler brott under den tiden. Vilket var precis det jag hävdade.
     Med andra ord ett straff minskar brottsligheten hos den som sitter inspärrad.

     Och jag undrar vilka undersökningar som finns som visar att lägre straff ger mindre brottslighet. Det var det jag frågade efter.
     Så plocka fram en sådan studie så vore jag hemskt tacksam.

     Fast före du hittar en sådan kan du kanske visa mig en som säger att längre straff inte ger mindre brottslighet. För har du arbetat för Amnesty i åratal har du naturligtvis ett antal sådana att visa. Men som sagt det är de som visar motsatsen jag vill se.
     För de finns väl?

      • Och det gjorde inte den länken Sara G.
       Jag efterlyste rapporter som visade på sambandet mellan fängelsestraff och brottslighet. Alltså forskningsfakta inte åsikter.

       Jag kan nu se att du inte klarar av att prestera en sådan rapport.

       • Urban, jag vill inte sitta här och leta länkar till förbannelse
        bara för att chansa att du ska godta dem.
        Du ha ju redan bestämt dig
        och tror stenhårt på att du har rätt!
        Men du har fel!
        Och inbilla dig inte att jag är din sekreterare
        som du kan hunsa med!
        Om du inte vet hur man letar på internet
        så är det bara att använda ett bra sökord, eller två – eller flera
        och sedan gå ut på webben.
        Bye!

    • Ni talar om olika saker!

     Urbans resonemang är oantastligt, men inte som förebyggande åtgärd. Dvs att avrätta eller fängsla någon fungerar inkapaciterande, dvs under tiden personen ifråga är avrättad alternativt fängslad begår han inga brott.

     SaraG har rätt i att hårdare straff i sig inte har någon nämnvärd avskräckande verkan.

     Det som fungerar bäst som avskräckning från brott är en kombination av hög upptäcktsrisk och kännbara straff. Men det är upptäcktsrisken mer än straffsatserna som avhåller från brott.

     • Jag tycker inte att Urban för ett oantastligt resonemang.
      Det enda han har emot dödsstraff är att oskyldiga kan bli avrättade…

      Och han säger att internerade inte kan begår brott i fängelserna.
      Det vet vi att många gör!
      Och ibland i väldigt hög grad

      Möjligtvis kan ingen bedriva kriminalitet på straffinrättningar
      som Guantanamo.
      Men det är inte vad detta handlar om.

      • @Sara G. Ja och eftersom det är mitt argument mot dödsstraff så blir konsekvensen att jag följaktligen heller inte kan stödja dödsstraff.
       Thomas Quick är där ett utmärkt exempel på en som med dödsstraff nog hade blivit avrättat för brott han nu är frikänd för.
       Men i princip ser jag inget större fel i dödsstraff som straffmetod. En del brott förtjänar det. Men av mina argument mot är det inte genomförbart.
       Vi landar på samma slutsats där Sara G men med olika motiveringar.

       Sedan att det skulle begås brott i större mängder inne på fängelser är ett litet påhitt av dig.
       Det begås brott på fängelser ja. Men inga; bilstölder, våldtäkter, bostadsinbrott, hustrumord, etc. Så om du skall argumentera i de här frågorna kunde du kanske vara lite mer saklig.

       • Våldtäkter begås ibland, mord oxo, och dödsmisshandel. Narkotikabrott, misshandel, olaga hot, utpressning, häleri och dessutom bostadsinbrott, en cell är faktiskt en bostad.

          • Jo föser man sedan ihop de som har dokumenterat att de har problem att umgås med andra normalt så bör man vidta åtgärder så att de inte kan fortsätta med det.

          • Du förespråkar således fullständig isolering?

           Men det rimmar illa med de mänskliga rättigheterna…

         • Rymningar också, de medför ofta en ökad kriminell aktivitet…

          Men du släpper inte det agumentetet, du efterlyser saklighet från Sara. Låt mig efterlysa hederlighet från dig.

 4. Får svara här Jinge då det inte går att fortsätta vår diskussion där.

  Isolering är inget jag förespråkar av det jag kan se på Kriminalvårdsverket egne hemsida så visar det på en kraftig minskning av narkotika på anstalterna. Och att det klientelet som finns i gruppen med brottslighet under sitt fängelsestraaff utgör ungefär 400 personer. 9% cirka om man räknar på de som är dömda till mer än sex månaders fängelse, 3% om man tar med de som döms till kortare straff.

  Hur stor brottsligheten är i ett fängelse bland de intagna i mängd och vilket problem det utgör för samhället mot att den aspekten att de vara ute i frihet kan jag inte svara på. Men får väl leta fram de siffrorna då, eftersom du heller inte nog vill vara min sekreterare och påvisa att det är ett stort problem.

  Självklart är däremot att om du av samhället döms till en tvångsåtgärd som ett fängelsestraff är. Då skall du inte kunna fortsätta begå brott, men du skall heller inte riskera att utsättas för ett brott om du sitter i ett fängelse.

  • Men verkligheten är inte så enkel. Dessutom narkotikamissbruket inne på anstalterna är – omfattande. Men säkerhetsavdelningarna är det man har undersökt, och där har fångarna svårare att få tag i droger. Men på de lättare kåkarna så är det normalt inga större problem. Nu var det iofs ett antal år sedan jag lämnade kriminalvårdsverket, men det är nog inte ngn större skillnad…

   Dessutom så har du en lätt romantisk bild av fängelser kan jag tycka :-) Pytsar man ihop en massa kriminella under ett och samma tak så kommer någon förr eller senare drabbas av en knytnäve på nosen. Det är ju bara att kolla hur det ser ut på stan…

 5. ”…i princip ser jag inget större fel i dödsstraff som straffmetod…”,säger U.
  Men ändrar sig när det passar
  Det är precis vad jag insett han att gör och jag vill inte förstärka hans argument.

  Han svänger nämligen hit och dit med sina nyliberala åsiktet.
  Inte konstigt att man tröttnar…