Ibland blir jag irriterad…


…på svenska tidningar. Minst nittionio procent av alla som bor i Sverige vet att Dawit Isaak sitter inlåst i ett fängelse i Eritrea sedan flera år, hans brott är att han arbetat som journalist.

Att man upprörs över detta är rimligt och riktigt, men upprördheten saknar proportioner med tanke på alla som sitter inspärrade världen runt på grund av att de har en politisk uppfattning som ogillas av makthavarna. Den palestinska generalsekreteraren för PFLP, Ahmad Sa’adat, är en av dessa många tusen palestinier som sitter inspärrade i fängelse utan att vare sig ha blivit rannsakad eller dömd.

Egentligen borde man göra en lista över de länder som har flest politiska fångar per miljon innevånare. Jag har inte letat på nätet efter en sådan lista men helt klart är att Israel skulle toppa den om det fanns någon. Landet har över tiotusen palestinier inspär-
rade i fängelse vara majoriteten sitter där utan att ha fått en rättegång, än mindre fått försvara sig. I många fall vet de inte ens varför… De sitter inspär-
rade för att de är – palestinier. Ahmad Sa’adat är bara en av dessa människor.

En del av dem som Israel har låst in utan vare sig att de dömts eller fått någon rättegång är hamas-
medlemmar, det rör sig om politiskt valda parla-
mentsledamöter som kidnappats och låsts in. Det rör sig om mängder av inlåsta barn, och FN:s regler om mänskliga rättigheter har ingen verkan i Israel. Sedan 1948 har FN antagit 221 resolutioner mot Israel, varav Israel har struntat i de flesta. Det känns inte helt okomplicerat att ha ett idrottsutbyte med landet ifråga.

(Ser du annonser med stötande budskap – maila mig!)

Ahmad Sa'adat
i Andra om: , , , , , , , , Free Ahmad Saadat – org n24b ex1 ab12 svd12 hd dn1 dbl t

[tags]Ahmad Sa’adat, Palestina, Israel, Mellanösternkonflikten, FN, Fångar, Fängelser, Mänskliga rättigheter, Politik[/tags]


11 svar till “Ibland blir jag irriterad…”

 1. Enligt Expressen så har det israeliska fotbollslaget beväpnade vakter på plats.

 2. De palestinska fångarna hålls i 30 olika ställen i Israel , 21 fängelser , 4 förhör ställen , 5 frihetsberövande fängelser och en mycket hemlig anläggning för olika metoder av tortyr
  Det finns ungefär 12, 000 palestinska fångar i Israeliska fängelser , 750 frihets berövade , 349 i ålder 18 och under och 75 kvinnor
  Israel har också häktat palestinska parlamentariskaledamöter , Enligt Israel 70% av alla fängslade palestinier har blod i sina händer
  Under hela den Israeliska ockupationen av Palestina sedan 1967 över 700,000 har kvarhållits , det är 20% av den totala palestinska befolkning och detta ställer Palestina bland ledarna för ohygglig statistik som en av de mest fängslade folk på jorden
  Till skillnad från USA och Kina är palestinierna inte fängslade av sin egen regering , Israel styr varje aspekt av det palestinska civila livet
  Trots att det som Israel gör är olagligt och strider mot folkrätten har det internationella samfundet i stort sett varit tyst av rädsla att stöta sig på Israel och dess advokater
  Tystnaden är öronbedövande och enligt människorättsorganisationen har Israel rutinmässigt använt tortyr

 3. Något att bli mer än irriterad, snarare djupt, djupt upprörd över, är att det sitter omkring fyrahundra barn i israeliska fängelser. Flera i åldern 13-14 år,vanligare 15-17 år. Men det förekommer även dokumenterade fall av tolvåringar och yngre. De anklagas på lösa grunder för överträdelser mot ockupationsmakten.

  De flesta palestinska barn arresteras vid vägspärrar, på gatan eller i sina hem. Tungt beväpnade israeliska soldater rusar in i hemmen mitt i natten och för dom till förhörscentra i de israeliska bosättningarna eller militärläger berättar Eva Hammad för tidskriften Alba och fortsätter:”I dessa läger utsätts barnen för förhör som nästan alltid innefattar någon form av tortyr eller misshandel. De hindras t.ex. att sova och de får hungra. De hotas, de blir slagna med batonger, utsätts för knytnävsslag och sparkar och de kan utsättas för det som kallas ”Shabeh” d.v.s. bli bundna i smärtsamt vridna positioner under lång tid. Dessutom kan de placeras helt isolerade veckovis. Dessa förhör leder ofta till bekännelse och undertecknande av ett oöversatt dokument utfärdat på hebreiska…”

 4. Enligt den engelska varianten av artikeln som du länkade till så satt Ahmad Sa’adat fram till 2006 i palestinskt fängelse. Inte för att du uttryckligen skriver något annat, men jag tycker att det vore bra att förtydliga.

  I övrigt håller jag väl med dig. Enskilda offer blir ofta utsedda till favoriter i massmedia och får därmed nästan all uppmärksamhet riktad mot sig. Jag tycker även att resonemanget i någon mån kan tillämpas på den nästintill totala ignoreringen av massmordet på ca 15000 Tamiler på Sri Lanka häromsistens.

  • Hannes: Enligt den engelska varianten av artikeln som du länkade till så satt Ahmad Sa’adat fram till 2006 i palestinskt fängelse.

   Visst, men varför?

 5. Man kan ju konstatera att om Israel är den humanistiska demokrati deras advokater påstår så borde de vara mycket mottagliga för kampanjer som syftar till att befria palestinier som fänglats på felaktiga grunder. Nu vet ju de flesta hyfsat neutrala individer att Israel konsekvent pissar på omvärldens försök till vad Carl Bildt skulle kalla ’tyst diplomati’, och därför är det minst sagt pinsamt att inte omvärlden kan enas om hårda bojkotter mot Aparthiedstaten på alla områden.

  Vad gäller Isak Dawit och Aung San Suu Kyi så är det naturligtivs behjärtansvärt att kampanja för att de släpps men då både Eritrea och Burma/Myanmar är brutala envåldsdiktaturer så är chansen att dessa kampanjer ger resultat närmast lika med noll.

  Anledningen till detta är helt enkelt att medan Israel skulle ha mycket att förlora på att inte rätta sig efter en ’hårdare’ omvärlds krav, Israels exportindustri är beroende av EU som handelsområde, så är Eritrea och Burma/Myanmar U-länder med liten eller obefinitlig handel som skulle kunna hotas.

  Detta må låta cyniskt men jag anser att en kampanj mot Israels orättfärdiga våldsanvändning mot oskyldiga palestinier skulle vara mer värd än befria Dawit – kampanjen eftersom den skulle ha mycket storre chans att ge ett snabbt resultat.

 6. Fakta hämtat ur:
  http://www.lasarnasfria.nu/Artikel/8778
  Över 2.600.000 sitter idag i amerikanska fängelser, flesta av dem är svarta. För allmänheten består de av en okänd formlös massa utan namn.
  Bland de 2,6 miljonerna finns en grupp om ca. 2400 fångar som dömts till livstid utan chans till benådning och som alltså kommer att få stanna i fängelse till dom dör.som dömts till detta straff då de var barn, d.v.s. 17 år eller yngre!Just nu sitter 3300 fångar i dödsceller runt om i USA. Det är ganska precis lika många som omkom i attacken den 11/9-2001 som nu alltså ska dödas på egen hand av amerikanerna.All tillgänglig statistik och all samlad empirisk erfarenhet visar att ett antal av dessa 3300 är oskyldiga.Använd siffrorna på 3300 och det blir 33, 66 resp 165 oskyldiga människor som kommer att dödas av sitt eget land. Mellan 1900-1985 satt 350 st oskyldigt dömda på “death row” i USA. Innan det bevisats att de var oskyldiga hann 23 av dem bli avrättade.

 7. Erik, Aung San Suu Kyi är en folkvald premiärminister som avsatts av en militärdiktatur. Det är en annan sak än att föra kampanjer för enskilda städare.

 8. Fy fabian för denna behandling av oliktänkande och att vi kan sitta så passiva med fokus på några få när så många lider.
  Jag kan inte låta bli och undra hur många som sympatiserar med dylik behandling och rättslöshet?!
  Var på en fest för några veckor sedan och det blev en diskussion om rätten till ”förebyggande handling” lika med att slå mot oliktänkande/motståndare med värsta möjliga medel för att dessa oliktänkande/motståndare kan i förlängningen få för sig utföra ”terrordåd”.
  Cirka hälften var rabiata anhängare av att ”rättslöshet är ok om det skyddar de oskyldiga och inte drabbar mig eller de som jag känner”.
  Det verkar som att någon lyckas med sin propaganda eller?