Hur har det kunnat gå så illa?


Hur har det kunnat gå så illa att även politiskt intresserade känner sig uppgivna? Det är en fråga som har ställts många gånger i samband med valet 19 september. Det vanligaste svaret är förstås den borgerliga dominansen inom media, vi fullkomligt översköljs av borgerlig propaganda, något som delvis utreds idag i en artikel i Aftonbladet, en artikel som tycks skriven av en anonym journalist/anonyma journalister.

Den Allierade Journalisten/AB: ”P1 Morgon och medieforskaren Ester Pollack granskade nyligen sommarens förstasidor på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Mona Sahlin framställs negativt 18 gånger på förstasidorna, motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt är fem. Reinfeldt framställs positivt på tolv förstasidor, Sahlin på tre. I Ekots granskning av ett års artiklar och inslag är de med negativ publicitet 33 procent för Sahlin mot 16 procent för Reinfeldt.

När de rödgröna lade fram förslaget att låta en folkomröstning avgöra Förbifart Stockholm hade DN ett uppslag med tre rubriker: ”Folkomröstning sågas av expert”, ”Ökad trängsel i trafiken väntar” och ”Stor risk för tvister i flera decennier”. Rubrikerna talar sitt tydliga språk – det här är en nyhetsredaktion som bildar opinion. Vi har uppmärksammat mängder av liknande exempel. Medan många av oppositionens förslag ifrågasätts eller sågas på nyhetsplats vinklas alliansens förslag hela tiden lite mer neutralt, lite mer positivt.

När DN ska sammanfatta politikerveckan i Almedalen väljs bilderna med omsorg. Peter Eriksson och Maria Wetterstrand hallelujar närmast galet, Sahlin skyms av sitt eget namn, Lars Ohly finns inte med alls. Alliansens partiledare framträder glada, harmoniska och trovärdiga. Medieforskaren Ester Pollack säger i P1: ”Jag ser hur väldigt många berättar en framgångssaga om alliansen och Fredrik Reinfeldt. Reinfeldt framställs även på bild som den stora ledaren. Jag har inte sett en enda bild på Mona Sahlin på det sättet”. Ester frågar sig om kön spelar roll. Lika viktig faktor torde blocktillhörighet vara.”

Minnesgoda läsare kommer ihåg att undertecknad många gånger påpekat att Dagens Nyheter är utomordentligt politiserade på nyhetsplats, något som också gäller Expressen, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Enligt min högst ovetenskapliga åsikt så är det Svenska Dagbladet som är bäst i klassen, tidningen har gamla traditioner att leva upp till men lyckas kanske inte helt. Men de är tillräckligt bra för att omnämnas som – bäst i klassen.

Att Aftonbladet tros vara en socialdemokratisk bland vissa beror antagligen på det faktum att ledarsidan och kultursidornas chefer utses i samråd med LO, men på nyhetsplats gäller inget av detta. Visst, det finns enstaka kolumnister som får betraktas som vänster, men tittar man igenom flertalet så råder det ingen som helst övervikt åt något annat håll än det rent borgerliga.

Nu ska man inte skylla partiernas brist på valbara ledargestalter bara på tidningarna, men fakta är att tidningarna konsekvent misskrediterat de rödgröna ända från början. Läs artikeln av den allierade journalisten som jag länkar till från början av citatmarkeringen. Begrunda särskilt avslutningsmeningen i det citerade nedan. Jag kan inte nog betona vikten av att läsa artikeln i sin helhet. Det är många antaganden och funderingar vars frågetecken rätas ut där, jag kan tom känna att en fortsatt diskussion blir omöjlig för den som inte har läst artikeln.

Den Allierade Journalisten/AB: ”En av hörnstenarna i statsvetaren Robert Dahls definition av en demokratisk process är ”upplyst förståelse”: Varje medborgare bör ha adekvata och lika möjligheter att upptäcka och begrunda det val som bäst tjänar hans eller hennes intressen. Som det är i dag ger svenska medier oss inte den möjligheten. När medierna blir partiska i sin nyhetsrapportering om partiernas politik finns det skäl att bekymra sig över tillståndet i demokratin.”

it , , , , , , , ab12345678 svd123456 dn123456 ex1234567


60 svar till “Hur har det kunnat gå så illa?”

  1. Anledningen som jag känner det är att vänstern är ovanligt passiva denna gång. Det känns som om de har gett upp för länge sedan och att de helt enkelt accepterar högerpolitiken.

    • Ja, socialdemokratin med Mona som ledare är som en konstnär med en enda pensel som dessutom är förstörd.

    • Den centrala frågan där är ju varför folk känner så, beror det på att vänstern är ovanligt passiva eller beror det på att alla borgerliga medier dagligen pumpar ut den bilden?

  2. Jag är mycket bekymrad. Glöm inte bort SVT och den högerinriktade Aktuellt-redaktionen dock. Om det finns några vänsterben kvar i LO-kroppen är det dags nu att slutat ruva på den där feta kulturfonden och börja skapa en bred, lättillgänglig vänsterröst i rikstäckande media!

  3. Jag är mycket besviken på hur valrörelsen har skötts och jag tror inte Sverige har någon framskjuten placering när det gäller demokrati längre? Massmedia styr oerhört mycket men jag hoppas svenska folket inte tar till sig något av all den skit de skriver.

    Jag förstår inte heller vad det är för vits med att göra valet spännande. Är det för att Sverige skall stoltsera med ett högt valdeltagande?

    Valet är avgjort sedan länge och det enda som är intressant är ju hur många procent SD får?

    • Valet är avgjort sedan länge och det enda som är intressant är ju hur många procent SD får?

      Varför är du så intresserad av hur det går för fascisterna?

      • Är inte du också intresserad att de skall få så få röster som det bara är möjligt? För mig är detta just nu prioritet ett! Helst skall de inte komma in alls men åtminstone skall de inte ha en vågmästarposition (hur man nu ser till det om inget av blocken har egen majoritet)

        • Ser mycket hellre att SD kommer in och ser till att Allianzen behöver sitta i deras knä under hela mandatperioden. Då får Reinfeldt visa vilken stor ledare han är. ALLT är bättre än fortsatt majoritet för Allianzen.

    • Demokratin är hotad i Sverige. Jag är mycket orolig för oss svenskar. Nu gör man skillnad på de som har obetald sysselsättning( praktik) och subventionerad av Staten men är välutbildade samt de som har betald sysselsättning dvs jobb med betalning.
      Detta är ett nytt statarSverige som växer fram…tyvärr…och jag är mycket orolig även för detta.

  4. Jag är också mycket bekymrad som humanist. Det diskuteras överhuvudtaget inget om arbetslösas behandling i debatter inför valet. Det är ett faktum att arbetslösa erbjuds statligt subventionerade praktikplatser i stället för betalda jobb och det är en skandal! Jag är vittne till att trots adekvat utbildning för yrket blivit erbjuden( mer eller mindre tvingad)att ta en praktikplats utan lön…( 3500 kr socialbidrag plus hyra och sl-kort…=totalt 5000kr) för 7h arbete fem dagar i veckan och betala lunch själv.Sedan efter avslutad praktik..inte få möjlighet till anställning och betalt vare sig på det företaget eller någon annanstans…dock! möjlighet till fortsatt praktik på andra företag med statlig subventionering till företagen!!
    Varför ska vissa få betalt för sina arbeten och andra inte? Varför går staten in och subventionerar så att företagen slipper anställa och betala lön?

    Skäms statsminister Reinfeldt! Den utlovad sysselsättningen är obetald praktik…och vi har nu blivit statare igen! Jag vill inget annat än att ha ett betalt jobb och betala skatt. När ska jag få det?

    • Cecilia,

      Vad är då alternativet? Det är oerhört lätt att kritisera men desto svårare att komma fram med bra lösningar. Allt är inte svart eller vitt! Jag själv tror på att om man subventionerar t.ex. en praktikplats så ger det arbetstagaren en chans som inte annars skulle finnas. Om det lyckas, om personen i fråga passar bra och att arbetet ger ett positivt bidrag till företaget (behöver inte vara ekonomiskt, kan t.ex. vara goodwill hos kunder och allmänhet) så finns det en stor sannolikhet att det blir en fast anställning.

      Jag själv är arbetsgivare, men har varit arbetstagare i många år, och jag är givetvis försiktigt med investeringar och satsningar. Så en praktikplats, begränsad tid, för en arbetssökande som subventioneras av staten skulle kunna göra att jag vågar mig på t.ex. en ny marknad eller något annat. Det kommer kosta för mig iaf i form av t.ex. tid och resterande del av lön. Med detta sagt så menar jag inte att Staten ska stå för mina investeringar men det känns som en bra investering även för staten, kostnaden finns iaf för den arbetssökande.

      Givetvis måste det dock vara så att systemet inte utnyttjas, en arbetsgivare kan inte ha praktikant efter praktikant utan det måste finnas en begränsning på hur detta kan utnyttjas.

      • ”Givetvis måste det dock vara så att systemet inte utnyttjas, en arbetsgivare kan inte ha praktikant efter praktikant utan det måste finnas en begränsning på hur detta kan utnyttjas.”

        Där har du en poäng, ”Bobby”. Problemet är ju att Allianzen inte tänker införa några begränsningar då deras ”företagspolitik” styrs av Svenskt Näringsliv. När Allianzen dessutom tänker förlänga tiden man kan vara anställd ”på prov” som ung så kommer resultatet bli att unga ALDRIG får ett fast jobb med den trygghet det innebär.

    • Skäms statsminister Reinfeldt! Den utlovad sysselsättningen är obetald praktik…och vi har nu blivit statare igen!

      – Igen? Jag hade en praktikplats innan 2006 i Malmö och det var inte bättre då. Soc + 800kr extra i månaden (för att kunna betala resor/mat) för att jobba heltid jämfört med att sitta 3 timmar på rumpan och surfa. Jag valde att jobba för att det är förbaskat tråkigt att sitta still på vuxendagis och inte göra något vettigt men jag förstår varför folk hellre satt där; det var ju inte direkt lönande att faktiskt ta en praktikplats.

  5. Medierna speglar inte opinioner. Medierna skapar opinioner. Sedan låter man opinionsinstituten mäta de av medierna skapade opinionerna och presenterar dem som folkets röst.

    – Konstaterade Maria-Pia Boëthius.

    Den/De som innehar Problem-formulerings-privilegiet innehar den reella makten.

  6. Att de borgerligt ägda tidningarna sprider borgarpropaganda är inte så konstigt. FRågan är hur vi ska kunna få en vänstertidning?

    • Förebilder finns. Brian Palmer återkommer alltid till professionella progressiva medier som exempelvis CommonDreams.org och Amy Goodmans DemocracyNow.org. Men då krävs en mer enad vänster som förmår samarbeta och kommunicera med varandra.

    • Om du med vänster inkluderar (S) så undrar jag vad det är för fel på Dala-Demokraten?

      Om du med vänster menar (V) så är förklaringen enkel. De som sympatiserar med (V) är inte lämpade att driva framgångsrika storföretag av förklarliga skäl, dessutom saknas kundunderlaget och annonsmarknaden.

      Jag tror nog att man ska satsa på webben om man vill ha någon chans att lyckas. Men även där har jag svårt att se en fungerande affärsmodell.

  7. Mediesituationen i Sverige är ett STORT demokratiskt problem. Jag känner mig faktiskt rätt uppgiven och längtar bara till den dagen då glappet mellan den (av media) proklamerade verkligheten och hur det faktiskt är blir för stor. Då, förhoppningsvis, vaknar människor ur den dvala som tycks ha drabbat oss alla.

  8. Maria-Pia Boëthius som också förkunnade att permittenttrafiken som P-A H tillät var en enkel sak att förhindra. Per-Albin sade att han ”kosta vad det kosta ville” skulle hålla Sverige utanför kriget! Det var länge sedan politiker kom med så starka löften och det var nog lika länge sen en politiker höll ett löfte. Frid vila över honom!

  9. Det är intressant hur olika bild man kan ha av media i Sverige beroende på vilken politisk åskådning man har. Som borgare så svär jag dagligen över hur vänsterinriktade borgerliga tidningar är på nyhetsplats och då skall jag inte ens nämna (s)(v)t som gör att jag minst en gång i veckan funderar på att kasta ut TVn för att slippa betala för (censurerat).

    Det är ju så att bägge sidor kan ha delvis rätt, Ja, 90% av ledarsidorna är borgerliga alternativt borgerligt ägda tidningar, men samtidigt visar undersökningar att journalisterna i högre utsträckning har röd-gröna sympatier där en klar majoritet stödjer den nuvarande oppositionen. (mellan 60-70% brukar nämnas.)

    Förmodligen handlar min reaktion över att jag inte märker när tidningar och media håller med mig genom att använda vissa ordval medan jag direkt reagerar när jag ser ordval som jag tolkar som socialistiska speciellt när jag ser dem i en förment borgerlig tidning. Förmodligen så sker samma filtrering även omvänt där röd-gröna anhängare märker när media håller med motståndarna men inte märker när de håller med den egna sidan. Speciellt ilskna blir man naturligtvis när man märker att en förment röd tidning som Aftonbladet slår mot de röd-gröna och i synnerhet mot Mona Sahlin.

    • Hur många av rubriksättarna/layoutarna har höger- resp. vänstersympatier? Det är i mycket hög utsträckning de som bygger opinionen. Även de som inte läser artiklarna ser fortfarande rubrikerna. Därigenom är mer än halva jobbet gjort.

    • Jag tror journalisternas sympatier tillskrivs alldeles för stor betydelse. Många är frilansare och skriver bara det som förväntas av dem. Är man krånglig får man inte några mer uppdrag. Gör en undersökning hur cheferna på tidningarna sympatiserar så får du nog en bättre bild av ”tidningens” sympatier.

    • Fast nu kan du utesluta ett stort antal ”förmodligen” i ditt skrivande, eftersom forskning har visat att de Rödgröna konsekvent har framställts mer negativt än de borgerliga i främst SvD, DN och Expressen (AB skriver negativt om alla, även om de med liv och lust deltagit i Mosa Mona-kampanjen också). Om man ser till journalister på politiska och även ekonomiska sidor så är det klar övervikt av borgerliga sympatisörer. Så delvis sprider du en gammal myt i detta inlägg. Men det kanske var ditt syfte?

  10. Med detta innan valet formulerade ”samarbete” har möjligheten försvunnit att i sitt röstande manifestera en avvikande mening. För alla utom de som röstar på SD alltså.

    Och, ärligt talat: vad det gäller de principiella frågorna skulle socialdemokraterna lika gärna kunna ingå i ”Alliansen”. I de sk ”plånboksfrågorna” finns viss skillnad, och det är därför man naturligtvis föredrar en rödgrön ”seger”.

    Min förutsägelse lyder som följer: Splittring inom såväl V som S. Ny partibildning (kan även vara något slags valförbund) bestående av (delar av) socialdemokratins vänsterfalang och den mindre ”pragmatiska” delen av vänsterpartiet. Det finns nog delar av V som fortfarande tror på regeringsposter som framtiden, men de kommer nog att ta konsekvensen och ansluta sig till S.

    På sätt och vis vore nog en valförlust det lyckligaste för den allvarligt menande vänstern. Bakbundet av ministerposter skulle vänsterpartiet onödigförklara sig självt. Det skulle vara en riktig katastrof!

    • Du är lite lustig Torsten. ”På sätt och vis vore nog en valförlust det lyckligaste för den allvarligt menande vänstern. Bakbundet av ministerposter skulle vänsterpartiet onödigförklara sig självt. Det skulle vara en riktig katastrof!”
      Vilket föredrar du, det som är lyckligast för en en allvarligt menad vänster eller slippa en katastrof?

      • Det kan hända att formuleringen var oklar.
        Jag menar naturligtvis att det lyckligaste för den seriösa vänstern är att undvika en katastrof. :-)

  11. Att detta skall vara så svårt:

    1/ (s) har kämpat mot kommunisterna…nu är de samarbetspartners.

    2/ (s) har kämpat för tillväxt. Nu är de samarbetspartners med tillväxtmotståndare.

    3/ (s) har valt en ledare som har 4% mkt förtroende bland svenskarna (SIFO).

    Stackars (s)atar som skall rösta 2010…

  12. Detta är otroligt, plötsligt är alla medier högervridna. Var journalisterna partiska och högervridna när de med närmast skadeglädje skrev om moderata valstugeskandalen, fp:s dataintrång och ministeravgångarna. Det är väl för f-n deras demokratiska plikt att skriva om bägge sidors eventuella skandaler och misslyckanden. Detta är demokrati! Någon förlorar i allmänna val, det gäller även vänsterpartier!

  13. Härligt att min och Robert A Dahls käpphäst ”upplyst förståelse” finns med både i Aftonbladet artikel och Jinges bloggpost. Jag hävar att demokrati kan man bara kalla det när väljarna är fullt införstådda med vilken politik ett parti företräder och vad partiet förväntas plädera för om de får regeringsställning. När Moderaterna kallar sig arbetarparti så är det den totala motsatsen till att ge väljarna ”upplyst förståelse”. Likaså när Socialdemokraterna säger sig vilja minska klyftorna. Lögner, och att lura väljarna, hör inte hemma i en demokrati. Jag tycker alla bör ta del av vad Robert A Dahl skriver om demokrati och olika former av mer eller mindre demokrati i sin bok ’Demokratin och dess antagonister’. Boken finns att köpa för endast 37 kronor inklusive porto hos Bokus. http://www.bokus.com/b/9789173248921.html Efter att ha läst den inser ni nog att vi inte lever i den bästa av världar. Ni kommer också kunna inse hur demokratin skulle kunna förbättras om bara politikerna ville avstå sin makt till folket.

  14. Sag precis bilder fran Goteborg dar SD skulle halla torgmote och dar de flesta som kommenterar haer troligen befinner sig just nu. Ni sager att SD star for hat, men vad star da ni kommunister for? Jag har aldrig nansin sett sa hatiska manniskor (forutom islamer som demonstrerar mot nan inbillad kraenkning). Det bara lyser av hat i era ogon, och att ge sig pa svenska pensionarer, fy fan. Det ar ju hojden av ynkedom.

    • AFA är inte ”kommunister” och defenitivt inte vänster och därför har Jinge och alla andra seriösa individer tagit avstånd från dem. Att angripa SD är givetvis inte okej vilket alla demokratiska föresråkare är överens om. Att SD bygger sin retorik på hat och rena lögner gör det aldrig okej att angripa dem fysiskt, däremot ska de alltid få stå till svars.

  15. En stor del av befolkningen osynliggörs i media, deras liv och problem är inget tidningar vill skriva om. Detta kommer att straffas, med vikande upplaga vem vill köpa dessa tidningar. Själv sa jag upp min morgontidning samma dag tidningen utsåg en ansvarig utgivare med borgerliga värderingar.

  16. Jag tror inte att könskvotering, könsneutralatoaletter, butlers, clowner och bröstpumpar är några riktiga valvinnare…

  17. Lena Melin på Aftonbladet borde ju slängas ut omedelbart.
    Hon är en riktig smygmoderat när man ser på hennes samlade verk.
    Jag tror hon hatar Mona Sahlin.

  18. Vi kan naturligtvis beskylla högermedia för mycket men de talar för sina intressen vilket inte bör förvåna någon.

    Men att det går som det går i valrörelsen är Mona & Co:s ansvar! Sämre vallokomotiv(S-pluralis) har sällan skådats. Den består – med några få undantag – av en samling visionslösa individer, som tillskanskade sig makt i det intellektuella vakum som bildades under Perssons skugga.

    • Det har du rätt i, det är en gåta hur sossarna tänker och hur deras interndemokrati fungerar med tanke på att varningsklockorna klämtade högt redan i EP-valet i fjol. Samtidigt går det inte att komma ifrån att sakpolitik och i än mindre grad ideologi knappt diskuteras i media idag. Delvis tror jag att det är blockpolitikens fel där ytliga frågor gynnas på bekostnad av djupare sakpolitik. Moderaterna och deras PR-konsulter är nog inte dummare än att de har insett detta, frågan är varför inte sossarna förstod faran? Har sossarna underskattat de så åtråvärda mittväljarnas sinne för ideologi och rättvisa?

      • Inte lätt att förstå/analysera vad som pågår och vad som verkar vara ett djuprotat problem inom socialdemokratin.

        Blockpolitiken har säkert bidragit till situationen som du beskriver men jag tror också att vi kan söka problemet i det arv som Persson lämnade. Margots emigrering och mordet på Anna L bidrog har säkert också bidragit till den kris rörelsen idag befinner sig i.

        Och samtidigt som Persson utarmade socialdemokratins intellektuella bas och tragedier drabbade rörelsen utvecklade den svenska högern (media, Timrå etc.) inte bara sina visioner. De utvecklade också en tydlig strategi för hur de ska uppnå sina mål!

        Socialdemokratin har i dagsläget helt enkelt blivit ifrånsprungna av en betydligt smartare motståndare, som inte saknar vare sig tydliga mål, visioner eller resurser!

  19. Håller med dem som menar att det är könskamp med i den exempellösa nersablingen av Mona Sahlin, vilket även naturligtvis drabbar hela den rödgröna sidan. Svenska samhället är så (jämförelsevis) starkt feminiserat, att en kvinnlig statsminister blir droppen för den manliga stoltheten (där han går skjutande framför sig barnvagnen på Söders höjder). Det är naturligtvis primitivt och omoget.

    • Det var en feministisk hype under perioden 2000-2006 ledd av (s)-ideologerna Borgström och Bodström m.fl. Som ett utflöde av den här politiken blev Wanja L-W LO-ordförande och Mona Sahlin partiledare. Många vanliga jobbare ogillar att bli styrda av kvinnor. Och de gillar inte MP -de vill ha bensin till bilen, skotern och motorsågen. Som man bäddar får man ligga. Obekvämt.

      • Så enligt dig är alla ”vanliga jobbare” inte bara uteslutande män, de är dessutom manschauvinister och allmänt stereotypa.

  20. Tack för att du också delar denna artikeln! Fram till valet 2006 har forskare, som använder sig av vetenskaplig metod, inte kunnat påvisa att något parti skulle ha gynnats av media men valet 2006 har medieforskare visat att DN gynnade alliansen.

    • Hörde på Ring P1 idag en kvinna som påstod att av all massmedia var det TV4 som var bäst på att rapportera neutralt om de två blocken. Jag håller med henne. Nästan alla gånger jag har halkat in på TV4:s nyheter har jag blivit frapperad av hur ofta Mona Sahlin och de rödgröna framställs på ett mycket mer rättvist och mobbningsbefriat sätt än i de licensfinansierade kanalerna. Och detta i de kapitalistiska reklammakarnas högborg!
      Där fick jag, som gammal reklamhatare.

  21. Ni kan väl vänta med att deppa tills vänstern faktiskt har förlorat, det är inte över för än det är över, på söndag kväll vet vi. Nyligen var det någon korkad KD kvinna som föreslog statliga bordeller, hade naturligtvis varit bättre att hålla käften och sitta still i båten. Ett par sådana självmål och regeringen är borta. Vem vet, allt kan hända?

    SVT och Aftonbladet kanske lyckas med några valbombsreportage sista dagarna, SSU har kanske några saftiga skandaler att bjuda på. Kanske kommer MUF med någon skandalskit som blåser rakt i ansiktet på dem själva. Opionsmätningar kan ha fel, det är valdagen som gäller. Det är inte över för än det är över, vänta med att deppa tills då. Tänk på hur de stackars borgarna led i 65 år under S, nu handlar det om 4 år till i värsta fall.

  22. Om jag hade varit vänstersinnad så hoppas jag att jag hade resonerat såhär:

    – Vi tar eftervalsdebatten efter valet
    – Vi börjar med att leta efter fel hos oss själva
    – Vi fortsätter med att leta efter fel i samarbetet med våra allierade
    – Innan vi anklagar media för att ha konspirerat mot oss så måste vi uttömma alla andra förklaringar. Dessutom måste vi också lägga fram en solid argumentation/dokumentation för att det faktiskt existerar en konspiration

    Konspirationspratet får de rödgröna att framstå som förlorare innan valet är avgjort. Det får de rödgröna att se ut som dåliga förlorare utan att de ens hunnit förlora. Hur produktivt är det?

    • – Innan vi anklagar media för att ha konspirerat mot oss så måste vi uttömma alla andra förklaringar. Dessutom måste vi också lägga fram en solid argumentation/dokumentation för att det faktiskt existerar en konspiration

      Läste du inte artikeln i Aftonbladet? Det är alltid en fördel att vara påläst innan man öppnar käften för brett… :-P

      http://www.aftonbladet.se/kultur/article7773327.ab

      Om det sedan handlar om en konspiration vet jag inte, jag har iaf inte hört ngn säga det. Det är andra förklaringar i artikeln som verkar vara mer troliga faktiskt…

      • Visst läste jag artikeln. Något annat skulle vara respektlöst.

        Upplägget med denallieradejournalisten andas ett uppsåt som gör det svårt att ta påståendena om partiskhet på allvar. Varför? Bland annat för att denallieradejournalisten redan från början att delade ut ”megafoner” till misshagliga journalister. Låter det som ett sanningsvittne? Det tycker inte jag… Jag tror att skulle vara fysiskt omöjligt för de som står bakom denallieradejournalisten att komma fram till något annat än att deras motståndare spelar fult. Hur mycket är deras påstående då värda?

        Om sossarna misslyckas med sin valtaktik så är det ett misslyckande. Om pressen skildrar ett misslyckande på något annat sätt än som ett misslyckande så gör de inte sitt jobb. Denallieradejournalisten väljer att se detta som egenintressets konspiration. Hoppas de frisknar till.

        Ett så pass stort parti som (s) behöver en bra ledning. Annars förlorar demokratin. Jag tror och hoppas att sossarna kammar till sig innan nästa val, alldeles oavsett hur det går i valet på söndag.

        • Vad än den allieradejournalisten än skulle peka på så skulle du aldrig godta uppgiften eftersom du verkar bunden av en agenda. Du låter inte som ett sanningsvittne, oavsett vad den allierade journalisten än kom fram till skulle du tycka att det var ”fult” som du skriver.

          Ser du inte pressens vinklingar så ok, thats it. Men det beror kanske på dina egna färgade glasögon, kan du tänka dig det?

          Så hur mycket är din åsikt värd??

          • Det är klart att pressen vinklar. Det har vi alltid vetat.
            Men sedan A-pressen såldes finns ingen motpol när det drar ihop sig till valrörelse. Konsekvenserna kommer nu.

            Jag håller med Jang om att orsakerna i första hand skall sökas hos vänstern. Dålig politik (block-kletande), snuttifierad valrörelse och taskiga reklambyråer är starka inslag.
            Någon annan (borgerlighet & media) har satt dagordningen och ”de rödgröna” har spelat med. Resultatet är enligt budget…

  23. Nu har Göran Persson kastat in handduken när det gäller valet. Han kommer att befinna sig i USA på valnatten.

    Ur Aftonbladet:

    ”Gamla galten”
    Stig-Björn Ljunggren spekulerar i orsaken till att den ”gamla galten”, som han kallar Göran Persson, inte kommer att finnas på plats under valnatten. Dels skulle Göran Persson känna sig obekväm med situationen efter valet 2006, där han själv fick skulden för att S förlorade regeringsmakten. Dels skulle Göran Persson inte kunna hålla sig från att gotta sig vid en eventuell valförlust.

    – Han skulle nog ha svårt att låta bli att visa viss skadeglädje.

    Svårare vinna nu
    Enligt vad Aftonbladet erfar misstänker personer inom S att Göran Persson gjort analysen att loppet redan är kört och att detta sänker moralen bland medarbetarna. ”

    Se artikel i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7782356.ab

    • Nej, Göran har inte givit upp, han höll ett bra tal idag. Och t o m stödde Sahlin.

    • Hur menar du nu?
      Jag bor i USA och det är milsvid skillnad, det är inte ens på samma planhalva. Sverige är inte, ska inte bli som USA, det tror jag att en förkrossande majoritet av Sveriges befolkning som kan skriva under på.

      Det här är ett hårt land att leva i, på riktigt och jag tycker att det är både fördomsfullt och trist att dra upp jämförelser utan att skriva ned ett enda sakargument.

      Låt oss istället diskutera hur Sverige ska gå vidare efter valet och vilken Sverige vi vill ha utan att komma dragande med högerspöken och minkstolor lika lite som kommunistpåhopp och bidragspartiet. Ta upp debatten lite helt enkelt

  24. Flera steg MOT att bli ett USA har vi allt tagit. Att det fortfarande är en bit kvar är en klen tröst för alla sjukskrivna, arbetslösa, hemlösa o s v som jagas utan pardon av vår Allianzregering. Jag vill ha ett Sverige där ALLA människor synliggörs och där INGEN behandlas som en utstött, en belastning vilket sker i dagens Allianzregering.

    Allianzen har en cynisk människosyn där invånarna delas in i två kategorier: Tärande och Produktiva. Denna människosyn delar inte jag och därför är Allianzen fullständigt otänkbart som alternativ för MIG.