Hur går det i vänsterns partiledarval?


Jag har fått frågan några gånger, vem eller vilka vill jag se som ny eller nya partiledare för Vänsterpartiet. Jag skrev faktiskt ner mina funderingar om det för ett par veckor sedan, men jag valde att avstå från att posta det. Jag avstod därför att jag inte kommer att delta i diskussionen lokalt, och inte heller vara med och välja kongressombud. Men visst kan jag berätta vad jag tror, med betoning på tror.

Till att börja med så är det ett kanongäng som står till förfogande, det är som bekant Hans Linde, Rossana Dinamarca, Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. Av dessa fyra så tror jag att det blir Jonas Sjöstedt som kommer att väljas, eventuellt i kombination med Ulla Andersson. Mitt ”eventuellt” kommer sig av att det inte går att förutse extrakongressens resonemang, men väljer man två ledare så blir det Ulla och Jonas.

I ett sådant scenario går förstås Rossana bort eftersom hon är uttalat skeptisk till dubbla partiledare. Jonas och Ulla är tungviktare i sammanhanget och jag har svårt att tänka mig att någon annan blir vald. Kanske synd för ser jag till enskilda personer så är det nog Hans Linde som är min personliga favorit. Sett till de frågor som ligger mig själv varmt om hjärtat så vet jag en del om hans engagemang när det gäller djur och natur, dessutom är han mycket kunnig när det gäller de utrikespolitiska frågorna. Men det valet handlar om mina egna preferenser.

Men han och Rossana har tiden för sig så jag oroar mig inte. Jag är i så fall mer orolig för vad Lars Ohly tänker göra, det har funnits en tendens till att avgående partiledare också hoppar av riksdagsarbetet, det vore ytterst olyckligt om Lasse gjorde det, han behövs och han har dessutom massor av erfarenhet att dela med sig av.

Men det är långt kvar till januari, dessutom har det redan funnits små tendenser till mediala drev, och det skulle förvåna mig om vi inte får se mer av den varan. Den borgerliga pressen är visserligen upptagen med att avskaffa sina egna tidningar, men det hindrar inte att någon hittar en vinkel som är användbar för att diskreditera en eller fler av kandidaterna.

SVT:s partiska kommentator, han med ett förflutet inom moderaterna, kommer säkert att göra ett par ståuppare i TV där han med sitt sneda leende förklarar att än det ena eller det andra påverkar kongressombudens tyckande i januari. Tro honom inte!

it Andra om: , , , , , , ,


4 svar till “Hur går det i vänsterns partiledarval?”

  1. Bra sammanfattning om läget. Någon tidning (glömt vilken, men det kan ha varit DN) hade ju undersökt saken och presenterat vad man fick fram och det stämmer precis med din sammanfattning.

    • Ptja, den första upplagan skrev jag för ett tag sedan nu, den blev på 1400 ord… :-) Jag skrev om rubbet.

  2. Det finns säkert anledning att inte utestänga Lars Ohly från möjligheten till, att avge synpunkter till den nya partiledningen. Men jag tilltror Jonas Sjöstedt att – tillsammans med Ulla Andersson – fatta de avgörande besluten. Utan att för mycket luta sig emot den tidigare vänsterledaren.

  3. Jonas Sjöstedt kan naturligtvis inhämta synpunkter utifrån. Men då det verkligen gäller så är han fullt kompetent att fatta besluten på egen hand. Tillsammans med den övriga ”ledningsgruppen”2