Högerns kemiska lösning av problemen

Den svenska högerregeringen håller på att erodera den svenska modellen. Man gick ut hårt och sänkte skatterna för dem som har arbete men lät sjuka och pensionärer bli utan skattesänkning. Man gav sig på A-kassan och fortsatte med att ta bort fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. På tur stod fackavgifter och sjukpensionärer, allt för att få loss pengar till skattesänkningar till dem som redan har hyfsade förhållanden.

AB: ”Långt fler än Försäkringskassan tidigare trott kommer att förlora sin förtidspension de närmaste åren. Fram till 2011 rör det sig om 50 000 personer. En ny prognos från Försäkringskassan visar att statens kostnader för sjuka och förtidspensionerade kommer att minska med 25 procent de närmaste åren, från 108 miljarder kronor förra året till 81 miljarder kronor 2012. Det skriver tidningen Riksdag & Departement. Den främsta förklaringen är att förtidspensionärerna snabbt blir färre på grund av de nya hårdare regler som infördes den 1 juli 2008.”

Det är självklart att ingen ska ha vare sig sjukbidrag eller andra ersättningar om det inte är nödvändigt. Reformer på det området är både nödvändiga och önskvärda. Men regeringen börjar i fel ände, nu klipper man möjligheten för 50 000 personer att betala hyran och köpa mat, men kostnaden försvinner inte, det är bara från statsbudgeten den försvinner så att Anders Borg får fler slantar. För kommunerna är det en katastrof eftersom dessa 50 000 nu kommer att försörjas av den kommunala socialtjänsten.

Om man har åsikter om bilarnas avgaser så är metoden jämförbar med att vräka ut 10 000 lastbils-
lass sprängsten på våra större vägar. Trafiken kommer garanterat att minska och samma sak gör koldioxidutsläppen. Men det betyder inte att metoden vare sig är riktig eller konstruktiv. Antalet miljoner skattekronor kommer att vara i stort sett oförändrat men statens kassakista kommer inte att tillhandahålla slantarna längre. Det är en pyrrhus-
seger för dem som önskar en lägre skattebörda.

Det är också ett frontalangrepp på den svenska välfärden. Sverige har, något oförtjänt det medges,

pension

rykte om sig att vara ett samhälle vars bärande idé är välfärd för alla medborgare. Vi som bor och lever i landet vet att det ofta är fina ord utan reell täckning. Moderata samlingspartiet har sedan många år en inställning som går ut på att samtliga kostnader för välfärden borde skäras bort, nu är man på god väg att lyckas.

Det är säkerligen helt korrekt att en del av de sjukpensionerade kan klara vissa arbetsuppgifter, om inte annat så med hjälp i form av handikapp-
anpassning eller andra stödåtgärder. Men ska man möjliggöra en sådan utveckling så måste man börja den med att satsa på en utbyggnad av sådana resurser. Försäkringskassan hade istället behövt ett rejält budgettillskott så att dessa ärenden kunnat utredas, dessutom så hade stöd och utvecklings-
pengar behövts till företag för att dessa skulle kunna handikappanpassa vissa moment.

Istället gör den moderatledda regeringen precis tvärtom. Man tar bort en stor del av de sjuk-
pensionerades grundtrygghet och räknar med att allt ska lösa sig kemiskt.

i Andra om: , , , , , , , , , , ab1 ex dn1 svd12 t

[tags]Högerregeringen, Sjukpension, Utförsäkrad, Försäkringskassan, FK, Moderaterna, Reinfeldt, Borg, Välfärden, Pensionärerna, Politik[/tags]

  11 comments for “Högerns kemiska lösning av problemen

 1. 2 augusti, 2009 at 09:08

  Visst är det sjukt hur de tänker. Vad ska dessa 50 000 personer leva av?
  De måste väl förstå att konsumtionen kommer gå ner genom att de försämrar skyddsnätet och för de som redan nu har det knapert. Detta medför att den enda konsumtion som kommer ske är den för att överleva och en viss lyxkonsumtion för de allra rikaste.

 2. Pingback: Matte
 3. 2 augusti, 2009 at 09:54

  Tack Jinge för ditt inlägg och för att du håller ögonen på DN!

  Du har väl inte missat att Resurs utmanar till Solidaritetsuppror för sjuka! Vi har över 500 medlemmar på vårat forum nu, och det blir fler för varje dag. Många är själva svårt sjuka och många också redan Uförsäkrade. Jag vet att ångesten inte är skrämselpropaganda – det är realitet för många vanliga Svenssons som drabbats av kroniska depressioner, slaganfall, neuro-borrelia, bilolyckor och liknande.

  Du är givetvis varmt välkommen att titta in!
  Bästa hälsningar,
  Jenny

 4. Gripen
  2 augusti, 2009 at 10:16

  Största problemet med detta är inte att folk blir utförsäkrade, för de kommer att få social bidrag.

  Problemet är mycket värre, för nu kommer kommunerna få bära bördan av dessa personer i stället för staten. Kommunerna är redan hårt utsatta och nu får högre börda. Så de kommer att få skära ned i skola, vård och omsorg.

  Detta kommer att drabba långt fler personer en de som är utförsäkrade, detta kommer att bli en katastrof för alla.

  Ser även borgliga kommuner planerar att höja skatten för att finansiera detta och borgarna på risknivå skriker att de inte ska göra detta.

  Så skatte sänkningen som de gav ”oss” kommer att bli uppäten av extra kommunal skatt i många fall.

  Men detta kommer inte att drabba mig, efter allt kommer om kring så kan jag inte bli fattigare en vad jag är nu. Det är ganska skönt att vara i botten av stegen ibland.

 5. Sara G
  2 augusti, 2009 at 10:27

  Sverige börjar bli ett mycket obehagligt samhälle – och jag förstår inte hur borgarna tänker. ’
  Dom vill nog inte inse att fattigdom slår
  tillbaka
  med ett allt djupare utanförskap och högre kriminalitet.
  I förlägningen blir det alltså dyrare för stat, landsting och kommun, för man måste säkert höja skatterna
  när det blir en akut brist på fängelse- och psykvårdsplatser.
  Samhällsklimatet hårdnar och människorna blir allt osäkrarer och räddare – och de rika får bygga tjockare murar och mera raffinerade säkerhetsanordningar kring sina hem.

 6. mr Biz
  2 augusti, 2009 at 10:59

  Den välbärgade överklassförsamlingen Hedvig Eleonora har fått det omvända lyxproblemet att de inte blir av med sina ackumulerande stiftelseförmögenheter som enligt reglerna ska gå till behövande inom församlingen men här är de inte tillräckligt fattiga eller riskerar utförsäkring.
  Öronmärkta pengar alltså.
  De måste nu be Kammarkollegiet om hjälp för att ändra regeln om öronmärkning så att de fritt kan disponera sina rikedomar och då lär de inte gå till behövande…
  (SvT månd)

 7. Christer W
  2 augusti, 2009 at 12:21

  Gripen har rätt, det är kommunerna som får ta smällen. Och var bor de fattiga och utförsäkrade!
  Det bästa s och vp nu skulle kunna göra valtaktiskt är att ta bort tidsbegränsningen i a-kassan och att staten står för sjukförsäkringen från första dagen.
  Tyvärr resonerar många vp-are när det gäller sjukförsäkringgen att arbetsgivarna ska känna av vad det kostar att ha dålig arbetsmiljö genom att betala sjuklön. De enda som känner av det är fåmansföretagare och de anställda. Fåmansföretagaren genom att inte har råd att ta in en vikarie, ett förhållande som också finns i kommuner och landsting. För anställda ökar pressen på att gå till jobbet trots sjukdom, nu i influensa tider är det ju faktiskt ett allvarligt hot för många.

 8. Bertil
  2 augusti, 2009 at 13:16

  Tyvärr så har Svenska folket valt en sjuk regim. Låt oss förtidspensionera dessa och
  sätta dem i socialbidragsprövning efter en veckas skuksrivning.
  Självklart är de inte berättigade till socialbidrag ens. Jag tycker de kan Förpassas i en omloppsbana runt Jorden via Rymdminister Maud Olofsson som befälhavare.
  Medpassagerare kan littorin, Husmark, Schlingman, Borg ,Reinfeldt samt lite ett hundratla andra högerdrägel.

  Högern försöker nu dämpa ner rubrikerna om utförsäkring. Man tycker det är överdrivet.
  Men fortfarande finns inga beslut om vad som kommer ske när människor utförsäkras.

  utförsäkras sker redan idag från både sjukförsäkring och a-kassa och ingen bryr sig.

  Jag förespråkar en fullkomlig generalstrej där facket måste vara initivtagare.

  Nu är det frågan om att rädda Landet Sverige
  Med denna typ av högerpolitik kommer bara människor med konstiga efternam snart finnas i Sverige övriga tvingas fly.

  Men var ska de fly. Ja många väljer Himlen
  en kula i pannan eller ett snöre runt halsen.
  Ja så illa är det men det kommer aldrig någonsin att via statistik komma fram.

  Detta om en höger får fortsätta styra.

 9. Sara G
  2 augusti, 2009 at 14:14

  Gripen, alla får inte socialbidrag. Först måste du sälja bilen eller villan.

 10. Gripen
  2 augusti, 2009 at 18:08

  Sara G ja jag vet, heck även om man inte har något av värde så kanske man inte är berättigad till soc bidrag.

  Jag är en student som fick diabetes och har problem med min medicninering, enkelt sagt jag blir sjuk av den och jag blir sjuk utan den.

  Jag, min fru och 4 barn bor i en 6 rum och kök som det regnar in i. Vi betalar 4250 kr månaden och kan inte hitta ett biligare boende eller bättre boende som vi har råd med.

  Som student har jag inte rätt till social bidrag och efter som min fru kommer från USA så har jag försörjnings plikt fö henne, hon kan inte få jobb för hon kan inte svenska och hon får inga pengar för hon läser SFI. Så det är mitt barn bidrag, bostads bidrag vi lever på och det är runt 12-14 månaden och då ska hyran och fasta utgifter betalas och vi har då runt 1000 kronor kvar i veckan för att köpa mat för 6 personer, det är 166kr i veckan per person.

  Jag får inte studie bidrag och studie lån för jag har inte tillräkliga studie resultat, för jag är så ofta sjuk och missar obligatoriska moment, jag är för frisk för att bli sjukskriven.

  Flytta tillbacka till USA är inte ett alternativ, för jag skulle bli ruinerad där för köpa min medicin.

  Så vi har det ganska bra men det är ett helvete om man faller mellan stolarna, vi kan bara trösta oss med att av ståndet mellan stolarna är kortare än i USA.

 11. Bertil
  14 augusti, 2009 at 13:35

  20% av Svenskarna är miljonärer.
  Att därmed påstå att Sverige inte har råd med en fungerande försäkring är självklart enbart floskler.
  Att Välfärden räddas genom sänkt a-kassa,
  sänkt sjukpenning utförsäkring är väl inte att rädda välfärden.
  Samtidgt ges skattesänkningar till överklass och övre medlklass av gigantiska mått.
  Krispaket ges till de som har råd.

  Fatta. De som tror Sverige är fattigt har ingen koll. Det finns pengar både till en bra a-kassa och en fullvärdig sjukförsäkring det finns även pengar så skatten kan vara lika för lika inkomst som bekant så skatter sjuka, arbetslösa,pensionärer mest på lika inkomst.
  Det är enbart där 8000 per år för en genomsnittsinkomst av 13-14000

  Samtidigt har Per Westerberg fått skattesänkningar på 150 000 per månad.
  Ja ni läste rätt det är 150 000 per månad .
  Det var han som klubbade sjukskrivningslagen där alliansarna applåderade.

  Det som sker i Sverige nu är en diktatorisk högerregim som styr.
  Man roffar åt sig enorma summor.

Comments are closed.