Högern planerar lönesänkningar

Huset på bilden till höger, är ett hus som hyser en regering vars chef sagt sig vilja bli landsfader. Ett hus vars ockupanter säger en sak utåt när väljarna hör, och en sak internt inom den innersta kretsen. Nu visar Expressen i en artikel att den borgerliga regeringen ljuger, utåt säger man att man vill att folks löner ska öka, i den slutna kretsen säger man tvärtom – att lönerna ska sänkas enligt amerikansk modell.

EX: Ett av argumenten lyder: ”Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen”. Trots att regeringen säger sig inte vilja sänka lönerna, så använder de alltså lönesänkningar som ett argument för sin politik på sina egna möten.
Nationalekonomen Stefan de Vylder förklarar begreppet ”reservationslönen”: – Det är den lägsta lön som någon är villig att jobba för. EX: – Om man sänker reservationslönen, innebär det att man pressar ned lönerna? De Vylder: – Ja, det kan man säga. Många skulle säga att man då bäddar för det här med ”working poor”, som är ett begrepp i USA. De som jobbar mycket men ändå har dåliga löner.
Thomas Östros säger att Moderaterna ”blivit en slags PR-byrå”. – Man vill inte berätta om politikens innehåll, för man vet att människor inte vill ha det på det sättet. Därför blånekar man varje gång den här frågan kommer på tal. Men det här är bevis, säger han.”

Det tragiska är att många tror på de borgerligas försäkringar om att allt ska bli så mycket bättre. I själva verket så har man redan kommit en bra bit på väg för att socialt nedrusta landet, något som visas av att många sjukskrivna nu ska överföras från försäkringskassan till nya pengar. I praktiken blir dessas ersättning väsentligt lägre, dessutom med en kombination av krav på att de ska tvingas ta alla erbjudanden om arbete, kanske t.o.m. sådana som inte ens ger avtalsenlig lön. Utöver det så blir det tidsbegränsat så att man senare kan hävda att individen inte gjort tillräckligt för att skaffa sig ett arbete.

Rosenbad

Dagens Nyheter hävdar på ledarplats idag att social-
demokraterna drömmer falska drömmar där de vill ta från de rika och ge till de fattiga, något som de illustrerar med en teckning på en sovande Mona Sahlin. Men jag törs lova att det är hundrafalt värre att vara rakt igenom falska som borgarna, de drömmer inte utan de agerar med ett klart identifierat mål framför sig, men de säger en annan sak. Men det är lättare att acceptera falska drömmar än ha fördrag med att vissa talar med kluven tunga.

De borgerliga tidningarna gör vad de kan för att kritisera de rödgröna, och från och med nu lär den verksamheten accelerera. Det finns all anledning att förmoda att den nu påsbörjade valrörelsen kommer att bli den smutsigaste vi någonsin har skådat. Att en av de borgerliga tidningarna avslöjar högern på nyhetsplats är knappast något som vi kan förvänta oss en fortsättning på.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , ex1 ab123 dn12 svd1 t

  24 comments for “Högern planerar lönesänkningar

 1. Sara G
  10 september, 2009 at 14:14

  För att klara sig måste väl då en del familjeförsörjare ta ett eller ett par arbeten till, jobba dygnet runt för att klara ruljansen? Det är just vad som sker allt mer i USA.
  Man kan knappast tänka sig något effektivare sätt att bränna sönder människor på.
  Jag är verkligen djupt oroad över allt vad alliansen kan hitta på så här i slutskedet av sin regerinstid. Det tycks som om man inte längre har några som helst spärrar när det gäller att förstöra för den lilla människan i samhället i sin iver att stödja sina bröder och gelikar, de rika och välbesuttna.

  • nature
   10 september, 2009 at 23:08

   Fast du gillar ju att alla ska ha en ”uppgift” att pyssla med vare sig man vill eller ej Sara : -) Nu har människor fått detta i överflöd och det leder inte till något gott, det kan jag säga.

   Säg ja till ARBETSFRIHET i stället!

  • karl-erik pettersson
   11 september, 2009 at 11:34

   Sverige som land har ökat sin inkomst varje år de senaste 60 åren , tyvvär så har vi vissa individer som alltid ska roffa åt sig genom olika lurendrejerier , så att hela landet blir i obalans , vi får ett obehagligt sammhälle som USA , 1% sitter i PRIVATA FÄNGELSER ! I New York måste en del gå till sopp kök fast man har arbete , eller råna sin nästa !!!

 2. Linus
  10 september, 2009 at 14:17

  Ja, även om jag inte har något direkt förtroende för den rödgröna alliansen heller så kommer jag att rösta rödgrönt i valet. Det kan knappast bli värre än att ha en regering som gradvis bygger upp en underklass i Sverige.

 3. el persson
  10 september, 2009 at 17:25

  Ja du Sara G. Så har jag jobbat större delen av de senaste tjugo åren, ja inte dygnet runt, men väl dag och natt. 320 – 330 arbetsdagar om året med åtminstone ett jobb att gå till. Och det oavsett regering.
  Och de perioder jag inte har haft två jobb har jag mått tjyvtjockt för att jag inte fått ekonomin att gå ihop. Det har varit mer ansträngande att gå och tänka på det än att ha ett jobb till.
  Med två jobb har jag kunnat konstatera småleende i mitten på månaden att räkningarna fixar sig utan vidare bekymmer i slutet på månaden.
  Med ett jobb gäller det att börja planera för månadsskiftet redan då.

  Och snart att planera inför nästa år. Då kommer valet att stå mellan spöknippsliberalerna i alliansen och skattekramarna i den färglada salladen. För mig gör det vägen till vallokalen blank som ett nybonat golv: -1 poäng för spöknippena.
  (Fast en person jag diskuterade detta med rekommenderade FI, eller PP. PP har jag tänkt på förut, men att jag skulle rösta på den lede FI är så absurt så det måste jag fundera mer på.)

 4. H
  10 september, 2009 at 17:57

  Men är det inte bättre att rösta blankt om man vill rösta bort men inte på något annat? Mycket av det som finns i samhället idag är en konsekvens av sossarnas styre. Exemplevis Försäkringskassan, där jag själv jobbade till 2007. att göra om i systemet var ju sossarnas order. Jag tror att vi måste inse att det samhälle vi alla drömmer om aldrig har funnits, eller varit ett luftslott. Vi kunde bygga upp vår modell för att de andra Europeiska ländernas låg i ruiner efter kriget. Efter oljekrisen som bla resulterade i industrikrisen i mitten av 70-talet har vi levt på lånade pengar. Samtidigt som okvalificerade yrken försvunnit. Många andra länder har löst detta med serviceyrken, men inte Sverige, för det är bättre att gå på bidrag än att städa någon annans hem. Istället höjer vi utbildningskraven och utbildar folk, så i början av 2000-talet behövde du 3-årigt gymnasium för att arbeta på Mcdonald’s. Samtidigt har Sverige tagit emot en massa människor som inte varit arbetskraftsinvandring utan asylsökande och krävt resurser på så kort tid som 20 år. Folk läser om gymnasiet+komvux för de kan inte få jobb efter 9an och är skoltrötta. Det går åt en massa resurser.

  Staten är ingen sedelpress, pengarna måste komma från tillväxt, inte av att flytta pengar. vi har vuxit upp med en stat som har lovat att fixa allt åt oss, vi behöver inte familj, jobb, köpa lägenhet. Men det funkar ju inte och nu är vi otrygga och har dåliga nätverk. En rödgrön regering gör bara att vi tar en dos morfin till och glömmer verkligheten ett tag. Höjda skatter går till byråkratin. Stat och kommuner vägrar att samordna sina resurser utan uppfinner hjulet flera gånger om, där försvinner mer än 100 miljader varje år.

 5. S R Larson
  10 september, 2009 at 18:06

  Skriv om, utan att hitta på saker. Ange oxo källa för dina påståenden. / Jinge

 6. H
  10 september, 2009 at 18:28

  Va, som nationalekonom, statsvetare och utredare i flera staliga myndigheter blir jag dagligen arg. Jag är inte partipolitisk. Vill du läsa om Sverige histora föreslår jag att du börjar med en bok årskurs 9. För vad i mitt påstående stämmer inte?

  • 10 september, 2009 at 18:35

   Vem pratar du med?

 7. H
  10 september, 2009 at 18:42

  Förresten, Aftonbladet, om vi nu pratar tidningar har ju varje vecka lista på ” så mycket tjänar de riskate i din kommun” ”Så mycket kostar det dyrast huset”. det var också Aftonbladet som idag hade stora rubriker ” Regeringen vill sänka löner”.

  Jag har röstat på allt man kan och blankt, men jag tycker inte om när förnuftet får vika åt sidan för ideologier, därför är jag inte partipolitisk. Kanske som forskare är det ännu svårare. Men jag har svårt för politik som baseras på hur man vill att människor vill vara. Jag är mest upprörd på vänstern för att de ser sig som företrädare för det goda och höger för det onda. Är man höger är man för USA och råkapitalism men som kommunist kan man bara säga att Sovjetunionen inte fungerade. Vi får inte heller glömma att sossarna får ta mycket skit för att de regerat så länge och därför är mycket (bra och dåligt) deras verk. Även de tvångstereliseringar och sociala ingenjörskonst som verkligen inte stod för allas lika värde.

  Oavsett om jag hade varit sosse så hade jag tänkt att rent demokratiskt och utvecklingsmässigt så behöver de ha 4 år till för att forma ett riktigt partiprogram som inte bara bygger på att ta makten med gammal möjlig retrorik samt hur man skall forma ett fungerande samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet.

  • Martin Forsman
   10 september, 2009 at 19:05

   H:

   Med fyra år till av vanstyre från högeralliansen kommer det inte finnas något Sverige värt namnet. För övrigt är det märkligt att du kräver att Vänstern i Sverige ska ha ett ’riktigt’ partiprogram, vad som nu menas med det, när högerns företrädare öppet medger att det är makten och makten allena de är ute efter. Att högeralliasen vill sänka löner är inte heller märkligt. Det är direkta order från Sveriges starkaste lobbygrupp nuförtiden, nämligen Svenskt Näringsliv.

   Jag kan verkligen se framför mig hur dessa individer slickar sig om munnen när det äntligen är dags att slå tillbaka mot fackets osunda inflytande. Efter att under högkonjunturen fått ge vika för legitima krav från facket är det dags för revansch. Enkelt sagt kan man säga att sötebrödsdagarna är över för oss arbetstagare. I ’krisens’ spår väntar lönedumpningar, sämre arbetsvilkor, föromdligen slopad LAS o s v. Allt för att skapa splittring i leden bland oss arbetstagare och ytterliggare försvaga fackets styrka.

   Den ’nya’ högern ger jag inte mycket för. Det är precis samla gamla unkna höger som genom hela Sveriges historia konsekvent har motarbetat ALLA reformer som kan stärka löntagarnas ställning på arbetsmarknaden. För den nyliberala högern är USA drömsamhället och målet är därför givet.

 8. H
  10 september, 2009 at 18:45

  Jag tycker att du verkar lätt förvirrad. Du måste titta på vem som är avsändare på de meddelanden du läser. Försök komma ihåg det.

  Jag har inte kommenterat dig i något sammanhang. Bara den gången jag undrade vem du pratade med…

  / Jinge

 9. HC
  10 september, 2009 at 19:18

  Sluta svamla nu! / Jinge

 10. H
  10 september, 2009 at 19:29

  Jag håller med om att ett bra samhälle måste bygga på bra värdegrunder, men samhället förändras också. Klimathot, migration mm gör att vi inte kan ha ett samhälle som har sådana förmåner som vi har haft. Vi måste tänka om. Det har varit för mycket slentrian, sossarna har suttit där för folk har alltid röstat på dem av tradition, det skapar ett otroligt demorkatiskt underskott. Vi har bara haft en verklig oposition på 70-talet och nu sedan kriget och det är bra för alla partier och för oss väljare.

  Vi har också levt i ett luftslott och vad gör vi nu? LAS kom på 70-talet när vår industri började gå sämre. Hur klarade vi oss innan? Innan dess hade vi en enkel lag: sakliga skäl för uppsägning. Jag jobbade på Migrationsverket ett tag och när det var dags att sparka folk, då fick vi som var utbildade, pratade språk och tom hade varit i länderna vi handlade gå, medan min chef som var alkis och en riktigt olämplig typ, han fick stanna plus en massa andra som hatade och var trötta på sina jobb men som inte vågade säga upp sig. De som blev lidande var ju immigranterna. Så hur hittar vi en bra balans mellan trygghet och rationalitet?

  • 10 september, 2009 at 19:36

   Det har varit för mycket slentrian, sossarna har suttit där för folk har alltid röstat på dem av tradition, det skapar ett otroligt demorkatiskt underskott.

   Så att folk röstade på S skapade ett demokratiskt underskott? Kan du berätta för oss andra vad detta demokratiska underskott bestod av, och på vilket sätt det var skadligt?

 11. Magnus
  10 september, 2009 at 19:56

  Martin Forsman skrev:
  ”Med fyra år till av vanstyre från högeralliansen kommer det inte finnas något Sverige värt namnet.”

  Varför kampanjar i så fall vänstertrissen för att vinna valet 2010, verkar ju smått meningslöst.

  För övrigt kan man ju undra hur svensk lönebildning plötsligt flyttat över från arbetsmarknadens parters avtalsrörelse till finansdepartementets hemliga plan… Innebär det att kollektivavtalen var bluff hela tiden? Det här är ju så hysteriskt att det nästan blir roligt. Alltså… allvarligt… hahaha!

  • 10 september, 2009 at 20:04

   Du menar att Stefan de Vylder och Expressen ljuger? Men tidningen visar de dokument som ligger till grund för artikeln, menar du att Expressen har förfalskat dessa? Alltså… allvarligt… hahaha!

  • Martin Forsman
   10 september, 2009 at 22:49

   Magnus:

   Vet inte om du medvetet väljer att läsa fel på mitt inlägg eller om det är ett ärligt misstag. Jag borde kanske skrivit: Med YTERLIGGARE 4 år av vanstyre från högeralliansen så finns inget Sverige värt namnet kvar. Högern har hunnit förstöra mycket under sina fyra första år, och jag blir uppriktigt rädd när jag tänker på den skada de kan åsamka samhället om de får ytterliggare fyra år vid makten.

 12. 10 september, 2009 at 22:14

  Tyvärr inte tid att kommentera mer än så här

  http://xxxxxxxxxxxxxxxxxx

  ikväll. Bär av mot Norge imorgon.

 13. H
  10 september, 2009 at 23:24

  Jag hävdar att under 45-50 år av 70 har vi inte haft något flerpartistat att tala om. Folk har likt Sovjet röstat på ett parti och de andra inte brytt sig då det vet att sossarna vinner iallfall. Det var först på 70-talet man röstade bort dem. Jag klandrar inte folk, de hade fått det bra efter kriget, men det var ju inte bara sossarnas förtjänst, för som jag skrev innan, så kunde vi vi exportera tack vare vår fejkade neutralitet, vårt land blev inte bombat som de andra och vi hade ett överflöd. Sedan när krisen kom på 70-talet då började bubblan att spricka.

  Under tiden hade socialdemokraterna byggt upp en imponerande partiapparat a la SSSR. På alla verk och myndigheter satt chefer efter partiboken. Utnämningar likt Nordkorea gjordes till höga tjänster och styrelser. Bara att sitta i en universitetsstyrelse utan gymnasiebetyg eller vara ambassadör mer truckförarkort och knagglig ABF-engelska…. Hela regeringskansliet var en enda stor politisk lekplats. Sedan LO på detta och bara det att demonstrera 1 maj och vara ledig-fortfarande!!!!! Så förmångligt har väl inga andra partier? I och med Löntagarfondfrågan satte svenska folket ner foten-de ville inte ha en socialiststat.
  Sedan finns det andra mörka saker inom den sociala ingenjörskonsten a la paret Myrdahl. Tvångssteriliseringen! Personer som inte passade in i modellen för att de var fattiga eller andra godtyckliga grunder, skulle inte få föra sina gener vidare, detta upphörde på 70-talet och vem tror ni initierade detta.

  Eftersom sossarna suttit längst finns deet ju mycket att kritisera, men de har nästan haft 70 år på sig, kan då inget annat parti få sitta längre än 4 år? Alla partier ändrar radikalt i början, det tar inte bara 4 år att få igenom och testa idéer. För vår demokratis skull behöver vi ha ett byte. Sossarna behöver återhämta sig och bli bättre, kanske byta ut vissa personer och framför allt se till att Ohly försvinner. Miljöpartiet är ju vettiga. För det kommer aldig att bli som förr, när vi haft de djupaste kriserna i ekonomin har faktiskt sossarna suttit där. Vi har haft en fiananskris och jag tvivlar på att arbetslösheten hade varit längre med ett annat parti. Tvärtom hade Mona suttit där hade General Motors haft 36 miljader i sitt kassaskåp från svenska staten.

  Vi som har vuxit upp i Sverige känner oss otrygga, folk klagar att det var bättre förr. Men hur gör vi nu, vårt samhälle tack vare globaliser mm har förändrats och kommer att förändras. Vår modell klarar inte det, vi måste tänka om. Jag tycker det är synd att partiers ideologi och valfiskande står ivägen för förnuftiga lösningar över blockgränserna.

 14. Esther
  11 september, 2009 at 11:16

  Snälla… läs igenom vad reservationslön egentligen är.

  Den här bloggposten har en bra förklaring:http://xxxxxxx

  Eller läs wikipedia. Invänd gärna mot Alliansens politik men gör det grundat på fakta, inte på fantasier. Den politiska debatten skulle kunna hållas på en betydligt högre nivå om folk tog sig tid att tänka först och tala sen.

  Allt en sänkt reservationslön innebär är att folk nu får mer pengar genom jobbskatteavdraget, vilket gör att avståndet till de som går på bidrag ökar. Det kan man naturligtvis invända mot rent ideologiskt, men det har inget att göra med sänkta riktiga löner. Minimilön är INTE samma sak som reservationslön.

  Alltså: En sänkt reservationslön innebär INTE sänkta rent faktiska löner utan ett större gap till de som går på bidrag istället för att jobba.

  • 11 september, 2009 at 11:18

   Har du meddelat dina åsikter till Expressen och deras expert?

  • Gripen
   11 september, 2009 at 12:32

   Du vet väl om man får folk att acceptera lägre löner leder det i långa loppet till lägre löner totalt.

 15. Sara G
  11 september, 2009 at 12:58

  Det mest unika som har hänt den senaste tiden, under alliansens vanstyre, är att nu kan miljardärer och miljonärer tjäna omkring
  en miljon kronor om dagen på skattesänkningarna. Mångmiljardärern Fredrik Lundberg har fått över 46 miljoner extra i sin penningpung. Allt enligt dagens Aftonblad.
  Men om man höjde skatten med tio procentenheter blir tillskottet för statskassan 2,4 miljarder. Så det finns pengar att tjäna på de rika.
  Men nu ökar innehållet i deras kassakistor hela tiden medan en del som är verkligt sjuka och inte ens får sjukpennig tar livet av sig för att de inte har pengar till mat och hyra. Samtidigt alliansen har beslutat sig för att låna pengar till valfläsket, som är ett extra bidrag till kommun och landsting.

Comments are closed.