Hamas avrättar spioner och kollaboratörer


Nu skriver tidningarna rubriker som hävdar att Amnesty International i en rapport pekar på det faktum att Hamas avrättat ett antal palestinier i Gaza i samband med Israels överfall mot civilbefolkningen.

AB: ”Amnesty International uppmanar islamistiska Hamas att stoppa en hämndvåg som riktats mot kollaboratörer och kritiker i Gazakrigets spår. Hamas säkerhetsstyrkor och milisgrupper har kidnappat och mördat palestinier som de ansåg ha samarbetat med Israel, fastslår människorättsorganisationen.”

Jag har läst delar av rapporten och är övertygad om att Amnesty har rätt. Det är inte helt ovanligt att kollaboratörer och spioner avrättas då de gått fiendens ärenden. Till och med svensk lag tillåter ((Tillät, lagen ändrades på 70-talet)) dödsstraff för förbrytelser begångna under krig, och jag kan inte erinra mig ett enda land vars vanliga civila lagar gäller under krigstillstånd.

Dessutom är det känt att Israel har haft ett antal spioner i Gaza, att dessa haft efterräkningar att vänta är knappast en nyhet. Jämför gärna USA, vad skulle hända med en amerikan som orsakat massor av amerikaners död till följd av att vederbörande sålt ut sina landsmän till en anfallande nation?

Vi svenskar har inte drabbats av krig på 200 år, det gäller givetvis också journalistkåren. Problemet är istället det motsatta, hur ska krigsförbrytarna i Israel straffas? Det borde uppta tidningarnas funderingar.

Andra om: , , , , , , , , , it AB1 DN SvD12 Dbl Dagen

[tags]Hamas, Kollaboratörer, Amnesty, Spioner, Dödsstraff, Mediekritik, Krigslagar, Quisling, Förrädare, Politik[/tags]


22 svar till “Hamas avrättar spioner och kollaboratörer”

 1. Underlig nyhet, för vad skulle vi själva göra om svenskar skulle förråda oss i krig?

 2. Ja, som sagt det är ju förståeligt, för ingen kan ju hävda något annat än att palestinierna har befunnit sig i ett krig, och ingen kan förneka Hamas att straffa efter de krigslagar som finns i Palestina. Alla fall av dödsstraff är dock tragiska enligt mig. Man får också hoppas att dessa har fått rättvisa rättegångar, förhör och utredningar utan tortyr och misshandel. För även om jag har stött palestinierna under lång tid och spridit min ilska över Israels illdåd vart hän jag har befunnit mig så litar jag inte direkt på Hamas.
  Jag har bara en fråga, avskaffades inte Sveriges dödsstraff i krig 1975 eller något sådant. Kanske inte, men jag har för mig det.

 3. Sverige avskaffade dödsstraff i krigstid 1973, så nej, det stämmer inte att man kan bli avrättad i sverige för förbrytelser under krigstid.

  Dessutom tar Amnesty avstånd från dödsstraff i alla dess former; oavsett brott, land eller eventuella undantagstillstånd.

  Enligt Amnestys siffror för 2004 ( http://www2.amnesty.se/hem.nsf/8fee3dcb0567a7f2c1256c06004f5a75/0e96736ef9331479c1256fd90053c009?OpenDocument ) så har 84 länder avskaffat dödsstraffet helt, 12 länder har avskaffat dödsstraffet i fredstid men inte i krigstid och 24 länder har en lagstiftning som medger dödsstraff men man använder inte straffet i praktiken.

  En majoritet av dödsstraffen (de kända) utfördes i fyra länder; Kina, Iran, Usa och Vietnam.

  • Å fan, är Sverige såpass modernt? Men det gäller inte andra länder..

   Rasmus: Alla fall av dödsstraff är dock tragiska enligt mig.

   Absolut. Oavsett vad man gjort så ska man aldrig straffas med döden. Men det är knappast speciellt förvånande att Hamas tar itu med spioner och kollaboratörer. Sitta här och tycka är lätt…

 4. Det spelar ingen roll vilka lagar som gäller i krig. Så skulle det vara här också om det gällde, förrädare skjuts. Ofta direkt utan att man ens frågat dom varför de förådit sina kamrater.

 5. Jinge: Visst är det så det skrev jag ju också i min förra kommentar. Det är förståeligt, och jag kan inte svära på att jag själv, om jag befann mig i den situation som palestinierna befinner sig i, inte skulle förespråka exakt samma straff. Jag håller bara tummarna för att man genom hårdare tag emot Israel ifrån främst EU och USA:s håll kan närma sig en fredsprocess igen. Tyvärr tyder väl inte mycket på detta efter det israeliska valet idag, det hade ju inte spelat någon större roll egentligen vilka som hade vunnit. Inget av de tre största partierna är ju kloka ändå… Suck

 6. Till Göran Johansson: År 1973 avskaffas dödsstraffet för brott begångna i krigstid i enlighet med lag 1973:17-20. 1975 förbjöds dödstraffet i grundlagen.

  Ha ha, jag fick rätt om 1975 till slut också. Skönt :-)

 7. Helt rätt av Hamas naturligtvis. Det var likaså rätt att exempelvis Quisling dödades…det tyckte i stort sett alla antinazister på den tiden. Apropå diskussionen tycker jag, precis som Jan Myrdal påpekade på 70-talet, att det svenska lagrummet bör inkludera dödsstraff för vissa grava brott begångna under krig (landsförräderi), varvid man noga definierar dessa brott. En anledning är att det rör sig om ett slags brott där dödsstraff för undantags skull förmodligen verkar avskräckande. Ett annat är att dödande ju kommer att ske ändå, och en ordentlig lagstiftning skulle förhoppningsvis utgöra en motvikt mot den värsta sortens lynchjustis.

 8. På tal om reklam, jag mår dåligt varje jag läser reklam som vill få Israel att verka ett bra land!
  ”A global experience rooted in Israel’s innovative, entrepreneurial and high-tech business culture”, får man veta…

 9. Mattias Lönnqvist,

  Saudi arabien som har offentliga halshuggningar är t ex värre än Iran om du räknar avrättade per capita. Så varför inte nämna dom? Vietnam däremot avrättade färre än Irak (25 vs 33 – 2007).

  Majoriteten av världens befolkning lever för övrigt i länder med dödsstraff.

 10. I huvudsak slogs Fatah jämsides med Hamas, men rivaliteter är ju inget nytt, det dödas hamasmän på västbanken och fatahmän i Gaza. Al-Aqsa har avfyrat hundratals raketer mot Israel. Dom var snarare för snälla mot dessa (anhölls bara kortvarigt) när de störde vapenvilan.

 11. [Zach] Hur vet man att de verkligen var kollaboratörer då?

  Avslöjade av IDF’s vårdslösa radiokommunikation.

 12. Petter: jag utgick från Amnestys siffror för 2004, och det var de fyra länder som hade flest kända avrättningar det året.

  Avrättningar som sker i lönndom är inte med, och jag kunde inte hitta några siffror som var senare än 2004 som kändes tillförlitliga.

 13. Kenji #15,

  Varför det?

  Det här är inte en lekstuga. Det är yttersta allvar. Det handlar om palestiniernas överlevnad som nation och folk.

  Att svenskar kan finna det ”skrämmande” att någon kan tänkas instämma med den allmänt korrekta principen att göra processen kort med kollaboratörer, kanske har att göra med att vi undvikit såväl krig som ockupation i nästan 200 år (nu ockuperar vi förvisso Afghanistan).

  Kanske man ser det med något större förståelse i våra grannländer. Men det är bara en hypotes. Helt självklart är dock att man ser det med mycket större förståelse i den aktuella regionen.

 14. Per!
  Man ser det som en självklarhet!! För här kämpar de mot en fiende som är minst 100 gånger starkare och klarar av honom, men de som får de på fall är dess ”närmaste”!! Det är som att min bror visar min fiende som vill mörda mig var jag gömmer mig!! Är han då värd att behandlas som en bror???