Grekiska valet, Obama säger – Investera!


Det kommande grekiska valet ser ut att bli som tecknaren Latuff förställer sig, grekerna ska gå till val för att rösta för eller emot den linje som företräds av Angela Merkel även om det ser ut som om det rör sig om politiska partier.

DN: ”Barack Obama verkar under toppmötet ha fått med sig övriga G8 i åsikten att EU borde gasa snarare än bromsa sig ur krisen – en seger för den franska linjen på bekostnad av Europas ekonomiska motor Tyskland.

– Som alla ledarna här i dag håller med om så måste tillväxten och jobben vara vår högsta prioritet, sade Obama på sin avslutande presskonferens.

Motsättningen hade anats när Obama vid inledningen av Camp David-mötet hälsade Tysklands förbundskansler Angela Merkel välkommen med orden: Hur är läget?”

Några tycker att det verkar som om Obama föreslår något som kan liknas vid Keynesianism, det undrar jag om det verkligen stämmer. Jag tror att det är en helt annan politisk filosofi som ligger till grund för det G8 föreslår. Dessutom är talet om en Euro-obligation ett tveeggat svärd. En sådan obligation ska tecknas av länderna i EU, vilket i praktiken betyder att alla EU:s stater ska förbinda sig för att köpa dessa papper vilket i sin tur skulle öka statsskulden på ett extremt sätt.

Vår egen finansminister har väl hävdat att Sverige aldrig skulle delta i något sådant, vilket jag ser som den precisa motsatsen, vi kommer väl att beställa sådana Euro-obligationer för hundratals miljarder om man inför ett sådant verktyg. Det är väl meningen att vi återigen ska bevisa att uttrycket ”Die dummen Schweden” fortfarande är giltigt.

Nu kan man ju undra om grekerna verkligen kommer att rösta för ”Merkel-linjen”, i det här fallet att gå i Agneta Merkels och de andra Euroländernas ledband. Jag tvivlar på det, särskilt utifrån det faktum att de ledande grekiska partierna uppenbarligen blir alltmer Euroskeptiska. Men att den grekiska valsedeln skulle kunna utformas så som Latuff föreställer sig den är nog helt klart, något säger mig att vi går mot en stökig sommar.

it Andra om: , , , , , , , , , dn12345 sr1 svd123456 gp ab1234


11 svar till “Grekiska valet, Obama säger – Investera!”

  1. Världsekonomin är uppblåst som den värsta bubbla det vet alla men ingen politiker vill vara den som blir ansvarig för att ballongen spricker.

    Precis som i finanskrisen i USA (galopperande ökning av kreditförluster för subprimelånen under 2008-2010) så frågade sig alla vilken bank faller först? När den första banken föll frågade sig alla – vem står näst i tur?

    På samma sätt förhåller det sig med euron och EMU! Greklands ekonomi är så liten att den är försumbar sett till hela EUs omsättning. Problemet är att om Grekland faller ur euron kommer alla borgenärer all sälja allt de har som stavas grekiskt. De kommer att snabba på fallet oerhört. När Grekland faller kommer alla att fråga sig vem står näst i tur? Det är orsaken att till och med USA bryr sig om vad lilla Grekland håller på med.

    För att rädda USA ur finanskrisen gör Obama om samma misstag som Bush gjorde, men tusen gånger värre. Det stimulanspaket som Obama är ansvarig för överstiger vida det som Bush iscensatte.

    Angående ballonger så finns det två sanningar: Med en ballong är man aldrig nere! MEN alla vet att ballonger spricker förr eller senare – fråga vilket barn som helt.

    USA och EU kommer att göra allt vad de kan för att Grekland inte skall fall ur euron. Men sanningen är att de ekonomiska lagarna förr eller senare måste verka ut. Efter det kommer vår jord aldrig bli sig likt igen.

  2. Om USA säger; konsumera samt investera mera så kommer drabba oss vanliga människor förr eller senare. Var skall dessa pengar tas ifrån? Kraftigt höjda EU-avgifter? Eller tvingas vi låna av Kina och Saudiarabien?

    Bara i dag så betalar vi över 24 000 000 Kr per dygn till EU. lägg därefter till att vi mer eller mindre var tvungna att ut 100 000 000 000 kronor till den Internationella valutafonden (IMF) för vidare utlåning till krisande euroländer.

    Pengar som vi troligen inte kommer att se skymten av!
    USA kommer att tvinga oss att göra samma sak som de gör. Låna, låna låna!

  3. Nettobetalning till EU är litet drygt 5 miljoner om dagen( 18.3 miljarder år 2012, totalavgift från Sverige 31.3 miljarder).
    USA ägs bokstavligen av Kina, som lånat nästan hela USA´s gigantiska underskott och statskuld! Världen är tvungen att acceptera Kinas politik( med dessa kinesiska lån hit och dit), för den som är i skuld, är inte fri.

  4. Det verkar var svårt för mig också att räkna: man delar på den avgift( 18.3 miljarder per år)som man inte får tillbaka som EU-stöd i år, med 366 dagar så måste man ju få betala ca 50 miljoner till EU-projektet per dag från Sverige. Det handlar om så stora summor att det är svårt att räkna nollor! Ber om ursäkt, kolla andra också för säkerhets skull.

    • Tack Helena! Förlåt min naiva sifferexercis. Det skall naturligtvis vara MER än 100 % än det jag angav: 50 000 000 kr/dag. För dessa skyhöga avgifter får vi… Ja vad får vi? Jo, betala!

      EU visst vad de gjorde när de accepterade oss som medlemmar. Jag menar någon måste ju betala kalaset till sist!

  5. Nej, det är faktiskt väldigt positivt att G8 nu verkar tippa över till förmån för en mer tillväxtvänlig stimulanspolitik, istället för den hittillsvarande ”spara-och-skär-ner”-konservatismen. Mest sannolikt är att det är Frankrikes nye socialistiske president, Hollande, som rubbat balansen i gruppen. Tidigare har Obama haft både Frankrike och Tyskland emot sig i denna fråga.

    Att Sveriges regering är emot euroobligationer är inte så konstigt eftersom de skulle innebära att EU-länderna kreditvärderas på mer jämlika villkor. Hela Borgs finanspolitik bygger ju på att Sverige ska vara bäst i klassen, kreditbetygsmässigt. Problemet med att hela tiden vilja vara bäst på just det är att arbetslösa och välfärdskonsumenter får betala priset för något som vi högst osäkert har någon långsiktig nytta av.

    • Nej, det är faktiskt väldigt positivt att G8 nu verkar tippa över till förmån för en mer tillväxtvänlig stimulanspolitik, istället för den hittillsvarande ”spara-och-skär-ner”-konservatismen.

      Om det nu är så det är, själv undrar jag…

  6. Är det verkligen någon som tror att man kan spara sig ur en ekonomisk kris? Alltså på riktigt tror det? Jag undrar vad de egentligen hoppas på. Och vad ska de styrande på Goldman& Sachs (som verkar styra den här skutan ihop med sina likasinnade kompisar) göra med alla tillgångar som de roffat åt sig? Bygga sig ett gigantisk mausoleum och ta med sig sina pengar i graven?

    • ”Är det verkligen någon som tror att man kan spara sig ur en ekonomisk kris?”

      Är det någon som tror att man kan låna sig ur ekonomisk kris och arbetslöshet?

      • Som med så mycket annat beror det på vad man sparar på respektive lånar till. Att spara på utgifter som leder till långsiktigt försämrad intjäningsförmåga är god ekonomi. Att låna till investeringar som leder till långsiktigt bättre intjäningsförmåga är ofta också god ekonomi.

        Minsta barn kan räkna ut att besparingar på exempelvis vård förr eller senare kommer att resultera i en inte fullt så arbetsför befolkning. Lika enkelt är det att förstå att viktig och inkomstbringande infrastruktur kan behöva förnyas och byggas ut ibland, även om det tarvar ökad upplåning.

        Högern uppvisar en märklig benägenhet att pendla mellan ytterligheter när de beaktar dessa frågor. Under vissa tider tycker de att statsbudgetar är till för att spräckas och det enda viktiga är att ösa ut pengar över marknaderna. Och så kommer plötsligt tider när de vill strypa allting till förmån för bästa möjliga S&P-rating.

        Den aldrig så lite konspirationsteoretiskt lagde ser lätt ett mönster i denna ombytlighet. Kanske vill högern gärna ha en världsekonomi som gör stora kast mellan hög- och lågkonjunkturer. Det är nämligen i de kraftiga upp- och nergångarna som de rikaste blir ännu rikare.

        Måhända anses den senaste finanskrisen inte ha skapat en tillräckligt stark nedgång. Det är tyvärr den enda logiska förklaringen till varför man vill fortsätta enbart spara i en tid då det faktiskt är påkallat att satsa.

  7. Om ekonomier är på tok för skuldsatta, så kan man inte låna sig ur det problemet. Men det är precis det som USA och EU gör! Nu lånar man för att kunna betala räntan. Tillslut så kan vi inte låna ens till räntan. Vad händer då?