Global Intifada

Idag tar Aftonbladets Eva Franchell upp den virtuella företeelse som går under beteckningen Global Intifada på ledarplats i tidningen, orsaken är givetvis de bränder som Södertälje drabbats av det senaste dygnet.


AB:
”Länskriminalen får nu hjälp av Säpo för att kartlägga misstänka grupper. Just Global intifada är enligt Säpo egentligen ingen organiserad grupp utan snarare ett aktionsnamn som använts vid tidigare brott. Global intifada finns bakom attentat och brandbomber mot amerikanska och israeliska intressen.

Det betyder inte att aktionerna var politiska. Bränder och bomber är terrorism. Om motiven skulle vara politiska är målen för aktionerna i Södertälje helt obegripliga. Vad har en mataffär med imperialism att göra?”

Den sista meningen förstår jag inte, men bortsett från den så håller jag med till hundra procent. I radions Studio Ett igår så deltog Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk Handel, han uttryckte viss tvekan till olika försök att sortera in dessa händelser i fack. I kombination med polisens linje, som uppenbarligen är att hålla upp dörrarna åt alla håll, så är det lätt att tänka sig helt andra scenarior. En är givetvis någon sorts beskyddarverksamhet.

Vi vet absolut ingenting om hur många större livsmedelshallar som ringts upp av diverse representanter för den organiserade brottsligheten. Igår så kanske ett större antal handlare kontaktades med ett erbjudande om någon procent på omsättningen i utbyte mot garantier för att den egna verksamheten inte skulle drabbas. De som nu kallas ”Global Intifada” kan kanske vara några från ett kriminellt MC-gäng som vill skaffa sig ett permanent inflöde av kapital. Att man i ett sådant läge inte använder MC-gängets namn är ett rimligt modus operandi.

Nu skulle jag kunna rada upp de namn jag har hört på dessa gäng, och bara ett fåtal av dem skulle vara sådana som vi i dagligt tal kallar för just MC-gäng. Visserligen kan man oroas av polisens kapacitet ibland, jag säger bara Skånepolisen så vet alla vad jag menar. Men jag är tämligen övertygad om att den sortens intellektuella stolpskott ändå är hyfsat

glest förekommande, och det skulle förvåna mig om kategorin var speciellt frekvent på Länskriminalen och Säkerhetspolisen.

Eva Franchell konstaterar att det är obegripligt att man ger sig på ett antal livsmedelsaffärer på detta sätt, framförallt genom att ge sken av att det handlar om politik. Att hon trasslar till det för sig genom att undra vad livsmedelsindustrin har med imperialism att göra är snabbt glömt. Det går visserligen inte att radera några hundratusen tidningar, men minnet är kort.

Skulle någon slags politisk gruppering, vilken grupp som helst, agera på detta sätt så har jag svårt att förstå varför de skulle vara så osynliga på nätet. Det har visserligen rasslat lite i nätkablarna, men den aktivitet som senast syntes till från en grupp som kallade sig Global Intifada var över två år gammal. Konspirationsteoretikerna får givetvis en del att tänka på, för stämmer inte mina funderingar så kan man absolut tänka sig att det är en grupp som agerar för att svärta ner några meningsmot-
ståndare.

AB Andra om: , , , , , , , , , , it AB123 SvD123 DN123

[tags]Global Intifada, Södertälje, Polisen, Länskriminalen, Säkerhetspolisen, Imperialism, Mataffärer, Livsmedel, Organiserad Brottslighet, Kriminella gäng, Politik[/tags]

  8 comments for “Global Intifada

 1. Björn
  27 februari, 2009 at 07:55

  Hmm, ingen som har nämnt konstfack ännu. Det skulle ju kunna vara ännu ett examensarbete…

  • 27 februari, 2009 at 08:21

   :-) Du var INTE först. Förra bloggposten om saken så var det en annan som oxo hyste misstankar åt det hållet. Vore jag inte 63 skulle jag söka till konstfack. De gör en massa kuliga grejer där.. :P

 2. Mikko
  27 februari, 2009 at 11:06

  då måste lidl ha betalat då dom finns kvar och kommer att vara den enda matbutiken i weda (willys och ica supermarket kommer nog inte att byggas upp igen)

 3. 27 februari, 2009 at 13:13

  Det är ju helt uteslutet att det skulle vara politiskt motiverat, helt enkelt därför att det inte finns några politiska motiv. Ingen politisk gruppering skulle göra någonting såhär korkat, det enda man föder är repression och antipatier. Att målet skulle vara amerikanska varor låter helt befängt, varför skulle man vilja agera mot amerikanska varor för? Som en protest mot Irakkriget? Varför nu? Det har inte hörts mycket från Irak på ett tag. Och likväl, skulle någon grupp vara beredda att offra precis allt bara för en meningslös ”protest” mot Irakkriget som är uppenbart kontraproduktiv? Knappast. Vill man hårt agera mot Irakkriget så väljer man ett tydligt mål som ger tydliga resultat och som INTE riskerar enorm negativ publicitet och repression. Man gör alltså som Global Intifada gjorde 2005 och eldar upp en ambassadbil. Mycket mer effektivt på alla sätt och vis, och en mycket mindre risk.

  Nej, jag vågar helt utesluta politiska motiv. Jag tror också på organiserad brottslighet, som då använder sig av namnet ”Global Intifada” för att rikta misstankarna i en helt annan riktning. Det vore i.a.f. strategiskt smart.

 4. Sven
  27 februari, 2009 at 15:08

  ”Allan ballan”, jag kan påminna dig om ”McFuckers group” (om jag minns rätt så kallade de sig så), som placerade en brandbomb på Mc Donalds i Nyköping. (tack och lov så fungerade den inte)

  Ovanstående blir ju också ett svar till ”Alex” ang. att ”agera mot amerikanska varor”, det är ett tillräckligt skäl för en del personer.
  Man påstår sig slå ett slag mot kapitalismen, ytterst tveksam till om de verkligen tror att det gör någon skillnad själva. (det är snarare status i kamratsskapskretsen man vill åt)

  Därmed inte sagt att det behöver vara så i detta fall, enbart att det är en möjlighet, min första tanke om det hela rörde sig inte mot någon politisk gruppering i af.

 5. 27 februari, 2009 at 17:20

  I dag har Nyamko Sabuni (integrations-och jämställdhetsministern) publicerat en lömsk artikel hos Newsmill. Med titeln ”Politikerna måste sluta romantisera det vänsterextrema våldet”. Där snor hon ihop en vänsterns skuld till brandattentaten i Södertälje eftersom vänstergrupper brukar ställa till kravaller.(!) Efter detta lägger hon in en brasklapp och skriver att vad gäller de senaste händelserna i Södertälje har ännu inga skyldiga hittats.(!) Ändå är vänstergrupper – enligt hennes artikel – förmodligen förövarna. Sen presenterar hon det vanliga svamlet om utanförskap, arbetslöshet och fattigdom som driver ungdomsgrupper till olika illdåd. Jag blir arg när jag läser eländet. Men också rädd. Att en minister tillåter sig att skuldbelägga vänstern på detta sätt bådar inte gott. Och vilka är de politiker som ”romantiserar det vänsterextrema våldet”? Några sådana politiker existerar inte i detta land. Kommer i fortsättningen attentat – förmodligen utförda av kriminella grupper i utpressningssyfte – att skyllas på vänsterungdomar? Ministern skrev denna lömska artikel med syfte att smutskasta vänstern. Vi får nu hoppas att SÄPO behåller sin yrkesheder och verkligen utreder brotten och avslöjar de skyldiga. – Inte lyssnar till Nyamko Sabuni.
  Ulla Johansson

  • 27 februari, 2009 at 19:19

   Folkpartister…

 6. Johan L
  27 februari, 2009 at 20:39

  Jag såg också Nyamko Sabunis artikel. Hur snabbt skrev hon den egentligen? Jag börjar undra om hon inte hade ett finger med i det här själv… hon har ju större motiv än global intifada iallfall.

  ;)

Comments are closed.