George W Bushs svanesång


Georg W Bush har reducerats till en marionett, en man som agerar på order från nyliberaler, neokonservativa och tokkristna. Nu gör han sina sista försök att undkomma den hårda historiska domen att utses till den individ som skadat USA och världen mest genom alla tider.

AB: ”Ekonomisk panik hotar i USA om inte kongressen släpper igenom det rekordartade räddningspaket som Vita huset föreslagit. Det sa en tagen George Bush i ett tal till nationen i natt. – Miljontals människor kan förlora jobben och livsbesparingar förlora sitt värde, varnade han.”

I USA blir katastrofen George W Bush allt tydligare för befolkningen. Han har genom sin religiösa och politiska fanatism sett till att landets anseende i omvärlden skadats på ett närmast irreparabelt sätt. Han har sett till att anfalla Irak för att stärka den amerikanska hegemonin, och han har gjort det genom att upprepa ett stort antal lögner om Saddams stöd och nära kontakter med al Qaida. Han har dessutom anfallit ett litet bergigt land eftersom en skäggprydd islamist sades gömma sig i landet. De senaste åren har lögnerna återigen gjorts till vardag i och med försöken att demonisera Mahmoud Ahmadinejad och Iran, allt för att på sikt ta politisk kontroll även i det landet.

Nu står han i TV och ser allvarlig ut och begär att skattebetalarna ska skänka närmare femtusen miljarder till bankerna därför att bankernas ledningar tyckte att det var roligt att leka affär med andras pengar. Det har till och med gått så långt att hans partivän, John McCain, vill avbryta den pågående valkam-
panjen inför det amerikanska presidentvalet. Det sista antagligen mest beroende på att Barack Obama de senaste veckorna gått om McCain i opinionsundersökningarna.

Många amerikanska politiker vill att bankernas ledningar ska få vara med och betala för krisen, något som bankledningarna givetvis motsätter sig. Deras bonusar och

Bankkris

andra fringisar står i proportion till hur mycket de själva slarvat med lånade pengar, något som direkt gynnar slarvet, därför vill de behålla sina belöningar i hundramiljonersklassen, i dollar.

Ska de amerikanska skattebetalarna rädda banker så kräver demokraterna att skattebetalarnas pengar ska ge dem motsvarande ägarandelar i dessa banker, något som givetvis republikanerna ogillar. En sådan åtgärd ses inte med blida ögon från nyliberalers, neokonservativas och tokkristnas sida. Och det oavsett om dessa bor och lever i USA eller i Sverige.

Det är i det ljuset man ska betrakta republikanernas krampaktiga försök att återta initiativet i USA. Man får hoppas att de misslyckas. -> AB DN1234 SvD12 Vg Dbl Pol it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Bush, USA, Neocons, Nyliberaler, Tokkristna, Bankkris, Dollar, Lögner, Iran, Irak, Afghanistan, Finanskris, Hegemoni, Kapitalism, Politik[/tags]


15 svar till “George W Bushs svanesång”

 1. Det påminner ju inte så lite om när Carl Bildt kraschade den svenska ekonomin som stasminister.

 2. Du har glömt Somalia Jinge. Jag tror inte att Etiopierna gick in där bara för att det föll dem in. Nu riskerar både Somalia och Ethiopien svält. Jag har för mig att ca 20 miljoner sammanlagt riskerar att dö av svält.

  Och Libanon. Bush och hans anhäng förlängde kriget 2006 för att man ville testa nya bomber, sådana som raserar flera höghus och borrar sig djupt i maken sedan.

  Jag vet inte exakt hur det är i Darfur men jag kan tänka mig att USA har ett finger med i spelet där också.

  Det minsta man kan hoppas på är att Bush, Rice, Rumsfeld och Cheney åtminstone ställs till svars.

  Vi andra har svårt att tycka synd om amerikanerna när vi ser alla döda, flyktingar och hungrande människor i Somalia, Irak, Afghanistan… Det är kanske en sorts rättvisa att amerikanerna får smaka på sin egen medicin??

 3. Visst är det fantastiskt att det i historieböckerna kommer att stå att Bush var den man som klarade av att sänka USA. T.o.m. Laden måste vara imponerad. Bush är en man som har åstadkommit vad ingen annan man tidigare har lyckats med.

  Och så finns det folk som fortfarande försvarar detta.

 4. Vem vet? Amerikanerna kanske vaknar upp och de första de kastar ut ur maktens korridorer blir kanske AIPAC?

 5. Dom flesta amerikaner är ju troende kristna, och då kan man faktiskt hitta svaret i religionen här på vad som händer mot dom.
  Man kan se det som Guds straff
  Är det nån som har räknat hur många av Guds lagar dom har brutit mot? och hur ofta?
  Det enda som amerikanderna dock bryr sig om är pengar/mammon. Därför så straffas dom med att gud tar bort det enda som dom håller kärt.

  Detta svar ovan är för dom som är troende. Jag tycker att om man pratar om vissa människor, så måste man prata på deras språk. I sverige är det ekonomomernas fel, i usa guds straff. :)

 6. Du har så rätt Rawia Morra!
  Tänk då vi kan komma dit att människor är precis lika mycket värda? Naturligtvis är USAs ekonomiska problem att jämställa med att en uteblivet mellanmål jämfört med Somalia och Ethiopien samt Dafur!

 7. Det är uppenbart att det amerikanska folket håller på att rånas. Bankerna kommer naturligtvis inte gå omkull utan enbart byta form och leva vidare än godare framöver på konfiskerade skattepengar. Pengar de senare kan låna ut till..

 8. Läste USAs senatorn Bernie Sanders åsikt om krisen. Ett förslag han uttalar är något som jag tycker borde gälla globalt:

  ”we need to protect ourselves from being at the mercy of giant companies that are ”too big to fail,” that is, companies who are so large that their failure would cause systemic harm to the economy. We need to assess which companies fall into this category and insist they are broken up. Otherwise, the American taxpayer will continue to be on the financial hook for the risky behavior, the mismanagement, and even the illegal conduct of these companies’ executives.”
  http://www.commondreams.org/view/2008/09/21-1

 9. Det går alldeles för fort, lyssna på budskapet så hör Ni att han verkligen försöker att sälja in hans budskap. Man ska nog försöka att analysera vem eller vilka som verkligen vinner på detta inte kortsiktigt men i det långa loppet?

 10. Det kommer väl att gå ungefär som när Carlsson och Bildt i början av 90-talet räddade Sveriges ekonomi. Receptet blir som alltid att socialisera förlusterna och privatisera vinsterna. Skattebetalarna står för notan i nedgången och de rika kaptialägarna kan sedan slanta in nytt kapital när aktiekurserna når botten. Sen blir det glada dagar igen! Några år tills nästa lånekris.

 11. Jinge skriver ”John McCain, vill avbryta den pågående valkampanjen inför det amerikanska presidentvalet. Det sista antagligen mest beroende på att Barack Obama de senaste veckorna gått om McCain i opinionsundersökningarna”
  Det tror jag också, samtidigt som han vill få sympatier för att han låtsas att landets väl går före hans karriär som president. Så billigt

 12. Lyssnade på talet och man kan konstatera att han blivit bättre på engelska. Han talade utan allvarliga stakningar och använde även flera svåra ord. Han hade dock svårt att försvara sin nya linje med statlig involvering i ekonomin. Men han gjorde sitt bästa genom att skylla på några få oansvariga aktörer som förstört för alla andra! Han glömde dock att nämna sig själv som en av dessa aktörer! Så även om han lärt sig engelska verkar han fortfarande lida av bristande självinsikt.

  Om McCain kan man bara konstatera att det är patetiskt att försöka smita undan debatten med Obama! Men mest patetisk är Clinton som under veckan hunnit med att berömma både Palin och McCain! Med sådana vänner Obama behöver du inga fiender!

 13. Krisen handlar iofs inte om pengar – åtminstone inte sådanna som vi som barn fick lära oss hantera – utan om skulder.

  En bank kan när den vill ge vem som helst av oss en kredit på ett godtyckligt belopp. Detta är inte pengar som dom har i skattkistan – altså inte pengar som andra låtit banken förvalta – utan endast ett beräknat värde av vad dom tror och hoppas du kommer att kunna betala tillbaka (+ränta.)

  Så fort pappren är påskrivna trycker banktjänstemannen på knappen och som med ett trollspö skapas ur tomma luften ett fiktivt värde på ditt konto – en kredit altså, som du kan använda till att betala hantverkare med eller kanske köpa ny bil.

  Nu frågar vän av ordning sig: Jamen lite riktiga pengar måste dom väl ändå ha på banken?

  Visst, men dom behöver inte ha mer säkerhet än typ 10% av det utlånade kapitalet. Och om du nu tror att snurran tar slut när dom 10% är förbrukade, då tror du fel.

  När hantverkaren fakturerar dig för utfört arbeta och du har överfört beloppet (som du lånat) till hans konto, då betalar han först sin egen hyra, tar ut kontanter till mat etc och resten låter han stå kvar på sitt konto. Det intressanta är nu att dom pengarna som för ett par knapptryckningar sedan endast var fiktion nu plötsligt räknas som ”riktiga” pengar. Banken har ökat sin inlåning och kan börja om från början med att ge nya krediter som ger inkomster i form av ränta, pengar som sedan sätts i omlopp och kommer tillbaka till banken … ad infinitum.

  Kontruktionen fungerar så länge som det finns en balans i ekonomin och vi handlar och köper tjänster mest av varandra. Men när exempelvis varvsindustrin skeppas ut till Korea, då blir det ett litet hål i bubblan. Hur ska nu våra varvsarbetare betala sina lån? Det beräknade värdet av deran framtida betalningsförmåga måste plötsligt skrivas ner till noll, dera hus säljs på auktion vilket i sin tur påverkar fastighetsmarknaden, bankerne blir mer restriktiva i sin utlåning vilket stryper kapitalflödet med lägre efterfrågan av varor och tjänster som följd .. och den negativa spiralen har tagit sin början.

  Vart tog då pengarna vägen?

  Enligt ovanstående resonemang fanns det aldrig några ”riktiga” pengar – inte i den betydelse att pengar symboliserar ett värde som redan har skapats – utan endast ”fiktiva” pengar som ett mått på våran framtida förmåga att skapa värden och därmed våran kreditvärdighet.

  Jamen, vart tog då kreditvärdiheten vägen?

  En del av krisen är inget annat än akut panik, men man bör nog inte bortse ifrån att vi också dagligen skepper in tusentals med containare från Fjärran Östern, att Maersk bygger det ene fartyget efter det andra stora som supertankare för att hinna med om att fylla hyllorna i våra varuhus, mest med lyxartikler som sedan säljs på krita.

  Alla dessa containare går sedan tomma tillbaka! År det då så konstigt att det blir obalans i ekonomin, och – handen på hjärtat – har vi inte nästan allihopa bidragit lite grann?

  Så småningom kommer Euro och Dollar skrivas ner relativt mot andra valutor och det blir åter lönsamt att producera i väst istället för öst. Fast några sömmerskor på Algots lär vi nog aldrig se igen.