”Gangsterledarna skrida fram som statsmän” (Bertold Brecht) 12/2


Denna artikel har publicerats i tidningen ”Sydöstran” 13 april, och är skriven av Ulf Bjerén, Karlskrona. Han har arbetat som sjuksköterska och är en antiimperialist som är medlem i Folket-i-Bild Kulturfronts avdelning i Blekinge. Med benäget tillstånd har jag glädjen att publicera den här.

”Gangsterledarna skrida fram som statsmän” skrev Bertolt Brecht på 1930-talet då fascismens våld och laglöshet dominerade den internationella scenen.
Brecht untitled
När Wolfgang Langhoffs ”Soldaterna på heden” om koncentrationslägren utkom 1935 på Tidens förlag ledde det alls inte till allmän upprördhet. Fakta fanns, men Tyskland var ledande industrination med dominerande kulturellt inflytande. Verkligheten blev otänkbar när den stred mot de förhärskande föreställningarna.

De som sökte nå ut med sanningen misstänkliggjordes och marginaliserades. Fakta förtegs och ignorerades. Precis som skedde i vår egen samtid när Mattias Gardell noggrant dokumenterade USA:s globala tortyrsystem i ”Tortyrens återkomst” (Leopards förlag 2008).
Tortyrens-återkomst_pocket-300x490
Tänker på detta när jag läser en nyutkommen rapport av organisationen ”Läkare för socialt ansvar.”

Enligt rapporten har USA:s invasion i Irak dödat cirka en miljon civila, fem procent av befolkningen. USA:s och Natos ockupationskrig i Afghanistan har lett till 220 000 döda och 80 000 har dött av krigföringen i Pakistan. Om de döda av operationerna i Jemen och den USA-ledda destabiliseringen av Syrien och Libanon räknas in blir det uppskattade dödstalet för imperialismens krig i Central- och Västasien närmare två miljoner.
Ytterligare tre miljoner irakier, afghaner och palestinier har flytt hemländerna till följd av krigen. Hur många är internflyktingar? Hur många har fått sina levnadsvillkor förstörda?

Tillkommer bland andra Libyen som i samband med Natos krig 2011 (med svensk medverkan) registrerade det största raset i levnadsstandard som noterats i ”Failed States index”.
Ukraina -fackföreningarnas hus i Odessa
Nu har kriget nått Europa. Donbass har bombats av regimen i det egna landet sedan den folkvalda presidenten störtats i en USA-regisserad statskupp. Infrastrukturen har demolerats och levnadsvillkoren förstörts. Över en miljon har tvingats fly. Merparten till Ryssland.

Sverige tillhör USA:s trognaste supportrar. USA och Storbritannien saboterar Minsköverenskommelsen som Ryssland, Tyskland och Frankrike står bakom. I strid med fredsansträngningarna i Minsk ska de exportera vapen och militär till juntan i Kiev för att elda på brasan. Syftet är att fördjupa sprickan mellan Ryssland och Västeuropa. I Sverige hörs ingen kritik mot denna farliga krigspolitik.

Gangsterledarna skrida fram som statsmän. Den devota anpassligheten och följsamheten mot krigslögnerna och våldet känns igen från den förra förkrigstiden.


2 svar till “”Gangsterledarna skrida fram som statsmän” (Bertold Brecht) 12/2”

  1. Gideon Polya hänvisar till öppet tillgänglig men förbisedd statistik från FN och UNICEF beträffande barnadödlighet. Han hävdade 2011 att krigsrelaterade dödsfall för Afghanistan var 5-6 miljoner.
    http://www.countercurrents.org/polya101011.htm
    På motsvarande grund hävdar han 9 miljoner för Iraq.
    2006 var hans siffror för Iraq 0,9 miljoner.
    Det gäller alltså Unicefs officiella statistik för dödligheten för barn under 5 års ålder. Ca 0,5miljoner/år i de ockuperade Iraq och Afghanistan anger han på http://globalbodycount.blogspot.se/2012/01/chapter-8-synthesis-conclusions.html

  2. När ska ni sluta med dessa lögner. Nu ska jag redovisa fakta. Den tidigare folkvalda presidenten i Ukraina blev avsatt av det folkvalda parlamentet. Detsamma kan ske i Sverige genom en misstroende omröstning. Det var alltså ingen statskupp och var USA kommer in i bilden vet bara ni. Ryssland bidrar med soldater och mängder med vapen som dagligen förs in över gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Det finns mängder med bevis som styrker detta. Ryssland har en egen militärbas i Lugansk, jag har bilder på det. Varför utelämnar ni detta som hela världen är medvetna om, dom enda som inte vet detta är tydligen ni här. Tänk om ni kunde hålla er till sanningen någon gång.