Fredrik Reinfeldt, mannen utan ledaregenskaper


Peter Wolodarski skriver idag en artikel i DN som försetts med rubriken ”Reinfeldt glömde avlyssna opinionen”.

Det kan man givetvis säga, man skulle också kunna uttrycka det mer drastiskt. Men det som jag tycker är märkligast i den här soppan är frånvaron av besked som tyder på att regeringen ändrat uppfattning, eller åtminstone tar den uppflammande opinionen på allvar. Men det är precis motsatsen som signaleras från Rosenbad. Hade regeringen bjudit in de andra partierna till en snabberedning som skulle utmynna i att säkra den personliga integriteten så hade troligen beslutet bara flyttats fram ett eller två kvartal.

Man väljer istället att sprida ytterligare dimridåer, något som givetvis stärker folks misstänksamhet. Peter Wolodarskis artikel kommenderar gårdagens artikel på DN Debatt

PW/DN: ”De fjorton lokalpolitikerna återkommer flera gånger till att FRA-lagen är oförenlig med de nya moderaternas profil som ”ödmjukt” och ”lyssnande”. Artikelförfattarna lyfter fram att ”väldigt många väljare” är emot massavlyssningen, vilket leder dem till slutsatsen att regeringen måste ta ett steg tillbaka och ompröva sin hållning.

Statsminister Fredrik Reinfeldts största synd tycks alltså inte vara att han har lagt fram ett dåligt förslag, utan att han missbedömt stämningarna i väljarkåren. Han har inte avlyssnat svenska folket tillräckligt väl.”

Att denna diskussion sedan en tid tillbaka blivit ett självspelande piano kan vi alla konstatera, men problemet med denna perpetuum mobile är att ingen hittat avstängningsknappen. Regeringen binder upp svansen på sig själva på ett sätt som saknar motstycke i svensk politisk historia. Dessutom, och det är anmärkningsvärt, tycks regeringen helt sakna analytiker. Då någon kliver fram och säger något så blir det som Björklunds tal om Usama bin Laden.

Regeringen bortser helt ifrån det faktum att presumtiva terrorister också läser tidningar. Oavsett sort så finns det knappast en enda person i landet som inte är fullständigt klar över att regeringen genom FRA kan spana på

Fredrik Reinfeldt

all telefon och datatrafik, även om tillskyndarna ofta hävdar att det bara är trafiken över gränserna man spanar på. Peter Wolodarski sällar sig i sin avslutning till den allt växande skara människor som uttrycker samma sak, sanningen som blir allt tydligare för varje dag som går.

PW/DN: ”För dem av oss som fortfarande anser att politik handlar om värderingar, moral och kompassriktning illustrerar de gångna veckornas FRA-debatt statsminister Fredrik Reinfeldts svaga ledarskap.”

DN1 SDS Dagen AB SvD12 it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]FRA, FRA-lagen, Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Splittring, Ledarskap, Osynlig, Moderaterna, Högern, Val 2010, Politik[/tags]


13 svar till “Fredrik Reinfeldt, mannen utan ledaregenskaper”

 1. Intressant att DN/PW nu gjort detta uppvaknande. De hade ju alla möjligheter i världen att testa Reinfeldt och se vad han gick för innan han blev statsminister. Men de gick efter försiktighetsprincipen, det räckte ju att ställa upp honom bredvid en trött o tjurig Göran Persson! En jämförelse som nästan vem som helst hade vunnit. Får se om de minns sitt misstag till nästa gång det är dags att lansera en ung o fräsch kandidat, som då ska utmana en trött o sliten Mona. Det lär väl bli tidigast till valet 2014.

 2. Jag har svårt att slå ifrån mig misstankar om konspiratorisk bakgrund, att regeringen är i händerna på högre makter som de givit löften om att genomföra vissa saker, de verkar ju helt oresonligt desperata i sin iver, de handlar panikartat, lyssnar utan att höra, har förlorat kontakten med marken, är avskärmade från verkligheten.

 3. Fredrik – När jag sade att Nya Moderaterna skulle vara ett lyssnande parti inför valet; så gick alltså några av våra egna på det?
  Anders – Jo.
  Fredrik – Aj fan…
  Carl – Du framljög det lite väl tydligt, trrorr jag.
  Fredrik – Käften Kalle.

 4. Är det någon som läst eller hört från vilket perspektiv är det FRA utgår ifrån? Är det samma teater att detta krig mot terror är för att det finns en man i en grotta som vill oss ont eller? Ni förstår vad jag menar, då är ju vi som är emot dessa krig inräknade i gruppen som ”hot”.

  FRA i sig själv är för mig en upprepning av ett liv jag hade i Irak då jag levde i en diktatur och jag kan inte fatta att man har kommit till den punkten då man i en demokrati inte fattar vad det innebär att ge regimen makten att avlyssna folket.

 5. ”i en demokrati inte fattar vad det innebär att ge regimen makten att avlyssna folket.”

  Då syftar jag på alla som valt att rösta fram och är för förvandlingen av vår demokrati till en diktatur liknande stat.

 6. Jag tillhör de där lilla klicken av folket som inte anser att vi behöver några ledare; eller omvänt: När någon säger att jag är er ledare, det är då ni ska sluta att lyssna – för att kommentera Jinges rubrik!

  FRA-lagen suger fett. Det kan inte försvaras på något sätt what so ever för alla som har något att dölja väljer i detta läge att nöta skosulor! Det blir betydligt mycket svårare för att övervakningssamhället att parera detta. Om jag vore terrorist och skulle ge mina bröder och systrar ett tips, så vore det att använda ett eget internetforum med PHP-Nuke-koden där det samtals om orkidéer eller nåt sånt, med dolda underforum naturligtvis. All kommunikations går över https 256 bitar lång krypteringsnyckel, där terroristerna alltid använder anonym proxy till forumet samt strikt förbud mot inlägg som komprometterar användarnas säkerhet.

  Hur många sådana finns det i dag? Vad kan FRA göra åt detta? Inte ett piss!

  Återstår då att avlyssna Svenssons otrohetsaffärer, svartjobb osv. Det helt ovidkommande för FRA!

 7. USA korrumperar Bodström till att slå till mot ”The Pirate Bay” och Roswalls hantering av fallet fram till idag är minst sagt uppseendeväckande (dålig?) – om inte en rättskandal.

  Amerikanska agenter utbildar blivande SVENSKA poliser i att jaga svenska fildelare

  B. Ask har flera förslag på att beivra fildelare – Förslagen är förvillande lika de lagar som finns i USA – bla. att svenska ISP skall ”samarbeta” med dessa (amerikanska) särintressen som sedan skall få användar informationen till att utpressa och/eller åtala enskilda svenska fildelare.

  2 asylsökande egyptier förs – med benägen hjälp av Sverige – i hemlighet bort av AMERIKANKA agenter för att tortera dem i ett annat land – som ett led i ”kriget mot terrorism”

  FRA-lagen som på ett flagrant och uppseendeväckande sätt stövlar över människornas personliga integritet i ”kriget mot terrorism” – Var har jag hört det uttrycket först? – och oh – samarbetar inte FRA med USA i DERAS ”kriget mot terrorism”?

  Varför försvarar Alliansen den här lagen met allt de har? – Vad händer egentligen BAKOM kulisserna? – Har Alliansen verkligen rent mjöl i påsen och vill de verkligen värna SVERIGES intressen med lagen?

  Jag undrar ibland om vi inte redan blivit USAs 51 stat och har våra ledande politiker (Reinfeld – Ask – Göransson -Bodström) inte redan såld ut Sverige?

 8. Den hemliga agendan är lika enkel som trist: om Sverige samarbetar med USA så får våra politiska-, militära- och underrättelsehöjdare flyga runt i världen och vara med på coola möten och parties. Medborgarna har däremot noll och ingen nytta av det hela, men så är de svenska medborgarna till för ledarskapet och inte tvärtom.

 9. Reinfeldt är minst sagt huvudlös.

  ”Statsminister Fredrik Reinfeldts största synd tycks alltså inte vara att han har lagt fram ett dåligt förslag, utan att han missbedömt stämningarna i väljarkåren. Han har inte avlyssnat svenska folket tillräckligt väl.”

  Jag skulle snarare säga att borgarna hellre avlyssnar än lyssnar på det svenska folket. Det om något borde säga vilka borgarna egentligen är. Själva betydelsen av demokrati är folkstyre och att något sådant skulle existera är bara löjligt.

 10. Kd:s ledamot Else-Marie Lindgren varnar oss okunniga i FRA-debatten:
  ”- Genom att säga nej till betänkandet riskerar vi livet på våra söner och döttrar i Afghanistan”
  Att FRA-förespråkarna själva är i idioter och fascister må så vara men när de så självklart förutsätter att alla andra sväljer dessa argument är de stekta!

  Lindgren & Co skulle aldrig skicka egna ”söner och döttrar” till den onödiga och olagliga ockupationen av Afganistan och Irak och hennes skenheliga omsorg över andras avkomma utmärker dessa falska profeter som märkligt nog överlevt ända in i detta årtusende.
  KD är ett extremt fascistparti på den yttersta högerkanten, betydligt farligare än SD som åtminstånde inte kommer dragandes med religösa dogmer. Ännu…

 11. “- Genom att säga nej till betänkandet riskerar vi livet på våra söner och döttrar i Afghanistan” sagt av Kd:s ledamot Else-Marie Lindgren

  Bizter, hennes sätt påminner oss om hur debatten förs i USA. All kritik om kriget var ett sätt att riskera livet på deras sönder och döttrar i Irak och Afghanistan….. man undrar om de går i samma talskola – kanske Rove har varit och gett tips hur man kommer undan gång efter gång efter gång….?

  Du ska skämmas Else-Marie Lindgren för dina åsikter innebär att du är för att förvandla ett demokratisk land till ett land som liknar den diktatur jag flydde från en gång i tiden. Argumenten där för avlyssning och kontroll var samma sak… ”national security…” när fakta visade att det hela ledde till att de i makten aldrig ville släppa den mera – nu hade man makten över folket att göra vad man vill när man vill bara genom att man visste allt om alla och använde det som vapen.

 12. Visst lyssnar, utan överdrift, Reinfeld.
  Men den stora frågan är
  på vilka
  krafter?

 13. Tjena Borgarna för det är väl inte många som hälsar på er nu, när det gäller FRA-Lagen så garanterar jag att det kommer att bli borgarnas faLL BLA. VID VALET 2010.