Fredagsspaning


[column width=”49%” padding=”2%”]Är man politiskt intresserad, eller hyfsat intresserad av sin omvärld, så följer man rätt så noga med i både nyhetsflödet och den politiska utvecklingen. En sak som stör mig enormt är den förändrade verklighetsbild som regeringen arbetar på att genomföra. Att det är just det som man håller på med råder det inga större tveksamheter kring, och nu har man likt den gamla tyska nazistregeringen, till och med skapat en tjänst som propagandaminister. Fast det förstås, minister är han ju inte än 2010-talets Joseph Goebbels, han får nöja sig med titeln statssekreterare fram till nästa år då han antagligen blir minister.

högerpolitik

Nu vet jag inte hur jämförbara dessa bägge herrar är, men jag vet i alla fall att det är mycket ovanligt att regeringar tillsätter den sortens tjänst, men det behövs säkert i Sverige. Ska man fortsätta individualiseringsvågen och privatisera allt som går, och sedan rasera det vi vant oss vid att kalla välfärdssamhället så krävs det väl någon sorts ingenjörskunskaper som vanliga politiker inte har. Reinfeldts brist på klokskap demonstrerade han själv häromdagen, han fick frågan hur det kunde komma sig att regeringskansliet hade växt så att det kostade en och en halv miljard mer idag än när han övertog statsministerposten. Han fann sig snabbt och sade att det var för att vi är medlemmar i EU, precis som om Sverige inte var med i EU innan han blev statsminister.

Avrustning, nedrustning och privatiseringar har annars varit högerregeringens signum. Man avskaffade värnplikten för att satsa på ett yrkesförsvar, en återställning blir omöjlig samtidigt som dessa yrkessoldater lättare kan trimmas in och anpassas till Nato, vilket är nästa steg på vägen. Att man samtidigt satsar på att privatisera så mycket som möjligt betyder att våra skatter istället för att gå till välfärd nu mer och mer kommer att gå direkt ner i företagarnas fickor. Och sedan, när privatiseringarna är nära sin fullbordan så kommer prishöjningarna. Exemplet med den kommunala hemtjänsten som såldes för vad de begagnade inventarierna var värda, sextiofem tusen kronor, är bara ett i raden, vi kommer att få höra många sådana historier framöver.

[/column]

[column width=”49%” padding=”0”]Kontrollorgan som Hälsa-, och sjukvårdens ansvarsnämnd läggs ner. Vi kommer inte att kunna anmäla en felbehandling inom sjukvården från och med årsskiftet och samtidigt vara förvissade om att frågan kommer att utredas. Det blir en liten grupp inom socialstyrelsen som ska sköta den saken och idag ser det ut som om högst femton-tjugo procent av anmälning-
arna kommer att leda till en utredning. Det kommer att krävas spektakulära fel inom sjukvården, antagligen sådana med massiv medieuppmärksamhet, för att de ska ta upp ett ärende.

Ett av individualiseringshysterins uttryck har vi redan börjat se, det kommer att ses som ett svaghetstecken om en enskild medborgare inte har en mindre förmögenhet på sitt bankkonto. Själv har jag varit inne på effekterna tidigare, ju längre man driver detta högerexperiment desto närmare kommer man en situation där det blir gatans parlament som reagerar och – agerar. Jag är övertygad om att det kommer fungera ytterligare några år så länge den faktiska summan i plånboken ökar för dem som inte har några större behov till följd av sjukdomar eller arbetslöshet.

Man inför en massa åtgärder för att, som det heter, minska utanförskapet men i själva verket så ökar man klyftorna på ett dramatiskt sätt. Det som tidigare var en utjämnande politik som innebar att rika och höginkomsttagare fick betala mer skatt och de med låga inkomster mindre, kommer i sin förlängning få till följd att allt fler slås ut ur det samhälle det tagit arbetarrörelsen decennier att bygga upp. Och vad som händer då vet inte jag, men jag kan ana. Nu har ett politiskt parti kommit in i Riksdagen, ett parti vars enda mål är att slänga ut alla invandrare som inte från början har samma kultur eller religion som merparten av oss infödingar.

högerpolitik

Det kommer givetvis leda till att samhället skiktas ännu mer, att motsättningarna blir omöjliga att blunda för. Då löper vi en stor risk för att många känner sig så överkörda att de tar saken i egna händer. Den dagen kommer en ny utveckling att börja och man hinner definitivt inte med att bygga några gated communities åt dem som har feta plånböcker och dito bankkonton. Då är det för sent. Så visst har Reinfeldt rätt i sitt påstående om att svenskarna är mentalt handikappade, men visst är det bättre att spela på läppen än att hängas i sin slips?

it , , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12 Läs oxo: pamflett skp annarkia lasse k&å magnus [/column]


16 svar till “Fredagsspaning”

 1. Så visst har Reinfeldt rätt i sitt påstående om att svenskarna är mentalt handikappade, men visst är det bättre att spela på läppen än att hängas i sin slips?

  :-) :-)

 2. Ja,jag håller med i allt du skriver ovan.

  Men det kanske var lite onödigt att grunda med nazikortet…även om det ligger en hund där. ;)

  • Fast jag skriver ju att jag inte vet om det är jämförbart i övrigt så..

   Nu vet jag inte hur jämförbara dessa bägge herrar är, men jag vet i alla fall att det är mycket ovanligt att regeringar tillsätter den sortens tjänst, men det behövs säkert i Sverige.

   Jag tror inte Schlingmann är nazze, han är snarare nyliberal vilken kan vara illa nog.. :-/

 3. I detta håller jag helt med. Det är en otäck utveckling som tyvärr inte går att vända och oskadliggöra på något enkelt sätt. När alla statliga tillgångar är utsålda så är dom och när alla skolor privatiserats så att enskilda lycksökare tjänat en hacka så går det inte så lätt att köpa tillbaka. Visst är det bra med olika alternativ men att kunna tjäna stora pengar på sjukvård och utbildning känns för mig helt fel. Det borde åtminstone vinstbegränsas och säljas till marknadsvärdet men det ligger ju inte i högerregeringens intressen skulle jag tro…

 4. Men varför gör vi inte som fransmännen? Idag stoppade de alla oljeraffinaderierna. Mot höjning av pensionsåldern.
  Vi utsättes och kommer att utsättas under fyra för värre försämringar.

  • Enligt Jinges teori är det väl det som kommer att hända när tillräckligt många blir tillräckligt trötta på galenskaperna (ett ’gatans parlament’). Sedan behövs det nog mer för oss innan vi går igång än för fransmännen, dom är nog mer hetlevrade än oss nordbor…
   Sedan får vi trots allt inte glömma att regeringen faktiskt är demokratiskt vald även om just vi inte gillar vad dom gör…

   • Jag har funderat på om verkligen fransoserna är ”hetare”. När klassklyftorna ökat så dramatiskt som de nu gjort så tvivlar jag på att det kommer att vara så lugnt, betänk att en del av SD:s framgångar beror bland annat på detta…

   • Svensken mår nog generellt sett sämre än vad t.ex. fransosen och tysken gör, trots att vi på någon nyligen gjord ranking placerades som nr. 3 i världens välståndsliga. (Finland kom 1:a). Om min teori stämmer så beror det inte bara på våra politiska partier utan den där allmänna svenska hypereffektiviteten och – moderniteten. Befriande att knalla omkring i Berlin och se människor som tittar på varandra i stället för att ha huvet långt inne i mobilen, eller att gå på Paris boulevarder och se postkontoren ligga framför en i långa rader. Det är som en resa 25 år bak i tiden, men det finns fördelar med det också. Är all utveckling alltid bra? En fantastisk marockansk rappare blev intervjuad på TV: ingenting på jorden är så gammalt som lusten att vilja vara modern, sa han.

    • ”…eller att gå på Paris boulevarder och se postkontoren ligga framför en i långa rader.”

     Vad är skillnaden? Det gör de väl här också fast de heter ICA, Preem, Hemköp etc.

     • Fåna dig inte! När jag får böcker via ”post” så är det antingen på närmaste ICA-butik eller på Spel & Tobak i centrum. Jag har fått andra paket och då får jag gå till Pressbyrån i centrum. TRE olika utlämningställen, förr var det alltid postkontoret i centrum som sedan blev SVensk Kassaservice och numera är en Norbankenfilial. En Nordbanken som högerpartierna tänker sälja ut/privatisera.

      Tom! Gult kort!

 5. Bra skrivet Jinge. Ja det är mycket som håller på att gå snett just nu, riktigt rejält snett dessutom!

 6. Jag upplever att Reinfeldt & Co inom moderaterna börjar bli så maktfullkomliga att de mer eller mindre struntar i vad folk tycker. Eftersom de helt har de medier som har någon större spridning med sig, så blir det inte heller någon granskning värd namnet av vad de gör. Vi sägs nu som sagt ha Europas största regering i ministrar räknat och har för regeringskansliet en merkostnad på 1.5 miljarder jämfört med Perssons regeringskansli. En liten detalj i det ehla är ju att moderaterna på sin tid reserverade sig mot den kostnadspost i Perssons budget som avsåg just kostnaderna för regeringskansliet – de ansåg att det var för höga kostnader! Att vår regering fortsätter att driva en nyliberal politik ska vi naturligtvis inte förvånas över, det är ju det som är grundideologin. Att sedan Centern har blivit det parti som tydligast för ut denna politik fick de ju dyrt betala för i valet. Moderaterna är smartare och lindar in budskapen i plånboksfrågor, som tydligen går hem hos en alltför stor del av oss medborgare.

 7. Allianzens idoga arbete MOT folkbildningen genom SVT-satsningar på diverse dokusåpor och annat skit har börjat bära frukt. Det är ingen tillfällighet att väljarna nu för tiden ser först och främst till sin egen plånbok, de flesta förstår helt enkelt inte eller vill inte sätta sig in mer komplicerade ting än Robinson eller Dansbandskampen.

  Svensk Vänster måste åter våga satsa på folkbildningen, att utbilda väljarna i vad olika politiska lösningar innebär för samhället. Vi ser idag efter fyra års borgligt vanstyre ökande klyftor och ökade motsättningar med såväl klassmässiga som etniska förtecken. Detta är vad Högerpolitik leder till och därför är det ett måste att Allianzen inte får mer än fyra år till för om så sker kommer det Sverige Vänstern byggt upp under 100 års tid snart vara förlorat bortom all räddning.