FRA-chefen ljuger inte


Byggde man sin uppfattning om folk på det de säger i media så skulle man kunna tro att vissa högre tjänstemän, som till exempel FRA:s chef Ingvar Åkesson, är osedvanligt korkade. Men då tror ni fel. Ingvar Åkesson redogör bara för det han fått signaler om via regeringen, ingenting annat.

När Åkesson säger att han räknar med att signalspaning ska kunna godkännas i efterhand, så säger han det därför att det är de besked som regeringen gett honom. Då han talar om att man inför den domstolsliknande nämnd som ska kontrollera FRA kan beskriva behoven ”med sikte lite grann på framtiden” så är det Tolgfors, Björklund och Reinfeldts röst ni hör. Plus de riksdagsmän som gick med på att stifta lagen trots egna protester, och de riksdagsmän som godkände att lagen trädde ikraft utan de femton punkterna som skulle reglera den.

Ekot: ”Den nya FRA-lagen som gäller från årsskiftet innebär bland annat att en domstolsliknande nämnd ska pröva vilken signalspaning som får göras av Försvarets Radioanstalt, FRA. Chefen där, Ingvar Åkesson, tror att prövningen i brådskande fall ska kunna göras i efterhand. – När det är fara i dröjsmål så brukar man i sådana här sammanhang alltid ha en ventil, där man kan tillåta signalspaning om den godkänns i efterhand inom viss kortare tid, säger FRA-chefen Ingvar Åkesson. Ett snabbt behov av signalspaning ska alltså kunna godkännas i efterhand, hoppas Ingvar Åkesson.

Men han ser också behov av att tillståndsgivaren, från första januari en domstolsliknande nämnd, ska kunna ge tillstånd i förväg utan att alla detaljer finns redovisade, till exempel när FRA hjälper svenska försvaret med signalspaning i Afghanistan. – Man kan ju beskriva sitt behov med sikte lite grann på framtiden också. ”

Själv hör jag stöveltrampet komma allt närmare för varje dag som går. För ett par dagar sedan fick vi veta att vi håller på att få en ”beredskapspolis”. En grupp på hundratals personer som efter en fem veckors grundkurs ska få agera som poliser, i polisens uniform, och med polisens beväpning. Allt detta sker eftersom politikerna upplever att nationens största fiende är dess befolkning. Man vill stämma i bäcken så att man kan kontrollera varje enskild individ, och så att de polisiära resurserna är tillräckliga den dagen då man måste vidta åtgärder.

För samtidigt med att vi håller på att avskaffa vår värnpliktsarmé, så börjar man alltmer att tala om att bygga upp en yrkesdito, med fast anställda soldater.

När landets blivande statsminister satt i TV-sofforna och pratade innan valet så sade han att någon fildelningslag inte skulle dyka upp. ”- Vi kan inte jaga en hel generation ungdomar”, var hans budskap. Och visst, på ett sätt var det sant. Man tillät istället företagen själva att spana och beslutade att myndigheterna och internet-
leverantörerna skulle lämna ut de personuppgifter dessa behöver.

När regeringen märkte vilket motstånd det blev inför FRA-lagen så beslöt man att göra en ”kompromiss” genom att skapa femton punkter som skulle tillförsäkra befolkningen dess personliga integritet. Och trots att dessa punkter inte var införda så beslutade riksdagens ledamöter att införa lagen med start 1 januari 2009. De gråtande riksdagsmännen till trots, och trots de ”liberala” liberalernas löften om att rösta emot lagen. Åkesson berättar bara hur det blev. ”Man ska kunna beskriva sina framtida behov, och om inte annat så kan man beskriva dem i efterhand.”

Det är inte så noga, och det har det aldrig varit. Sedan har alliansen en försvarsminister vars främsta merit är att han är värnpliktsvägrare. Han har givetvis ingen kunskap om hur militär underrättelse-
tjänst fungerar, hur han nu skulle kunna ha det när han inte ser vad som är bak och fram på en automatkarbin?

När andra världskrigets kanonmuller tystnat så skapades Östtyskland, DDR. Det blev den stat som utmärkt sig mest i form av spionage mot de egna medborgarna, man hade angivare överallt och det fanns inte en enda telefon i Östtyskland som man inte kunde avlyssna. Idag har alliansen skapat samma situation i Sverige. Vi har en militär underrättelsetjänst som från årsskiftet kan ”beskriva sina framtida behov, och om inte annat så kan man beskriva dem i efterhand.”

FRA-chefen Åkesson intervjuas av Dagens Eko SvD1 HD AB12 SDS DN1 CS Newsdesk CS it

Bloggat: Annarkia KAS ChristerMagister farmorgun Karamelltanten Satmaran Scabernestor Swartz W-bitch Laakso Odsvall SP Surgubben Tornebohm Wiktzak Svensson

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA-lagen, FRA, Ingvar Åkesson, Integritet, DDR, Spionlagen, Östtyskland, Bodströmsamhället, Högerregeringen, Moderaterna, Opinion, Politik, Folkpartiet, Nordkorea, Spioneri, Motstånd, Usama bin Laden, Terrorism, Rikskriminalen, Säpo[/tags]

[print_link]


7 svar till “FRA-chefen ljuger inte”

 1. Jag är lite skrämd över utvecklingen och har väl i princip gett upp inför FRA. Återstår bara lite ”Åsa-Nisse kryptering” för att busa med FRA-gubbarna lite. Det senaste jag hittat var att baka in kryptot i bilder. Något som jag länge planerat göra själv. Men nu har nån fixat det redan och jag är glad för detta.

  …Åsa-Nisse strikes back!

 2. Tidigare hette det att en ”specialdomstol” skulle inrättas som skulle pröva varje ansökan om avlyssning, nu är det en ”domstolsliknande nämnd” som symboliskt ge det legitimitet i efterhand. Det är ju annars fantastiskt vilken fri roll just generaldirektör Ingvar Åkesson har , alla andra generaldirektörer tas i örat av regeringen så fort de föreslår något självständigt.

 3. Christer! Jag kommer inte ihåg vad den där tekniken heter, problemet är att dessa bilder blir oerhört stora. En bild på 20k växer till 8-900k bara för att man lägger in ordet Hej! i bilden.

 4. Marcus R: Låt oss gissa att FRA letar efter det vanligaste sättet att kryptera. Min strategi är att välja så ovanlig metod som möjligt. Ungefär som virus görs för den vanligaste konfigurationen i en dator. Så klarar man sig genom att välja så udda metoder som möjligt.

  Nåväl:

  Det var väldigt så fort samhället går mot ett totalitärt system. Blev påmind häromdagen av en debattör som radade upp alla integritetskränkande åtgärder som införts och det var inte lite!

 5. Tänk, vad säger Federley idag då? Han har medverkat i att lura skjortan av alla bloggare!

 6. Jag avskyr verkligen ”liberaler”.

  Hycklande idioter som gör allt för sitt eget bästa: egoismen, den goda egoismen!