Försvaret, Journalisterna och Sanningen


Igår påstod den f.d. journalisten Staffan Dopping i en kommentar här på bloggen att Svenska Dagbladets journalist Mikael Holmström ”…har sedan flera år för vana att gå till hårt angrepp mot Försvarsmaktens informationsstab, där jag för övrigt var chef fram till 2008”. Det indikerar förstås att det finns ett antal surdegar inblandade, något som förminskar Doppings uttalande.

Jag antar på goda grunder att jag själv, liksom andra svenskar, vill ha fortlöpande information om våra soldaters göranden och låtanden i Afghanistan. När Försvarsmakten inte berättar i klartext på sin hemsida så finns det anledning att fråga sig om detta har något samband med Riksdagsvalet. Hade det framkommit att svenska soldater hade varit inblandade i ett tjugotal eldstrider sedan i midsomras så hade det kanske påverkat valet, och det är knappast särskilt långsökt att konstatera att försvarsledningen hellre ser en borgerlig valseger än en rödgrön. Detta trots att försvarsministern är värnpliktsvägrare.

Själv är jag som bekant negativt inställd till Sveriges deltagande i en ockupation av Afghanistan som USA:s hjälpreda. Man talar vitt och brett om de svenska soldaternas betydelse i Mazar-e-Sharif, men i verkligheten har de ett antal centimeters pansarplåt mellan sig själva och lokalbefolkningen. De bilder som syns i TV är ofta arrangerade så att soldaterna först rensar ett område och sedan kliver ut, sätter sig på huk, och ger småbarn lite sötsaker. Det handlar om ren propaganda och det är i det sammanhanget man bör se herr Doppings kommentar, han har varit chef över Försvarsmaktens informationsstab, som han själv påpekade, till bara för något år sedan.

Att han då misstänkliggör en av Svenska Dagbladets journalister kan givetvis tolkas som att han fortfarande går sin arbetsgivares ärenden.

Egentligen oroar jag mig inte för att det svenska engagemanget ska dra ut på tiden och fortsätta över 2014, jag är övertygad om att diverse motståndsmän i Afghanistan förr eller senare ställer till ett veritabelt blodbad på svenska soldater. Om det blir den kontingent som nu är på plats, eller den som ligger i hårdträning hemma i Sverige har jag förstås ingen aning om, men att det kommer är helt säkert. Om inte annat så kommer vi att få reda på att svenska soldater ”avlivat” skadade afghaner som danskarna, eller ”skjutit dimma” som norrmännen.

Det kommer i alla fall bli ett stopp för de svenska soldaterna och jag undrar om det inte är det som är påbörjat i Pakistan just nu där olika militanta grupper bränner upp allt som finns i tankbilsväg. Igår lyckades man sätta eld på över trettio tankbilar i Pakistan, och eftersom det är enda vägen för att få in bränsle till Natotrupperna så kommer de snart att isoleras till sina befästa läger. Att sedan Kina har 10 000 soldater i Pakistan tyder på att utvecklingen de närmaste månaderna kan överraska oss alla.

Men visst är det en extra krydda att USA beväpnade och utbildade talibanerna som ett led i det kalla kriget mot Sovjetunionen, och att man nu har fått dem alla som löss under den egna uniformen.

Jag anser att kriget i Afghanistan är en skam för svenska journalister. När Försvarsmakten mörkar alla incidentrapporter så finns det skäl att fråga sig vart alla ifrågasättande och grävande journalister har tagit vägen? Är det som jag och andra undrar, att undersökande och grävande journalistik numera är förbjuden? Eller har kvaliteten inom journalistyrket sjunkit till en så låg nivå att det inte längre finns journalister som ids ta reda på vad de svenska soldaterna i praktiken gör på platsen?

Eller handlar det om att sittande regering på ett eller annat sätt har lyckats med att lägga ett lock på fri och ifrågasättande journalistik?

it , , , , , , , , svd dn ex ab svt


24 svar till “Försvaret, Journalisterna och Sanningen”

  1. Det finns en politisk majoritet i riksdagen för utträde ur Afghanistan. Så vad f-n är problemet ;-)

  2. @Jinge Nu är det så att du i din text utgår från att påståendet att Försvarsmakten ”mörkar alla incidentrapporter” från Afghanistan skulle vara sant, och det vet du sannolikt inte. Det framstår också som att du blandar ihop din motvilja mot att svenska soldater alls deltar i insatsen med kvaliteten på myndighetens informationstjänst. Det är ju faktiskt två olika saker…

    Jag hävdar alltså att SvD far med osanning när tidningen (på nyhetsplats) hävdar att myndighetens informationsstab avsiktligt håller tyst om betydelsefulla händelser i Afghanistan. Och det säger jag inte som en helt oberoende iakttagare, eftersom jag till för knappt två år sedan ledde denna verksamhet.
    Däremot medger jag att det finns brister i rapporteringen, eftersom den ofta är så återhållen och fikonspråklig att det för en normalinsatt läsare blir svårt att förstå vad militärtermerna står för. Det här behöver Försvarsmakten rätta till, men det är att skjuta grovt över målet att anklaga en hel yrkesgrupp för mörkläggning. Särskilt i det tonläget som SvD valt.

    • Staffan: ”Jag hävdar alltså att SvD far med osanning när tidningen (på nyhetsplats) hävdar att myndighetens informationsstab avsiktligt håller tyst om betydelsefulla händelser i Afghanistan. Och det säger jag inte som en helt oberoende iakttagare, eftersom jag till för knappt två år sedan ledde denna verksamhet.”

      Det finns ingen skillnad mellan påståenden som ”avsiktligt håller tyst om betydelsefulla händelser” och att ”tidningen far med osanning”, och som du själv skriver så är du inte en oberoende iakttagare. Du är inte heller en oberoende debattör i detta ämne. Du har redan två gånger flaggat för denna bindning, och det må vara ett ärligt drag hos dig, men dina argument vinner inte i styrka för att du berättar något som alla redan vet, att du är part i målet.

      Jag har försökt skriva 1) Att Försvarsmakten borde redogöra för vad våra soldater är med om, nästan i realtid. De borde dessutom göra detta på hemsidan, i alla fall då inte soldater sårats eller dödats. Då krävs det annat i avvaktan anhöriga underrättats. Att man måste göra en sekretessprövning begriper nog alla, det kan t.ex. innebära fara för soldaterna om nyheter sprids innan de har hunnit sätta sig i skydd, eller om informationen visar på en speciell sårbarhet som talibaner/frihetskämpar kan utnyttja.

      2) Jag menar att den yrkesgrupp du tidigare tillhört är – usel. De är det eftersom de inte själva letar upp den information som du hävdar att Försvarsmakten inte undanhållit allmänheten. Jag VILL att journalister ska leta upp information som jag och andra svenskar vill ha, jag vill också att de ska föra den vidare i tidningar/radio och TV. Du hävdar att den inte varit sekretessbelagd, sålunda drar jag slutsatsen att journalister är – usla, i vart fall som journalister.

      Sedan kan man med visst fog ifrågasätta ditt resonemang när du säger att Försvarsmakten inte avsiktligt har hållit tyst om dessa tjugo tillfällen då svenskar varit inblandade i strid. Du kan rimligen inte vara så förbaskat okunnig om opinionsläget i Sverige så att du inte begriper att den informationen skulle påverkat opinionen att bli än mer negativ. Att då komma och påstå att det inte var avsiktligt känns tämligen puerilt, som Nuder sa…

      Nu har Mikael Holmström en plattform att tala ifrån som är långt större än min egen, dessutom så beskyller han inte en hel yrkesgrupp för mörkläggning som du påstår. Där far du med en medveten lögn, han anklagar Försvarsmakten för denna mörkläggning, och ska man filtrera fram vilka exakt så blir det Minister, Förvarsmaktens chef, chefer för informationsavdelningen, och dina gamla undersåtar på avdelningen. Det finns anledning att förmoda att även MUST är med på ett hörn.

      Att du som f.d. chef för avdelningen hoppar in i debatten tolkar jag som att du fortfarande har en del bindningar till förvarsmakten. Jag tycker inte att du är trovärdig, inte heller tycker jag att du fört fram ett enda argument i sak som bringar den minsta klarhet. Du skriver: ”…däremot medger jag att det finns brister i rapporteringen, eftersom den ofta är så återhållen och fikonspråklig att det för en normalinsatt läsare blir svårt att förstå vad militärtermerna står för. Det här behöver Försvarsmakten rätta till…”

      Det kan en skrivkunnig lätt rätta till. Jag utgår ifrån att det finns ett flertal skrivkunniga på informationsenheten. Hur många minuter tar det att översätta militärt fikonspråk till en TT-text på 200 ord? Han har dessutom fortfarande inte anklagat någon yrkesgrupp. Han anklagar försvarsmakten, han liksom andra tidningar som citerat honom. Soldater i Afghanistan har inget med detta att göra, inte heller de som just nu förbereder sig på att åka dit.

      Men det är väl den vägen ni ska vandra, ni journalister som gör er själva till megafoner.

      • Jag avstår från att kommentera ditt senaste inlägg. Jag tror på ett rakt, öppet men respektfullt samtal som en väsentlig del i vår demokrati. Det är vad jag brinner för. Jag är inte längre journalist, vilket väl har framgått.

        • Jaha, du klarar inte av kritik? Jag funderade om om du skulle anstränga dig och skriva 4-500 ord eller om du skulle passa. Du passar, och du passar för att motargumenten inte passar.

    • Det är som Jinge skriver, hade inte försvaret mörkat så hade några journalister fått reda på dessa anfall, det är ju ändå så att de ringer dagligen till försvaret. Men där var det tyst, journalisterna är dåliga och försvaret mörkar, och det verkar som du gör det också.

  3. Med egenhändigt nyspråk döper jag härmed om ”journalister” till ”det enade propagandaministeriet”.
    En informationsavdelning ska styra informationen i gynnsam riktning, där har Dopping gjort helt rätt. Men då ska även aktörerna vara medvetna om att människor utanför organisationen kommer att söka den rätta informationen och då kommer det att svida några år längre fram.
    Pajkastningen mot Assange med flera är därmed slösad tid, men lika fullt en del av spelet för gallerierna.
    Låt oss se det som mandomsprov för demokrater. De vuxna barnen blir nu riktigt vuxna.

  4. ”Eller har kvaliteten inom journalistyrket sjunkit till en så låg nivå att det inte längre finns journalister som ids ta reda på vad de svenska soldaterna i praktiken gör på platsen?”

    Det finns inte så många journalister kvar i världen som vet skillnaden mellan journalistik och intellektuell prostitution.

    Under mina 11 år i mediasverige har jag bara träffat 1.

  5. Det är rätt uppenbart att Den store satan behöver lösgöra trupp för att kunna attackera lämpligt arabland (troligen för att dra uppmärksamheten från sin minst sagt prekära ekonomiska belägenhet med en dollar som på lite sikt lovar att falla handlöst), vår uppgift blir då att vakta röran man lämnar efter sig i Afgahnistan. Ett resonemang kring drivkrafter, lojaliteter och belöningar hos de politiker som godkänt detta åtagande från svensk sida vore definitivt på sin plats då detta inte bara är ett omfattande ekonomiskt åtagande utan även riskerar att dra på oss en massa badwill.

    F.ö.tycker jag den här analysen övertygar:

    http://www.etc.se/31606/terrorismens-livlina/

  6. Men detta är väl inget nytt? Tidigare var väl alla viktiga journalister insyltade med Beredskapsnämnden för Psykologiskt Försvar, och knep därmed tätt om vad de visste (som IB:s skumma verksamhet). Det är sällan som de stora tidningarna angripit verkligt känsliga ämnen, det har småbladen fått göra. Och nu fortsätter man i samma stil. Skriver av militärens kommunikeer utan att ställa kritiska följdfrågor eller göra egna undersökningar.

  7. Jag glömmer aldrig när Staffan Dopping jobbade på TV4 och satt och höll upp den så kända bilden från Vietnam-kriget – ett naket barn, gråtande barn på en väg bland andra barn (se: http://xxxxxxxxxxx) – och påstod att USA:s napalmbombning av civila var misstag (i betydelsen oavsiktligt). Kan man dra sig för att förneka USA:s hänsynslösa krigsföring på detta rent stötande sätt så kan man ljuga om vad som helst.

    Efter TV4 jobbade Dopping på Studio Ett. Inte heller där har de en redaktion som sysslar med annat än propaganda. Steget därifrån till jobb som så kallad informatör på krigsmakten är ett myrsteg.

    • Läs publiserad information själva, och dra era egna slutsatser huruvida Försvarsmakten ”mörkat” något eller ej…

      Du kanske valt fel forum? Är det inte SvD och Expressen du borde kontakta?

      Dessutom konstaterar jag att det är tio (iaf nästan) från senaste dygnet, går man tillbaka några veckor så är det inte ens en varje dag. Min slutsats blir att Holmströms artikel lyckats väl. Det förefaller tydligt att Försvarsmakten ändrat inställning de senaste dagarna, vad säger det dig?

  8. ”… Dessutom konstaterar jag att det är tio (iaf nästan) från senaste dygnet, …”
    Nja exakt TRE är det!

    Min ”point” var att om man jämför SvD’s lista med vad som rapporterats på Försvarsmakten.se och FS19 blogg så överensstämmer de ganska väl. Det som Jinge med flera kritiker har rätt i, är att detaljerna i denna rapportering lämnar mycket att önska. Framför allt så kanske information som Försvarsmakten tar för givet och där med utelämnar, inte alls är självklar för gemene man. Men att påstå att Försvarsmakten ”mörkat” något som nu SvD med flera ”avslöjat” är att tillskriva sig själv väl stor betydelse. Rapporteringen finns där, men kan naturligtvis bli tydligare! Är det något som är oklart så får folkvalda, media med flera begära förtydligande.

    • Tex försvarsutskottet som säger att de inte informerats.

      Det mest uppseendeväckande är kanske frånvaron av journalistfrågor. Jag läser dagligen 8-10 tidningar på nätet, att svenska soldater varit inblandade i eldstrid är chockerande med tanke på den usla rapportering som varit. Sedan är jag övertygad om att Holmström har rätt, infon har varit om inte obefintlig eller usel, möjligen något mitt emellan.