Förstår inte Wanja och Mona nu så är det kört

Nu börjar vissa fackavdelningar att ställa in årets första maj-firande på grund av missnöjet med det som skett i AMF-skandalen. Nu om aldrig förr borde väl Wanja Lundby-Wedin kunna dra slutsatser kring sin ställning inom facket.


Aftonbladet: ”Pappers avdelning 151 i Djupafors i Blekinge ställer in första maj-firandet i år. Anledningen: Missnöje med förbundets och LO:s agerande i AMF-frågan. – Det finns ett utbrett missnöje och skepsis till hur en arbetarorganisation kan agera på detta viset, säger ordföranden Per Gustafsson. I vanliga fall finns Pappers avdelning 151 representerad i första maj-tåget som går i Ronneby. Så blir det inte i år. I torsdags fattade årsmötet beslut om att bojkotta firandet. – Vi tog beslut på vårt årsmöte om att ställa in det som en reaktion på LO-ledningen och vårt förbunds agerande, säger Per Gustafsson, ordförande i Pappers avdelning 151, som har cirka 150 aktiva medlemmar.”

Risken är påtaglig för att LO-ordföranden kommer att möta ljudliga protester om hon dristar sig till att tala offentligt den 1:a maj, risken är också påtaglig att även Mona Sahlin kan mötas av mycket negativa stämningar. Och ett allmänt tips inför de olika

demonstrationstågen är att de dels kommer att vara mindre, samt att många plakat kommer att gälla Wanja.

Andra om: , , , , , , , it SvD

[tags]Wanja Lundby-Wedin, AMF-skandalen, Facket, LO, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, 1:a maj, Politik[/tags]

  18 comments for “Förstår inte Wanja och Mona nu så är det kört

 1. Kenneth Tisell
  20 april, 2009 at 13:34

  Äntligen ett förbund som vågade säga ifrån. LO och Vanja har en riktigt skitig byk som skulle behöva skrubbas ren med skurborste modell hård. Fler förbund som vågar ta avstånd så kanske jag omvärderar mitt beslut att lämna den svenska fackpampsrörelsen

 2. 20 april, 2009 at 14:05

  Wanja,krokodil!…Stor käft och inga öron!

  Jag lyssnade en stund på henne i TV och hon verkade ha fullt upp med sig själv på nåt sätt. Arbetarrörelsen måste gör upp med sin tradition av livstidsval. Hur länge har hon suttit nu? Läge att göra nåt annat?

  Nähe…

 3. uno
  20 april, 2009 at 14:08

  Visst, Jinge. Nu får du byta roll. Kan du det? Hittills har du jävlats med allt, nu är det tid att göra tvärtom. Dags att hitta positiva saker om vänstern,om sossarna och facket. Det finns ingen sossepress, inget sosseTV, ingen sossenånting kvar. De har sålt rubbet till borgarna. De har bara dig kvar! Vågar du?

 4. Kay
  20 april, 2009 at 14:13

  Vad är det de ska förstå? Är det inte vi som ska förstå att 1 maj är större än två ledare som organisationerna kan rösta bort på nästa kongress?

  Det är skrämmande om fackförbunden och delar av vänstern glömt varför fanorna dammas av på 1 maj. Kanske borgarna har rätt att dagen har spelat ut sin roll?

 5. bob
  20 april, 2009 at 15:07

  Mona Sahlins opponionssiffror har for lange sedan visat att partiet inte vill ha henne som ledare och de protester som varit mot Wanja skulle fa varje normalbegavad att avga.
  Men varken Mona Sahlin eller Wanja kommer att avga frivilligt. I egna ogon ar dom Socialdemokratins och fackets oersattliga ledare och att valboskapen ar okunnig om detta ar betydelselost for dem.
  Bada maste sparkas ut for att fa bort dem.

 6. Mr Biz
  20 april, 2009 at 15:23

  Säkert klokt att stanna hemma första maj. Att bli utbuad av de egna just denna dag förvärrar situationen.

 7. Fredde
  20 april, 2009 at 15:35

  Jag tror tyvärr varken Wanja eller Mona vill eller kan förstå. På LO:s hemsida finns dessutom en ”hörna” eller artikel, eller vad man nu vill kalla det, där man får ge förslag på vad Wanja ska tala om på första maj i Sundbyberg och Sthlm. Undrar om hon håller sig däruppe för att hon inte vågar sig ut i landet?

 8. L-E
  20 april, 2009 at 15:49

  En organisation som LO som kommit till av nödvändighet i ett klassamhälle, en ordning som inte på något sätt i grunden ändrats, snarare tvärtom, har i sin gärning kommit att bli sinnebilden av samarbete, ansvarstagande och deltagande i ”leka affär”, där ambitionen har verkat vara att bli en bättre kapitalist än kapitalisterna själva. De gånger ”kamp” och ”strejk” använts har det blivit som i den farsartade, -Vi tar fajten- , medlemmarna dessillusionerade och trötta. Begreppet arbetarorganisation har kommit att bli lika urvattnat som tanken på att socialdemokratin skulle hota kapitalet.

  Om det i det läget blir färre i första maj-tågen är det ett sundhetstecken och en aning och hopp om att en ändring måste ske.

  Sverige är ett klassamhälle, om klyftorna skall minska behövs det mer djävlaranamma och inte fler som sätter sig i maktens( läs kapitalets) knä och ler sött!

  Dessvärre kommer nog inte ”Mona” och ”Wanja” att kunna ta till sig sådana signaler, samarbetsideologin är för djupt förankrad i verkställande utskottet och LO-ledningen.

 9. Gripen
  20 april, 2009 at 16:11

  Något jag inte förstår är varför facken inte tar och protsterar mot LO och Socialdemokraterna på första maj. Istället ställer ett fackförbund in.

 10. Richard
  20 april, 2009 at 18:50

  Sossarna och reformsocialisterna har kidnappat 1 maj för länge sen. Vad har Mona, Wanja eller för den delen Östros med saken att göra egentligen?

 11. Martin Forsman
  20 april, 2009 at 20:27

  Missnöjda sossar, o de bör ju bara en hel del, är självklart välkomna till (V)s 1:a Maj tåg. Garanterat fritt från pampar och smygborgare ;)

 12. blingbling
  21 april, 2009 at 00:40

  Politik är väsentligt större än att damma av fanorna första maj och lyssna på ett par Icahandlarsjälar (ni vet såna där som packar om halvhärsken köttfärs) som levererar de sedvanliga plattityderna under ett par timmar, dessvärre är det nog vad socialdemokratin i praktiken har reducerats till.

 13. 21 april, 2009 at 00:44

  Jo, det är vidrigt att en LO-ordförande sitter med och accepterar sådana bonusar eller pensionsavtal, men DET HÄR ÄR RESULTATET AV EN MEDVETEN SMUTSKASTNINGSKAMPANJ – OCH DEN FUNGERAR – SOM VANLIGT!
  Tänk så bra det är att äga massmedia, och tänk vad media kan åstadkomma när makten önskar att de åstadkommer något.

  Wanja har suttit med och bestämt sådana här eländen under flera år, liksom hennes företrädare och dirrarna har tackat och tagit emot, men nu är det kris och högern tänker använda den till en ren chockterapi, nu närmar vi oss valet dessutom – då gäller att splittra arbetarrörelsen, det som finns kvar av dem och att se till att kanalisera människors ilska och frustration i annan och ”lämpligare” riktning om man ska kunna vinna ett val trots att man piskar en allt större del av svenska folket.

  Spelet är bara rätt upp och ner ynkligt att skåda, varenda del av den och alla sidors pjäsuppställningar och drag.

 14. nature
  21 april, 2009 at 09:08

  Resultatet vi ser i dag lades redan under 60-talet; detta skrev redan Göran Palm om på sin tid! Sossarna och LO-förbunden ägnade sig åt stämplingar åt vänster och utrensningar ur fackförbunden på människor med vänstersympatisörer – till vilket pris som helst (läs IB-affären samt sjukhusspionen … ) kvar blev till slut sådana människor som inte drivs av sakfrågorna (Usch för sådant kalls vänster …) utan av MAKT: Göran P, Mona S och Wanja! Inte undra på att vänster tar stryk! Men vi kommer att resa oss ur askan likt fågel fenix, starkare än tidigare, men först måste vi göra upp med vår förflutna. Jga säger Bojkotta första Maj, eller gå med vänsterpartiet!

 15. bodil
  21 april, 2009 at 11:03

  Monas och Wanjas glassiga tillvaro med höga löner och förmåner såsom bilar och kontokort gör det synnerligen svårt för dem att på egen begäran lämna skutan.
  De väljer att stanna kvar utan hänsyn till medlemmarnas intressen.
  De båda struntar blankt i vad medlemmar tycker och tänker.
  ”Vi tar fajten” menar de.

 16. bob
  21 april, 2009 at 13:05

  Wanja och politruckerna vill att du demonstrerar 1:a Maj för därmed vill dom bevisa att du stöder dem.
  Om du däremot är missnöjd med att miljoner i pensionspengar betalts till en direktör och hennes patetiska bortförklaringar och undanflykter visar du det genom att stanna hemma,
  Heder at Pappers 151:s rakryggade beslut att inte delta

 17. TB
  21 april, 2009 at 18:45

  ”Som man bäddar får man ligga” lyder ordspråket något som nu Wanja Lundby-Wedin får erfara.

  Aktioner som inställda 1:a maj firanden kommer att dra ny uppmärksamhet till det Lundby-Wedinska spektaklet vilket är alldeles utmärkt. Lundby-Wedin kommer i sina 1:a maj-tal att värre än någonsin framstå som en hycklare vilket är precis vad hon är.

 18. Sniff
  21 april, 2009 at 19:34

  Fast det är väl inte en bojkott vi får se i massmedia.
  Nänänä. Eftersom vi inte kommer nöja oss med en notis utan kommer kräva rörliga bilder från deras framträdande är följande sannolikt:
  Monas och troligen även Wanjas PR-grupp kommer ragga upp pålitliga fårsympatisörer som får stå längst fram vid talpodiet efter att ha bjudits på tårta och kaffe och applådera frenetiskt!
  Sedan blir det kanske lite klipp-o-klistra i audion (för att få bort buuandena från bakre leden) och videon (för att får bort de flygande äggen/tomaterna) och vipps så ser vi hur Svensson entusiastiskt stödjer den nya femårsplanen…. oj f’låt … jag menar…socialdemokratins ledare och LO:s ordförande! :-)

Comments are closed.