Förnedrings-TV


När Sveriges Television visade det första avsnittet av Robinson så fanns jag själv i TV-publiken. Det var första och sista gången jag såg programmet, orsaken var antagligen utröstningsprocessen, den kändes helt enkelt motbjudande. Det var många år sedan och därefter har jag bara konstaterat via media att programmet fortsatt och att det bytt TV-bolag ett flertal gånger. Idag, precis som alla andra dagar, så rapporterar media om den nu aktuella omgången.


Aftonbladet:
”Jarmo Heinonen försökte vända pakten mot Nina Amjadi. När han misslyckades röstade han ut sin bundsförvant Erik Blomqvist i stället. – Jag mådde så jävla dåligt av det, säger han. Jarmo Heinonen, 55, och Erik Blomqvist, 29, var bästa vänner på ön. Men när valet stod mellan att rösta ut Nina Amjadi eller Erik la Jarmo sin röst på Erik. Varför? – Jag försökte övertala Ellinor att rösta på Nina, när det inte gick så valde jag att pakta med tjejerna istället, säger Jarmo.”

Häromdagen gick jag förbi löpsedlar som ropade ut att någons fru skulle skiljas från en Robinsondel-
tagare av någon orsak, troligen hade mannen gjort något som hustrun fann motbjudande till den grad att hon inte längre ville vara hans hustru. Bara det faktum att ens partner vill åka iväg runt halva planeten för att vistas på en ö i havet ett antal månader borde rimligen vara skäl nog kan jag tycka. Vederbörande kan i alla fall inte tycka att samlivet är någon direkt höjdare.

Jag vet inte om man kan kritisera tidningarna för att publicera artiklar om programmet heller. Jag har lagt märke till att TV-bolagen i många fall skriver artiklar med olika vinklingar och sedan sänder ut dessa till media. Expressen får en vinkling, Aftonbladet en annan. Jag vet inte om detta förhållande gäller även Robinson, men jag antar det. Sådant får till följd att själva kostnaden för att ta fram dessa ”nyheter” är noll kronor för media, det i en tid då både journalister och fotografer och all annan tidningspersonal fortfarande äter och därför behöver lön.

Tidningsbranschen beklagar sig ofta över sviktande lönsamhet och ser man på deras löpsedlar så är det lätt att förstå varför. Rubriker som – Banta tio kilo på


tio dagar, få ”sommarkropp” på fem och läsarnas bästa sextips är knappast några direkta kiosk-
vältare. Snarare fungerar de som varningstexter, köper man denna produkt så får man inte nyheter, i bästa fall får man underhållning men oftast inte ens det. (DN skriver om tidningsdöden)

Jag kan också konstatera att både ur underhål-
lnings- och informationssynpunkt så har bloggos-
fären sedan länge varit mer intressant än kvälls-
pressen. Det skrivs givetvis en kopiös mängd goja, men samtidigt så finns det människor som faktiskt tycker någonting som bloggar. Förvånansvärt ofta så hittar man läsvärda saker, och ibland till och med både initierat och kunnigt framställt. Några av de bloggar som jag själv läser ofta finns i denna sidas högerspalt. Och det skulle aldrig falla mig in att ordna något slags utröstning där besökarna fick rösta ut dessa länkar.

Nu när idén är nedskriven så skulle det inte förvåna om någon bloggare i brist på läsare anordnar just en sådan utröstning.

i Andra om: , , , , , , , , , , t AB12 EX1 DN

[tags]Robinson, TV, Förnedring, Underhållning, Såpa, Mediekritik, Kvällspress, Aftonbladet, Expressen, Ö-råd, Politik[/tags]


2 svar till “Förnedrings-TV”

  1. Jag har inte heller sett Robinson. Möjligen beror det på den överdrivna medierapporteringen, vet inte.

  2. Grundkurs i utslagning och förnedring, förmedlat av ingen mindre än SVT. Kunskaperna i kapitalistisk utslagning togs sedan tittarna med sig till jobbet. Det har varit många ”öråd” på våra arbetsplatser efter detta…