Folkets dom – Ner med Monarkin!


Det är minsann inte bara vädrets makter som är mot det kungafjanteri som pågår. Folkopinionen i Sverige är nu för första gången MOT monarki, förhoppningsvis kommer det att leda till att Sveriges Riksdag vågar fatta beslut i frågan efter valet.

DN: ”Trots ett år av massiv medierapportering inför kronprinsessbröllopet sjunker stödet för kungahuset och monarkin. Inte ens varannan svensk tycker nu att det är bra att Sverige är en monarki, enligt en ny opinionsmätning. Mätningen visar också att kungafamiljen förlorar stöd snabbare än monarkin. Det är Forskningsgruppen för Samhälls- och informationsstudier, FSI, som regelbundet undersökt svenska folkets rojalism ända sedan 1996. De visar att stödet sjunkit kraftigt för både kungahuset och monarkin.

För 15 år sedan tyckte sju av tio svenskar att det var bra att Sverige är en monarki, medan bara en av tio tyckte att det var dåligt. I dag är det mindre än varannan svensk som stöder monarkin”

Den massiva bevakning som tidningar och TV har ägnat åt detta prinsessbröllop spelar givetvis in. Folk är trötta på diverse otrohetsaffärer och det brutala massmediala tryck som man utsätter läsare, lyssnare och tittare för. Har man inte redan tidigare varit republikan så blir man. Ett halvår före bröllopet så redovisade man en undersökning som visade att 54 procent av medborgarna var för kungahuset. Idag har den siffran rasat och idag är det inte längre någon majoritet som är för.

Något som också visat sig ute på stan de senaste dagarna, det har varit mycket glest framför slottet och de olika färdigställda uteserveringarna. Inte ens glassförsäljarna i Kungsträdgården nådde upp till normal sommarförsäljning igår trots det fina vädret.

Det finns hopp om det svenska folket.

i , , , , , , Läs oxo: zaramis k&å annarkia pamflett ab123 ex123 dn123 svd12 t


10 svar till “Folkets dom – Ner med Monarkin!”

 1. Att det går så snabbt utför kan de tacka media för. Vi kanske ska vara glada för den massiva uttråkningen? :-)

 2. Det är bara en tidsfråga innan det blir en överväldigande majoritet för att lägga ner monarkin. Det är mest 60-plussare som är rojalister, så monarkin kommer så småningom att dö med dom.

  Att monarkin sjunker i popularitet beror nog just på att det fokuserats på hela fenomenet och folk har börjat tänka i stället för att vara likgiltiga.

  Ett politiskt parti som börjar driva frågan om republik gör ett smart drag om dom kan göra frågan till ”sin” och låta den bli en del av deras profil, som Centern med kärnkraften. Antirojalism kan bli en röstmagnet. Vem skall satsa först och vinna störst?

 3. Zlatan-effekten här!
  När media överdriver så massivt så blir det motreaktion till sist.
  På väg till jobbet såg jag ”nyheten” om att Carola inte är bjuden! Nu är hela helgen förstörd, tänkte jag!
  Undrar vad resten av världen tycker om den här stora nyheten?
  Kommer livet att gå vidare som förr?

  Allvarligt talat, jag har inte kunnat titta på morrontv på 2-3 veckor. orkar inte med med alla tanter och ”fik***r” som experterar om bilder på muggar och färg på ….
  Jag vill ha nyheter och jag vill veta vad som händer runt omkring mig o i världen!
  Tacka vet jag Internet.

 4. För mig är det en jätteenkel fråga:

  * Högsta makten ska tillsättas baserat på demokratiska val, inte baserat på vem som pippat vem.
  * Det må vara hur pittoreskt som helst, men att vi har ett odemokratiskt styrelseskick är inte rätt sätt att marknadsföra Sverige i 2000-talet.
  * Monarkin bygger på en i grunden osund människosyn, där vissa människor/släkter anses vara bättre än andra och mer värda än andra.

  Republik nu!

 5. Skaffade nyss ett R4 flash-adapter på rejoy, till ett riktigt bra pris och skitenkelt att installera oxå! om du har det lite knapert och vill spela spel… så rekommenderar jag att du köper ett sånt!

 6. Det var kul när en företrädare för UD försvade medverkan från diktaturer i festligheterna med att vi ska visa vår svenska demokrati. Just monarkin är väl det enda som inte är demokratiskt i vårt land idag.

  Riktigt härligt att se att svenska folket blivit mer ’republikanska’ i det här sammanhanget. Ska väl tillägga att jag inte har något emot kungafamiljen som personer men vårat statsöverhuvud ska inte hämtas därifrån.

 7. Revolutionen har sina offer men få saknar dessa efter det att stormen bedarrat. Men Danton saknades nog av många trots allt!