Federley och centern svamlar om FRA-lagen


Idag uttalar sig Fredrick Federley igen om något han inte begriper. Han gör det i Svenska Dagbladet där han fortsätter låtsas som att han är motståndare till FRA-lagen.

SvD: ”– Vi har lyckats jobba fram ett förslag som borde kunna köpas av regeringen. Vi får stopp på det stora problemet: en generell massavlyssning av svenskar. Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas, säger riksdagsledamoten och FRA-kritikern Fredrick Federley (c).”

Det uttalandet är ren desinformation, för att inte använda starkare uttryck. Man får inte stopp på ett dugg, men Federley lånar sig till den sortens argument för att inte förlora ännu mer i renommé än vad han redan har gjort. Spanar man i kabel på internettrafik så är det praktiskt taget omöjligt att särskilja trafik som genereras från Sverige respektive utlandet. Man får det man lyssnar på – allt.

SvD: ”Partiets försvarspolitiske talesman Staffan Danielsson bekräftar att centerpartiet anser sig ha hittat en lösning som innebär att FRA ska spana mer ”selektivt”. ¬Kommunikation där ”en svensk dator eller telefon är inblandad” ska inte utsättas för spaning.”

Hur det ska gå till berättar givetvis inte Danielsson eftersom han och Federley inte har den minsta aning. I praktiken förhåller det sig nämligen så att praktiskt taget all datorkom-
munikation sker med utlandet. Själv sitter jag just nu i Handen strax söder om Stockholm, jag citerar en artikel i SvD och bara under tiden SvD:s hemsida laddades gjorde den en mängd anrop till utländska tjänster. Ser man på

Federley

browserns nedre rad så hinner man lägga märke till en mängd anrop hit och dit.

Personligen tycker jag att det är utom-
ordentligt illavarslande när politiker som säger sig vara kritiska till FRA-lagen deltar i spridandet av desinformation. Det finns helt enkelt inga genvägar när det gäller FRA-lagen, den ska bara stoppas. SvD Dagen DN AB1 SDS it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA, FRA-lagen, Internet, Integritet, Högerregeringen, Alliansen, Federley, Reinfeldt, Bodström, Per Ahlmark, DN/Debatt, Tre apor, Grundlagen, Europarådet, Mänskliga rättigheter, Politik[/tags]


21 svar till “Federley och centern svamlar om FRA-lagen”

 1. Det de pratar om är att ge FRA tillgång till trafik som börjar *och* slutar i utlandet. Din browsertrafik blir därmed inte avlyssnad, om filtreringen görs av ISPn.

  Det låter sig göras med relativt god säkerhet, och jag tror inte det ska betraktas som svammel.

  Men många andra problem kvarstår med lagen. Man undrar vad det är som är så himla bråttom att man inte kan starta från scratch.

 2. Enligt IT-tekniker jag pratat med så går det att göra en sådan urskiljning. Man utgår från IP-nummer, dvs varje dator har ett unikt nummer. Om ett IP-nummer är svenskt så ska inte FRA scanna den kommunikationen.

  Men det C säger är att utländska mail är styggare än svenska! Har FRA verkligen i uppdrag att signalspana på sånt som inte berör svensk säkerhet? För det vore ju otroligt att terrorister som vill sabotera i Sverige INTE finns i Sverige och INTE har datakommunikation till eller från Sverige. Det ställer jag inte upp på, utan att det finns underrättelsebevis på att så är fallet!

  Jag var positiv till FRA-lagen från början, när argumenten för den blev presenterade. Men sen har ju de flesta argument blivit skjutna i sank. Så vad är det kvar som man vill skydda? FRA-myndigheten?

  En större utredning krävs, där behov snarare än teknik får styra.

 3. Jinge sade ”Per automatik slutar den trafiken jag beskrev i utlandet.”

  Den börjar *och* slutar INTE i utlandet och skulle således enligt centerns förslag inte utsättas för avlyssning (i varje fall inte av FRA).

 4. @Martin:

  Finns det NÅGON trafik som börjar OCH slutar i utlandet? :-)

  I det fall jag talade om så är det 3-4 *.com, ett par *.dk, *.de och några till.

  Men – i sak är det så att det är utomordentligt svårt att skilja på trafiken, ngn skrev att det utgick ifrån IP-nummer, att man väljer bort svenska. Så går det inte till. Paketen kommer i svärmar och det är dessa svärmar som skannas. Och det är den totala trafiken som avlyssnas. Det centern nu försöker med är att sätta griller i huvudet på folk. Desinformation heter det på ren svenska.

  Politik är det möjligas konst. Men i fallet med FRA-lagen också det omöjligas. Nu har centerpartiet kommit fram till att det som var helt ogörligt när lagen klubbades – att skilja på svensk och utländsk datatrafik – plötsligt är genomförbart.

  http://sydsvenskan.se/opinion/kortsagt/article359197/Inte-latt-att-reparera.html

 5. @Janne:
  Det är nästan omöjligt att upptäcka tidigare okända terrorister genom allmänna sökbegrepp. Det där är bara ett svepskäl för att få ökad acceptans bland allmänheten för att antingen kunna bedriva riktad avlyssning mot redan kända personer utan hinder (vilket i stället med fördel kan utföras av SÄPO på ett mer rättssäkert sätt), eller att kunna samla in underrättelser som man anser vara till nytta för svensk säkerhets- och utrikespolitik. Det senare skulle förstås gå utmärkt även efter centerns ändringsförslag.

 6. Nej det är korrekt Jinge. Den trafik man spanar på kommer i enorm hastighet och är uppdelad i vad man kallar ”paket”. Det är helt omöjligt att ur dessa separera den trafik som du själv genererar via Svenska Dagbladets hemsida och annan trafik. Den enklaste förklaringen är att all trafik går i ett rör och att det är ur den trafiken man söker efter vissa förutbestämda parametrar.

  Annat tal beror antingen på okunnighet eller på att man vill förvirra. Möjligen är sådant tal förknippat med partitillhörighet på den borgerliga kanten. Själv arbetar jag med just själva nätet hos en internetleverantör nära dig.

  Det som janne tidigare skriver om är bara rent trams.

 7. @Karl-Erik M:

  Dessutom läste jag på ngn blogg att man redan startat och satt upp en avlyssningspunkt på KTH. Ett ställe till men jag minns inte vart…

 8. Jag har f.n. ngt mystiskt databasstrul. När jag ska godkänna vissa kommentarer får jag bara felmeddelande…

 9. Alla vet väl att Utlandet är världens farligaste land. Ett land som omger oss på alla håll. Och för att skydda oss från Utlandet så måste vi läsa igenom all post som Utlandet skickar. För nån Utländsk medborgare vill säkert skada oss, och då är det bra att C vill skydda oss från dom dumma Utlänningarna.

 10. Märkligt sammanträffande, Jinge – men kanske det ändå bara en slump att ditt mystiska datastrul kom just nu när
  att en statlig myndighet blir så förkrossande kritiserad
  och dess s.k historieforskare alldeles otroligt förlöjligade av nära samtliga auktoriteter i ämnet.
  Det finns nämligen en stark lobbygrupp av sionister som ägnar sig bl.a åt att stänga ner hemsidor, ladda ner program som infekterar systemet och det allra värsta, tar över datorn helt

 11. &Karl-Erik

  Ja så är det, dessutom så routas trafik ofta om så att den ändå passerar utländska noder även om den skulle kunna vara lokal. Så centern tjafsar och deltar i mörkläggning.

 12. @Sara G:

  Det har inget samband. Det är en databasserver som hickat lite, eller en DNS. Det hände några gånger efter varandra att kommentarer bara inte gick att släppa fram. Det blev röda varningstexter…

 13. Det måste bli så att ingen ISP levererar någonting alls till FRA utan domstolsbeslut! Det är enda sättet.

 14. Nu är det väl inte så att centern sprider dimridåer, åtminstone inte medvetet, de är ju inga IT-experter direkt utan har fått vända sig till en del som är det för att få klarhet i frågan om det är tekniskt möjligt att skilja ut trafik som ej har svenska datorer som start- och/eller slutdestination från trafik som har det, och fått svaret att det faktiskt är möjligt. Det verkar ju finnas delade meningar om det bland experterna, men om det nu går så är det ett bra alternativ, även om retoriken att misstänkliggöra alla från det farliga ”Utlandet” ger viss dålig smak i munnen, men det är ju det signalspaning i sig går ut på, och det har man ju alltid sysslat med utan att folk har reagerat.

 15. Min enkla fråga är:

  Är detta ett uttryck för illa dold rasism eller är det bara allmän dumhet.

 16. @daniel

  Det var rätt så roligt när jag skulle titta på länken. Jag fick inte se den eftersom jag sitter i utlandet! Fast det gör jag ju inte, jag kör dock VPN mot en utländsk server.

  Så, man skall inte avlyssna ”svensk” trafik, utan bara den som startar eller slutar i utlandet. Förklara då för mig hur man skall göra med min? Samtidigt som den är svensk startar den i utlandet.

  En liten nöt för alla dessa kluriga c-partister som LURAR i vassen.

 17. Pinsamt av Svd att utnämna Frederick Federley som FRA-kritiker! Helt absurt, människan röstade ju som alla vet FÖR FRA-lagen. Glöm inte det!

 18. @Dick T

  Intressant att du inte kan se den.
  Men du kanske inte anses lämplig :)
  Men vilket fall som helst så är det program CHTV på SVT:s hemsida vilket du säkert kunde lista ut.
  Och programavsnittet heter ”Så bekämpas doping och annat smutsigt mjöl i påsen”.

  Det handlar säkert om utlänningar i benämningen dom som har konstiga namn, och svenskar som i dom vars namn man kan uttala.
  Jag tror faktiskt att dom skulle kunna ha en sån definition.