Falkvinge riskerar riksdagsplatsen?

Vi kan utgå ifrån att många politiska partier känner sig hotade av Piratpartiets framgångar i EU-valet, men att från den utgångspunkten misstro medias rapportering om sakförhållanden i det nya partiet är steget långt, mycket långt.


Nyheter24.se:
”Delar av piratpartiet slår larm om ledaren Rickard Falkvinges toppstyrning och partiets brist på transparens och insyn. Efter att han på senaste partistyrelsemötet med utslagsröst drev igenom sin egen lönenivå har partiets splittrats i två läger. Fem stod mot fem. Positionerna hade varit låsta i flera timmar när piratpartiets partistyrelse hade kommit till avgörandet om ledaren Rickard Falkvinges lön. Falkvinge hade varit tydlig med att han inte var beredd att offra mer för sitt politiska engagemang. Med en månadslön på under 45 000 kronor var det otänkbart för honom att kunna fortsätta.”

När Falkvinge säger att han inte vill offra mer för sitt politiska engagemang med mindre än att han får en månadslön på 45 000 kronor så utmanar han säkerligen en mycket stor grupp sympatisörer och partimedlemmar. Många av partiets tillskyndare är ungdomar och som bekant så är ungdomsarbets-
lösheten rekordstor. Många av medlemmarna lever på A-kassa, studielån och socialbidrag och i det läget så kommer han med ett ultimatum. Det låter inte som en helt genomtänkt idé i mina öron.

För Nyheter24 berättar olika representanter att de betraktar partiet som toppstyrt och säger att det finns både en demokratibrist och att insynen inte

bild
fungerar. Piratpartiet fyller en viktig funktion och behövs i Sveriges Riksdag, men kan man inte ordna upp sina inre angelägenheter utan att de kommer till allmänhetens kännedom via media så har nog (PP) större motvind än de själva anar. Frågan om integriteten har kommit upp på dagordningen nu, kanske har Falkvinge gjort sitt jobb färdigt och bör lämna över åt andra?

i Andra om: , , , , , , , , , n24 dn12 svd123 dn t

[tags]Falkvinge, Piratpartiet, IPRED, FRA, Integritet, Val 2010, Storebror, Övervakning, Orwell, Politik[/tags]

  12 comments for “Falkvinge riskerar riksdagsplatsen?

 1. Max
  3 augusti, 2009 at 16:52

  Mindre och mindre talar för att piratpartiet skulle vara ett alternativ för dem som värnar integriteten i valet. Deras funktionärer som Engström tjänar ett mångmiljonbelopp på att sitta i parlamentet, en uppgift som han inte tänker sköta. Han tänker inte vara med på alla möten sa han till en tidning. Nu ska vingen ha en årslön på över en halv miljon och medlemmarna konstaterar givetvis att skillnaden mellan det partiet och andra är obefintlig.

 2. 3 augusti, 2009 at 16:57

  Piratpartiet har växt så snabbt att partiet förmodligen inte har hunnit med i svängarna. Det tar tid att få ordning på allting. Det är bara hoppas att de inte går samma öde tillmötes som Ny Demokrati. Sådan politisk och massmedial obstruktion hoppas jag vi aldrig behöver vara med om igen…

 3. Flyktningen
  3 augusti, 2009 at 17:07

  ”Deras funktionärer som Engström tjänar ett mångmiljonbelopp på att sitta i parlamentet, en uppgift som han inte tänker sköta. Han tänker inte vara med på alla möten sa han till en tidning.”

  Att Expressen ”glömde” skriva att Engstöm i stället för att gå på möten som omhandlar storleken på gurkan och andra viktiga EU-frågor ska ägna sin tid åt sina kärnfrågor – frågorna som fick in honom i EU-parlamentet, är inte så viktigt. Låter ju förstås roligare att han bara tänker sitta där och tjäna pengar.

 4. 3 augusti, 2009 at 17:14

  Hej !

  Jag tycker det inte är fel att politiker Piratpartiet har lön motsvarande politiker i andra partier. Oavsett vem som är partiledare som behövs piratpartier både i Sverige och resten av världen. Därför är det självklart för mig att arbete för piratideologin både lokalt i Sandviken, i Sverige och i övriga världen. Oavsett om Rick, Christian Anna Troberg, Mårten, Anna Svensson är partiledare så är Piratpartiet mitt parti.

  Hälsn. Urban

  • 3 augusti, 2009 at 17:23

   Jag tycker det inte är fel att politiker Piratpartiet har lön motsvarande politiker i andra partier.

   Man bör kanske inte vara med i beslutet och själv ha utslagsröst? Det låter inte helt ok i mina öron…

 5. Mr President
  3 augusti, 2009 at 18:57

  Det bör tilläggas att Falkvinge har bedrivit PP på egen bekostnad i tre och ett halvt år och har sagt nej till välbetalda jobb för att istället ta stora banklån för partiets skull, lån som han nog är sugen på att börja betala tillbaka. Jag tycker att han har gjort sig mer än förtjänt av det.

  Och tror man att PP är toppstyrt så har man nog inte hört talas om sådant som trepiraters-regeln.

 6. 3 augusti, 2009 at 19:09

  Är de så beroende av Rick Falkvinge? Det är väl partiet i sig som ger rubriker och Rick verkar inte alltid vara skarpaste kniven i ådan. kanske är läge att passa på att byta ut han innan partiet förknippas alltför mycket med honom.

 7. Korvmbröd
  3 augusti, 2009 at 19:47

  Att Falkvinge skulle ha bedrivit PP på egen bekostnad är en stor överdrift, han startade PP som ett skämt och har sedan drivit det som ett sådant med vad jag har hört finansiering från ”okända”….

 8. Hans J
  3 augusti, 2009 at 19:47

  Vad som händer i Piratpartiet bestämmer medlemmarna i Piratpartiet – INTE någon tidning som går andra partiers ärenden!

  Det är däremot välkommet att det görs en ordentlig genomgång vad ALLA partiledare tjänar : Så att vi kan undvika korruption.

  Rick Falkvinge är idag partiledare i det tredje (snudd på andra) största partiet i Sverige. Då är det inte att förvånas över att andra gärna gräver upp halva jordklotet efter någon liten skandal.

  Sympatisörer i andra rörelser ser gärna grandet i den andres öga men inte bjälken i sitt eget.

  Vad tjänar:
  Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Jan Björklund, Göran Hägglund, Maud Olofsson?

  För att inte tala om vilka feta partistöd som de partier som dessa personer leder har beviljat sig själva i riksdagen.

  Men nu gäller det att sätta till alla klutar. Piratpartiet måste slås ihjäl i god tid före nästa års riksdagsval!

  Det brinner i knutarna!

 9. 4 augusti, 2009 at 00:35

  Med Piratpartiet in i riksdagen får vi säkerligen ytterligare 4 år med Reinfeldt. Är det vad du anser behövs?

 10. Christer W
  4 augusti, 2009 at 03:33

  Som jag kan se det så frågan lite komplicerad.
  Tog beslutet som en allmän policyfråga att partiledaren ska ha lön, då föreligger ingen jävsituation.
  Men handlade frågan enskilt om Rikard Falkvinge ska ha betalt för det arbete han gör och han är med tar beslutet, då är det en jävsituation.

  Sedan anser inte jag att det går att åberopa vad de andra partiledarna har. För det mesta brukar deras lön var riksdagslönen eller ministerlönen, undantaget är Maud Olofsson som uppbär både ministerlön och partilön. (ganska girigt, va)

 11. CKarion
  7 augusti, 2009 at 01:26

  Jäv är komplicerat.
  Kommunfullmäktige brukar besluta om arvodet till nämndordförande m.fl. utan att de måste avstå från att rösta pga jäv.
  Och riksdagsledamöterna beslutade länge i kammaren om sitt arvode, att det nu sköts av ett utskott beror på att det gav dålig media, inte på att det ansågs som jäv.
  Skulle tro att det enda som avgör om det var tillåtet eller inte är Piratpartiets stadgar. Det är ju en ideell förening och omfattas därmed inte av exvis Föreningslagen eller kommunallagen.

Comments are closed.