EU-katastrofen skördar offer




Idag känner allt fler en allt större tveksamhet kring den Europeiska Unionen, en union som istället för att utvecklas mot fri rörlighet och borttagande av handelshinder håller på att bli en ekonomisk och politisk tvångströja.

AB: ”Demokratins urhem, ett paradis av vita väderkvarnar mot ett turkost hav eller det hål där just nu hela det europeiska unionsbygget är på väg att spolas ner. Bilderna av Grekland skiftar med perspektivet.

Premiärminister Papandreou kämpar nu för att upprätthålla regeringsmakten. Oddsen ser ut att vara emot honom. Oppositionen vill inte dela ansvaret, i hans socialdemokratiska Pasokparti råder upprorsstämning och utanför strejkar och demonstrerar grekerna.

Över det hela svävar kraven från EU och IMF, i praktiken en tvångsförvaltning av den grekiska staten.”

Det som kännetecknar fortsättningen av Kol och Stålunionen blev att olika länders politiker insåg möjligheten att kapa åt sig mer makt, lugnt och stilla till en början men sedan med stora skrytbyggen i Bryssel och Strasbourg, för det som politikerna hade tänkt skulle bli ett monument över dem själva gick inte ens att lokalisera till en och samma plats.

Redan där borde EU:s befolkningar sett till att låta de inblandade politikerna återgå till att bli fårfarmare, eller vad de nu gjorde innan, nu står vi med en union vars ambitioner är att mer och mer utvecklas mot ett Europas Förenta Stater. Lilla Sverige ska också vara duktigt och är nu med i två krig tillsammans med övriga länder i Europa, allt för att visa storebror att vi kan och att vi törs.

Men var det detta vi drömde om? Var det återinförande av passtvång när vi bara skulle till Danmark? Var tanken att vi själva istället för att ta hand om vår egen befolkning skulle tvingas att bli nettobetalare till olika slags jordbruks-
subventioner som stöder Frankrike och suger ut i första hand Afrika? Var avsikten den att våra fiskeflottor skulle dammsuga vattnen utanför Somalias kust som nutidens sjörövare?

Nej, det var nog inte många som hoppades på att EU skulle bli marknadskrafternas Kivik, en plattform för allehanda nyliberala strävanden att trimma marknaden till att bli den värsta sortens dragracer. Allt fler lagar stiftas vars syfte är att kontrollera den egna befolkningen, i England bygger man ut TV-bevakningen av alla städer, i Sverige ska man nu använda alla hastighetskameror till att även kontrollera om bilisten som passerar i laglig hastighet har betalt bilskatt och försäkring.

Men priset för dessa galenskaper kommer givetvis att få betalas, möjligen blir det upplopp i Grekland och en ekonomisk krasch som får européerna att tycka att trettiotalets depression liknar rena tebjudningen, men till valet 2014 så tror jag att det kommer att bli mer populärt att prata om en avrustning av EU än att delta i utvecklingen av en monetär och juridisk union, ett statsbygge som syftar till att skapa Europas Förenta Stater.

it Andra om: , , , , , , ab1 e24 ex12 dn1234 svd123 sr1 svt gp


20 svar till “EU-katastrofen skördar offer”

  1. Men det går ju att hitta lokala anledningar till de ekonomiska problemen – det vansinniga byggandet i Spanien, den låga pensionsåldern och dåliga skattemoralen i Grekland, bostadsbubblan på Irland. Det är ju andra eu-länder som förväntas ställa upp och rädda dem.

    • Jag ser att du köper medias propaganda rakt av. Detta är inte Greklands fel, eller Irlands fel. Detta är vad nyliberal ekonomi leder till. det är som som ett parti svarta dam, där den som har den svarta dammen på hand när spelet är över förlorar.

      I detta fall Grekland, Spanien, Portugal och Irland men vi alla har varit med och spelat.

      De enda vinnarna är bankerna och den finansiella eliten, förlorarna är vi skattebetalare och nu måste vi driva stat och kommun som företag och få vinst på allting, det räcker inte att gå jämnt ut.

      Jag skulle också vägra betala för elitens spel och skylla på grekernas och spanjorernas låga pensionsålder är lågt när vi här i Sverige har mycket högre inkomst och pension.

      • Det finns ju andra länder med nyliberal ekonomi som inte har de där problemen… På Irland är det helt klart politikernas fel (rejält dessutom – deras politiker säljer ut landet till oljebolag bl a) – likaså när det gick dåligt för Island nyligen. Portugal och Spanien vill jag inte uttala mig om men det ska nog rätt mycket till innan jag anser att det grekiska folket inte får skylla sig lite själva.

        • Hur är det inte liberalt att sälja ut landet till oljebolag. Givet köparen är olika men annars är detta grundbulten i liberal politik. Således verkar du vara helt överens med Gripen.

      • Måste bara inflika. Vi är fortfarande med i spelet.

        Sänka löner och pensioner skapar inte tillväxt, det är bara omfördelningspolitik.

        • Jepp spelet fortgår vi är in en ny omgång och vi kommer att få nya förlorare.

  2. Det ser ut som det nyliberala skrytbygget EU håller på att implodera och förinta sig själv.

    Jag hoppas att det går fort!

  3. När det var valupptakt till att gå med i EU, så fick vi veta att detta inte kunde hända. EUs inre marknad skulle vara helt homogen, det skulle inte kunna uppstå regionala konjukturer, det skulle den fria rörligheten garantera. Inte första gången liberala teser faller i bitar vid första kontakt med verkligheten.

    • Tja, skulle nästan vara kul att nu idag höra/se någon repris från EU-valrörelsen 1994. Att kunna jämföra de löften, uttalanden och analyser som då gjordes i mängd av JA till EU – förespråkarna! Inte mycket som stämmer nu, jämfört med det EU som det utvecklats till 16 år senare. Och de flesta av de makthavare som var aktiva EU-förespråkare då, är fortfarande kvar som mer eller mindre politiskt aktiva på olika nivåer och i olika partier. Men det är väldigt få, om ens någon, som visat att dom tänkt om på något sätt! Ett väldigt tydligt bevis på den tankens & uppfattningens stelhet och opåverkbarhet som utmärker den när typen av människor. Kärleken till sina politiska positioner & förmåner överskuggar alla deras övriga sinnesfunktioner. Makten framför allt, förändring av verklighetsuppfattningen – ja, men bara på deras egna villkor. Dvs. det EU som dessa makthavare tillsammans med andra makthavare byggt upp genom åren, ja, det ska försvaras till varje pris, dvs till vilken kostnad som helst, där förlusten folkens demokrati är en godtagbar och försumbar kostnad.

      • Ja, men så är det ju. EU medförde en mycket mer gynnsam arbetsmarknad för politiker, för det är en karriär som vilken som helst nu. EU medförde massa fler politiker som lever på folkets ryggar, fler politiska tjänster och fler politiskt tillsatta tjänster som man kan få för lång och trogen tjänst.

        Att ett inträde är irreversibelt är ganska givet då det är de som sitter på posterna som i så fall skulle verka för deras avskaffande. Vilken arbetare kommer arbeta för att göra sig arbetslös? Ingen. Det här är inte unikt för politik och nationer, man kan exempelvis ta sig en titt på hur företag utvecklas när de växer och reduceras och växer igen. Administrationen växer i takt med behovet, tills en reduktion krävs, administrationen kommer inte eliminera sig själv i alls samma utsträckning som de eliminerar produktivt arbete, men när företaget växer igen så kommer administrationen fortsätta växa med den produktiva mantalet. Så blir det topp-tunga och byråkratiska kolosser som styrs av broilers som inte förstår verksamheten eller ens bryr sig. Detta har redan hänt i den europeiska politiken.

        Industrin använder ibland externa konsulter för att trimma fläskberget av byråkrater som tynger arbetarnas ryggar i företagen. I politiken är det dock vi som får agera dessa konsulter och ställa en hop övertaliga politiska administratörer mot väggen, i dessa tider kanske man kan ge dem en genomsnittspension istället, men ibland vill man ta till de gamla metoderna.

        Om det där med att alla politiker idag är politiskt historielösa (om de inte varit kommunist förstås):
        Jag kommer ihåg när jag var ung och tittade på nyheterna, jag tyckte då det var himla taskigt av journalister att sitta och gräva fram uttalande från förra decenniet och ställa politikern mot väggen för att han nu hävdar något helt annat. Jag fick min önskan, för nu gräver journalisterna endast i politikers privata förflutna, att gräva i deras politiska förflutna anses väl vara slag under bältet. Jag antar att journalisterna, som idag förfäktar en benhård dygdetik för andra än sig själva, tycker det är smaskigare att rota i folks privatliv än sitta och kolla på gamla riksdagsdebatter och följa en politikers karriär. Att privatlivet är irrelevant skall vi inte låtsas om, för hur skulle det se ut om det var politikerns politik som satte agendan?!

        Den ena sidan hävdade att det skulle bli guld och gröna skogar, den andra sidan hävdade att det skulle bli ungefär som det blivit. Rent intuitivt skulle man då tro att den sida i frågan som inte hade fel i varenda löfte skulle använda dessa för att krossa motståndaren, detta har inte hänt. Vi har då en situation där vi förväntas tro att den sida som bevisligen hade rätt på allt, bytt åsikt och nu håller med den som bevisligen haft fel om allt. Jag är inte mycket för konspirationsteorier, men det där är väldigt svårt att svälja och tanken att det pågår något bakom kulisserna, eller att det finns helt andra motiv som vi inte delges, ligger då väldigt nära till hands. (EU är bara ett exempel på sådant beteende i den svenska politiken.)

  4. om Reinfeldt deklarerar att Sverige ska bli först att lämna EU, då skulle man iaf bli lite stolt över han, tyvärr så har M investerat för mycket prestige i frågan. och S, och KD och FP och C, eller blev någon fel nu?

    • Haha nej du har så rätt; jag tror det ska mycket till innan något parti deklarerar att vi borde dra oss ut ur EU för det är ju som att erkänna att man gjorde fel från början och det ansvaret vill ju ingen ta.

      • nya partiledningen i S borde ju ha kunnat säga det, hade de erkännt att gamla S topparna gjorde fel hade många blivit ”WOW! starkt av dom”

      • Alltså jag tycker det är helt i sin ordning att gå ur och ingen politiker behöver tappa ansiktet. Vi gick med efter en folkomröstning, just de politiker vi har i riksdagen idag har inte haft några problem med att köra över folkomröstningar, för den patriarkala staten vet alltid vad som är bäst för oss. Då kan politikerna sitta i riksdagen och förnöjt säga, ledsen gott folk, ni hade fel, igen. (Som i alla folkomröstningar hittils nästan.)

          • Kärnkraftsomröstningen, uppriven utan att folket tillfrågades.
            Pensionsfrågan, uppriven utan att folket tillfrågades, det är liksom inte linje 1 längre.
            Så folkomröstningar är meningslösa i detta landet. Man ser hur de i tidningarna försöker sig på EMU också, men de vågar inte än, men vi får stå ut med eviga opinionsmätningar tills politikerna vågar skita i den också.

  5. Det märkliga är ju att ju sämre det går för EU-projektet desto mer kompakt blir inställningen hos de svenska partierna (SD undantaget) att vi ska vara kvar … EU-kritikerna hos C och S är ju sedan länge utrensade och nu accepterar ju även MP och V medlemsskapet.

    Vad Grekland beträffar är utvecklingen ur demokratisk synpunkt mycket betänklig. Nu är regeringen ombildad men eftersom 82% av befolkningen är helt emot låne- och åtstramningspaketet går det inte att bilda en folkligt förankrad regering som accepterar paketets villkor. Å andra sidan, om Papandreou ger upp och låter majoriteten genom nyval bilda ny regering, återstår väl inget annat än att hela landet går i konkurs. Och vad händer då ?? Med Grekland. Med EMU. Med hela EU. Ingen vet … Men man kan frukta det värsta.

    Det går ju inte att vrida klockan tillbaks, men hur mycket ljusare hade inte framtiden varit om EU i sin nuvarande form inte hade funnits ! Och grekerna som t o m ljög för att få skrota drachmen till förmån för euron !! Vilken idioti.

    • De grekiska politikerna fuskade med sina sina räkenskaper för att få komma med i euro-ligan. Hur jäkla dumt gjort! Hade de haft kvar sin drakma kunde de ju gjort som Sverige på 90 – talet och devalverat sig ur eländet, m.a.o. stjälpt över problemen på andra på ett avgjort mindre dramatiskt och iögonfallande sätt.

  6. Jag tror det är dags att skärpa till argumentationen och terminologin i vissa delar.

    Det vore bra om du började med dig själv, tankeskärpan är tydligen inte vad den borde vara… :-)

  7. Nisse, det handlar mera om nyliberalism och råkapitalism än socialism i EU,
    även rasism, ska du ha klart för dig.
    För det finns en hel del representanter för nazistiska och rasistiska partier i organisationen.
    EU handlar om att varor och tjänster till varje pris ska flyta fritt mellan EU-länderna
    och låter inte det nyliberalt, så vet inte jag!

    Men när det gäller vissa människors rättigheter att uppehålla sig i andra inom länder inom EU, så beror det på vilken folkgrupp du tillhör
    om du ska har möjlighet att nyttja det som står i Schengenavtalet.
    För du får oftast inte uppehålla dig inom EU de tre månader som stipulerades om du exmpelvis är rom!

    Du bör nog läsa på vad nyliberalism – och socialism står för
    innan du uttalar dig så tvärsäkert.
    För övrigt kommer jag väl ihåg de många svenska nyliberaler
    som så friskt ivrade för ett svenskt EU-medlemskap och införa euron.

    Jag tror nog Reinfeld numera är mycker tacksam mot de röda eftersom de var mest vi som inte villa byta ut kronan mot euron!