Ett Pressmeddelande som media blundar för?


Pressmeddelande/uttalande från Palestinagrupperna i Sverige

Stockholm 2008-02-28

Svenskt biståndsprojekt i Gaza bombat!

Vid 22.30 den 27 februari träffades det palestinska inrikesdepartementet i Gaza av en israelisk flygattack. Attacken förstörde också Palestinian Medical Relief Society´s (PMRS) huvudkontor i Gaza. I huvudkontorets byggnad fanns också PMRS klinik, deras medicinlager, en mobil klinik, hjälpmedelscentralen och all administration.

Den mobila kliniken, all medicinsk och annan teknisk utrustning förstördes och själva byggnaden är så svårt skadad att den inte kan användas igen utan att stora reparationer utförs.

Sida har genom Palestinagrupperna i Sverige givit stöd till PMRS sedan 1986 och idag är PMRS en av de största och viktigaste hälsovårdsorganisationerna i Palestina. De når 1,4 miljoner palestinier i mer än 490 städer och byar på Västbanken och i Gaza.

I Gaza har PMRS fyra primärvårdskliniker, två ambulanser, två mobila kliniker samt ett väl fungerande arbete med stöd till funktionshindrade, särskilt barn. Allt sedan Israel inledde sin blockad mot Gaza har PMRS utökat sin verksamhet för att möta det ökade behovet hos befolkningen.

Abdel Hadi Abu Khussa, chefsläkare för PMRS i Gaza, säger att ”förstörelsen av PMRS huvudkontor, apotek, klinik och av en av ambulanserna är en förskräcklig attack på PMRS verksamhet och kommer att öka lidandet för människorna i Gaza. Vi är offer för Israels kollektiva bestraffning.”

Israels attack på PMRS anläggning i Gaza är också en attack mot svenskt bistånd till det palestinska folket.

Palestinagrupperna i Sverige kräver nu att Sveriges regering riktar en stark protest mot Israel med kravet att israeliska armén omedelbart upphör med de upprepade militära attackerna mot sjukvårdspersonal och civila mål i Gaza. Israels agerande strider mot internationell humanitär rätt och det är hög tid att det internationella samfundet tar sitt ansvar och visar handlingskraft gentemot Israel.

Palestinagrupperna i Sverige

Palestinagrupperna i Sverige
Tegelviksgatan 40
116 41 Stockholm

DN Dagen SvD1

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Riktade mord, Genèvekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik, Antisemitism, Etnisk rensning, Folkrätten, FN, Gaza, Kaniner, Barnprogram, Karikatyrtecknare[/tags]

,

20 svar till “Ett Pressmeddelande som media blundar för?”

 1. Och DN släpper inga blogkommentarer till artikel. GUUUUUD vad förvånad jag blir :-(

 2. Nähä? Jag har inte kollat. DN brukar vara sega med dem av ngn anledning så det kanske kommer.

  De kanske blir ledsna när de bara får skäll?

 3. Nej jag tror inte det, ngn gång kanske. Är det korrekt så är det minst sagt anmärkningsvärt. Samtidigt så inser de nog att bevakningen på MÖ brister, de vill väl inte ha kritik.

 4. Jinge,

  Jag har länkat massor av gånger till artiklar om palestina-israel utan att man släppt fram länken. Är det däremot en artikel som är till palestiniernas nackdel då tar det bara någon minut innan min länk ståtar där snyggt och prydligt.

  Svenskan är oändligt mycket bättre på det. De flyttar till och med länkar till nya artiklar.

 5. Det enda jag märkt är att DN har blivit attans så mycket långsammare med länkar. Men jag kollade nu bakåt och ser att det stämmer.

  Då är det väl bara att intensifiera gnällandet om partisk rapportering i så fall.

  Men det är högst påtagligt, DN har väl ännu inte nämnt att 26 palestinier dödats sedan igår?

 6. Jinge, DN har olika färg på banden som ramar artikel. Är det rött, så är det ofta INGA LÄNKAR, är det rosa däremot, är det fritt fram att länka.

  Den som har ork och tid skulle kunna gå igenom de länkar du har gjort de senaste veckorna exempelvis, i ämnen som rör MÖ. Du ser ett tydligt mönster ganska snart :-)

 7. Ja, jo, men det beror på hur man ser det. Givetvis ska ingen nation tillåtas hålla på med ständiga krigsförbrytelser och brott mot de mänskliga rättigheterna, men tror du att mindre blod skulle flyta om Palestina hade stridsflyg, stridshelikoptrar, kärnvapen och tusentals ton med clusterbomber?

  Nej detta måste EU och FN ta tag i, man måste kraftfullt markera vad som gäller och gärna skicka in fredsbevarande trupper som får säkra 67 års gräns.

  Fler lik är det sista som behövs!

 8. Israelerna har tydligen skjutit en egyptisk flicka vid israelisk-egyptiska gränsen…

 9. Nästa punkt Jinge, det kan också vara så att om palestina hade vapen som motsvarar israels så kanske riskerna och priset för högt så en förhandling tvingas fram.
  Något som pekar på det är hur hizbolla klarde av israel i libanon. Så förmodligen är israel rädda för att hamas ska bygga upp sådan effektivitet och styrka också.
  Men som jag skrev i ett tidigare inlägg, den dan det tillverkas stridsvagnar i arabvärlden så förändras styrkebalansen och det finns redan många i arabvärlden som säger det och förmodligen agerar för det också.

 10. #14 Tobias – Oj den var ny. Saker som Area 51 eller att NASA skulle ha fejkat månlandningen är rätt så underhållande konspirationsteorier.
  Att man sänder genmanipulerad mat som ska ta bort den ”religiösa genen” är nog bland det dummaste jag hört dock.

 11. ”Varför tillåter Sverige att genmanipulerad mat sänds som hjälpsändningar till dom krigshärjade områdena i Palestina, Afghanistan och Irak som tar bort den religiösa genen? Har inte folk rätt till sin egen tro?!

  Det är inte bara en löjlig anklagelse, det är även omöjligt att göra detta tekniskt/biologiskt idag och kommer förmodligen vara omöjligt även i en avlägsen framtid.

 12. Meddelande: Norrmannen som kallar sig ”Tobias” halkade igenom min moderering tyvärr. Jag läste slarvigt antagligen, men jag har tagit bort texten. Det framgår ändå av kommentarerna vad snillet skrev…

 13. Enligt Maan News Agency har 31 palstinier mördats. Israels försvarsminister Matan Vilnai säger enligt Maan:

  ”The more Qassam fire intensifies, and the rockets reach a longer range, they will bring upon themselves a bigger holocaust because we will use all our might to defend ourselves,” he told Israeli army radio.

  Anmärkningsvärt är att han använder ordet holocaust i sin försvarsiver…

 14. Jinge, min farbror bor i Palestina och har flera gånger sagt att det är något fel med maten i hjälpsändningarna. Detta bevisar bara att han hade rätt!