Ett krigsbrott som borde kallas Terrorism


Den jordanske psykiatern Rawya Borno är just nu i Gaza för att undersöka situationen, och också utbilda psykologerna i Gaza för att de ska kunna hjälpa den traumatiserade befolkningen. Hon skräder inte orden utan kallar Israels agerande för vad det är – Terrorism.

DN: ”- Det här kriget är det värsta någonsin i Gaza. Det kan egentligen inte kallas krig, utan det handlar om en verklig katastrof som kommer att få följdverkningar under lång tid framåt, säger doktor Rawya Borno, som kom till Gaza för tio dagar sedan… …- Jag har aldrig tidigare sett så många traumatiserade människor efter ett krig, och aldrig heller ett krig som detta – direkt riktat mot civilbefolkningen, mot kvinnor och barn utan urskillning. Det är en helt ny typ av krigsbrott, som egentligen borde kallas terrorism.”

Samtidigt berättar morgonekot att det varit ett möte mellan EU:s utrikesministrar och represen-
tanter för Jordanien, Egypten, Turkiet och den palestinska myndighetens utrikesminister Riyad al-Maliki. Den senare sade sig vara mycket nöjd med resultatet. Mötet lär enligt ekot ha handlat om att ge Mahmoud Abbas fortsatt stöd som palestiniernas president – trots att han numera klänger sig fast vid den posten utan folkligt mandat.

Ehud Olmert berättar att han utsett en kommitté av ministrar som ska skydda de befälhavare och soldater som gjort sig skyldiga till krigsbrott i Gaza, inget ont ska få hända dem.

Givetvis så kommer vår svenska regering sitta still i båten. Israel har ett nytt associationsavtal på gång med EU, ett avtal som många har krävt att det ska skjutas på framtiden. Israelerna ska inte ha ett sådant avtal innan de förbundit sig att följa Genèvekonventionen, Folkrätten och FN:s regler om Mänskliga Rättigheter.

Samtidigt tycks svenska mediers beröringsångest med staten Israel fortsätta. Antagligen är man rädda för att skällas för antisemitism, men jag kan berätta att det faktiskt inte gör ont. Hellre det, det skulle vara svårare att sova om nätterna om priori-

teringen hela tiden skulle vara att inte stöta sig med Israels högljudda advokatkår. Tänk bara att en stats utrikesdepartement beordrar sina bloggare att skriva positivt om landet och sprida så mycket des-
information som möjligt?

Personligen skulle jag inte stå ut med att se min spegelbild efter att ha deltagit i något sådant. Samtidigt så undrar jag förstås vad de som ändå gör det får se när de tittar i sin spegel?

Andra om: , , , , , , , , , , , , , it DN12 SvD1234 AB1 Dagen1 DBL SDS HD

[tags]Israel, Terrorism, Statsterrorism, Fosforbomber, Krigsförbrytelser, Genèvekonventionen, Folkrätt, FN, Mänskliga Rättigheter, EU, Gaza, Marionetter, Sionism, Politik[/tags]


20 svar till “Ett krigsbrott som borde kallas Terrorism”

 1. det har foregått krigsforbrytelser i Gaza. Jeg er ingen tilhenger av Hamas som israel såkalt kriget mot. Problemet her er at Hamas har gjemt seg blandt sivile. problem 2 er at Israel ikke har brydd seg om at det var sivile der i det hele tatt. Man har blandt annet fra den side måtte bekjenne at det er blitt brukt hvitt fosfor. Det er forbudt i henhold til Genevekonvensjonen å bruke dette mot sivile. Nå prøver Olmert å beskytte dem som har begått krigsforbrytelser. Men man må spørre seg hvem ga ordre til de militære? Man må jo ha ordre fra myndigheter for å iverksette slik bruk.

  Norske aviser skriver i dag at Hamas tilbyr 1 års våpenhvile mot at blokade oppheves. Det er sikkert for å bygge opp organisasjonen igjen slik at galskapen kan fortsette.

  Verden reagerer ikke på Israels bombing og krigføring i det hele tatt. Israel gjør som usa gjør-akkurat som de vil. I internasjonale fora bør en sette en stopper for dette. Vi trenger ikke et verdenspoliti. FN må gjenvinne sitt mandat og ikke være løpegutter som brukes av USA der det passer og blir ignorert av USA dersom det skulle passe. Videre skulle man ta bort vetoretten slik at de største ikke kan blokkere alt som ikke passer dem. Det samme gjelder sikkerhetsrådet. Det stiller seg noe rart at USA skal kunne diktere resten av verden.

  Dette har jo lite med Gaza å gjøre, men Israel hadde aldri turt å gå inn uten USA sin velsignelse. Man trakk seg ut før innsettelsen av Obama, noe som viser at man ser mot USA hver gang noe gjøres. Hadde Bush fremdeles vert president ville krigen pågått enda.

 2. Man blir litet förvånad att DN släpper fram en sådan artikel faktiskt.

  Jag kan inte förstå att våra politiker har så fruktansvärt litet kurage. Visst vi bär skuld genom judeutrotningen och vi fördömer det som skedde. Skall vi då låta Israelerna göra samma sak mot Palestinierna och acceptera det? 1330 döda Palestinier och 4000 skadade. 13 döda Israeler. Kan Israel påstå att man bekämpat ett hot? Nej det har man inte, man har bara mördat Palestinier. Ren statsterrorism.

  Självklart skall Israels förbrytelser granskas i domstol och skyldiga ställas inför rätta. Precis som i Bosnien!!!
  Självklart skall vi inte ha ett associationsavtal med en stat som begår folkmord.
  Vilka ideal står vi för egentligen?

 3. Att Ehud Olmert nu ska ge soldater och befälhavare straffrihetsskydd visar bara på att de är fullt medvetna om att de begått krigsbrott.De måste anse att det är väldigt stora och allvarliga krigsbrott då de ordnat denna immunitet så snabbt och effektivt.Det vore dock skandal om världen respekterar och accepterar detta skydd som Olmert gett sina terrorister.

 4. Björn, Gaza är ett tättbefolkat område och det där som du säger om att Hamas gömt sig bakom civilbefolkningen är mer eller mindre nys. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med ”lebensraum” – och israelerna var ute efter att skjuta allt som rörde sig, oavsett om det var barn, gamlingar – eller andra civila man bombade med fosforbomber.
  Dessutom sköt man hejvilt på sjukhus, skolor och ambulanser. Isralerna var helt enkelt ute efter att förstöra allt som kom i deras väg. Det var terrorattack efter terrorattack…

 5. Varför sjunker antalet sårade i Gaza stadigt i era kommentarer? De som sårades var 5400 bland dem ett par tusen barn och ca 900 kvinnor.

 6. Olmert sa att han ska skydda israeler att inte stå inför rättegång i ett annat land (enligt SVT-s Text TV)

  Han är väl medveten om att Israel inte har skrivit under ICC-avtal och därför inte kan skickas inför Haagtribunallen.
  Men, om det blir någon rättegång för Israels brott mot folkrätten, då kommer man att ordna det i Israel med FN som motpart.
  Rättsligt – finns det enorma chanser för det.
  Nu är det bara politisk vilja som ligger under frågetecken:
  Om man får extra knuff från EU (enligt opinion) eller inte?
  Om USA kommer att använda sin veto (som vanligt) eller kanske Obama kommer att visa amerikaner och omvärlden att han inte kör samma politik Bush?

 7. Innan dessa brutala terrorattacker mot Gazas befolkning så visade studier på att 98% av barnen i Gaza är traumatiserade! 98%!!!
  Tänk nu då, tänk på de äldre, kvinnorna och männen! Ja hela 1,5 miljoner palestinier är traumatiserade…ska vi gå över till Västbanken också? Eller varför inte de palestinier som fortfarande än idag lever i flyktingläger i Libanon,Syrien, Jordanien m.m..
  Sabra och Shatila??? Qana???
  Jag blir upprörd över detta!
  Om sionisterna inte vill ha raketer, ja då får dem klaga och gnälla till sina egna terrorpolitiker som aktivt försöker ta kål på palestinierna i Gaza genom blockader och illegala vapen och terrorattacker efter terrorattacker!!!!

  följ för sjutton lagarna och resolutionerna så märker man nog väldigt snart att det inte skjuts fler raketer..men sålänge det finns förtryck och terror mot det palestinska befolkningen så finns det de som kommer bekämpa det!!

  Ur orättvisa och förtryck så föds det frihetskämpar i massor…

 8. Zona, kom ihåg att de som bor i Gaza äger staden Sderots mark!!

  De har blivit fördrivna därifrån!!

 9. Rawia, men självklarheter gäller inte i det här läget. Det är de ömskinnade ockupanterna som ska försvaras.
  Till varje pris!
  För det är skillnad på folk och folk har vi fått lära oss av de gudsnådeliga sionisterna, de speciellt och särskilt utvalda!

  Om man vill ha en lektion i dumhet så läs vad deras försvarare säger.
  Man kan bli schitzofren för mindre!!!

 10. Det som saknas är en analys och diskussion om varför västvärlden försvarar israels övergrepp, övergrepp som aldrig skulle accepteras på någon annanstans i världen.
  Varför försvarar de kristna israels agerande och har ingen medkänsla för palestinierna. Är de så förblindade av sin bibel så att sans och förstånd saknas.
  Vi kan också fråga oss varför många ledande europeiska politiker försvara israel. Kan det vara så att de är rädda för att kallas antisemit och att deras politiska karriär stoppas?

 11. Det finns nog bara två sannolika motiv bakom att Israel vill skydda sina soldater mot krigsförbrytartribunaler.
  1) De vet att krigförbrytelser har begåtts, och man vill helt enkelt inte utsätta sina soldater för fällande dommar.
  2) Man tänker beordra sina soldater till att begå fler krigsförbrytelser i fortsättnignen och vill därför inte att soldaterna ska vägra lyda sina order då de efter att soldater har fällts vet att de kan ställas till svars för sina handluingar.

 12. Tyvärr är det nog så att vi nu ser ett Israel som desperat försöker hålla fast vid sina olovligen i praktiken annekterade palestinska områden. Israel har gång på gång visat att man inte är intresserade av en fredlig tvåstatslösning, annat en möjligen en slags palestinsk lydstat under förrädaren Mahmud Abbas.

  Israel börjar dock inse att det palestinska folket aldrig kommer acceptera något annat än total frihet och en egen suverän stat fri från israelisk påverkan. Endast då kommer Quassamraketerna att sluta regna ner över ockupanterna. Detta faktum skrämmer Israel då de nu förstår att det motstånd de skapat genom sin brutala förtryckarpolitik endast kan bekämpas på två sätt:

  1. Ge palestinierna det land de har rätt till enligt folkrätten och inled en process mot försoning.

  2. Utplåna det palestinska folket ned till sista man, kvinna och barn. Så länge palestinierna finns kvar som folk kommer de rättfärdiga kraven från dem och omvärlden aldrig att tystna.

  För en sund demokratisk stat vore det självklart att alternativ 1 är det enda möjliga.För det religiöst korrumperade Israel är jag tyvärr rädd att alternativ 2 är lockande för en inte helt obetydlig del av befolkningen och framförallt det sionistiska ledarskapet.

 13. Jämför man Hamas raketbeskjutning med Israels svar ser alla en överväldigande skillnad.
  Hamas måste ha förstått att deras beskjutning mera betraktas som en provokation än som en krigshandling.

  Frågan är om man då ska provocera en av världens starkaste militärmakter och om man ska fortsätta att göra det när ens egna medborgare och barn drabbas.
  Vad vi än tror och eventuellt hoppas så kan aldrig Hamas ”vinna” över Israel och varför man då fortsätter att ”kriga” i stället för att förhandla kan man verkligen undra över.

  Observera att jag inte tar ställning för varken Hamas eller Israel. Båda har låst fast sig i något som inte kan lösas genom krig.
  Förhandla, kompromissa, tänk på era medborgare och barn!