Ekot förvånar om Palestina


Idag på morgonen presenterades ett inslag av Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén, där det framgick att det finns tveksamheter till möjligheterna av en fredsöverenskommelse.

Ekot: ”På tisdagen besöker Carl Bildt Ramallah på Västbanken för samtal med den palestinske presidenten och premiärministern. Men samtidigt som fredssamtal pågår finns ett utbrett tvivel på att en lösning är möjlig också i den israeliska ledningen.”

Så sägs det i ingressen på Sveriges Radios hemsida. Läs om den sista meningen ytterligare en gång. – Samtidigt finns ett tvivel också i den israeliska ledningen? Jag förstår faktiskt inte vad Cecilia Uddén menar med detta. Har det någonsin funnits en avsikt från israelernas sida att förhandla seriöst? Har man någonsin ens reflekterat över att respektera mänskliga rättigheter och avstå från den ständiga blockaden av Gaza och dra bort vägspärrar och bosättningar från Västbanken?

General Giora Eiland, som agerat både för Sharon och för Olmert, lyfter enligt Uddén fram ”knasternyktra skäl” till varför det inte kan bli något fredsavtal, sedan kallar hon generalen för realistisk.

Den senaste tiden har vi nåtts av besked om att Condoleeza Rice i samråd med George W Bush har spelat under täcket med Mahmoud Abbas och hans f.d. rådgivare Mohammed Dahlan, och att stridigheterna mellan Fatah och Hamas har orkestrerats direkt från Vita Huset. General Giora Eiland, den enligt Uddén knasternyktre och realistiska mannen, har i högsta grad agerat med i detta politiska rävspel.

Det är givetvis ingen överraskning för oss som följer utvecklingen i Mellanösternkonflikten, vi har sagt detta länge men först i samband med att Vanity Fair avslöjade konspirationen så fick vi bevis.

Igår talade jag med en palestinsk vän och vi förvånades storligen varför Mahmoud Abbas ännu inte mördats. Vi kom fram till att det sannolikt berodde på stödet från USA/Israel, som dels utbildat hans personliga garde, och dessutom beväpnat dessa. Vanliga palestinier kommer helt enkelt inte åt honom.

Att utrikesminister Carl Bildt åker till Ramallah och besöker Abbas är knappast förvånande. Han har gått George W Bushs ärenden sedan långt

innan han blev utrikesminister. Han var bland annat betald lobbyist för Bush för att sälja in ett krig mot Irak och Saddam Hussein, det är säkerligen så att han fortfarande springer Vita Husets ärenden, ingenting talar i alla fall för motsatsen.

Det bekymrar mig möjligtvis mer att Sveriges Radio, vår egen Public Service, närmar sig Dagens Nyheters syn på Mellanösternfrågan. Giora Eiland är en realistisk israelisk general, skriver Cecilia Uddén, en general utan naiva och rosenskimrande fredsdrömmar.

När började israeliska generaler ha naiva och rosenskimrande fredsdrömmar?

Jinge

Ekot Anknyter: DN SvD1 Dagen1 Politiken

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Giora Eiland, Cecilia Uddén, Sveriges Radio, Ekot, Antisemitism, Etnisk rensning, Flyktingar, FN, Folkrätten, Genèvekonventionen, Israel, Mänskliga rättigheter, Palestina, Palestinier, Politik, Stor-Israel, Gaza, Västbanken, Egypten, Murbygge, Muren, Apartheidstaten, Mellanöstern, Världsopinionen, Folkmord, Sionism[/tags]


12 svar till “Ekot förvånar om Palestina”

 1. Jag har tidigare varit imponerad av Uddens opartiskhet i Mellanösternfrågan, men det senaste halvåret har jag reagerat på mycket. Hon verkar inte ta uppgiften på särskilt stort allvar längre, hennes rapportering om den tilltagande krisen i Egypten är bara ett exempel. Hon talar ofta om militanta islamister trots att de endast är en liten minoritet och hennes beundran för Israel blir tydligen starkare för varje dag som går. När hörde ni exempelvis en korrekt rapport från henne senast när det gäller vad som orsakar det palestinska lidandet? Pratar man om generalers rosenskimrande fredsdrömmar så har man spårat ur.

 2. Bra att du tar upp detta! Jag har länge förundrats över att ingen nagelfar Uddén mer? Kanske för hennes starka ställning och för att hon dels kan arabiska (uppvuxen delvis i Kairo). Visst är hon mycket, mycket profisionell men hennes egna värderingar lyser igenom som sol genom rispapper, i vart fall inför mina ögon! Och vi mins väl alla hennes uttalande i Sveriges Radio där hon ansåg att hon sa att hon inte behöver vara opartiskt i förhållande till det amerikanska presidentvalet; och för det blev hon avstängdes av från valbevakningen och debatten startade också om SR:s eventuella partiskhet. Men hor är en institution på Public Service, och kunnig som sagt!

 3. Det verkar som om nu även EU nu delar israeliska”generalers rosenskimrande fredsdrömmar” och säger att Israel närmar sig EU:

  ”EU ”CLOSER THAN EVER” TO ISRAEL
  By David Cronin, The Electronic Intifada, 7 April 2008

  BRUSSELS, 4 April (IPS) – Israel has been described as
  ”closer to the European Union than ever before” by a
  leading Brussels official, even though a new EU report
  laments the ongoing killing of Palestinians by Israeli
  forces. This week, the European Commission published a
  series of progress reports on its relations with countries
  neighboring the 27-country bloc.”

  http://electronicintifada.net/v2/article9442.shtml

 4. Oroa dig inte Jinge, palestiniernas tid kommer med eller utan rosenskimrande israeliska generaler:

  ”Om dagen kommer när tvåstatslösningen kollapsar, och vi ställs inför en Sydafrikaliknande kamp för lika rösträtt, i det ögonblicket är det ute med staten Israel”
  – Ehud Olmert, 2007

 5. mmm
  En kulturminister med starka sionistiska kopplingar.
  lägg till det eminenta hotet om uppsägning! nedbantning, rationalisering…..etc
  Vad kan man förvänta sig av herr eller dam journalist under sådana förhållanden. Journalistisk etik och integritet!?
  kanske!

  en måste inse den bittra verkligheten i att rättvisan, jämlikhet samt demokrati är och har alltid varit en exklusiv rättighet för de som hörs mest. Och där kommer vår lilla så omdiskuterad Bonnier in i bilden.
  det finns åtskilliga exempel i historian som vittnar om detta.

  det vet alla vid det här laget att marionetten Abbas är inget mer än en fasad, en tragisk figur i sionisternas händer. men en intressant fråga bör vara varför!? varför har Abbas blivit den han är idag.
  Han var en gång i tiden en front figur för det palestinska folket.
  det är en tragisk utveckling som han med flera av gräsrot ledarna gick och går genom.
  Man klarar helt enkelt inte av anpassningen från ett aktivt militärt motstånd till ett tillstånd av passiv uppbyggnad av det samhället man kämpat så hårt för att uppnå. Och i det stora hela så är det inte Abbas fel. Vad gör man när man har en hel värld mobiliserad emot sig.

  En tanke som slog mig när jag läste kommentarerna här är när man kom på Olmert under ett möte med FN viskande i Prodis öra om att han ska lobba för kvartettens lösning på den palestinska konflikten! minns ni den där händelsen? det är som om det är taget ur karikatyrens värld. En sionist står och viskar i örat på en docka(marjonett).
  Världen är liten

 6. Jag kommer aldrig att glömma Cecilia Uddéns rapportering från massakern i Gaza där hon stod och gapade om att martyrer får 72 jungfrur i himlen.

  Hon stod och rapporterade från BARNSBEGRAVNINGAR och kommer dragandes med jungfrur i himmelen. Lyssnaren slutar tänka omedelbart på mördade bebisar och börjar tänka på jungfrur i himlen.

  Cecilia Uddén vet mycket väl att den absoluta majoriteten av palestinierna aldrig hört talas om jungfrur i himlen. Hon gjorde narr av deras massakrerade bebisar! Hade de fattat vad hon sa hade hon fått en och annan örfil för detta förnedrande uttalande!

 7. En annan SR korrespondent hade tillräckligt med heder för att sluta i MÖ när hon blev ihop med en israel.

 8. Jag förstår inte att du är förvånad över public servic rapportering Jinge.
  Jag har följt medierapporteringarna genom åren sedan kriget mot terrorismen startade.
  Och Sveriges Radio och Sveriges Television är INTE objektiva.
  Deras rapportering från främst Afghanistan, Irak är vinklad. Exempelvis Nils Horners rapportering från Afghanistan som liknar mer propaganda inslag, exempelvis om hur bra det är i Kabul, om hur dom bygger rullstrappor och nya affärer.
  Ekots inslag de senaste åren om Irak har bara satt självmordbombare som dödar civila i fokus. Aldrig nämns det om civila dödsiffror som orsakas av amerikanerna. I vissa fall av dessa civila massakrer genom självmordbombare visat sig vara fel. Istället har det visat sig att dessa dödats genom amerikansk agerande. Detta korrigeras aldrig i Publicservice.
  Sveriges Radio skyller sin Irak rapportering på att det inte finns så mycket andra källor än amerikanernas vilket är rent skitsnack. Det finns duktiga objekiva korrespondenter typ Dahr Jamail. Som heller aldrig nämnts i SVT.
  Exempelvis visste jag redan 2003-2004 att talibanerna hade tagit tillbaka territorier i Afghanistan, detta rapporterades ungefär 1 år senare på våra medier.

 9. Världen har dömt oss till döden och försöker utplåna alla palestinska spår
  Vi kämpar mot Israel som är en av världens mest barbarisk stat och omvärlden hjälper till de barbarer i Israel för att göra slut på oss
  Jag är säker på att ingen skulle reagera eller protestera om Israel skulle slakta en miljon palestinier imorgon
  Det är inte bara journalister som förvränger sanningen om oss palestinier utan alla poltiker runt om i världen
  Finns det någon politiker som är inte slav eller vakthund åt de klriminella i Israel
  Vi kommer aldrig att försvinna , vi finns och kommer att finnas i evighet och det får vi se om Israel eller dess valpar kan göra nånting

 10. Andalus, #4…
  Ja, jag tycker också att israeler är mer eller mindre medvetna om att deras politik är kortsiktig och utan utsikt mot framtiden, precis som att man bestämde sig att finnas i Mellanöstern tillfälligt.
  Att rikta sin vapen mot alla sina grannar, att utplåna palestinier, bryta mot 80% av internationella lagar och konventioner samt mänskliga rättigheter, kan inte vara garantin för någon framtid. Ingen i mänskliga historien kunde överleva på så sätt. Det är bara tillfälligt vistelse som man själv ordnat. Kanske en plattform som ska finnas där beroende av USA-s behov. Och så fort USA hittar en ny plattform för att kontrolera Mellanöstern, så kommer det Israels mål och syftet att vara totalt oviktigt liksom själva existens.
  Det räcker med ekonomisk kris som kan hindra möjlighet att satsa och stödja Israel.
  Israeler måste förstå att deras politik saknar långsiktiga planer för framtiden.
  Även om man imorgon blir av med alla palestinier, kommer man i evighet att vara hotad och hatad av hela arabvälden och omvärlden.
  Alltså, man vinner ingenting med det här aggressiviteten man visar i sin ockupationspolitik. Man bygger inte en trygg och säker framtid.
  Och jag håller med Olmert och det han sa i uttalandet i din kommentar #4… :o)

 11. Jag lyssnar sällan på Ekot, därför hörde jag inte detta inslag. Jag antar dock att vad som står här är sant och korrekt.

  Däremot så blir jag förvånad över att folk här upprörs över att Public service är subjektiva. Självklart är det de, nästan allt man hör och ser, utom otolkad statistik är subjektiv.

  Nå, jag antar att man bara hör det man vill höra, och TV tittar jag inte på, men jag upplever det som att SR är det media som närmast beskriver verkligheten som jag upplever den. Program som Konflikt behandlar ofta ’kriget mot terrorismen’ som ett krig om energi och resurser, Medierna behandlar andra medias rapportering och manipulationer ganska djuplodande, God morgon världen undersöker Muslimska brödraskapet och kommer fram till att de inte alls är en galen hord fanatiska terrorister osv.

  Över huvud taget ger radion en bild av världen som mer komplex än de goda mot de onda. Och visst är även jag subjektiv, jag gillar P1 :-) Därmed inte sagt att jag håller med vad de säger…