DN spekulerar


Igår undrade jag i mitt stilla sinne om ledarskribenterna på Dagens Nyheter brukar festa samtidigt som de producerar helgens ledarartiklar.


Frågan känns inte mindre aktuell
efter att ha läst dagens utspel i tidningen, samtidigt så ger det ju möjlighet att kommentera delar av det skrivna.

DN: ”Ytterkantspartierna vänsterpartiet och sverigedemokraterna är två osäkra kort i ett spel om regeringsmakten efter nästa val. Det styr regeringsalternativens strategier…

Att man kallar Vänsterpartiet för ett ytterkantsparti må vara hänt. Partiet står för en klart egen politik eftersom det är ett socialistiskt parti, något som inget annat parti i Sveriges Riksdag kan kalla sig. Men det andra partiet de talar om finns inte i riksdagen vilket gör att man, i den händelse man talar om ytterkantspartier borde skriva Västerpartiet och Folkpartiet. Visserligen gör väl centern (fp) äran stridig när det gäller att ta jättekliv mot höger, men sammantaget så är det nog trots allt Folkpartiet som är mest ytterkant.

DN:…Inte heller ska alliansen kunna skrämmas alltför lätt med Lars Ohly, tycks det som efter årets Almedalsvecka. Utlovade ministerposter till en person som ända till för några år sedan kallade sig kommunist…”

Sett i ljuset av händelserna efter valet 2006 så spelar nog epiteten ”kommunist” mindre roll än var DN tycks tro. Väldigt många ungdomspolitiker häcklas för att de kallat sig liberaler och ska man gå efter hur bloggosfären behandlar liberaler idag så kan man snabbt konstatera att uttryck som ”- Han är ”liberal”, hihi…” är relativt frekventa. Man kan konstatera att valrörelsen redan har börjat och att spänningen stiger trots oppositionens dramatiska ledning.

Anna Wester kommenterar f.ö. miljöpartiets agerande på detta sätt:

AW: ”Om det är en strategi som får mp att växa och så småningom bli ett regeringsparti det återstår att se, men det fungerar nog inte att bara lägga fokus på att få med det stora partiet – jag tror de behöver fokusera en del på att få med sig väljarna också. Av dem jag känner som röstar på miljöpartiet ligger det närmare att lägga rösten på vänsterpartiet än på social-
demokraterna.”

miljöpartiet

Att Mona Sahlin är i full färd med att ta ytterligare högerkliv har framgått de senaste månaderna. Att Miljöpartiet gör samma sak, nu genom att starta en vandring mot EU, skadar knappast (v). När Anna skriver att några av de miljöpartister hon känner snarare kan lägga sin röst på Vänsterpartiet än på Socialdemo-
kraterna så pekar hon på något som jag tror gäller för många inom (mp). Valen 2009 och 2010 kan komma att bli utomordentligt intressanta.

Som en extra krydda så sker EU-valet ett år innan riksdagsvalet vilket gör att utfallet kommer bli avgörande för hur riksdagspartierna formerar sina styrkor inför 2010. Jag gissar på att det kommer att bli en rysare. Trots att jag röstade för första gången tidigt på 60-talet så har jag aldrig varit med om något så ovisst som nu. Jag tror att vi kommer att få se mängder av turbulens framöver, något som ska bli kul.

DN12 AB12 SvD12 Anna Wester i t paolo Pissoffi om DN

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Val 2010, EU-valet, Almedalen, Mediekritik, Utspel, Ytterkantspartier, Folkpartiet, Utspel, Politik[/tags]


5 svar till “DN spekulerar”

  1. Haha vilka jävla idioter de är på DN, ursäkta språket. Det roliga är det är stor sannolikhet att något av deras borgerliga favorit Allianspartier åker ut nästa val, KD är ett hett tips, och att de då tar in SD i Alliansen istället utan några som helst betänkligheter.

  2. Jag tror att både EU-valet och riksdagvalet blir två totala katastrofer för alliansen.

  3. Mona Sahlin verkar ju göra rätt då socialdemokraterna går bra i opinionsmätningarna, vilket vänsterpartiet inte gör.

    Mona Sahlins dilemma är att hon måste vinna både mitten och vänsterpartiets stöd. Socialdemokraterna kommer att driva sin kampanj tillsammans med miljöpartiet och hålla avstånd till vänsterpartiet. Hur väljarna kommer att förhålla sig till detta är en viktig fråga.

  4. Både DN och SvD har väl insett att (sd) lär ersätta (kd) i riksdagen och i alliansen, och nu skall de då långsamt börja göra (sd) rumsrena. Så oavsett hurs DN.s karta ser ut så kommer vi nog att då en situation i Sverige som i stort liknar Danmark, och jag tror inte att de borgerliga partierna har något emot det, då kommer ju inte de granskas och hamna i fokus på samma sätt. Media kommer att vara helt upptagna med brunskjortorna.

  5. Jinge,

    det förundrar mig att du fortfarande envisas med att använda DN som något slags referens, det är möjligt att tidningen en gång i tiden hade någon tyngd, men nu är den definitivt och slutgiltigt på dekis.