DN sågar Carl Bildt


Dagens Nyheter ägnar idag ledarsidan åt att såga utrikesminister Carl Bildt, och man gör det jäms med fotknölarna. Man skriver bland annat att han är påtagligt frånvarande och att han bedriver utrikespolitik och interninformation genom sin blogg, dessutom tar man särskilt upp det stora missnöje som växer sig allt starkare på utrikes-
departementet, något som kan få allvarliga komplikationer för rekryterandet av kompetent personal.

DN: ”Bildt är påtagligt frånvarande och bedriver interninformation och utrikespolitik genom sin blogg. Ibland blir uttalandena därefter, som när han jämförde Rysslands invasion i Georgien med NaziTysklands intåg i Tjeckoslovakien.Missnöjet på departementet är utbrett och växande. Det talas föraktfullt om att Bildt bedriver en halvprivat utrikespolitik, vars primära syfte är att säkra ett fint internationellt jobb åt honom själv.”

I ingressen till artikeln skriver de att någon borde tipsa Bildt om att utrikespolitik är mer än flygresor och blogginlägg, en kritik som måste tas på allvar när den kommer från landets största morgontidning. Artikelns genomgående tema består av kritik mot den utrikespolitiska nedrustning som Sverige gör genom att stänga viktiga konsulat och ambassader. Man pekar då särskilt på missnöjet inom UD där personalen reagerar med allt större irritation för varje dag som går. De beskriver Bildt som ständigt frånvarande, dessutom hävdar DN att han bara visar ett förstrött intresse för departementet.

Jag minns inte att jag läst en så pass allvarlig sågning av en minister förut, den blir definitivt inte mindre allvarlig av att den kommer från alliansens egen supportertidning, Dagens Nyheter. Visserligen kan det te sig udda att personalen på UD berättar

bildt

öppet och tydligt vad de anser om departements-
chefen, men man behöver knappast vara raket-
forskare för att förstå att de har fog för sitt missnöje.

Fredrik Reinfeldt har misslyckats med många av sina rekryteringar till ministerposter likväl som med politiska tjänstemän på departementet. Ingen regeringschef lyckas väl till hundra procent, men Fredrik Reinfeldts felprocent är rekordstor. Visserligen förstår jag att man hade ett behov av att någon i den nya regeringen hade erfarenhet av tidigare regeringsarbete, men man valde den man som var statsminister förra gången landets ekonomi torpederades, något som tydligen har blivit en moderat specialitet.

Bildt kommer säkerligen att besvara Dagens Nyheters kritik – på sin blogg. Han är i Kabul i Afghanistan idag…

i Andra om: , , , , , , , , dn12 svd12 ab12 ex t

[tags]Carl Bildt, Dagens Nyheter, Högerregeringen, Reinfeldt, Utrikesdepartementet, UD, Missnöje, Kritik, Politik[/tags]


11 svar till “DN sågar Carl Bildt”

 1. Jag tycker ju att Carl Bild gör ett mycket bra jobb som utrikesminister för konungariket Bildt. Han reser runt i världen och skapar näringslivskontakter för sina egna investeringar, och agerar privat ombud för de företag som han själv investerat i och de som betalar honom för hans tjänster. Att han sedan också får lite småpengar från Svenska staten varje månad, lär ju knappast påverka hans arbete speciellt mycket, det är ju trots allt en mycket liten del av hans inkomster.

 2. ”Ingen regeringschef lyckas väl till hundra procent, men Fredrik Reinfeldts felprocent är rekordstor”

  Men om Mona Sahlin skulle bilda regering med Ohrly skulle bli 100% fel direkt, inte sant?

 3. Man kan undra hur länge CB ska fnatta runt världen med regeringsplanet. hade han inte spenderat så många miljoner på resor så hade vi inte behövt stänga några konsulat.

 4. Herr Bildt är förstås en äkta realpolitiker som inte bryr sig så värst mycket om vårt fina lands väl och ve! Det han pysslar med är att skapa sig en ett namn i EU-sammanhang och han siktar nog på att bli Europas första utrikesministers. Man kan både se och höra att han provmotas av maktens män i EU – Han är med andra ord användbar för EUs nya realpolitiska visioner.

  Sanningen är väl att sådana människor som han har vi i överflöd i vår värld och vi behöver naturligtvis inte en till eller för den delen hans tjänster eller tankar.

 5. Calle Bildt har alltid kört sitt eget race.

  Man vet aldrig var man har honom.
  Men ett är säkert, han gynnar först och främst sig själv – och i andra hand – ingen annan.

 6. Det är med stor sorgsenhet jag igen inser att UD/Den Svenska Regeringen återigen demonstrerar hur inkompetenta och nonchalanta de är. Att stänga general konsulatet i New York är en KATASTROF för ALLA Svenskar, inte bara de bofasta i New York området. Tydligen finns det ingen, eller kanske bara mycket få, på UD som inte har gröt mellan öronen. Detta måste vara det absolut dummaste Carl Bildt och kompani har åtstadkommit under denna mandatperiod.
  Min upprördhet når inga gränser då detta yttlerligare stärker min övertygelse att de som jobbar inom den statliga apparaten helt klart och tydligt har ingen anknytning som helst till folket. Speciellt de på UD där det verkar mer viktigt med interna intriger än det är att hjälpa Svenskar i nöd i utlandet. Vi såg det efter Tsunamin och vi ser det igen med denna handling att lägga ner konsulat i de största städerna på den Nord Amerikanska kontinenten. Jag kan kanske förstå nedläggningarna i Kaliningrad och Kanton men ICKE i New York.
  /Lindus

 7. Konstigt att UD har ont om pengar, när flygbolagen nu är i kris så trodde jag att de skulle ha sänkt biljettpriserna, men det kanske inte gäller affärsresenärerna? Hittills i har utrikesminster Carl Bildt hunnit resa:

  Stockholm-Vilnius-Stockholm-Bryssel-Norra Italien-Dubrovnik-Wien-Stockholm-Strasburg-Batumi-Tbilisi-Baku-Yerevan (SIC! det är svårt med svenskan ibland)-Bryssel-Stockholm-Kabul-Ghanzi-provinsen-Kabul

  Men så har det väl också varit lite sommarstiltje, för han har ju faktiskt tillbringat mer än en dag på vissa ställen.

 8. Nej de har inte gillat honom förut heller. Det verkar kanske rimligt att utgå från att ledarsidan inte har att göra med någon helt annan politisk fråga där Bonnier har intresse?

  Fast Bildt har tycker jag nått ganska bra resultat som utrikesminister. Och jag tror inte ev. brist på kontakt med departementet har så mycket att göra med att han försöker få ett internationellt toppjobb. Mer kanske det har att göra med hur han är som person.

 9. Inte så konstigt egentligen. Borgare och moderater i synnerhet, är ju utpräglade egoister.