Dilsa Demirbag-Sten

Jag har vid ett flertal tillfällen lyft på ögonbrynen inför sådant som Dilsa Demirbag-Sten skrivit om Islam och muslimer i olika sammanhang. Dessutom ställer jag mig frågande till – hur och varför – organisationer som Röda Korset väljer in henne i sin styrelse, det är lika märkligt som det faktum att Statens kulturråd engagerar henne. För några dagar sedan så gick hon återigen till angrepp mot muslimer, nu genom att gå bak-
vägen och använda en fullt adekvat demon-
stration mot de fasor som palestinierna får leva med i Gaza – som tillhygge!

Se kommentar 38!


Dilsa Demirbag-Sten
: ”På Aftonbladets kultursidor följer Åsa Linderborg en gammal tradition för tidningen och rekommenderar poeten Rawia Morras blogg. Hatet mot USA och Israel är bränslet. Rawia Morra själv svarar på sin blogg på en uppmaning från kollegan Mohamed Omar om att skriva mer om konflikten: – ”Och för vem ska jag skriva? Till sionisttidningar eller sionistförlag? Och bli recenserad av sionistiska uppblåsta chauvinister i den fastfrusna ankdammen som vet men inte riktig förstår hur stor världen är?””

Efter det följer en lång utgjutelse som gör gällande att Rawia Morra tror att ”judar är roten till allt ont i världen” i ett stort argumentum ad hominem som hon får publicerad i en av landets största tidningar, och i samma svep drar hon in Mohamed Omar. Orsaken till det är att Mohamed lär ha skrivit på sin blogg att de vid en demonstration brände den israeliska flaggan och ropade ’Allahu Akbar’.

Enligt mitt sätt att se saken så är flaggbränning en protest mot staten Israel och deras exempellösa våld mot innevånarna i Gaza, något som också Demirbag-Sten borde kunna förstå eftersom det av artikeln förefaller som hon hade för avsikt att delta i demonstrationen, i vart fall så lämnade hon den eftersom där förekom Hamasflaggor och flaggor från Hezbollah.

Dilsa Demirbag-Sten: ”I en artikel publicerad i FIB/Kulturfront ger Omar full frihet åt sin antisemitiska paranoia: ”Israels advokater har enorma resurser och är oerhört aktiva. Jag har inte ansett mig kunna stå upp emot dem. De skulle ha gjort slarvsylta av mig. De kan förtala, svartmåla och utnyttja sina kontakter för att förstöra människors rykte och karriärer. Men jag bryr mig inte. Sanningen måste sägas”

Hon nämner sedan att Mohamed Omar anser att hon är en av de korrupta journalister som står på Israels lönelista, om det ännu är ett i raden av de återkommande Guilt by association-anklagelserna som artikeln annars är fylld av vet jag inte. Men oavsett om hon är avlönad av den israeliska staten eller inte så är det säkerligen ett intryck som många av hennes läsare får. Det är svårt att hitta människor som har en sådan hatisk inställning till Islam och muslimer som Dilsa. Den enda jag kan komma på i nuläget är mannen med den ökända Jihadbloggen.


Dilsa Demirbag-Sten som omslag i Humanisten it

Dilsa erkänner visserligen att det palestinska folket lever under svåra omständigheter i Gaza, men ett sådant uttalande ter sig närmast som föraktfullt när man ser till den faktiska situationen. Av någon för mig obekant anledning så gör hon sig själv till en av islamofobins främsta megafoner i Sverige. Hon har givetvis rätt att vara megafon för vad som helst, men det är utomordentligt märkligt att hon sitter i Röda Korsets styrelse, en organisation som inte varit nådig i sin kritik av Israel. Hon sitter dessutom i Statens kulturråd1 , något som får mig att fundera över hur vissa organisationer rekryterar sina egna styrelsemedlemmar.

Vad är det de efterfrågar, är det ärkekonservativa reaktionärer och bakåtsträvare, eller nyliberala galenpannor utan fast mark under fötterna?

Något säger mig att de framöver behöver förstärka sina styrelser med vanliga människor som har vanliga åsikter och erfarenheter. Att Expressen släpper fram Dilsa på kultursidan är väl kanske okej, men i Dagens Nyheter förekommer hon inte längre vad jag vet, inte efter att medvetet ha feltolkat2 uppgifter om vem och vilka som dödat flest palestinier, ett annat av hennes angrepp mot muslimer som jag skrivit om.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Dilsa Demirbag-Sten, Röda korset, Statens kulturråd, Rawia Morra, Mohamed Omar, Islam, Islamofobi, Reaktionär, Nyliberal, Konservativ, Åsa Linderborg, Expressen, Mediekritik, Gaza, Kultur, Politik[/tags]

 1. Se kommentar 38 []
 2. http://jinge.se/allmant/dilsa-demirbag-sten-utlandsk-agent.htm []

  38 comments for “Dilsa Demirbag-Sten

 1. Hayam
  16 januari, 2009 at 11:07

  Att kurrdiskan Dilsa stöttar staten Israel är något som överstiger mitt förstånd! Hon skulle nog få sig en omgång med någon gammal sko om kurder som bott i palestinska flyktingläger får tag i henne. Hela kurdiska familjer utplånades i Libanon under olika krig och invasioner. Fatiiga kurder har alltid bott i palestinska flyktingläger och deltagit i kampen mot sionisterna.

  Kurder från Irak och Syrien ringer och smsar arabiska kanaler och visar enormt stöd och säger att de vill hämnas israels blodbad.

 2. Rawia Morra
  16 januari, 2009 at 11:19

  Dilsa tror att hon får mera respekt om hon trampar på de sargade kropparna som ligger i Gaza idag, i Fallouja igår och någon annanstans imorgon.

  Men så är det inte. Historien har ett samvete! Ingenting varar för evigt! Det enda man kan luta sig emot är modiga ställningstaganden för de svaga, de som dör och bränns och torteras, även om vi inte gillar deras tro eller deras sätt att uttrycka sig.

  Det är som Sayyed Hassan Nasrallah sa: Det är inte våra skägg och turban man ogillar. Det man ogillar är vårt motstånd! Och det faktum att vi säger nej!

  Hamas och Hezbollah är inte alls lika fanatiska och hatiska mot andra som Wahhabismen. Hamas och Hezbollah låter kvinnorna delta i kampen, från ministerpoter, parlamentsplatser till skyttgravarna.

  Wahhabisterna låter inte ens kvinnan köra bil. Men det är itne wahhabisterna som förstör Dilsas och hennes gelikars nattsömn! Det är palestinierna och libaneserna som inte vill bli massakrerade mer. Inte vill bli fördrivna eller våldtagna som i fånglägren Khyam och annorstädes.

  Våra folk är inte dumma Jinge. De vet vad de vill och vad det är som är värt att dö för. Vår uppgift är att stödja dem, inte bryta benen på dem.

  Om Dilsa tror att hon är klokare än alla hundratals miljoner människor som tycker att man ska bekämpa israelernas slaktorgier, ja, då är det synd om henne!

 3. Anselm
  16 januari, 2009 at 11:31

  Dilsa D-S ondgör sig över att hon skulle bli mosad av vissa medier om hon yttrar sig. Därför tar hon det säkra före det osäkra och häckar numer med Lisa Abramowicz på Svensk Israel-Information. Veckans tema är (som vanligt) att islamister är anti-demokrater. Originellt Dilsa! Sak bli spännande att läsa hennes nästa inlägg i Menorah, vilket förmodligen blir den enda skrift som kommer att publicera hennes alster!

 4. 16 januari, 2009 at 11:42

  Man skulle behöva en ny dagstidning i Sverge. Jag är så otroligt trött på USA och Israels ”betalda annonsplatser”. De utgår tydligen från att alla jordens medborgare helst vill vara amerikaner? 30% av innehållet i våra tidningar handlar om USA.

  Fan ta dem!

  Aftonbladet och Expressen kan man ju helt bortse från när det gäller journalistik. SVD har ju nån form av G-punkt där man inte får kritisera USA och DN har man ju spolat för länge sedan. Det börjar bli besvärande svårt att få en opartisk analys av världsläget…

 5. Vanlig idiot
  16 januari, 2009 at 11:59

  Håller med Christer. Fan vad trött man blir av att läsa om USA hela tiden! VAd har vi att göra med dom egentligen? Vi lever i europa!

 6. 16 januari, 2009 at 12:01

  För Demirgbag-Sten verkar det värre att bränna en flagga än att ha ihjäl över 1000 personer. Alla väljer vad och vilken prioritet de vill ge olika händelser och resultatet är ett ställningstagande.

 7. Hayam
  16 januari, 2009 at 12:13

  Anselm!

  Är det där sant om Dilsa och Svensk Israel-information?

  Kan du berätta mer?

 8. Nanna
  16 januari, 2009 at 12:51

  Håller med Pastey! Det verkar som om det för en del värre att bränna en sketen flagga än att bränna över 6500 människor med fosfor hittills.

  Man blir vansinnig för mindre än hälften av denna idioti!

 9. 16 januari, 2009 at 12:56

  Medan Röda Korsets personal vänder sig till hård kritik mot Israel pga israeliska soldater som har hindrat hjälporganisationen att hämta barn som har suttit i timmar bredvid sina döda mammor – självklart att Dilisa ska i så fall vända sig åt ett annat hål istället, lyfta upp varje sten och skaka varje buske för att hitta antisemitism.

 10. Nanna
  16 januari, 2009 at 13:06

  Ida,

  Barnen var skjutna och blödde! De fick ligga bredvid sina döda mammor i hela fyra dygn! Och några av dem hann dö under tiden. Och i hela fyra dygn hade personal från Röda Korset vädjat och krävt att få köra fram till de massakrerade familjerna! Förgäves!

 11. 16 januari, 2009 at 13:09

  Det är lite konstigt att det är just kurder som kommer med sånt här trams. Nu var det Dilsa Demirbag-Sten som klankade på palestinierna.
  Innan dess var det Tara Twana, också hon en kurdiska, som på Newsmill pratade om att Hamas är ett problem för kvinnorna. Mitt under kriget kommer det en sådan artikel.

  • 16 januari, 2009 at 13:12

   Det är händelser som tillsammans ser ut som en tanke…

 12. 16 januari, 2009 at 13:30

  Nanna, bra att du lägger på med mer detaljer.

  Det skulle bli mycket intressant att se Dilisas uttalande om Röda Korsets kritik mot Israel – men det vill hon undvika! Därför hoppade hon på en rad personer som sorger över 1100 människor.
  Bättre att hoppa på Omar, Rawia och andra än att bli tvungen att uttala sig kritiskt mot Israel som en av styrelse medlemmar i Röda Korset!

  Även genom detta har hon bekräftat att hon är den korrupta journalisten köpt av sionister!

  Och ingen av oss har minne som guld fisk att glömma bort hennes försök att ljuga siffror på antal döda palestinska barn. Många lik har hon i garderoben.

 13. Palestina
  16 januari, 2009 at 13:39

  Vad kan man göra för att få Röda korste att ändra denna beslut? detta är katastrofalt. Hur tänker dessa mäniskor?

 14. Gripen
  16 januari, 2009 at 14:25

  Många kurder tillhör en annan religion en islam, de är förföljda av turkar, persier och syrier som är muslimer.

  Så kanske det inte är så konstigt att vissa kurder sparkar på muslimer osm ligger ned.

  Det är alltid lättare att sparka nedåt, vi kan se det på skolgårdarna när mobbade blir de som mobbar.

 15. mammamarie
  16 januari, 2009 at 15:21

  En sak jag hela tiden har svårt att förstå är varför man pratar on anti-SEMitism? Vet inte folk vad semiter är för något?! Semiter är de folk som inte är afrikaner eller kineser/mongoler (utseendemässigt). ALLA andra är semiter; Alla som har ursprunget i västvärlden, kan man säga, är semiter.

  Ordet semit kommer ifrån en av profeten Noas söner som hette Sem. Han hade 3 andra – Jafeth ( som de med mongoliskt utseende kommer från) och Ham ( som de med afrikanskt yttre kommer ifrån). Den tredje Kenan drunknade, enligt berättelsen…

  Så att anklaga folk för att vara anti-semit är ju absurt, som om de menar att vi är emot oss själva!?! Eller menar man att det endast är judar som har monopol på att vara semit? Så ÄR det inte.

 16. lasse wilhelmson
  16 januari, 2009 at 15:39

  Kurderna i Irak (de officiella två partierna) samarbetar med Israel. I Falludja var det kurdiska persh merga soldater som gjorde det smutsiga grovjobbet åt jänkarna. På mitt gamla jobb var det en kurdiska som applåderade i personalrummet när USA överföll Irak. Det mottogs med en isande kyla och en persiska fräste till och sa att när jänkarna tröttnat på er så är ni ensamma mot alla andra.

  Kurderna blev en gång lovade av FN att få rösta om sin självständighet (om jag minns rätt) vilket de aldrig fått och de har varit utsatta för förtryck i alla länder de lever i. Men därav följer väl inte automatiskt att de måste liera sig med de värsta massmörarna idag (USA och Israel) och vara landsförrädare i Irak.

  MVH

  Lasse W

 17. mammamarie
  16 januari, 2009 at 15:58

  Vad jag menar är att judar kan inte gå omkring och kalla folk anti-semiter till höger och vänster eftersom det är ett felaktigt uttryck.

 18. Santiago
  16 januari, 2009 at 16:04

  Jag tror Dilsa har någon form av komplex som jag har märkt är ganska vanlig bland en hel del exmuslimer.

  Dom känner helt enkelt att dom på något sätt måste ”bevisa” hur västerländska och sekulära dom är genom ett helt oproportionerligt stöd till USA och Israel och rabiat hat mot allt som andas islam.

  Det är i grund och botten ett mindervärdeskomplex som troligen stammar från det faktum att hennes konservativa kurdiska föräldrar inte lät henne gå ut eller ha några pojkvänner i skolan och ville gifta bort henne.

  Vi som inte har någon sån bakgrund vågar av naturliga skäl inta en lite mer kritisk inställning till Israel och en mer avslappnad inställning till muslimer fast vi inte heller är förtjusta i religion

 19. Sven
  16 januari, 2009 at 16:16

  Håller verkligen med Christer, en ny dagstidning behövs.
  För mig får ledarsidan gärna delas av vänster och högerfolk, bara fler synpunkter lyfts fram.

 20. 16 januari, 2009 at 16:38

  Blir bara trött när jag hör något om eler från dilsa Demirbad Sten. Det enda som är konsekvent i hennes argumentation är att hon alltid klankar på muslimer och islam och allt som möjligen kan förknippas med det. hon lägger ord i sina motståndares ord och påstår sig veta vad de tyckeroch tänker utan att ens ha lyssnat på dom Förstår inte att någon överhuvudtaget kan ta henne på allvar. först är hon för yttrandefri het när det gäller Mohammedkarikartyrerna sedan protesterar hon mot att tjtjerna i Halatv ska få ha ett program innan hon ens sett det. Har inte muslimer rätt att uttrycka sig i tv?

 21. Manne
  16 januari, 2009 at 16:47

  Hon och Per Gudmundson på Svenska Dagbladet stor i en klass för sig bland de svenska islamofoberna. Jag fattar inte hur SVD kan acceptera att han en fascist/nazist bland sina medarbetare.

  • 16 januari, 2009 at 16:51

   Hmm.. Jag gillar inte Pers åsikter men han är inte nazist. Dessutom ogillar jag den sortens förenklingar. Islamofob – ja definitivt, men nazze är han inte.

 22. Sara G
  16 januari, 2009 at 18:30

  Det finns en till, en minister som precis som Dilsa Demirbag-Sten vill glömma sina rötter och inbilla sig själv att hon är ursvensk och förstår vårt samhälle.
  Det är väl i och sig själv en bra utgångspunkt – bara man inte råkar in i rasism. För då blir det osäkert och marken tenderar att gunga under fötterna.

  Det behövs kloka kvinnor i politiken – men inga som förstör balansen.

 23. moe
  16 januari, 2009 at 19:17

  Hon måste ha blivit ordentligt mobbad när hon var liten för att hon var muslim, så nu försöker hon efterlikna sina mobbare för att slippa dem! Lågt är det enda ordet!

 24. Hampus Eckerman
  16 januari, 2009 at 21:28

  Per Gudmundsson är kolonialist, inte nazist eller fascist. Men för de han vill kolonisera är det förstås lika illa.

 25. Karin
  17 januari, 2009 at 00:35

  Vi skulle kunna maila Röda korset och meddela att vi inte skänker en krona till organisationen så länge de har sådana personer i styrelsen. Med motivering förstås.

 26. Sven Sam
  17 januari, 2009 at 01:42

  Dilsa Demirbag-Sten har missat något.
  Varför inte läsa vad Shlomo Sand tagit reda på:
  Shattering a ’national mythology’ i Haaretz
  och
  Israel deliberately forgets its history
  i Le Monde Diplomatique.

  Det är ju bara att söka – läsa – försöka fatta! Vad inte Dilsa Demirbag-Sten Lyfta villl veta är vad Shlomo Sand tagit reda på.

  Universitetsprofessorn i historia Shlomo Sand i Tel Aviv kan berätta! Så sök på hans namn och Haaretz och Le Mode Diplomatique.

 27. Rezgar
  17 januari, 2009 at 15:54

  Hayman,

  Det bor runt 200 000 kurdiska judar i Israel, som ar mkt stolta over sin kurdiska bakgrund. Det ar val inte sa konstigt att kurder ofta stodjer Israel? Sarskilt inte nar Mossad och hjalper att utbilda Peshmerga i Kurdistan…

 28. Rakel
  19 januari, 2009 at 11:54

  ”Många kurder har befunnit sig i diaspora så länge att de börjar identifiera sig med judarna i diaspora, helt enkelt.”

  Detta är ett helt absurt påstående. Det finns inte några som helst likheter mellan det judiska och kurdiska folken, varken kulturellt eller historiskt. Kurderna kan möjligtvis jämföra sig med romerna men att dra paralleller mellan judar och kurder är kreativt, minst sagt.

  Det rör sig snarare om önsketänkande från den ”kurdiska kultureliten” (?) när man jämför sig med det judiska folket och dess enorma bidrag till kulturen, forskningen och ekonomin mm.

  Som judinna blir jag av många anledningar förolämpad av en sådan jämförelse och jag är säker på att varje tänkande individ vid närmare efterforskning själv kan se hur löjligt detta påstående är.

 29. Nanna
  19 januari, 2009 at 13:27

  Rakel, o Rakel :-D

  Hoppas att sionisttjänarinnan Dilsa läser dina ord så hon förstår vilket pack hon är och hur mycket hon är värd hos sina sionistherrar :-D

  Ni förtjänar varandra! Inget annat :-D

 30. Sara G
  19 januari, 2009 at 14:08

  Vad jag vet, Rachel, så har israel på någon vetenskaplig institution gjort DNA på ett stort antal askenase-judar, och kommit fram till att de är släkt med kurderna – och inte alls med minoriteten, de serfadiska judarna.

  Föresten vilken hybris du har utvecklat.
  Inte särskilt klädsam och verklighetsanknuteN i dessa dagar, kan man tycka…

 31. Torsten
  19 januari, 2009 at 14:42

  Rakel:

  På vilket sätt blir du förolämpad? Vad är det som är så kränkande?

 32. Nanna
  19 januari, 2009 at 16:14

  Sara G,

  Vänta tills den israeliska statsledningen står åtalad för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Vi får då se hur mallig Rakel kommer att vara :-D

  Jag är så skadeglad när det gäller Dilsa :-D

  Får man vara det?

 33. Sara G
  19 januari, 2009 at 17:29

  Ja, Nanna, man får bli skadeglad när personer som stöder krig, förödelser och
  förtryck blir genomskådade och kritiserade.

 34. 20 januari, 2009 at 13:33

  Dilsa Demirbag-Sten sitter inte med i styrelsen för Statens Kulturråd. Det är inte heller Kulturrådet som ”rekryterar sina egna styrelsemedlemmar” utan Regeringen som utser myndighetens styrelse. Dilsa Demirbag-Sten sitter med i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter, som bereder bidragsärenden och lämnar förslag till Kulturrådets styrelse.

  • 20 januari, 2009 at 14:25

   Tack Rebecka! Jag fick just ett mail med den upplysningen men hade inte hunnit skriva om det än. Det känns befriande!

 35. Anders
  25 januari, 2009 at 21:34

  Hej!
  Dilsa är en person som förr i tiden kallades för en ”xxxxxxx”

  Det tar mig emot att skriva det ordet även om jag har skrivit det som jag har gjort men …

  SORGLIGT och PATETISKT att skåda henne!

Comments are closed.