Det svänger fort i Stureplanscentern

Förut var Fredrick Federley en stark FRA-kritiker, ja det gick till och med så långt att han stod och snyftade i riksdagens talarstol när han skulle rösta igenom lagen. Nu är det andra ljud i skällan.

AB: ”Norska jurister har stämt Sverige för brott mot mänskliga rättigheter, FRA-lagen påverkar nämligen även Norge. – Helt förståeligt, säger bloggaren Mikael Nilsson – men riksdagsmannen Fredrik Federley (c) tycker att norrmännen gnäller i onödan. –Om det är så bekymmersamt för norrmännen med FRA-lagen tycker jag att de kan dra egna kablar, de behöver inte använda våra, säger Fredrik Federley. Han undrar också varför norrmännen är så sena med att reagera. – Det här borde de väl kommit på för två år sedan, eller förra året när debatten var som hetast. Men nu?”

Det var väl i linje med vad man hade anledning att förvänta sig. – Dra egna kablar, blir beskedet till våra systrar och bröder på andra sidan kölen. Helt osentimentalt, inte en tår rinner ner på Federleys kind. Inte ett ord om att de mänskliga rättigheter som norrmännen talar om rimligen borde gälla även i Sverige, de borde ju ha kommit på saken redan för ett par år sedan, tycker Federley.

Det gjorde nämligen han, och se hur det gick.

Nu står vi här med tvättad hals. Vi har fått en FRA-lag men inte de särskilda bestämmelser som ska reglera folks berättigade krav på personlig integritet. De kommer sedan, heter det. Men vi har även fått en IPRED-lag som kränker vår integritet. En lag som

även den trummades igenom landets lagstiftande församling i ett huj.

Kraven på film- och musikindustrin lyser med sin frånvaro. Hur man ska lägga upp ett system för ersättning till dem som har upphovsrätt andas man inget om, men förbjuda kan man. Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration sade Fredricks namne utan C i förnamnet. Jo han gjorde faktiskt det, och se hur det gick.

Andra om: , , , , , , , , , it AB12 DN1 CS SvD IDG

[tags]Federley, Mänskliga Rättigheter, Norge, FRA-lagen, IPRED-lagen, Internet, Rättsäkerhet, Lagar, Stureplanscentern, Politik[/tags]

  13 comments for “Det svänger fort i Stureplanscentern

 1. Gripen
  12 februari, 2009 at 19:51

  FRA är ett Orwellian skämt som aldrig ser ut att försvinna.
  70-85% av sveriges befolking ser ut att vara mot FRA lagen men exakt hut mänga är svårt att säga för jag har inte sett några 100% seriösa undersökningar.

  Liknande lagar i USa är just nu i hård kritik och lobby grupper jobbar hårt på att få Obama att riva upp dem.

  Men våran regering har inget förstånd att backa i denna fråga.

  Hoppas att detta leder till en fällande dom i EU domstolen, så kanske våra politker vaknar upp.

 2. 12 februari, 2009 at 20:24

  Om några dagar står FRA-förespråkarna och hävdar att vi ska vara stolta över våra fina övervakningslagar och inte lyssna på allt prat om mänskliga rättigheter hit och dit.

 3. Ken
  12 februari, 2009 at 20:32

  Varför är borgarna så envist egoistiska?

 4. Martin Forsman
  12 februari, 2009 at 20:43

  Man upphör aldrig att förvånas över Högerns klavertramp. Att Fredrik Federley genom en rad korkade utspel i FRA och Israel/Palestina debatten helt förlorat sin trovärdighet hindrar honom tydligen inte från att försöka igen.

  Att kalla norrmännens uppriktiga ilska mot det storskaliga spioneri vi tänker bedriva mot dem för ”gnäll” visar att han helt förlorat kontakten med verkligheten. Det känns också bra att deras regering står bakom folket till fullo mot vårat integritetskränkande angrepp.

  Hoppas nu att detta tydligt ”1984” inpirerade förslag hamnar där det hor hemma i papperskorgen.

 5. BJ
  12 februari, 2009 at 20:50

  Man vet inte riktigt var man har centern. Det enda de verkar vilja är att ha makten, sen kan de slakta vilka heliga kor som helst.

  Vi behöver solidaritet igen. Ett underskattat ord.

 6. nature
  12 februari, 2009 at 20:57

  Ken, där är därför de är borgare, för att de är egoistiska!

 7. Muslimah
  12 februari, 2009 at 21:33

  FRA påminner mig om mitt hemland där det är mycket vanligt att staten avlyssnar och kontrollerar allt, från att fråga små gossar om vad föräldrarna brukar tala om framför tv skärmen till vilka räkningar betalar man. Håller Sverige på att gå på samma spår som diktaturerna?

 8. mammamarie
  13 februari, 2009 at 10:09

  Det anmärkningsvärda är väl ändå att Federley kan komma undan med att kalla araber för hundar och ändå inte bli anklagad för att vara antisemit?!? Varför kommer det aldrig upp på tapeten? Alla vet ju att araber är lika mycket semiter som judar, men ändå får dom inget mothugg – de som hånar araber.

  • 13 februari, 2009 at 10:42

   Var har han gjort det någonstans mammamarie? Källa? Url?

 9. Nadia
  13 februari, 2009 at 11:20

  ”Samtidigt tar Israel en enorm risk. Men hundratals skadade och dödade får det också min mage att mullra. Men varför så många skadade och dödade? Är det för att israelisk trupp är synnerlig en dåliga på att träffa? Nej tvärtom och det vet de mördande hundarna som sänder sina missiler från Gazaremsan. Därför placerar de sig alltid i civila områden.”

  newsmill.se/artikel/2008/12/29/israel-har-ratt-att-forsvara-sig-mot-hamas

  Anmärkningsvärt att han inte använder ordet ”mördare” om Israeler när de bombar med klustervapen och fosforgranater över civilbefolkningen i Libanon och Palestina.

  Muslimah, jag tycker också att FRA lagen och allt med den verkligen påminner om mitt liv i Irak under Saddams styre. Det var en diktatur som styrde genom att avlyssna och kontrollera allt och alla just för att hålla sig kvar i makten. Att demokratiers regimer börjar agera på samma sätt SKA va en varningsklocka åt oss alla.

  Läste bara i går att lagen om att lagra alla våra flygresor har nu fått ett annat förslag och det är att även båtresor och tåg ska lagras på samma sätt. Förslag på att styra hastigheten på bilen via GPS och satellit är även på G för prov i vissa länder. Hela tiden ropar de att de är bara för att fånga the bad guys och öka vår säkerhet. MEN det är just där faran är den i makten bestämmer hur denna information ska användas. Rätt vad det är så kommer denna kontroll av oss alla att bara användas precis på samma sätt som man gör i en diktatur. DÅ är det för sent att tro att förändring är lätt att göra, för varje resa, varje samtal, varje mail du skriver får de vetskap om då fattas bara lagen om att stora massor är förbjudet – högst 10 personer på en plats som redan finns i vissa länder.

 10. mammamarie
  13 februari, 2009 at 12:20

  Källa? Här:

  newsmill.se/artikel/2008/12/29/israel-har-ratt-att-forsvara-sig-mot-hamas

  • 13 februari, 2009 at 12:27

   Intressant snubbe det där. Tänk om några hard core militanta islamister såg att han kallade deras arabiska bröder för hundar… :-) Men han kanske vill ha ÄNNU FLER livvakter från Säpo…

 11. Wille
  13 februari, 2009 at 12:30

  nature – fast vadå, jag är inte borgare, men jag är också fett egoistisk. Jag vill ha en bättre kollektivtrafik, mindre biltrafik, en mindre löneklyfta och ett mer jämlikt och fritt samhälle av den enkla anledningen att jag själv tjänar på det.

  Snarare ligger väl skillnaden mellan mig och andra i vilken klass man uppvuxen i, samt vilken politik man värderar som mest gagnande för en själv.

  Även om man lätt börjar måla upp en bild av Fredrik Reinfeldt som ond och dum osv, så är det ju knappast det som driver honom.

  Iallafall – jag är inte säker på att man tjänar något på att släppa sin resonerande sida. Som BJ säger ovanför är det väl inte orimligt att Centern vill göra som Folkpartiet och öka sitt medlemsantal (ta t ex kärnkraftsfrågan).

Comments are closed.