Det finns ljus i mörkret


Så skriver under alla fall Aftonbladet i en rubrik just nu. Först trodde jag att artikeln handlade om någon tävling i längdskidåkningen, eller möjligen det faktum att Pär Nuder lämnar riksdagen.


Pär Nuder ska enligt media
fortsätta att arbeta med internationella frågor, men han ska framför allt sitta i ett antal bolagsstyrelser. Det är knappast någon som tvivlar på var hans sympatier ligger någonstans, och sett ur den aspekten så är det bra att han får arbeta med något han gillar. Men rubriken i Aftonbladet var snarare ägnad att dra blickarna från alla illasinnade rubriker om depression, recession och massarbetslöshet.

Man tipsar t.ex. om att det finns arbeten inom kriminalvården. Där finns det alltid jobb, och om den ekonomiska utvecklingen fortsätter i samma riktning som den har idag så lär det behövas många fler kriminalvårdare. För människor som inte kan skrapa ihop till mat för dagen blir antagligen så desperata att de stjäl något att äta. Så har det varit förut och det lär inte vara någon skillnad idag.

Annars så är det mesta sig likt kan jag tycka. Sofia Nerbrand skriver en spalt i Svenska Dagbladet där hon undrar ”varför det inte framstår som ett rimligt alternativ att fler hittar försörjning på annat sätt än genom a-kassa eller genom att söka jobb som andra skapat”, något som man givetvis kan undra. Själv är hon väl extra utsatt kan man tro, för den dagen depressionen slår till så kommer knappast näringsliv och kapitalägare fortsätta att försörja sina talespersoner, och det oavsett hur enögda de än är.

Annars blir det faktiskt sämre och sämre med just a-kassan. Högerregeringen hävdade att en sänkning av a-kassan skulle ge ökad benägenhet att söka

nya jobb, men idag berättar DN att sänkningen inte gav några nya arbeten. Så när Sofia Nerbrand talar om att hitta nya jobb så kan man undra var man ska hitta dessa någonstans, i alla fall om man inte tar en drastiskt ökande kriminalitet som intäkt för att det kommer att skapas en massa vanliga arbeten. Men Nuder och Nerbrand kanske kan få varsin tjänst på arbetsförmedlingen ifall guldet blir till sand?

Andra om: , , , , , , , , , , it AB12 3DN1 SvD1

[tags]Sofia Nerbrand, Pär Nuder, Lobbyister, Svenskt Näringsliv, A-kassa, Arbetslöshet, Kriminalitet, Depression, Recession, Arbetsmarknaden, Politik[/tags]


4 svar till “Det finns ljus i mörkret”

 1. ”Men Nuder och Nerbrand kanske kan få varsin tjänst på arbetsförmedlingen ifall guldet blir till sand?”

  Hehehe!

 2. ”Högerregeringen hävdade att en sänkning av a-kassan skulle ge ökad benägenhet att söka nya jobb, men idag berättar DN att sänkningen inte gav några nya arbeten.”

  Detta är ungefär som att säga att regeringen hävdade att lägre bokmoms skulle ge lägre priser på böcker, men idag berättar DN att apelsinerna blivit dyrare. Hur tänkte du nu Jinge?

  Vi får knappast fler arbeten därför att fler söker arbete. Däremot säger sunt förnuft att fler blir sysselsatta om man blir beredd att resa längre till arbetet eller att ta sig an andra (typiskt sett, ur den arbetssökandens ögon, tråkigare) arbetsuppgifter. Att ens försöka sig på att mäta resultatet av detta förefaller dock helt omöjligt med tanke på hur många som varslats den senaste tiden.

 3. Jag anser att aftonbladets artikel är billigt hyckleri och föraktfull. 12 000 lediga jobb inför 140.000 nya arbetslösa och en depression på väg, vad är det då för verklighet som de inte ser.
  Det är sanslöst dålig journalistik värdigt en borgarblaska.