Det är dags för en kattbloggning igenVaddå? Ska man inte värma sig på värmeelement?

När det nu surrar som mest angående Piratpartister, Timbro-stollar och andra obskyra fenomen så kan det vara läge för lite verklighet.

Vår vanliga huskatt, Felis Catus, är det vanligaste husdjuret i våra hem. Det lär finnas 1,3 miljoner katter i landet vilket med bred marginal överstiger hundarnas antal.

Ibland så får jag epost som ifrågasätter vad jag tidigare skrivit om att katten är ett solitärt levande djur. Det är i högsta grad solitära, men likafullt kan jag förstå tvivlarna. Min lilla sambo följer mig som en skugga vart jag än är i lägenheten. Men det beror inte på att hon är social utan på att hon utifrån sitt kattmedvetande tror att jag är hennes mamma.

Tänk vilket mörker att ha en snart 60-årig skäggig gubbe som mamma..

I morse när jag gick upp var det – 15 grader ute. Även om inomhustemperaturen var som den brukar så väljer unga kattfröken att krypa upp på elementet eller ligga ovanpå datorns bildskärm.

De är verkligen värmeälskande djur, men så är de ursprungligen afrikaner också de små liven.

Visste ni föresten att både hundar och katter redan är på god väg att märkas med RFID-chip? Jag kan avslöja att Bodström är helt oskyldig till detta..

[i] Min förra kattbloggning om den solitära katten

[i] Kolla oxo Chris Hillis Katt & Fotoblogg


7 svar till “Det är dags för en kattbloggning igen”

 1. Haha, då vill hon inte ha mycket med mamma att göra, garanterar jag dig. Vad hon än ser dig som så inte är det som mamma. Mina kattor (och jag har haft flera genearioner med mödrar och döttrar) har inte tålt varandra sedan döttrarna kommit över 7 månaders ålder. De sista två jag hade (innan dottern försvann för en dryg månad sedan) ville inte se varandra sedan den yngre var 5 månader gammal. Så var du glad att din kattsällskapsdam betraktar dig som något annat, som en foderautomat kanske :-)

 2. ”Så var du glad att din kattsällskapsdam betraktar dig som något annat, som en foderautomat kanske :-)”

  Jodå. Det är väl ngn blandning. Men som du vet så trampar även gamla katter på samma sätt med framtassarna när de är hungriga. För att stimulera mammans mjölkproduktion.

  Sedan att katthonor stöter bort sina ungar, och är rent elaka mot dem, det är sant. Samtidigt är det sant att katter som lever halvförvildade, t.ex. ladugårdskatter, kan leva i matriarkat. Dvs katthonorna bildar ett följe och avkomma av hankön jagas väck då de blir könsmogna.

  Liknelsen om ”mamma” är väl närmast att betrakta som just en liknelse. Men en sanning är att tamkatter aldrig blir riktigt vuxna. En huskatt jamar då den vill ha sina behov tillfredställda. Det gör förvildade tamkatter bara i samband med slagsmål och sex. (Om man bortser från kattmamma med ungar)

  Sedan är det oxo så att vuxna katter ofta försöker snutta på sin människa. Om jag är nybadad och ångande varm blir hon alldeles knottrig och försöker snutta på mina knogar, klocka och annat. Och sådant beteende är vääldigt vanligt liksom ”trampandet” eller som det oxo kallas ”klonandet”.

  Om det beror på att katten är tagen för tidigt från mamman eller inte kan vara svårt att sia om, men ”foderautomat” går an, men inte bara..

 3. Foderautomat tror jag inte bara att du är. Det ser jag med B. och hans katt att det finns något som binder dem samman och jag är inte välkommen i det sammanhanget. Mig ignorerar hon nästan totalt :).

  Annica

 4. Mja du Tokarev.. En sådan förolämpning till och jag råder dig att ta omvägar runt Handen.. Hon gillar inte att bli jämförd med fjällboskap ska du veta.. :-/