Depressionen kommer närmare


Den s.k. finanskrisen skördar fler och fler offer, nu är det Electrolux som permitterar och även om det kanske inte blir fler än några hundra som mister arbetet i Sverige så är det en tydlig nedgång, en nedgång som redan märks i många andra branscher.

DN: ”Det är oklart hur många av de 3.000 anställda på Electrolux i Sverige som tvingas lämna sina jobb. – Alla enheter och sektorer kommer att beröras i samtliga länder där vi har verksamhet. Det är för tidigt att säga hur många i just Sverige som omfattas av besparingarna, säger Mattias Rådström, presstalesman vid Electrolux. Genom att minska antalet anställda med 3.000 personer räknar företaget med att spara 1,1 miljarder kronor om året. – Det är en vikande efterfrågan på våra produkter som gör att vi tvingas minska antalet anställda. Hur det ska gå till är en fråga vi får fundera på, säger Mattias Rådström.”

Regeringen har möjlighet att motverka den ekonomiska recessionen genom att göra stora infrastruktursatsningar. Jag har för mig att Vin & Sprit såldes för sextio miljarder, det vore utomordentligt vettigt att lägga dessa slantar på en ordentlig utbyggnad av t.ex. kollektivtrafiken i och runt landets största städer. Man får rätt många spårvagnar för 60 miljarder. Man har dessutom möjlighet att bygga en snabbjärnväg mellan Göteborg-Malmö-Stockholm-Sundsvall, en sådan satsning skulle tillsammans med en kollektivtrafikutbyggnad ge tiotusentals människor arbete, och dessutom skulle det vara en miljösatsning av format.

En sådan offensiv ger dessutom folk inkomster så att de har råd att köpa dammsugare och kylskåp. Detta vet regeringen, men man avvaktar. Problemet med en sådan attityd är att infrastruktursatsningar om ett halvår inte ger tillnärmelsevis samma samhällsekonomiska effekter som de skulle ha om de sattes in redan idag.

Anders Borg har den senaste tiden fått ett antal positiva omdömen från politiska meningsmot-
ståndare. Det måste vara roligt för honom, men jag är inte alls säker på att han är värd dessa och att

han förtjänar beröm. Att han uttalat att direktörernas löner och bonusar är skamligt höga beror på att han är en populist, ingenting annat. Även om man stoppar en Zebra i en Electrolux tvättmaskin som kommer den att vara randig när den kommer ut.

Vi är på väl mot en depression och regeringen gör ingenting påtagligt för att sätta ner foten.

DN12 SvD12 AB Svensson it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Electrolux, Depression, Recession, Högerregeringen, Anders Borg, Infrastruktur, Ekonomi, Snabbjärnväg, Kollektivtrafik, Vin & Sprit, Mediekritik, Politik[/tags]


6 svar till “Depressionen kommer närmare”

 1. Och glöm inte heller omstruktureringsplanen Electrolux har och genomför, där man flyttar till låglöneländer. Dessa varsel kan snabba på det förloppet och leda till att jobben inte heller kommer tillbaka. Även när konjunkturen vänder. Vi har ett globaliseringsspöke som IF Metall antagligen redan sett. Vad gör vi? Klyftorna kommer tillåtas öka av högerregeringen. Vad vill De Rödgröna göra?

 2. Jinge

  ”Anders Borg har den senaste tiden fått ett antal positiva omdömen från politiska meningsmotståndare…., men jag är inte alls säker på att han är värd dessa och att han förtjänar beröm.”

  Tror du har helt rätt i detta. Många var de som berömde och närmast geniförklarade fd FED chefen Greenspan. Men nu betraktas han av många som en oansvarig herre som bidragit till finanskrisen. Många var de också som geniförklarade Carl Bildt tills folk började inse att han i själva verket var en medioker politiker.

  Anders Borg är mer av en försiktig, nästan räddhågsen, general som är ovillig att agera kraftfullt i en krissituation. Oviljan till kraftfulla åtgärder handlar inte så mycket om att spara, utan mer om att det inom den svenska högern finns ett starkt inneboende förakt för lösningar med statlig intervention. Svenska högern befinner sig i det här avseendet långt ut på högerkanten och lider av vad som kan betecknas som politisk dogmatism.

 3. Det är märkligt hur lätt det är att påverka opinionen! Anders Borg behöver bara visa sig några gånger mer än vanligt på TV, le som en landsfader, trots hårrumpa och hål i örat, och säga saker som kan tolkas som de kommer från någon som är mera vänster än höger, förrän folk på allvar börjar sympatisera med honom och hans nyliberala ekonomi. Opinionssiffrorna för alliansen ökar stort. Mantrat ”den nya arbetarklassen”, tycks ingen ha förstått vilken cynism som ligger bakom de orden – och inte alltför många har insett att de fullständigt saknar substans. Åtminstone om man tänker åt vänster.
  Skälla rätt återhållsamt på bankdirektörer går bra!
  Men skapa rättvisa det går inte!

  Men Borg är inget annat än en högeranarkist med viss polityr. Han bryr sig inte ett dugg om landets invånare. Han fullkomligt ignorerar att fler och fler blir hemlösa och fattigdomen bland barnfamiljerna bara ökar, nu när föräldrarna får sluta på grund av arbetsbrist och arbetslöshetskassan ger lite eller ingenting att leva på…

 4. Sara G:
  Anders Borg behöver vara fortsätta att göra ingenting för att han ska bli bortröstad 2010. Åtminstone om Sahlin och hennes gäng gör något för att framstå som annorlunda. Fast det kanske inte är att hoppas på.

 5. Jag tror inte dom har något egentligt intresse att stoppa det..

  Dåliga ekonomiska tider kombinerat med dåliga möjligheter att få hjälp av staten kan mycket väl resultera i lägre lönenivåer samt kraftigt försvagade fackföreningar och anställningsskydd. Och sådant har ju länge varit en högerdröm i det här landet..