Den Stora Blåsningen

Nu ser vi tydligt vad Europeiska Unionen har för målsättning och vilkas ärenden unionen går. Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Gordon Brown och Silvio Berlusconi möttes redan i lördags för att diskutera hur många miljarder Euro de kunde tvinga resten av EU-länderna att ställa upp med för att rädda kupongklipparna och deras options- och bonusjagande direktörer. Och vilka som står med slutnotan och ska betala för detta spelande med andras pengar behöver vi inte tveka en sekund om.


Riktigt vad dessa fyra EU-ledare
kom fram till vet vi inte riktigt, man väljer att inte redovisa hur diskussionerna gått, det enda vi kan vara helt säkra på är att den svenska regeringen sitter still i båten och håller mössan i hand.

AB: ”Sent på söndagskvällen, i en kamp mot klockan innan finansmarknaderna öppnade för veckan, förhandlades räddningsplaner fram för de vacklande storbankerna Hypo Real Estate (HRE) och Fortis. I Tyskland utvidgas en tidigare kollapsad plan på 35 miljarder euro för HRE med 15 miljarder, meddelade tyska myndigheter efter förhandlingar med den privata banksektorn.”

Idag väntas dessutom ett stort börsras, dessa värdeminskningar kan drabba ägarna till de multimiljards-förmögenheter som skapats genom trixande med olika hedgefonder, och det vill man inte. I praktiken har svensken i genomsnitt förlorats flera tiotusentals kronor redan, vi tvingas nämligen spara en stor del av vår kommande pension i aktier. På det sättet har vi alla gjorts till förlorare, men våra regeringar skyddar inte oss, de skyddar dem som lurat av oss våra surt förvärvade slantar.

Världsekonomin är till stor del ett spel om fiktiva pengar, precis som Monopol. Finaste gatorna ligger i New York och i London, och med på spelplanen finns ett antal tomter som representerar bolånemarknaden, hedgefonder, aktieindexfonder och att stort antal mycket komplicerade konstruktioner som derivat och annat som den normala medborgaren inte ens förstår vad de innebär.

Men handla med dessa låtsaspengar går utmärkt så länge finansinstituten, aktiemäklarföretag, banker och andra institutioner är med på att låtsas som att man handlar med något som motsvarar ett värde. Den dagen bubblan spricker så sitter dessa verksamheters ägare med 150 meter långa lyxyachts, egna helikopterdäck så att de slipper klättra nerför lejdaren för att komma till sin egen privata ö i Karibien.

finans

De som har slitit och släpat ihop dessa privata förmögenheter blir dragna vid näsan på det mest gruvliga sättet. Och för att dölja denna form av bedrägeri så samarbetar nu EU med den amerikanska regeringen för att täcka upp de verkliga förlusterna så att ekonomierna kan fortsätta att fungera. De slantar som skattebetalare världen runt blivit bestulna på ska nu ersättas – med nya skattepengar.

På det sättet så kan denna perpetuum mobile på konstgjord väg hållas vid liv ytterligare ett varv. För att ta tillbaka de förmögenheter som tjuvarna roffat åt sig är inte aktuellt. Det är bara att se på den nu förda politiken i Sverige. De som har villor i 30-miljonersklassen i Djursholm har fått sänkt förmögenhets- och fastighetsskatt, de har dessutom fått högsta vinsten i regeringens ”fördelningspolitik”, de med högsta inkomsterna betalar lägst skatt. Precis som om de verkligen behövde någon ”arbetslinje”.

Vare sig i USA eller i Europa så låter man klipparna gå omkull, då banker sviktar på grund av krisen så tas den stora plånboken fram, det går bra eftersom den inte är fylld med egna pengar utan med skattebetalarnas. AB123 DN123456 SvD12345it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Monopol, Finans, Hedgefonder, Derivat, Aktieklippare, Börsen, Låtsaspengar, Spel, Högerregeringen, Marknadsliberalism, Nyliberalism, Bedrägeri, EU, Politik[/tags]

  18 comments for “Den Stora Blåsningen

 1. palle
  6 oktober, 2008 at 07:17

  ”Nu ser vi tydligt vad Europeiska Unionen har för målsättning och vilkas ärenden unionen går.”

  @Jinge: Jag ser ingen koppling mellan EU och en viss målsättning som du försöker framställa det. Det handlar helt enkelt om en brandkårsutryckning.

  Och man kom överens om att alla får sköta sitt, dvs bankkrisen ska skötas av respektive lands regeringar och andra nationella institutioner. Det sägs att initiativ till en gemensam europeisk aktion för räddning av bankerna kom från fransk-irländsk håll och att Tyskland motsätter sig detta.

 2. Sonny
  6 oktober, 2008 at 07:46

  Låtsas pengarna försvinner ur systemet och skall nu ersättas av riktiga pengar, problemet är att så mycket riktiga pengar finns inte.
  Titta på hur stora statsskulder länderna har, dom är tvingade att hålla bubbel kapitalismen flytande, dom sitter i samma båt, staten och kapitalet.
  Och riksbanken har sålt guldreserven,och satt pengarna på börsen.
  http://apollo.fl-net.se/ekonominytt/viewNews.do?id=128947

  De enda som klarar sig i långa loppet är de som verkligen äger något fysiskt, skog, malm, vattenkraft, det vår nyliberala regering vill sälja till den välsignade marknaden.
  Tur att jag har en stor gräsmatta, jag kan odla potatis på, men det hjälper väll inte, banken äger ju den.

 3. 6 oktober, 2008 at 07:47

  ”Och man kom överens om att alla får sköta sitt, dvs bankkrisen ska skötas av respektive lands regeringar och andra nationella institutioner. Det sägs att initiativ till en gemensam europeisk aktion för räddning av bankerna kom från fransk-irländsk håll och att Tyskland motsätter sig detta.”

  Det är det budskap som man lagt fram offentligt, men vad beslöt man egentligen, det vet vi ingenting om. Tyskarna fläskade på med femtio miljarder Euro till den egna bankkrisen, men ännu har inte de inofficiella förhandlingarna börjat.

  Och vi vet inte ett skvatt om hur de ska rädda investerarna med våra pengar, bara ATT de kommer att göra det.

 4. palle
  6 oktober, 2008 at 07:53

  Tillägg: Det är långt värre med oofficiella/halvofficiella avtal centralbankerna emellan då dess chefer enbart är byråkrater och inte kan hållas ansvariga för sina beslut som politiker ex. Bl a har den svenska riksbanken sålt massvis med guld och köpt – just det – dollar!?!

  Dessutom har europiska centralbanker pumpat in (på eget bevåg?) hundratals miljarder € in i systemet som kommer att sätta en rejäl inflation i början av nästa år. Det är hög tid att staten och politiker åter tar ansvaret för penningpolitiken och börjar styra över riksbanken. Och för all del bör alla banker som hamnar i onöd och räddas även denna gång av staten förbli statliga!

 5. Pingback: Marianne
 6. nature
  6 oktober, 2008 at 08:59

  Vi mins väl alla bankkristen 92? Och ändå har Ni röstat fram samma inkompetenta krishöger en gång till? När ska svenska folket lära sig?

 7. palle
  6 oktober, 2008 at 09:32

  @nature: I det här fallet spelar det ingen större roll vem som sitter vid spakarna. Problemet är strukturell och sossarna har inte visat vilja att göra nått åt den ekonomiska strukturen.

  För det första bör man frånta riksbankens ”självständighet”.

  För det andra så är anledningen till att vänstern inte vann valet i Göran Persson. Allt för många vägrade rösta så länge han satt kvar. Personligen skulle jag hellre rösta på Bildt, Lundgren och Reinfeldt än Persson. Så illa är det!

 8. Arebir
  6 oktober, 2008 at 10:09

  Det här visar hur beroende vi är av vår omvärld. Statens finanser är goda men svensk exportindustri kommer att gå på pumpen nu när världen går mot recession. Varslen på Volvo är en försmak av vad som kommer. Vi kan inte skydda oss trots goda statsfinanser. Och detsamma gäller även om riksbanken hamnar under statlig kontroll.
  Vad som behövs inför framtiden är globala/gränsöverskridande regler för finansmarknaden och penningströmmarna! Politikerna måste utforma ramarna för marknaden inte utplåna den.

 9. lasse wilhelmson
  6 oktober, 2008 at 10:11

  Vådan av att rösta och låna pengar borde väl snart bli uppenbar för envar. Själv har jag i huvudsak avhållit mig från sådana systembevarande aktiviteter under mitt långa liv.

  MVH

  Lasse W

 10. Viveka
  6 oktober, 2008 at 10:12

  Problemet idag är att privata personer identifierar som vara ”offren” i denna likviditetskris.
  Som jag sa till min 76-åriga mamma, du går väl inte till banken varenda månad och tar ur ca 300.000:- för betala dina räkningar. Utan det är företagen, speciellt mindre företag som får problem sköta sin likvidet.
  Med egen ekonommihanteringserfarenhet från ett småföretag med 25 anställda,omsättning ca 80 miljoner /år. På checkkonto hade omkring 300.000 och sedan 4 miljoner i andra kortfristiga räntebärande papper. Saknades vid betalning tillräckligt med ”kontanter” på checkkontot, så vart tvunga lösa in räntepapper och sätta in på checkkontot.
  Det är här skon klämmer. Företagare blir orolig ej ha tillräckligt med likvida medel för kunna betala sina räkningar, så de säljer på löpande band ut sina räntebärande pappren och stoppar in på checkkonton… Sedan utan räntepappren blir banken mer ovillig ge ut lån…
  Misstroende gror..

 11. Sonny
  6 oktober, 2008 at 10:24

  ”Vad som behövs inför framtiden är globala/gränsöverskridande regler för finansmarknaden och penningströmmarna! Politikerna måste utforma ramarna för marknaden inte utplåna den.”

  Jag skrev en kommentar tidigare om Tobinskatt och Attac rörelsen, måste irra runt i cyberspace någonstans.

  Det skulle vara ett alternativ att ta ut en skatt på kapitalförflyttningar, då blir låtsaspengarna riktiga och man kan använda dom till att betala tillbaka allt stater och riksbanker vräkt ut.

 12. palle
  6 oktober, 2008 at 10:26

  Börsen störtdyker: -5%. Regeringen höjer insättningsgarantin till det dubbla – 500.000:-

  Nu brakar det loss…

  http://di.se/

 13. palle
  6 oktober, 2008 at 10:43

  fortsättning: Det här är stort! Vi står inför en kollaps av osedda mått. Så står i Dagens Industri:

  ”Riksbanken tillför marknaden ytterligare 140 miljarder kronor i veckan utöver de planerade 60 som banken annonserade i torsdags. Orsaken är att Riksbanken spår ”negativa konsekvenser för företag och hushåll och därmed för den makroekonomiska stabiliteten” av den tilltagande likviditetsbristen, enligt ett internt PM från Riksbanken. ”

  Alltså pumpar Riksbanken in 200 miljarder kronor i systemet bara under den här veckan!!! Att försvaret ex kostar 40 miljarder/år säger en del om vilka proportioner vi står inför.

 14. Mr Biz
  6 oktober, 2008 at 12:34

  Proportioner palle:
  200 miljarder är nog bara portot för att skicka in den STOOORA konkursansökan…:-|

 15. kafpauzo
  6 oktober, 2008 at 14:26

  @nature sa: ”Vi mins väl alla bankkristen 92? Och ändå har Ni röstat fram samma inkompetenta krishöger en gång till? När ska svenska folket lära sig?”

  Aha! Orsaken till den världsomfattande finanskollapsen är alltså regeringen Reinfeldt! Bra att veta till nästa gång.

 16. Torsten
  7 oktober, 2008 at 11:17

  Nja, så länge vi har det här onaturliga ekonomiska systemet är det nödvändigt att staten emellanåt går in och smörjer.
  För det är just det det handlar om. 200 miljarder hit och dit är inte bidrag utan lån mot ränta.
  Lån som ersättning för de lån bankerna nu inte kan få på den ”fria” marknaden. Kan de inte betala tillbaka måste staten ta banken själv som säkerhet, precis som med Nordbanken sist det begav sig.
  Och det är ju naturligtvis där de hör hemma. Det är inte klokt att en bransch som så aktivt hela tiden måste hållas under armarna skall vara privatägd. Bankväsendet måste förstatligas!

 17. Pingback: Mange
 18. Daniel A
  7 oktober, 2008 at 14:58

  There no such thing as free lunch.

Comments are closed.