Demonstrationståg mot Israels blodiga attacker 16 juli kl 17.30 på Sergels torgEnligt nyheterna har över 200 personer dödats och över 1500 skadats av Israels flera hundra flyganfall i Gaza under en vecka. Majoriteten är civila och många är barn. Enligt uppgifter igår kväll har 4 israeler dödats av raketanfallen mot Israel, (som jag tycker är felaktiga). Egyptens förslag till vapenvila accepterades igår av Israel, men tyvärr inte av Hamas, som vill ha bättre villkor med fri passage av skadade till grannländer. Observera att ISIS tagit på sig dödandet av de tre ungdomarna från Israel och att det saknas bevis för att Hamas gjort det (Blogginlägg igår). Det finns en risk att Hamas och andra grupper i Gaza åker på ett stort nederlag, och att stödet för Hamas minskar på Gaza.

DN skriver tidigt på morgonen att ”Israel utökar militäroperationen”. ”Det internationella samfundet” (USA & allierade av olika schatteringar) har som vanligt avstått från berättigad kritik av Israels apartheidpolitik. Carl Bildt har viss kritik även mot Israels politik, men avstod från en berättigad skarp markering vid intervju med TV Nyheterna igår kväll. Det påminner tydligt om hur det dåvarande ”internationella samfundet” teg om rapporterna om förföljelser av judar och koncentrationsläger i Tyskland i mitten av 1930-talet. ”Jag har varit i Gaza under samtliga kriser sedan 1981. Men jag har aldrig sett sådan brutalitet från israelerna – inte på så kort tid. Hälften av de 1.232 skadade vi har fått in är kvinnor och barn. Det tycks räcka med att en misstänkt person finns i ett hus för att man ska ta beslutet att döda en hel familj på ett dussin personer,” säger den norske läkaren Mads Gilbert till DN.

I DN idag skriver Nathan Schachar under rubriken ”Hamas mister stödet från sina grannar” att ”Inte ett enda av ­Hamas krav ­nämndes i dokumentet, enligt ­vissa källor inte ens ordet ­”Hamas”.  Det är en värdelös plan, att accep­tera den vore underkastelse, den är värre än Balfourdeklarationen (Englands stöd åt sionismen 1917), sade Sami Abu Zuhri, Hamas talesman i Gaza. Antingen stöter Hamas sig med Egypten, som har nycklarna till ­Gazas ekonomi i sin hand, eller också gör man sig till åtlöje inför sina anhängare och inför Gazaborna, som utlovats segrar och bättre tider. Hamas plan verkar vara att förkasta den första versionen av Egyptens förslag, och begära konsultationer om innehållet. De ändringar Hamas drömmer om, och som presenterats som krigsmål, är frigivning av vissa fångar Israel håller, men framför allt lättnader i  handelsembargot.” . Israels hållande av tusentals palestinier som fångar på tveksamma samt handelsembargot är ej förenligt med principer för en rättsstat och internationell lag efter vad jag kan förstå.

På Medborgarplatsen i Stockholm skedde en manifestation med flera tusen deltagare mot de senaste attackerna i lördags, vilket annonserades ett par dagar innan på bloggen. En bild nedan.
GAZA 140712 II 10369588_795977733766639_2826025644134239199_n

DN skrev i fredags under rubriken ”Stor upprop mot insatsen i Gaza” att ”Alla militära handlingar från bägge sidor måste upphöra omedelbart. Sedan 2009 har det visat sig att militära insatser inte lett till fred eller säkerhet i Gaza eller Israel”, skriver ett trettiotal internationella hjälporganisationer i ett upprop. Bland dem finns ActionAid, Oxfam och Rädda barnen samt Diakonia och Individuell människohjälp”.

Upprop inför dagens demonstration
”Bomberna fortsätter att falla över den instängda Gazaremsan. Dödssiffran för civila i Gaza stiger för varje dag medan politiker försöker få det att låta som om de står maktlösa. Det är inte sant; det finns mängder av verktyg att använda när länder kränker mänskliga rättigheter, bryter mot internationell rätt och ignorerar FN-resolutioner. Det räcker inte att gång på gång konstatera att Israel varken respekterar folkrätten eller de mänskliga rättigheterna, nu är det hög tid att agera.

Omvärlden måste införa åtgärder mot Israel på samma sätt som redan gjorts mot andra folkrättsförbrytare. Vi uppmanar er alla att stödja det palestinska BDS-uppropet och bojkotta, desinvestera och införa sanktioner mot ockupationsmakten Israel så länge folkrättsbrotten och ockupationen fortgår. (BDS=Bojkott, desinvestering, sanktioner). Vi uppmanar er alla att även ansluta till demonstrationen.”

På onsdag den 16 juli samlas vi återigen för att fördöma de israeliska attacker och visa solidaritet med det palestinska folket. Vi samlas klockan 17:30 på Sergels torg och tågar sedan till den israeliska ambassaden. Tåget lämnar Sergels torg vid ca 18:00.

Klara talare: Dror Feiler (V), Anna Wester (PGS), Nael Touqan (Palestinska föreningen i Stockholm), Alexander Josef Suliman (SSU) och Mattias Gardell (Ship to Gaza)

Arrangörer: Jerusalem kommittén, Palestinska föreningen i Stockholm, Palestinagruppen i Stockholm, Ship to Gaza och Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF).

Sprid gärna via Facebook: Demonstrationståg mot Israels attacker. https://www.facebook.com/events/545385422232275/?ref_notif_type=plan_mall_activity&source=29

Några snapshot om bakgrunden.
* I samband med Israels tillblivelse 1948 genomförde judiska terrorgrupper omfattande raider in i de palestinska områdena, drev omkring 750.000 människor på flykt och förstörde över 500 palestinska samhällen. Sedan arabiska arméer ingripit kunde småningom en vapenvila uppnås. Omkring hälften av den tilltänkta palestinska staten hade då gått förlorad och bara lämnat Västbanken och Gaza, totalt 22% av mandatet Palestina, kvar att bygga en palestinsk stat på – något som dessutom ännu ej skett.
Palestina 8karta2

* Detta, och de ytterligare erövringar som Israel gjort i krigen 1967 och 1973, samt misslyckade försökt till fredsuppgörelser är en bakgrund till dagens situation.

* Är det för resten inte märkligt att Israels mycket nära allierade USA jämt ska vara fredsmäklare?

Gaza
* Under tiden 29/9 2000 – 26/12 2008 hade drygt 3000 personer i Gaza dödats av Israels militär. Försvarsminister Barak gav enligt israelisk press redan under försommaren 2008 order om att krigsmakten skulle inleda förberedelserna för en offensiv mot Gaza, redna redan innan de förhandlingar genomförts, som skulle utmynna i vapenstillestånd mellan Israel och Hamas. I juni ingicks vapenvila mellan Israel och Hams. Den 1/11 dödade israeliska trupper en palestinier. Därefter avfyrades raketer från Gaza mot Israel och som svar på detta kom anfall från Israel som dödade ytterligare sex palestinier. Ytterligare palestinier dödades i israeliska räder in i Gaza. Hamas ansåg därmed att vapenvilan var bruten.

Israel angrepp sedan Gaza i operation ”Gjutet bly” 27/12 i ett krig som pågick i 3 veckor.

Enligt en FN-rapport dödades under kriget 1434 palestinier, varav 709 enligt israelisk militär var stridande. Bland de döda fanns 288 barn och 121 kvinnor. Av 5303 skadade palestinier var 1606 barn och 828 kvinnor. Det beräknas av ungefär 21000 bostäder förstördes. Tretton israeler dödades under konflikten, därav 3 civila. Fyra av de dödade soldaterna dödades av misstag av de egna.

* 2012. Under åtta dagar av attacker av Israel mot Gaza i november dödades 162 palestinier och sex israeler. Delar av Gazas infrastruktur ödelades. Israel genomförde drygt 1 500 flygattacker under ”Operation försvarspelare” , medan ungefär lika många raketer avfyrades mot Israel under samma tid.

* Massmedia har nyligen rapporterat att ”Svensk åklagare inleder förundersökning om israeliska militärmaktens brott mot Ship to Gaza”, som rubriken lyder på hemsidan för ”Ship to Gaza”

* I december 2012 röstade 138 länder, däribland Sverige, för att Palestina skulle få observatörsstatus i FN, medan 9 röstade emot och 46 la ned sina röster. Hur reagerar då Israel? Jo, premiärminister Netanyaho beslöt att stoppa 120 miljoner dollar i skattemedel som skulle levereras till den palestinska myndigheten, ett uttryck för den apartheidpolitik Israel bedriver med stöd från USA:s president och regering.

* Och inte nog med det. Israels regering har efter beslutet i FN beslutat att bygga 3 000 nya bostäder för illegala bosättare i östra Jerusalem och på Västbanken. Det är bra att Sverige liksom flera andra länder protesterar mot detta. Redan lever 600 000 israeler (10 % av befolkningen) illegalt på ockuperad mark.
Obama och Natanyaho images
*”Den 30 januari och 5 maj 2013 bombade Israeli Syrien, liksom nyligen.
Cirka 400 människor dog i anfallet våren 2013 och stor materiell förödelse uppstod. Med bombningarna har Israel öppet anslutit sig till den USA-ledda front av Natoländer, arabiska kungadiktaturer som sedan våren 2011 finansierat, beväpnat, utbildat och lett terroristinriktade rebeller i ett terrorkrig med syfte att skapa största möjliga kaos och förödelse i Syrien. Trots Israels uppenbara brott mot FN-stadgans artikel 2(4), det generella våldsförbudet, fördömer inget av riksdagspartierna bombanfallen.

* Varför har Israel fått bygga upp ett förråd på kanske 100 kärnvapen i Mellanöstern medan ”världssamfundet” (=den ekonomiska och politiska eliten i USA och dess allierade, samt de privatäga massmedia med sitt ofta strömlinjeformade jasägeri) håller tyst?i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , ,, ,

Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7 >

Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-KulturfrontAron Lund 24/9 Björnbrum 27/9 ISTEAMS Ghoutarapport 16/9Time 16/9 om FN:s rapport Reuters 16/9 SvD 3/9 DN 27/8 DN 28/8 DN 2 28/8 SvD 24/3 Cold Lazarus Expressen Washington Post 24/3 DN 25/3 Nyhetsbanken om gaskrig Nyhetsbanken om kidnappning av FN-observatörer EU fördömer terrorister DN 23/3 DN 19/3 AFP China Daily Common Dream DN 24/3 SvD 24/3 Björnbrum Kildén & ÅsmanDN 21/3 SvD 22/3Svensson-bloggen Guardian Independent Amnesty SvD 15/3 Knut Lindelöfs blogg Aron Lund SKP-bloggen AFP V:s uttalande SvD 13/3 om Amnesty SvT Karen Leukefeld i Junge Welt Sunday Times 3/3 NyhetsbankenBjörnbrum Foto-Lasse Tipping Point Moska-mötet DN 2/3 Globalresearch om John Kerry Intervju med Assad 3/3 i Sunday Times New York Times 26/2 SvD 28/2 NY Times 28/2 kl 9.30 DN Dagens Industri 26/2 Wall Street Journal 25/2Daily Star Carl Bildts bloggTrend Nyhetsbanken 25/2 Kildén & Åsman SKP-bloggen 26/2 GlobalresearchSvD Nyhetsbanken Björnbrum Läkartidningen kommentarer Läkartidningen Syrien-artikel VoltairenetNyhetsbanken DN 14/2 SVD 14/2 P Giraldi EU om Syrien 18/2 SvD Clark i Democracy Now Middle East Online 18/2 Reuters AB 10/2Expressen 11/2 DN 10/2 SvT Agenda 10/2 kl 21.15SvD Telegraph Guardian Croneman NY Times DN 7/2SvD 9/2 Unconventional warfare dokument UW dokumentDN 22/1 Nyhetsbanken FIB-KulturfrontFIB-Kulturfront Profil Online DN 24/1 Björnbrum Veterans for Peace 19/12 Veterans for peace om Syrien Carla Stea i Globalresearch Hela pingstenSKP-blogg -uttlande från Syriens kommunistparti 5/1 Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska USA-bloggen DN 25/12Björnbrum 23/12 SKP-bloggen DOHA-protokollet DN 26/12 SvD 25/12 SvD Clearinghouse SvD 20/12 ClearinghouseSvD 20/12 DN 20/12 SvT 20/12 FIB-KulturfrontCornucopia DN 16/12SvD 16/12 Michel Chossudovsky 14/12SvD II 14/12


13 svar till “Demonstrationståg mot Israels blodiga attacker 16 juli kl 17.30 på Sergels torg”

 1. 208 döda , 1550 skadade , 626 hus bombades sönder , 2317 israeliska attacker med F16 och 1289 raketer som sköts från Gaza än så länge .

  Dessa är Hamas rättfärdiga krav som publicerades i den arabiska tidning Al Manar
  1 – Tillbakadragandet av israeliska stridsvagnar från gränsen till Gaza för att ge mer utrymme för palestinska jordbrukare att arbeta fritt på sina odlingsmarker .

  2 – Frisläppandet av alla fångar som greps av Israel efter kidnappningen och morden på de tre israelisk bosättare .

  3 – Häva belägringen av Gaza och öppna gränsövergångarna så att folket kan röra på sig fritt .

  4 – Öppna hamnen och flygplatsen och låt de stå under FN kontroll .

  5 – Utöka fiskeområdet så att fiskaren kan ha en yta på mil .

  6 – Låt staden Rafah som är så närmaste till Israel att så under FN kontroll .

  7 – Hamas är redo att underteckna ett eld upphör som sträcker sig i 10 år framåt i närvaro av internationella observatörer .

  8 – Ge Gaza borna ett tillstånd för komma till Jerusalem för att be i Al aqsa moskén .

  9 – Israel ska inte lägga sig i den interna palestinska politiken .

  10 – Återupprättandet av industrizoner för att främja utveckling .

 2. ”Egyptens förslag till vapenvila accepterades igår av Israel, men tyvärr inte av Hamas”.

  Hamas hade makt att stoppa den pågående tragedin, Israel iakttog 6 timmars vapenvila i väntan på Hamas besked, som blev negativt. Så långt har idag, enligt Israels utrikesministerium, 67 raketer avfyrats från Gaza. Sedan Hamas intensifierade raketbeskjutningen har 1261 raketer skjutits mot mål i Israel. Israels medborgare kräver självklart att landet försvarar sig emot dessa anfall något som resulterat i att 1752 mål i Gaza angripits.

  Hamas halsstarrighet i nuvarande situation är svår att förstå. Självklart är Hamas fullt medvetna om att Israel aldrig kommer att gå med på några ultimativa krav för att en överväga vapenvila. Avsiktligt drar man därför denna konflikt in i nästa fas, som sannolikt innebär en markoffensiv från Israel. En markoffensiv där det inte är otroligt att följden blir en återockupation av Gaza. Hamas saknar uppenbart viljan att hindra den eskalering som nu står inför dörren. Denna Hamas ovilja är djupt tragisk.

 3. Läs Marwans kommentar ovan. Jag tycker också att Hamas som är mycket svagare militärt måste acceptera vapenvila. Vilka stödjer Hamas berättigade krav, förutom kanske Turkiet?

 4. Guardian rapporterar att den kände fysikern Stephen Hawking (vräldens mest kände vetenskapsman enligt Guardian) beslutat att bojkotta den israeliske presidentens konferens efter begäran av palestinska akademiker. Detta har väckt stor uppmärksamhet på Guardians Facebooks-sida. (http://www.theguardian.com/science/political-science/2013/may/13/stephen-hawking-boycott-israel-science).
  Guardian skriver ”Hawking’s public refusal follows that of prominent singers, artists and writers, from Brian Eno to Mike Leigh, Alice Walker and Adrienne Rich, all of whom have publicly rejected invitations to perform in Israel. But what winds Israel up is the fact that this rejection is by a famous scientist and that science and technology drive its economy.”

 5. ”Jag tycker också att Hamas som är mycket svagare militärt måste acceptera vapenvila.”

  Det är bara att instämma. Problemet för Hamas är inte bara att den militära förmågan är svag utan också att den nuvarande situationen i Mellanöstern gör att deras ”vänner” har helt andra fokus och mycket begränsad möjlighet att bistå. Med brödraskapet försatt ur spel i Egypten finns också risk för isolering från detta håll.

  Ett annat bekymmer är att Hamas, en organisation som ägnat sig åt självmordsbombningar och som i sina stadgar har skrivningar om sionismen, som skulle kunna varit skrivna på 30-talet i vår egen världsdel, gör att Hamas saknar all säkerhetspolitisk trovärdighet. Hamas lär därför aldrig kunna diktera villkoren för att sätta sig vid förhandlingsbordet. Detta är den realpolitiska situation som råder och det är inom ramarna för denna som nästa steg måste tas.

  Att i denna situation fortsätta med racketangreppen, vars faktiska effekt är mycket liten, är bara dumdristigt och kontraproduktivt. Hamas agerande leder enbart till att det finns en verklig förlorare och det är Gazas befolkning.

  • Gaza är inte i samma storlek som Israel och är den mest tätbefolkade område i hela världen . Hamas har byggt sina vapenlager underjorden och Israel vet detta och har i flera år försökt att slå ut dessa vapenlager utan att lyckas .
   Israel dödar civila och bombar sönder husen medvetet och israelerna anser att ju mer civilbefolkningen lider ju större chans att de reser upp sig mot Hamas och så har de gjort i Libanon när de bombade sönder en hel förort med skyskraporna .
   Jag själv har upplevt detta under 1976 kriget när israelerna bombade sönder våra och grannarnas hem i östra Jerusalem och vi hade inga vapen , De sköt mot allt som röde sig till och med katter och hundar . 97 civila dog på våran gatan och de flesta var mina vänner .

   Det vad Hamas gör nu är ett gerillakrig de skjuter och dra sig tillbaka till sina underjordiska gömställen , Det är mycket löjligt om man tror att Hamas har sina raketramper inomhus och att de skjuter raketer genom fönstret .

 6. Att civila platser används för militära ändamål är en realitet. FN organisationen UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) har nu hittat ett lager av 20 raketer i en skola:
  http://www.unrwa.org/newsroom/press-releases/unrwa-strongly-condemns-placement-rockets-school

  Det är cyniskt mot den egna befolkningen att på detta sätt blanda militära installationer med civila byggnader. Ansvaret för detta faller tungt på Hamas som uppenbart inte gör allt som står i dess makt att skydda civilbefolkningen.

  • Hamas är i en synnerligen utsatt position. Israel angriper och dödare massor av civila och förstör civila byggnader. Att man hittar ett raketläger i en skola säger föga. (Var tror du Israel förvarar sina kärnvapen?) Ansvaret för dödandet av civila i Gaza nu och tidigare faller tungt på Israel. Läs om annat dödande i Gaza i blogginlägget.

   • ”Att man hittar ett raketläger i en skola säger föga. ”
    FN är av en annan åsikt:
    ”This is a flagrant violation of the inviolability of its premises under international law. This incident, which is the first of its kind in Gaza, endangered civilians including staff and put at risk UNRWA’s vital mission to assist and protect Palestine refugees in Gaza.”

    ”Var tror du Israel förvarar sina kärnvapen?”
    Åsikten hos militär sakkunskap är att Israels kärnvapen (som man inte officiellt erkänner men där det knappast finns något tvivel att de existerar) finns på militära baser i Negevöknen (där för övrigt också kärnreaktorn Makhtesh Ramon finns). Möjligen är det också så att kärnvapenspetsar kan finnas på någon eller några av Israels ubåtar.

    • FN borde kritisera Israels partheidpolitik, kärnavpeninnehav och krigföringa avsevärt hårdare, men är alltför mycket beroende av USA, vilket utretts noga i denna blogg och i boken ”USA som världspolis” (se annons på denna sida).
     I en demokratiskt, oberoende värld borde enorma protester ske mot kärnvapen och inte minst mot kärnvapnen hos den brutala apartheidstaten Israel.