Dags att avgå Sahlin! –>POLL–>

Nu berättar tidningarna att Sahlinaffären fortsätter, nu med en ny halvpudel. Miljöpartiet har en gång för alla slagit fast att det inte blir något samarbete med vänsterpartiet, personligen har jag mycket svårt att tänka mig att de gripit detta helt ur luften.


AB:
”Socialdemokraternas väljarstöd rasar. Nu tar Mona Sahlin på sig skulden. – Jag har varit klantig, säger hon. I går fick Mona Sahlin veta att motsvarande 340 000 väljare övergett hennes parti sedan september. Dessutom har förhandlingarna om ett samarbete mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet brutit samman ännu en gång. Vänsterledaren Lars Ohly har ställt ett ultimatum
– antingen kommer vi överens inom två veckor eller inte alls. En pressad och självkritisk Mona Sahlin mötte i går sin partistyrelse för att försöka reda ut stormen.”

Till förstone kan det verka insiktsfullt av henne att ta på sig skulden och säga att hon har varit klantig. Tyvärr så är denna klantighet ett mönster när det gäller Mona Sahlins politiska liv. Hur många gånger Sahlin hävdat att hon varit klantig vet inte jag, men hon sade det om Tobleroneaffären, kontokorts-
affären, parkeringsböterna och skulderna som hade gått iväg till kronofogden. Nu har hon återigen klantat sig.

Det är självklart att partiets opinionssiffror störtdyker, och ännu har inte socialdemokraterna nått botten. Den här affären kommer att rulla vidare som ett självspelande piano och den avslutas troligen inte förrän en ny partiledare är utsedd för partiet. Det är lite lustigt, socialdemokratiska bloggare har beskyllt undertecknad för att driva röstande till Sverigedemokraterna, jag som har en blogg som läses av omkring 3-4000 människor per dag. Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet, Rapport, Nyheterna, Aktuellt, Sveriges Radio och alla andra tidningar tycks vara marginaliserade.

Det visar möjligen på den socialdemokratens eget bristande omdöme, det är f.ö. en i raden av sossar som sagt att partiet inte längre bör hålla sig till demokratisk socialism. Jag blir inte ett uns smickrad över dennes påhopp, jag tycker bara att det är pinsamt och möjligen signifikant för socialdemokratin.

Dessutom har Lars Ohly försatt sig i en intressant situation. Han har tidigare sagt att (v) inte ställer ultimativa krav, nu har han sagt att man avbryter diskussionerna om två veckor om man inte kommer till ett resultat. Det är givetvis bra att han är tydlig på den punkten, problemet är att två veckor är en utomordentligt kort tid. Har den nya Sahlinaffären slutat rulla då? Jag tvivlar på det. Men det är nog inte mycket vänsterpartiet kan göra åt den saken, det tarvas troligen en extrainsatt partikongress hos (s) för att lösa problemet. AB DN123 SvD123 it

Andra om: , , , ,

[tags]Sahlin, Sahlinaffären, Socialdemokraterna, Val 2010, Politik[/tags]

  37 comments for “Dags att avgå Sahlin! –>POLL–>

 1. Sara G
  1 november, 2008 at 09:38

  Det enda raka vore att Margareta Winberg fick överta rollen som socialdemokratisk partiledare.

 2. Erik S
  1 november, 2008 at 09:48

  Hon klarar sig max fram till nästa opinionsmätning. Internt inom S vet man att man satsat på fel häst och att det från nu bara blir sämre och sämre.

 3. Anders
  1 november, 2008 at 09:49

  Man kommer nog att göra slag i saken. Ohly har däremot begått ett misstag tror jag. Den taktiken kommer inte att hålla.

 4. 1 november, 2008 at 10:23

  Nu var det ju så att Lars Ohly inte alls sa att det fanns ett ultimatum på 2 veckor. Nej, han sa att han väntade svar från (S) inom en kortare tid. Han själv ansåg att en kortare tid betydde ungefär 2 veckor. Men nåt ultimatum har aldrig lämnats.

 5. 1 november, 2008 at 10:27

  Sven Erik Österberg är rätt man för att leda Socialdemokraterna i framtiden. Ett populärt vänsteralternativ inom Socialdemokraterna, med kompetens, talets gåva och han är omtyckt.

 6. 1 november, 2008 at 10:37

  Socialdemokratiska ledare är väl mer eller mindre tillsatta på livstid eller till de själva väljer att avgå? Jag tror inte de kommer att byta ledare än på länge. Men valet 2010 är nog förlorat. Mona Sahlins kompetens är en katastrof!

 7. Sara G
  1 november, 2008 at 10:56

  3# Ohly har gjort ett misstag, skriver Anders.
  Menar du att det är ett ”misstag” att konsekvent hålla sig till en socialistisk linje. såväl ekononomiskt som politiskt?
  Eller ska Vänstern likt alla andra partier i riksdagen
  sälla sig till mittfåran, till nyliberalismen. Som redan är på fallrepet, men trots det – vill, innan loppet är kört, privatisera allt som går – för att än en gång omfördela profiten till fördel för en osynlig ekonomisk maktfaktor, och göra oss andra mindre rika satar till kunder med olika grader av köpkraft.

  Mona behöver gå på kurs i MÅNGA ämnen, behöver TÄNKA och GRUNNA ORDENTLIGT – och därefter överlämna makten till någon med mera fart på hjärncellerna.

 8. bob
  1 november, 2008 at 11:09

  Socialdemokraternas partiledning maste ha insett att partiet inte har nagon chans med Mona Sahlin som partiledare. Den massiva mangd av inlagg i alla media som ar starkt kritiska mot Mona Sahlin kan man inte bortse ifran.
  Byt ut henne sa fort som mojligt sa partiet blir ett alternativ att rosta pa igen.

 9. Maggan
  1 november, 2008 at 12:05

  Ja Mona är så körd så att mer går inte att bli. Jag skulle nog ha röstat på sossarna men det gör jag inte så länge hon är partiledare!

 10. Affe
  1 november, 2008 at 12:59

  Förutom schablet och den förmenta otydligheten så har sossarna nu även ett problem med att de är otidsenliga. USA och flera andra länder rör sig vänsterut efter friedmanväldets oundvikliga kollaps… då rör sig sossarna högerut, och drar väsentligen undan mattan från under fötterna på sig själva. Varför skall man rösta på sossarna när det redan finns fyra etablerade partier som driver en förlegad politik?

 11. Smaklös
  1 november, 2008 at 13:30

  Jag har inte bestämt mig om jag ska rösta på MP eller V. MP känns alldeles för ekonomiskt liberala… V kommer det förmodligen att bli. Hjälp mig? (för sossarna, aldrig – inte en chans!)

 12. Carl Schad
  1 november, 2008 at 13:59

  Det är dags att dra sitt stå till stacken. Mona Sahlin har tappat hela den Socialdemokratiska väljarkåren. 440 000 Socialdemokratiska väljare har lämnat partiet idag. Det är nu dags att rensa ut i den högerstyrda Socialdemokratiska partitoppen. Detta är ingen Kindergarten, Mona Sahlin. Efter Mona Sahlins senaste utspel har detta dragit som en chock igenom hela Sverige. Hur kunde detta ske utan att tala med de Socialdemokratiska väljarkåren, LO och dess fackförbund? Det har skett för många misstag och Tobleroneaffärer för Mona Sahlin och det är dags för de Socialdemokratiska väljarkåren och partidistrikten att utse en ny Socialdemokratisk Partiordförande som står för Socialdemokratins värderingar och ideologi. Vi tackar dig Mona Sahlin för gott arbete. Du kan söka dig arbetet som EU-kommissionär. Det skulle passa dig mycket bra.

 13. Palestinier
  1 november, 2008 at 14:17

  Politiken är makt och intriger och så har det alltid varit
  Det är inte säkert att den som kommer efter henne skulle vara bättre , vad som behövs är en ny generations politiker som lever i verkligheten , politikerna ska inte sätta för länge , det finns ingen politiker som håller sitt löfte , alla ljuger och alla sko sig på samhället

 14. Mr Biz
  1 november, 2008 at 15:43

  Börjar nästan tro att hon fick i uppdrag hos Bilderbergruppen att montra ned socialdemokratin med detta ställningstagande mot V vars konsekvens givetvis kunde förutses och därmed planerats.
  Att hon gick bakom ryggen på partikongressen, verkställande utskottet och partistyrelsen visar på ett avsiktligt och medvetet agerande som inte kan skyllas på klantighet men då hennes mest kända egenskap är just klantighet blir det ändå trovärdigt för alla dem som vägrar tro att allt detta kunnat ske med avsikt.
  ”Jag har varit klantig” säger hon, väl medveten om att denna förklaring funkat förr men den här gången är den för tunn!

 15. 1 november, 2008 at 15:55

  Nog för att Mona inte är något ess som partiledare men det är väl typiskt att man angriper henne istället för sossarnas politik.

  Vad sossarna behöver är ett nytänk i politiken som är anpassat efter dagens frågor och problem. Kanske är Mona en belastning där men det är inte hennes fel ensamt även om hon onekligen skött Ohlyaffären mycket klantigt.

  Ohly kommer nog förlora på detta i längden för när hysterin lagt sig kommer han att framstå som den som inte vill kompromissa. Det har aldrig varit någon hemlighet vilka krav s har ställt på v för samarbete…

 16. 1 november, 2008 at 16:00

  Det handlar givetvis inte om huruvida Sahlin är ett ess eller inte. Sossepolitiken har vridits alltför länge mot höger och det finns idag inget kvar av den. På det sättet är bara Mona en symbol, men hade hon haft vett nog att låta bli att köra över sitt parti så hade inte den kritikstorm hon nu utsätts för uppstått. Vem som förlorar mest på detta är svårt att säga, men jag är övertygad om att Mona förlorar jobbet. Sedan tror jag oxo att alla är förlorare, framförallt befolkningen. Vi får in fascister i riksdagen och det är ett mycket högt pris att betala.

 17. Dr Evil
  1 november, 2008 at 16:24

  Extra partistämma ?
  Var det inte det som sossarna hade när GP slängde in hand-duken. Vad är det för mening med dessa stämmor om dom bara är intelligensbefriade och inte resulterar i nånting. Om den s.k rörelsen vill att fotfolket skall räta sig i ledet och följa dit den fullkomlige ledaren pekar , ja men agera då efter det konceptet.
  Försök att sitta på flera stolar samtidigt brukar bara resultera i att man hamnar på golvet.

 18. 1 november, 2008 at 18:21

  De flesta, liksom jag själv, kommer att rösta på Vänsterpartiet 1. För att visa solidaritet; 2. Pga rädsla att Monas dumheter kommer att ge styrka till Sverigedemokraterna; 3. För att vara av med Mona som är ingenting annat än resten av konsekvenserna efter Göran Persson;

  Det borde väl vara en glädjande nyhet för er Vänsterpartister! Så sluta gnälla! :o)

 19. blingbling
  1 november, 2008 at 18:59

  Socialdemokratins problem är betydligt mer djupgående än att enbart handla om en spånig partiledare, det handlar om ett parti som spretar så till den grad att det trots allt vore bättre med en splittring mellan höger och vänster så att väljarna ser tydliga ideologiska alternativ.

  Så länge högerflanken inom partiet får fortsätta att slå an tonen för politiken och jaga mittenröster på konventionell högerpolitik kommer partiet fortsätta att tappa väljare, det var orsaken till valförlusten -06 och kommer så att förbli 2010 om ingenting radikalt sker.

  Man kan tycka vad man vill om Mona, men ingen ska inbilla mig att hon skulle vara det enda problemet i partitoppen, där behöver rensas ut med propplösare & högtrycksspruta och resten av kamraterna behöver få sig en omedelbar tillnyktring, inte minst i EU-frågorna.

 20. bob
  1 november, 2008 at 19:42

  Hur lange skall en dagispladdrande okunnig person som Mona Sahlin fa fortsatta att dra ett lojes skimmer over partiet innan nagon stoppar henne?
  Sjalv begriper hon inte hur urbota hopplos hon ar.

 21. 1 november, 2008 at 20:00

  Håller med ”Blingbling” om att det är mer djupgående problem inom Socialdemokraterna. Partiet måste rensa bort det som inte är Socialdemokratisk politik och likaså de som inte är Socialdemokrater. Partiet känns mest som en dåligt gjord kallops just nu och det kan lätt leda till ”kollaps”

  Det finns många som skulle kunna ta sig an posten som ledare men det måste bli nån som är Socialdemokrat och inte liberalsocialist.

  Mona är säkert snäll och trevlig, men det är korna med. Jag vill ha en Socialdemokratisk ledare att rösta på som vet vad han/hon vill och som leder oss till en välfärd för alla, inte bara mittenväljarna. Jag vill inte ha nån som mumlar då hon ska få fram nåt och sen då det kommer fram så e det inte mer värt än en ko´s Muuuuuu.

  2 år kvar, än finns tid att justera felen.

 22. 1 november, 2008 at 20:16

  Sven-Erik Österberg som Socialdemokraternas ledare? Nej, fy fan…!

  Han är en sådan sosse som jag verkligen inte tål eftersom han dels har använt politiken som karriär och dessutom så är han också strateg in absurdum. Det är som att ta det värsta från Göran Persson och Mona Sahlin och dessutom krydda med några folkpartistiska åsikter så får du Sven-Erik Österberg.

 23. 1 november, 2008 at 20:50

  Även om nu inte Ohly ställde det där ”ultimativa” kravet är det inte mer än rimligt. I flera veckor har denna fars pågått nu, och den måste få ett slut! Den här skiten tar alldeles för mycket utrymme, och dessutom visade ju senaste opinionsmätningen att väljare gått från S till moderaterna. Hellre att de är kvar hos S än att de röstar på M i nästa val, även om båda dras mot mitten finns ändå någon sorts vänster inom S. Fortsätter man klanta sig så här finns risken att vi kommer sitta med en borgerlig regering i 4 år till!

 24. Uffe
  1 november, 2008 at 22:56

  Hur är det egentligen finns där någon riktigt glänsande politiker bland dagens Socialdemokrater.

  Jag har kollat rubbet och jag kan inte komma fram till att det finns någon tydlig kandidat om Mona inte räcker till.

  Vem skulle det vara Ines Uusman eller Pär Nuder?

 25. blingbling
  1 november, 2008 at 23:29

  Ja, man undrar stilla hurpass tydliga hintar partistrategerna behöver för att inse att det är ’ror dikt babord’ och ut ur EU snarast som gäller ?

  Eller är det som någon härovan antydde att Mona har fått andra instruktioner av sina egentliga hussar, Bilderberggruppen ?

 26. 2 november, 2008 at 00:18

  Jag röstade nej så finns det mer chans att hon gör bort sig mer och att aliansen stannar.

 27. ingrid
  2 november, 2008 at 01:35

  Sven-Erik Österberg är ett hopplöst fall. Byt ut hela s- toppen och in med nytt fräscht icke korrupt, med fast förankring hos gräsrötterna och folket. In med folk som kan dänga näven i bordet.

 28. 2 november, 2008 at 09:13

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=846110

  Sveriges malligaste tidning är lika korkad som vanligt. Det är inte alls svårt att se en förklaring till sosseraset. Orsaken till partiets ras är den öppna interna splittringen inom SAP. Det gör ett instabilt och regeringsodugligt intryck. Inre splittring och kaos är ödesdigert för väljarnas förtroende. Ett praktexempel har vi i Ny Demokratis sammanbrott. Belägg har framkommit för att Sahlin verkligen blev förrådd. Hon är inte respekterad inom partiet, och det finns fog för detta efter att den kunnige Reinfeldt i två TV-sända debatter fått henne att framstå som den amatör hon är. Detta och andra saker har väckt missnöje inom partiet, som därför är i kris. Sahlin måste förr eller senare gå, så mycket står redan klart.

 29. Anders
  2 november, 2008 at 10:08

  Vem är VICE ordförande i Socialdemokraterna?

  Hon kommer nog att överlämna posten till denne inom några dagar nu tror jag.

 30. Sara G
  2 november, 2008 at 11:18

  Det är nu dags för Mona Sahlin börja bli mera eftertänksam och beskriva sina klavertramp med lite större noggrannhet och insikt.
  Istället för att som i vanlig ordning använda sig av ett onyanserat tonårsspråk, såsom exempelvis ”klanta bort sig” och ”häftigt att betala skatt.”
  och därefter som alltid – det mest självbelåtna kladdiga läppstiftsleende, så snart hon avslutat en mening.

  Jaha, tänker man, hur då då: ”klanta bort sig!?”

  Vet hon verkligen hur olämplig hon är som blivande statsminister?
  Vet hon att vi i dessa kristider inte är betjänta av en gråkladdiga sörja av nyliberal mittenpolitik, bestående av moderater, folkpartister, kristdemokrater, centerpartister, sossar och miljöpartister?
  Vi behöver socialism, en stark offentlig sektor – och inom några år, när oljan på allvar börjar sina och svälten ute i världen skördar miljoner liv, då behövs planhushålling – och en RÄTTVIS fördelning av jordens resurser!

 31. Britta-S
  2 november, 2008 at 16:32

  Fattar inte varför man på en vänsterblogg stämmer in i högerns ”mosa mona” kampanj!

  Är det för att hon är kvinna eller vad handlar det om egentligen. Man måste ju inte gilla allt hon gör men nog kan jag lyfta fram en hel del som hon gör bra.. otroligt mycket bättre än GP förut

  Hoppas verkligen att hon rider ut stormen.

 32. 2 november, 2008 at 16:49

  Fattar inte varför man på en vänsterblogg stämmer in i högerns “mosa mona” kampanj!

  Du kan inte tänka dig att det har ngt med hennes agerande att göra?

  Försök komma på nåt Britta! Jag lovar att berätta om du kan komma på varför…

 33. Sara G
  2 november, 2008 at 19:15

  Tom, är det någonting som är mera resursförstörande så är det rovkapitalismen? För vart år, under mer än flera hundra år tillbaka, tar en liten glupsk och egoistisk del av världen ut oändligt mer resurser än vad vår jord klarar av att ersätta. Samtidigt
  blir utvecklingsländerna allt fattigare och mera utarmade på grund av denna ledande världselits kortsiktiga
  utplundring. Denna lilla glupska ”elit” bryr sig inte om, att de, när det passar sig, överge de U-länder de inte längre kan få ut mera av. Efter att ha bestulit dem på råvaror,arbetskraft, friskt vatten och ren luft. För att utan samvete hoppa på nästa skurkprojekt.
  Jag önskar att det är – och blir fler – än jag (och Göran Greider, hahaa!)
  som snart ska vakna upp och titta verkligheten trotsigt i ögonen.
  För jag tycker att det är fullkomligt självklart att om resurserna är ändliga, så är väl det enda rimliga att dessa råvaror bör ransoneras, för att därefter förnuftigt och rättvist fördelas till samtliga invånare eftersom det är denna jord som är människans enda hem.

  Det är mycket märkligt, rent korkat att så många, svensk ekonomer och Eu-ekonomer fortfarande hävdar att de friedmanska kvartalsekonomins aktörer ska ostört få röva och leka på börsen med bl.a pensionärernas skattepengar, utnyttja arbetskraft i bl.a Kina och Sydostasien, starta nya inkomstbringande krig och plundra och rasera kulturer.
  Mitt under de här stora världsomfattande kriserna vi nu lever – och som otvivelakaktigt nyliberalismens globaliseringsiver skapat, hävdar
  förespråkare detta som rimliga utvägar – och ser ingen annan lösning än den ”enda väggen.”
  Varor och tjänster – men inte människan som sådan, ska kunna flyta fritt mellan länderna, det vill neolibarna.

 34. 2 november, 2008 at 23:04

  Jag kan bara hålla med Jan-Inge. Det är nästan synd om sosseriet som fått en dylik nitlott på halsen som ledare… Men låt henne hållas, så kanske lyckan står ”oss” bi 2010 också.

 35. blingbling
  3 november, 2008 at 11:31

  Frågan om en ny folkomröstning om euron förefaller vara en alldeles ypperlig frågeställning för socialdemokratin att triangulera, här har vi ett lysande tillfälle att känna den svenska folksjälen lite på pulsen.

  Hur gick det förresten med dom här folkbildningsinsatserna som utlovades 2003 efter valresultatet för att vi skulle förstå fördelarna med en gemensam europeisk valuta ?

  Baltstaterna har förresten redan börjat njuta fördelarna av eurosamarbetet:

  http://www.svd.se/naringsliv/varlden/artikel_1969895.svd

 36. bob
  3 november, 2008 at 14:33

  Mona Sahlin ar en belastning for partiet och kritiken kommer inifran partiet och fran sympatisorer som inser att det kommande valet inte kan vinnas med henne som partiledare.
  Partiledningen inser detta men sitter som ynkliga kryp och haller tyst pa samma satt som nar Goran Persson var vid makten. Forst nar han avgatt kom kritiken fran dem.
  Mona Sahlin forstar inte sjalv hur hopplos hon ar men partiledningen har skyldighet att ratta till det missforhallandet att ledaren ar inkompetent och oduglig och detta bevisas klart av den starka minsknig i sympatisorer hon fororsakat.
  Att bli av med 340 000 presumtiva valjare maste vara ett rekord som ar svart att sla.
  Hur lange skall hon fa fortsatta?

 37. 3 november, 2008 at 18:32

  Den häringa bruden i landstinget, (Watz) Kommer tyvärr inte ihåg namnet på henne,tycker jag verkar vara en säker tjej.Kanske vore nått för partitoppsarbete? GP,satte Swerige i säkerhet efter förra bankkrisen,samt att det fanns jobb att få ända tills nu: Aliansen lever på den strategin som den regeringen skapade, Eller hur :)

  GötePöte

Comments are closed.