Dagens Nyheter och Islamofobin?


Dagens Nyheter har fått mycket kritik därför att tidningen ägnar sig åt politisk påverkan på nyhetsplats, och idag kan man fråga sig hur man väljer bilder till förstasidan, och framförallt varför man väljer som man gör.

Kvinnor iklädda en Nikab är mycket ovanliga i Kairo. Dessutom så står det inte ”Om du älskar Egypten, stå inte still”, det står ”Den som älskar Egypten bränner inte ner landet”. Det kan tyckas vara en semantisk petitess, men det är det inte. Och varför Dagens Nyheter toppar sin förstasida på webben med en kvinna som ser ut att komma från Afghanistan, eller de mer religiöst rigorösa delarna av Saudiarabien, förklaras inte.

Svaret på frågan kanske är att Dagens Nyheter av oklara skäl låtsas som en förlust för Mubarak innebär att islamisterna tar över landet, ett land som då går förlorat till religiösa funda-
mentalister för alltid. Den som har tittat på TV-bilderna från Befrielsetorget under veckan vet att inga kvinnor i Nikab eller Burka har visat sig där. Många kvinnor har varit där, men om de har täckt håret så har det varit enbart med den traditionella huvudduken. Med andra ord så verkar DN visa en arrangerad bild.

Så visst kan man med rätta fråga sigvarför man från Dagens Nyheters sida valt just denna bild, vill man skrämma sina läsare med det muslimska brödraskapet och skapa oro för ett nytt Afghanistan med talibaner och annat elände? Själv vet jag inte svaret, men är jag på rätt spår så går Dagens Nyheter andras ärenden istället för att opartiskt skildra ett händelseförlopp, de tillhör i så fall inte den fria pressen.

it , , , , , , , , ab12345678 ex1234 dn svd1234 gp123 svt12 Läs oxo: k&å, annarkia, martin, zaramis, lasse, pamflett, pierre, röda-m, int, raztamuz


28 svar till “Dagens Nyheter och Islamofobin?”

 1. Dagens Nyheter och ”gå ärenden”? – Är inte ”madam Andersson” ett gammalt skällsord för DN, vilket antyder att blaskan fnaskar för den som för tillfället har makten och betalar bäst? Tidningen var väl rätt bra ett tag, men till slut tröttnade jag på hur den så uppenbart inte kan hålla ledar- och nyhetsavdelningarna åtskillda. För en ren partitidning är det OK, men inte om man skall försöka spela oberoende och opartiskt nyhetsorgan.

 2. De snygga fräscha studenterna till datanördar är tydligen inte tillräckligt intressanta att fotografera. Nu har det ju gått 14 dagar. De har blivit skitiga, rufsiga och utmattade av att vaka och hungra och sova under bar himmel och de är fortfarande ointressanta att fotografera. Koptiska präster är inte intressanta, brudparet som vidgdes på Befriesletorget igår är inte heller intressanta. Alla snygga brudar, filmstjärnor, jounalister, akademiker, advokater, musiker, regissörer, ingen är intressantare än enda tjej klädd i niqab.

  De måste ha slitit ordentligt på DN för att hitta den bilden. Hemma hos mig går datorerna och tevapparaterna på dygnet runt. Vi har följt revolutionen från dag ett beroende både på intresse och arbete, och på heder och samvete lovar jag att jag hittills aldrig sett en enda tjej klädd i niqab på torget. Så jag måste lyfta på hatten för DN för denna fantastiska bedrift.

  Fast man får vara glad över utvecklingen. Svenska journalisters bilder för 20 år sedan avbildade i 99% en gammal tandlös gubbe som knappt kan hålla sig på åsneryggen. Jag var alltid lika faschinerad. Jag växte upp i Libanon och lyckades se kameler en enda gång i mitt liv där , och åsnor såg jag väl lite oftare med definitivt inte varje år och definitivt inte inne i städerna. Ändå lyckades svenska journalister alltid landa på dem direkt.

  Fast svenskar journalister måste ju duka fram korv och potatis på bordet de också. Normala bilder på normala araber skulle aldrig göra dem rika precis.

 3. Dom har fått bilden av det Muslimska Brödrarskapet. Syftet är förståss att lyfta fram islam som den faktor som skall befria Egypten från Mubaraks förtryck. Man vill helt enkelt framställa islam som nyckeln till frihet. Trollvarning

  • Och sedan när tar svenska tidningar propagandamaterial från islamisktiska organisationer? Och publicerar dem? Och varför skulle muslimska brödraskapet skicka bilder tagna av en viss Emilio Morenatti? Har de slut på alla Muhammads och Alis och Mustafas och Hassans och Husseins?
   Jinges illustration borde räcka som svar men jag kunde inte låta bli.

 4. Man vill väl bara späda på islamofobin i landet som om inte vi hade nog med det. Att det inte åkte till Rinkeby eller någon annan förort här i fjollträsk för att leta efter en dam i burka för att fota är mig en gåta. Det hade besparat dem en massa arbete.

 5. Påminner om när republikanerna filmade på sitt konvent och desperat försökte zooma in på de sju svarta som fanns bland de tusentals människorna – allt för att visa att de var ett parti för alla.

 6. vill man skrämma sina läsare med det muslimska brödraskapet och skapa oro för ett nytt Afghanistan med talibaner och annat elände?

  Naturligtvis vill man det.
  Man vill skrämma hela världen med att islam kommer att ta över världen och tvinga flickorna att gå klädda i niqab. Att man kommer att piskas om man befinner sig utanför moskén när det är dags att be. Att man stenas till döds och få handen avhuggen etc etc.

  Visst är det så att religion har gjort det lättare för maktmissbrukare att kontrollera stora massor i religionens namn.

  MEN Precis det omvända sker också!!!
  Man kontrollerar den övriga icke-muslimska världen genom just religös propaganda.
  Genom att publicera ovan bilden när den knappt går att se i verkligheten precis som Rawia Morra Beskrev.
  Den utgör den mindre minoriten – Men man vill slå in det i huvudet på västvärlden att det är den stora majoriteten som kräver Mubaraks avgång….
  Historien är densamma… Först var det ”häxor” man brände på bål i europa…
  Sen var det judar man gasade ihjäl…
  Och nu hänger man ut Muslimer överallt…
  Allt för att hitta en syndabock som man kan skylla på som orsak till nutidens olika eländen i samhällen.

 7. Äh, sluta hacka på smågrejer! När allt kommer till kritan så tycker ändå liberalerna som republikanen Pat Buchanan – att demokrati i Egypten är farligt eftersom ”demokrati speglar vad folk tycker”! Det är sådan ärlighet som jag uppskattar!

 8. Det är väl ingen tvekan om vems ärenden DN går. Bara att fundera på vilka som inte vill ha bort Mubarak, och varför.

  • Ja DN är ju alltid en partsinlaga, vilket inte radions P1-morgon är. Fantastisk rapportering av Cecilia Uddén med flera. Ett nobelpris till henne!

 9. DN är inte ensamma. även min hemstads största tidning, borgliga Östgöta Correspondenten gör bort sig grundligt.

  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5516141&date=&menuids=

  Jag skäms verkligen över vår Medias uppenbara problem att inse att revolutionen i Egypten är HELA folkets revolution.

  För övrigt är jag trött över hetsandet mot Muslimska Brödraskapet. Dels så säger de själva att de ränkar med ca 20-25 % röster i ett fritt val och dels är det inget intolerant totalitärt islamistparti utan snarare ett konervativt parti med religös grund, alltså ungefär som svenska KD :)

 10. DN lyckas nog rätt så bra med sitt syfte där med bilden. Pratade precis med en mycket nära anhörig som var oroliga för att de extrema islamisterna skulle ta över. H*n hade sett bilderna och drog den slutsats som DN vill sprida.

 11. Jag hyser en stark misstanke om att den där bilden med kvinnan(?) i niqab är en förfalskning, en photoshoppad variant där kvinnan klippts in i en gatubild. Eller arrangerad. Den ser lite ”fel” ut. Bilden i artikeln i Corren som Martin i #11 nämner ser ännu mer misstänkt ut rent tekniskt. Kvinnan i förgrunden ser nästan likadan ut som i DNs bild och hon är mycket skarpare än hela resten av bilden. Det ser inte ut som en naturlig skillnad i skärpa orsakad av skärpedjup.

  Och varför förekommer det TVÅ så lika bilder av något så ovanligt som en niqabklädd kvinna i Egypten i våra tidningar? Med samma tema – ”kvinna med skylt som protesterar mot Mubarak”. Är det en massproduktion från ett Photoshop-lab på en bildbyrå?

  Men det som som verkligen får mig att misstänka bilderna är det som INTE finns där! En kvinna som är såpass strikt muslim att hon bär niqab skulle väl knappast gå ut ensam? Hon borde vara eskorterad av någon man, eller åtminstone ha en annan kvinna i sällskap. Inte gå mol allena på en i övrigt FULLKOMLIGT FOLKTOM GATA!?!?! Eller? Var är resten av demonstrationståget? (”The dog didn’t bark, Dr Watson…”)

  Kanske är det jag som blivit nojig…

  (Hade det varit Jinges bild däremot hade jag varit säker på att det varit en förfalskning, Varg på trottoaren mitt i Haninge, va? ;-) )

  • Och varför förekommer det TVÅ så lika bilder av något så ovanligt som en niqabklädd kvinna i Egypten i våra tidningar? Med samma tema – ”kvinna med skylt som protesterar mot Mubarak”. Är det en massproduktion från ett Photoshop-lab på en bildbyrå?

   Jag ska kika på bilden i Photoshop, ja det är märkligt att hon SKRIVER vad hon tycker på ett papper. Men jag tvivlar starkt på att DN fejkat, det är nog ett par nivåer innan DN fått den.

   Och var hittade hon ett skrynkligt grönt A4-papper? Hade hon en grön filtpenna under nikaben?

   Men Emilio Morenatti är en himla duktig krigsfotograf, dessutom världskänd. Att han skulle ta risken att fejka är långsökt, men hjälpa till att fixa en bättre bild, visst…

   • Likt förbaskat ser det väldigt arrangerat ut, även om det inte skulle vara mixtrat med datorhjälp. Vad har hon där att göra utan en kotte som ser henne demonstrera? Utom fotografen då. Lite för proper också, ungefär som hon var uppställd framför en turistattraktion. Och som sagt, niqabklädda kvinnor ser man sällan ensamma. I och för sig har jag inte varit i Egypten, så det kanske är andra traditioner där. Kanske någon kan upplysa?

   • Celsius är på rätt spår. Det är väl fullkomligt omöjligt att hitta en ensam människ på en folktom gata i Kario. Där är de ju så många att de inte får plats. Tomma gator är ju gator där strider skett mellan demonstranter och polis. Man står inte och visar segertecken så där om man är tjej. En tjej i Niqab på en sådan gata hade blivit hur rädd som helst och inte poserat för en utländsk fotograf.

    Å andra sidan så ska folk ha på sig det de vill utan att bli utställningföremål jämt.

    • Problemet är att den där plåtisen är världsberömd. Skulle han strula med sådant så är han X-plåtis på nolltid.

 12. Bara en fråga. Är det någon som har sett bilden i någon annan tidningen eller i ett annat sammanhang?
  Varför jag frågar, i bland är bilder klippta ur sitt sammanhang och används till annat än vad de var tänkta för.
  Originalbilden kan ju också ha varit mycket större och vi inte vad hon på bilden betraktar, vi utgår från att det är fotografen men det kan lika gärna finnas något utanför bilden som vi inte ser.

  • Fast plåtisen har stått på två meters avstånd och fokuserat på henne så det är nog ingen bredare bild även om den säkert är lite beskuren.

 13. Bilden av DN som en liberal tidning är aningen missvisande, ty denna tidningen inte sällan går emot liberala värden. Jag tror snarare att Tidningen får tolkas och bör ses ur ett ägarperspektiv.

  Fast i frågan om islamofobi så är det minst lika illa ställt med SVD. Från fanatikern Gudmundsson till dagens Magnus Norell (forskare och islamofob).