Dagens Bildfråga – Men vad ÄR detta?


Idag har jag varit nere och knallat i Ösmo och bland annat plåtat kyrkan..

Jo jag tycker kyrkor är spännande eftersom de ofta är fornminnen som fortfarande används. På väg därifrån kollade jag lite på gamla hus, något som jag oxo är road av, och hittade den här mockapären. Men vad ÄR det för något..?

(Rätt svar publiceras först framåt kvällen)


10 svar till “Dagens Bildfråga – Men vad ÄR detta?”

 1. En plog, som man plöjer med efter häst eller oxe? Undrar om inte Karl-Oskar gick med nåt liknande i Utvandrarna… Man håller i handtaget , det åt höger, uppe åt vänster delar sej två långa störar som selas vid hästen. Jag tycker mej se ett par stenar eller nåt snett ovanför skärbladet som ska tynga ner det hela.

 2. Kan mycket väl tänka mig att det är en rest från det svenska jordbrukarsamhället.. då många gick och harvade efter en sådan här!!!

 3. När Ken slår till står blixten stilla.. :-) (Gammalt djungelordspråk)

 4. Tomas lär f.ö. utvisas av några damer, alt. få en handväska i huvudet. Nertyngd av en tegelsten.. :-) :-)

  F.ö. undar jag om den inte är avsedd för två oxar. Det verkar vara en modell som spänns mellan två djur. Lasse som är en äkta plöjboj får väl utreda saken..

 5. Det är egentligen inte en plog. Åtminstone kan man inte säga det utifrån bilden.
  Det är skillnad på plog och årder. Skillnaden består i första hand av att plogen har en vändskiva som vänder tuvan uppochner.
  I Sverige anvädes i huvudsak endast årder från till början av 1800-talet. Därefter ersattes den av rikiga plogar mer och mer. Årder fortsattes dock att användas, fast då huvudsakligen i samband med potatisodling. Även idag användes moderna åder vid potatisodling.
  Vad jag kan förstå av bilden är det alltså ingen plog i dess rätta mening, utan ett årder. Fast användningen av de bägge redskapen har samma syfte; att luckra upp jorden.

 6. Det var väl när dessa plogar började tillverkas med
  järn som man kom åt ogräsproblemet, kunde öka
  skördarna och sålunda fick ett effektivare jordbruk –
  som Europas tillväxt tog fart?

  ”Effektivitet” och ”tillväxt”… Nej, det var förstås då
  för länge länge sedan som kapitalismen tog skruv och
  vägen mot dagens eländiga förhållanden startade! (Jag
  måste ju tänka på vems blog jag kommenterar i… ;-)