Dagens Bilder – Moskén på Söder


Idag var jag inne och tog några bilder i Moskén vid Björns Trädgård i Stockholm.

Det är frapperande hur vänliga alla troende muslimer är. Jag kände mig välkommen i moskén trots att jag kom strax före fredagsbönen – och trots att jag är ateist..

Men jag ska gå tillbaka i veckan då det är lite lugnare, det fanns ett antal bilder som jag inte ville ta idag av respekt för besökarna.

När jag gick därifrån var det massor av folk på väg dit. En av männen berättade att det skulle bli omkring 2000 personer. Även om det inte finns lika många moskéer som kyrkor kan man ju undra när kyrkan samlade så många troende.

Det är uppenbart att islam har en helt annan ställning bland sina utövare än vad kristendomen har.

Jag fylls dessutom av skam inför det faktum att högern, med folkpartiet i spetsen, utsätter muslimer för så grov ringaktning som de gör.

Genom den långtgående lögn- och hetskampanj som nu pågår ökar rasism och främlingsfientlighet.

Jag skäms över den intolerans som uppvisas av rasistiska bloggare som inte gör annat än lever för att sprida islamofobi..


7 svar till “Dagens Bilder – Moskén på Söder”

 1. Kul att du var där! Vi behöver mer kulturrapportage som det här i bloggosfären. Vet du vilket islamiskt samfund moskén tillhör?

 2. Nej det vet jag inte. Har för mig att det bara finns 3-4 olika, men om det är ”samfund” i vår bemärkelse vet jag inte. Kanske ska ta reda på det i veckan..

 3. Intressant! Jag var senast i går i Björns trädgård, stog och tittade ett tag på moskén och undrade för mig själv hur det såg ut i den. Här hittade jag svaret. Vad är det för typ av kristallkronor, eller vad man skall kalla det, som hänger i mitten av rummet? F.ö. håller jag verkligen med dig när det gäller Folkpartiets helt vettlösa och nyansbefriade hållning. Vad är det egentligen dom håller på med? Jag har bott utomlands några år och flyttade hem för ett år sedan och det verkar som om folkpartiet har genomgått någon slags demonisk transformation under de två åren. Är det någon som har någon länk till en bra analyserande artikel om detta?

 4. Människor i olika delar av världen är mer eller mindre religiösa, men jag vet inte om du varit på några frikyrkomöten i det här landet? De drar också betydligt fler människor än jag trode möjligt. Själv är jag ateist och har alltid varit det då jag aldrig blev troende av någon anledning. Den religion som dock ligger mig personligen varmast om hjärtat är nog Buddismen. Dels måste man inte tro på någon gud om man inte har lust, dels är det väldigt mycket en religion som koncentrerar människor på personlig utveckling i stället för något yttre mål som tyvärr allt för ofta utnyttjas av skrupelfria ledare för någon sorts maktutövande i politiskt syfte.

  Generellt har jag lite svårt för om människor med mycket djupa religiösa övertygelse. Dels för jag inte själv kan relatera till ”ett personligt förhållande med Jesus” eller muslimernas heliga texter. Jag har dock intresserat mig tillräckligt för att läsa några av de religiösa skrifter jag tycker hör till allmänbildningen att ha lite koll på, dessa innefattar bl.a. Bhagavad-Gità, Koranen och Bibeln. Av dessa så var nog Gitan den mest fascinerande och Koranen utan tvenkan den tristaste läsningen.

  Jag hade också möjlighet att besöka en riktigt fin moske (Ummayad) i Damaskus när jag var och jobbade i Syrien, tyvärr är inte mina bilder online just nu pga ett trasigt nätaggregat men de kommer nog upp efter semestern igen.

 5. Jag håller med Lennart, det här var sannerligen ett kulturreportage. Du tog inga bilder av den speciella ingången för kvinnor när du ändå var där?

 6. Ni behöver inte vara rädda för att gå in i en moské. Principen är precis som i kyrkan, alla är välkomna. Det kan vara för att man behöver värma sig, gå på toa, sitta och lugn och ro, tänka eller be.

  Min far, en atiest liksom jag, brukade alltid gå in i moskéerna för deras badrum. Dessa var överlägset hygieniska jämfört med alternativen.