Carl Bildt har rätt

Benjamin Netanyahus tal var en missräkning för palestinierna på Västbanken och i Gaza. Personligen tycker jag att det verkar som om de inte hade förväntat sig något annat heller, och det är väl en rimlig uppfattning.


Carl Bildt träffar Avigdor Lieberman
i Luxemburg idag, och han använder som vanligt sin egen blogg till diverse utspel, något som tidningarna förstås är uppmärksamma på. Och det ska sägas, det är inte särskilt ofta som jag tycker att vår utrikesminister har rätt, men i det DN citerar så håller jag med honom.

Dagens Nyheter: ”Utrikesminister Carl Bildt är kritisk till de villkor som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu satte upp för ett självständigt Palestina i sitt linjetal på söndagskvällen. ”Han nämnde visserligen begreppet palestinsk stat, men omgärdade det samtidigt med så kraftiga begränsningar att det seriöst går att ifrågasätta om begreppet egentligen är relevant”, skriver Bildt på sin blogg. ”Och i andra viktiga frågor uttalades en politik som snarare kommer att försvåra möjligheterna till en fred.””

Jag fick för en stund sedan ett e-postmeddelande som föreslog att Sverige skulle använda tiden som ordförandeland bland annat till att driva frågan om Mellanösternkonflikten. Det är givetvis en bra idé och kanske skulle PGS och ett antal medarrangörer försöka upprepa den manifestation som gjordes mot bombkrig mot civilbefolkningen i Gaza?

Samtidigt visar den israeliska politiken på marken vad den egentligen står för. Norska tidningen Dagbladet.no berättar att tre palestinska hem rivs
– varje dag. Den som inte fattar vad ordet etnisk rensning betyder borde kolla in vad som händer på marken i Mellanöstern.

Dagbladet.no: ”Over 300.000 palestinere står i fare for å få husene sine ødelagt av israelske soldater,

ifølge Redd Barna. Hver dag blir opp mot tre hus revet ned, og i enkelte tilfeller har hele landsbyer i de okkuperte palestinske områdene blitt jevnet med jorden av israelske myndigheter. Per i dag står 300.000 palestinere i fare for å miste hjemmene sine, ifølge en rapport fra Redd Barna. Rapporten viser at familier som har opplevd å få huset sitt jevnet med jorden, sjelden får vite om det før rett før det skjer. Ofte får de ikke engang mulighet til å hente med seg sine private eiendeler. Rapporten viser også at folk som opplever å miste hjemmene sine på denne måten, ofte får langvarige fysiske og psykiske lidelser.”

Man kan, som en av dem som kommenterade det jag skrev tidigare, undra vad det är som gör att t.ex. norska och engelska tidningar har så mycket bättre bevakning av mellanösternkonflikten?

i Andra om: , , , , , , , , , , , ab12 dn1234 svd123 n24 dagen dbl1234 ex1 t Anna Hellman RodaM UV Motbilder Svensson Alliansfr Annarkia BjörnB t

[tags]Carl Bildt, Mediekritik, Journalistik, Media, Netanyahu, Israel, Mellanösternkonflikten, Palestina, Provokation, Krigshets, Apartheid, Politik[/tags]

  10 comments for “Carl Bildt har rätt

 1. Palestinier
  15 juni, 2009 at 18:22

  Ett par saker och främst att ingenting i denna förbannade konflikten har verkligen förändrats åtminstone till det bättre efter Netanyahus tal
  Netanyahu sa två ord som han hatar mest ”palestinsk stat” men dock inte en försäkran om medgivande till tanken att palestinierna förtjänar en suverän och oberoende stat , Nej Netanyahu nästan kvävde orden ut liksom en person som försökte spotta ut giftet ur sig , Han skulle ha gjort mycket bättre genom att inte säga nånting alls , Man kan betraktar hans tal som en fet ”NOLLA”

  Det är alltid palestiniernas fel , ju närmare vi kommer till ett fredsavtal med de ”palestinierna” ju mer distansera sig från freden , de ger upphov till nya krav , de är inte som visar oss att de vill avsluta konflikten Netanyahu ”bibehållas”

 2. Martin Forsman
  15 juni, 2009 at 23:00

  @Joakim #2:
  Förstår inte riktigt hur du resonerar. Ett självständigt Palestina ha en militärmakt. Det finns flera bra anledningar.

  1. Skydda Israel från terrorattacker utförda av palestinska grupper (eller kanske Al-Quaida) från palestinskt territorium.
  2. Skydda den Palestinska staten från terrorattacker utförda av judiska extremister (f d bosättare m fl) som inte nöjer sig med fred (Israel lär inte stoppa dom).
  3. Skydda den Palestinska staten från yttre (och inre) hot.

  Dessutom har Netanyahu sagt klart nej till ett fullständigt avvecklande av bosättningarna och en delning av Jerusalem trots att det är två delar en fredsuppgörelse MÅSTE inkludera för att bli bestående. Kort sagt, Natanyahu lägger ut dimridåer och det känns skönt när t o m Calle B inser det.

 3. Sara G
  16 juni, 2009 at 00:07

  Joakim, har du aldrig funderat över hur det kan komma sig att Nethanyau har tagit sig rätten att i alla avseenden bestämma över ett folk som hans företrädare med gruvligt våld stulit landet ifrån?

 4. Steffen
  16 juni, 2009 at 01:34

  Tror överhuvudtaget inte på tvåstatslösningen längre. Långsiktigt krävs en demilitariserad statsbildning som inkluderar mer än både dagens Palestina och Israel. Processen på lång sikt måste riktas mot ett ansvar från alla områdets folkgrupper mot alla invånare araber som Israeler. Jag tror att insikten om att tvåstatslösningen inte har någon fredlig framtid är utbredd men att få vågar erkänna det och dra den konsekvensen. Här måste en humanistisk samhällsbildning skapas var de olika religionerna får stötta befolkningsgrupperna i att visa tolerans och omsorg sinsemellan.

 5. MX
  16 juni, 2009 at 02:36

  Dagens citat från Google News:

  ”The fact that he uttered the word state is a small step forward,” … ”Whether what he mentioned can be defined as a state is a subject of some debate” – CB

 6. 16 juni, 2009 at 02:42

  @Joakim

  Hur kan du se Netanyahus krav som rimliga?

  Att det inte spelar någon roll ifall Palestinier strider eller inte finns det gott om bevis för.
  Exempelvis, när det bombades som hårdast på Gaza så höll sig Västbanken lugnt, ändå utökades bosättningarna i allt högre takt även där.

  Tyvärr så har israel gått från att ha blivit tvingade att försvara sig till att bli den nation i mellanöstern med mest extremism.

  Du behöver inte ta mitt ord för det, kolla bara vilka beslut som tas i Duman.

 7. Sara G
  16 juni, 2009 at 06:38

  Detr finns ett tydligen länder som reagerar!
  BELGIAN CAMPAIGN FORCES FINANCIAL GROUP TO CANCEL SETTLEMENT LOANS
  Press release, Israel colonizes, Dexia finances campaign, 15 June 2009

  The Belgian-French financial group Dexia has announced it
  will no longer finance Israeli settlements in the Occupied
  Palestinian Territories through its Israeli branch, Dexia
  Israel. This is the result of a months-long campaign in
  Belgium, supported by non-governmental organizations,
  political parties, local authorities, trade unions and
  other organizations.

  http://electronicintifada.net/v2/article10600.shtml

 8. tina
  16 juni, 2009 at 08:09

  Både araber och judar är semiter. De samsas utmärkt, ja utan inblandning från diverse världspoliser. Bodde flera år i Beirut under kriget på 80-talet. Jag är arabisktalande etnisk svenska med libanesiskt medborgarskap. Trots det myller av olika pseudoreligiösa grupper som stred om makten så fanns en genuin samhörighet mellan semiterna, ja den ursprungliga benämningen alltså. Helvetet i Mellanöstern är främst orsakat av ”stormakternas” dåliga samvete för 2:a världskriget. Att judar hävdar gudomlig rätt till ett område är ju så dumt att det inte ens går att bemöta. Att de sedan tillåts importera miljoner av diverse nationaliteter, vars enda merit för PUT är en judisk mor. Och detta till ett pris av fördrivning av ursprungsbefolkningen palestinierna.Israel är en skamfläck!

 9. 16 juni, 2009 at 11:40

  “Stat är en uppsättning institutioner som innehar auktoriteten att upprätta reglerna för att regera folket i ett eller flera länder, och som innehar intern eller extern suveränitet över ett givet område. Enligt Max Webers tongivande definition, har en stat våldsmonopol, och därför har staten en armé, statsförvaltning eller statlig byråkrati, domstolar och poliser. I internationell rätt brukar andra staters erkännande av en stats oberoende betraktas som nyckeln till suveränitet. Eftersom en stat har flera åtaganden som måste förvaltas och finansieras, har stater bland annat beskattningsrätt, och fungerar som arbetsgivare (den offentliga sektorn).”

  Premiärminister Benjamin Netanyahu accepterar på intet sätt en palestinsk stat eftersom han inte accepterar själva definitionen av en stat som finns ovan. Följaktligen är detta bara ännu ett spel för galleriorna för att visa “fredsvilja”.

  När Ryssland invaderade Georgien började NATO osäkra sina vapen redan efter några dygn medan Israel har ockuperat Palestina under mer än 60 år nu och än så länge har ingen visat någon allvarlig vilja att gör något åt en av de allra största krigsbrott som världen känner till.

  Diplomati fungerar bara när bägge parter är villiga till kompromisser, detta är inte Netanyahu och därmed står alla diplomatiska vägar stilla. Kvar återstår då egentligen bara blokader eller krigshandlingar.

  Men mer våld löser inte några konflikter och i synnerhet inte Palestina/Israel konflikten vars rötter finns över hela världen.
  Nej sådana lösningar skulle bara skapa ännu fler fanatiker som aldrig kommer att kunna acceptera något annat än total förintelse av fienden.

  Målet måste vara att stegvis minska utbredningen av sådan fanatism och på så vis någon/några generationer senare komma till en punkt där önskan om fred och frid är högre än önskan om hämnd. De som förlorat familjemedlemmar, vänner, land och identitet har antagligen mycket svårt att släppa sitt hat och dessa individer finns på bägge sidor i denna konflikt.

  Det är Israel som stått för de grövsta brotten mot folkrätten och det är de som fortfarande bryter mot den genom sin ockupation, sina bosättningar och sina trakasserier mot den palestinska befolkningen. Därför måste de ge vika och dra sig tillbaka om fred någonsin ska bli en verklighet.

  //Mr G

 10. Sara G
  17 juni, 2009 at 06:17

  ”Gazans Treated ’Like Animals’: säger förre presidenten Carter till Palestine Chronical i veckan.
  http://www.palestinechronicle.com/news.php?id=91e6b389a485582a1ceb30168530d9cf&mode=details#91e6b389a485582a1ceb30168530d9cf

  ”Former US president Jimmy Carter said he had to ”hold back tears” while touring scenes of devastation in the war-torn Gaza strip on Tuesday, June 16, and seeing Palestinians treated more “like animals” under the Israeli stifling siege.

  ”Tragically, the international community too often ignores the cries for help and the citizens of Palestine are treated more like animals than like human beings,” Cater said as he toured the blockaded enclave, reported Agence France Presse (AFP)…”

  Han fortsätter:”I have to hold back tears when I see the deliberate destruction that has been wracked against your people,” Carter said as he stood at the ruins of the American School in Gaza, damaged in the offensive.

  Carter decried the fact that the school was ”deliberately destroyed” by bombs from F16s made back in the United States.

  ”I feel partially responsible for this as must all Americans and Israelis,” the veteran politician said…”

Comments are closed.