Bildt ute och flyger – igen


Georgien

Carl Bildt tog tillfället, och regeringens Gulfstream, och drog iväg till Tbilisi vilket han lät meddela på sin blogg igår. Med på resan följde förstås en ansenlig bunt livvakter.


Frågan är väl
om hans regeringskollegor fick veta det på annat sätt. Personligen tror jag nämligen att han kommunicerar med dem mest genom bloggen eftersom han praktiskt taget är ute och flyger jämt. Man kan givetvis undra på vilket sätt vi medborgare gynnas av att ha en utrikesminister som befinner sig mer ovan molnen än nere på fast mark, men avsikten kanske är att bygga ut sitt personliga kontaktnät för den 19 september 2010, om 767 dagar, kan han behöva det med tanke på att hans politiska karriär då är definitivt slut. För alltid.

Annars är det rätt intressant att se höger-
regeringens samfällda reaktion på ryssarnas agerande. Brösttonerna låter som Verdis Fångarnas Kör, alla vet plötsligen inte till sig och är så fyllda av harm så att det sprutar ur öronen på dem. Men när USA gör samma sak som Ryssland, ja då är det ”demokratin” de försvarar. Skulle jag drista mig till att ta in listan över alla länder som USA bombat och/eller intervenerat bara efter andra världskriget gäspar läsarna, eller hur?

Kina 1945-46, Korea och Kina 1950-53, Guatemala 1954, Indonesien 1958, Kuba 1959-1961, Guatemala 1960, Kongo 1964, Peru 1965, Laos 1964-73, Vietnam 1961-73, Kambodja 1969-70, Guatemala 1967-69, Grenada 1983, Libanon 1983, 1984, Libyen 1986, El Salvador 1980, Nicaragua 1980, Iran 1987, Panama 1989, Somalia 1993-?, Bosnien 1994, 1995, Sudan 1998-?, Jugoslavien 1999, Afghanistan 1998-? och Irak 1991-?

Tröttsamt, eller hur? Och ändå har jag inte nämnt Nagasaki och Hiroshima som också skedde efter andra världskrigets slut.

Enligt norska Dagbladet har nu Bush sagt: ” – Russland har invadert en suveren nasjonalstat” Det uttalandet kommer från rätt håll, kan man tycka…

Det lustiga med listan över amerikanska aggressioner mot andra länder är att vi själva håller på att banta bort vårt eget försvar. Allt talar för att vi behöver ett värnpliktsförsvar och att vi kan komma att behöva mobilisera hundratusentals soldater. Nu tror jag inte att USA har några planer för oss, inte heller ryssen, men med tanke på situationen i världen som är allt annat än fredlig, så behöver vi förstärka vår förmåga att försvara oss. Men våra politiker från (s) och högerut anser att det är bättre med några tusen stridsberedda för att sända ut på ”freds-
framtvingande” uppdrag. I själva verket handlar det om att skapa en styrka avsedd att vara en del i en kommande EU-armé och i förlängningen förbereda för ett medlemskap i Nato.

Om nu georgierna har lovats Natos beskydd, var är då Nato? Deras president Michail

Saakasjvili är säkerligen en besviken man idag. Han hade talat med George W Bush om Natomedlemskap, något som Bush gillade skarpt eftersom han då skulle kunna placera ut ännu fler robotramper för att skydda USA mot Iran. Men eftersom ryssarna genomskådat dessa lögner så kände de sig hotade, och det med rätta. Först Kosovo, Polen, Tjeckien och på sikt Ukraina och Georgien, det har givetvis ingenting alls med Iran att göra.

Bush

Men Iran är ändå med som en bricka i det här spelet, landet används som argument för att USA ska kunna driva igenom sina rustnings-
planer, ivrigt påhejade av Israel. Men talet om en liberal ekonomi, som används som ett mantra av högerns alla apologeter, gills inte ordet ”liberal” där, eller är det bara en kuliss för något annat?

Vad detta annat kan vara för något vill jag inte spekulera i, men jag gissar att det är något som har relativt hög viskositet.

Jag vet inte, men jag minns den gamla terrorbalansen, då kunde man sova relativt lugnt i den fasta förvissningen att ingen av dårarna skulle trycka på den röda knappen. Det kan vi inte göra idag när världens starkaste militärmakt leds av en man som kan tänkas komma att avsluta sin politiska karriär med ett gigantiskt fyrverkeri.

AB1 DN123 SvD123 Dbl1 Pol1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Bildt, Desinformation, Kaukasus, Ryssland, Hitler, Saakasjvili, Sydossetien, Abchazien, Georgien, Olja, Bush, Iran, Israel, Politik[/tags]


21 svar till “Bildt ute och flyger – igen”

  1. Nog för att dina amerikanska sympatier är välkända. Och USA agerar otroligt odemokratiskt och krigist i ”demokratins” namn i många fall, och har så gjort historiskt.

    Men lite måtta kan det väl vara på generaliseringen.

    Hiroshima och Nagasaki bombades tex INTE efter krigsslutet ur japansk och Amerikans synvinkel – även om tyskarna må ha givit in. Bombningarna gjordes för att USA (som alltid i krig) ville spara på manskapet och slippa inta ö för ö med enorma förluster, och eftersom dom visste att allt annat än ovillkorlig kapitulation från Japans sida skulle leda till väldigt stora förluster.

    Jag försvarar inte ett sådant agerande, men det var definitivt inte efter krigets slut !

    Och sedan kan man ju ifrågasätta Usa’s högerkonservativa regeringar (som oftast startat konflikter) – men i en del fall måste jag ändå hålla med om att försvar av en demokratiskt vald regering är lättare att ta till sig än en totalitär stats. Tyvärr är ju många av konflikterna i bla Sydamerika under 80-talet exempel på hur odemokratiskt ett val påverkat av en stormakt som Usa kan gå till…

    /K

  2. Andra världskriget var mer än enbart kriget i Europa. Vid Tysklands kapitulation pågick fortfarande kriget i Östasien mot Japan. Kriget avslutades med bombningarna av Hiroshima och Nagasaki varefter Japan kapitulerade. Dessa bombningar utgjorde med andra ord slutet på WWII.

  3. @Andreas:

    I alla fall om man bortser från den lilla detaljen att Japan i praktiken redan var besegrat.

    Och det gör man ju gärna när resten av bloggposten tar emot att gilla, eller hur?

  4. Rysslands rykte har skadats av kriget. Men frågan är om inte USA och Nato:s (& Bildt) rykte tagit mer skada. Förutom att de nu måste se på när en av deras främsta allierade får sig en omgång, så undrar också folk runt om i världen varför de inte är kapabla att försvara sina intressen!

    Liberaler & neokonservativa precis som frireligiösa fundamentalister lever i tron att de besitter en högre moral och att alla gör bäst i att leva i enlighet med deras värderingar! Men det är inte trovärdigt att tvinga fram självstyre för vissa regioner och neka andra samma rätt. Det är inte trovärdigt att vara allierad med en tyrann i +20 år och sedan hävda att man störtat honom för att befria folket. Det är inte trovärdigt med ett robotförsvar just vid rysslands gränser mot ett iranskt hot. Det är inte trovärdigt att rusta upp ett litet och fattigt land och sedan försöka övertyga världen om att man endast är intresserad av fred!

    En journalist på BBC skrev en artikel om vad vi faktiskt lärt av det som hänt. Den viktigaste läxan konstaterade han var ”Do not punch a bear on the nose unless it is tied down”.

  5. Det enda hot mot vårt land, som jag ser det, kan vara en eller flera små fejkade islamistiska terrorhandlingar av CIA- och Mossadanknuten karaktär – för att få oss att välja rätt.
    Sådana låtsade terroraktioner sker ju förövrigt hela tiden runt om i världen
    för att förmå alla att inse att Bushs – och därefter hans efterträdares – statsterroristiska politik, är den enda rätta.
    Målet är en ännu mera världsomspännande patriotisk Patriot Act. För alla som är för Bush – och inte emot.
    Som nämligen vår utmärkta utrikesminister, så nära rörande tillgiven USA:s terror någon kan bli. Den forne så välartade och lydige gossen – men numera välbetalda och ultrarektionära globetrottern Calle Bildt, köpt av USA redan

    for long. long time ago…

  6. Jag tycker SvD hade en rätt intressant aspekt av kriget.

    Ryssland påstod att de ville göra sig av med Michail Sakashvili. Och det motsätter sig USA och NATO.

    Sakashvili är en auktoritär man som kontrollerar Georgien som om det vore hans privata arbetsplats, fänglsar oppositionella, slår ner på fackföreningar, låter tortera folk i fängelser, skickar folk till arbetsläger och stänger oppositionella TV-kanaler.

    Men det är tydligen USA:s jobb att göra det. Men å andra sidan…jag tror inte att Georgien skulle bry sig så mycket om georgierna heller. Kanske ossetierna och oljan, men inte vanliga dödliga (ossetier).

  7. Jinge #3. Problemet var att stora delar av Japans ledning vägrade att inse att de var besegrade. Det fanns två viktiga doktriner som styrde japanerna, förutom att kejsaren var guddomlig.
    Den ena var att japanerna var ett bättre folk, andra lägre stående, därav deras grymhet i manchuriet och på andra platser, även deras sätt att behandla fångar var av den orsaken.
    Den andra var en följd av detta, ingen utlänning skulle på eget initiativ få vara på de japanska öarna.
    Utöver rädslan för stora förluster vid en landstigning av japan så var det också att fortfarande rasade kriget för fullt på fastlandet med fruktansvärd manspillan.
    Så problemet var dubbelt, striderna på fastlandet skulle inte upphöra förrän japan kapitulerat. Utöver det fanns det oerhört mycket japanska soldater på öarna runt om i stilla havet, för us taktik var att erövra de strategiskt viktiga öarna och lämna de andra isolerade. På fastlandet var de allierade tvungen att erövra alla stigar och vägar, varenda meter av mark.
    Det går dock inte komma ifrån att us militär ville prova atombomben, därvidlag var japans motståndsvilja ett bra argument, men det går inte heller att komma ifrån att de (Truman och hans administration) som slutligen godkände användandet var okunniga om bombens effekt.
    För övrigt spelade nog också kravet från us-folk på ett snabbt krigslut in, de ville helt enkelt inte se den ena efter andra död i ett krig som bara verka fortsätta.

  8. Här, liksom i andra trådar, anar jag bristen på folkrättsligt perspektiv.
    Vi må tycka vad vi vill om jänkarnas manipulationer, Georgiens demokratiska tillkortakommanden och israelisk krigsmaterielexport. Men faktum kvarstår att separatismen är ett gift som stormakterna, i detta fall Ryssland, är snabba att utnyttja i egna syften.
    Principen om staters territoriella integritet är viktig att försvara. Alternativet är förfärligt!

  9. @Torsten:

    En faktor i sammanhanget är väl ändå att USA är det land som bryter mest mot detta, inklusive Israel?

  10. Jinge:

    Nej! Det har ingen betydelse! Vi måste hävda folkrätten och freden.
    Ryssarna har samma anspråk som jänkarna att bli bäst i klassen. De har bara inte haft medlen, något som de i snabb takt nu försöker råda bot på.

  11. @Torsten:

    Ja då är jag med. Tyvärr tenderar ”folkrätten” att tolkas på diverse olika sätt beroende på vem som tolkar. Världssamfundet är impotent när det gäller att värna densamma, möjligen beroende på att så många stater bryter mot den, och framförallt stora stater..

  12. Jinge,
    jag måste tyvärr hålla med dig i stort. Bristen på respekt för folkrätten från USA:s sida, inte minst när man var ”den enda supermakten” har lett till att vi reagerar mindre än vi borde på Rysslands övergrepp. Folkrätten är inte lika självklar som nationell lagstiftning vilket gör att man kan ha olika åsikter om vissa av de konflikter som du nämner. Rent generellt kan omvärlden ha rätt att intervenera när det pågår folkmord el.dyl. eller när ett land inte har en fungerande regering. Precis som Ryssland i det aktuella fallet så missbrukas dessa termer av aggresiva stormakter alltför ofta.

    Sedan är snacket om Georgiens ”demokratiska tillkortakomanden” är betydligt överdrivet, med undantag för de baltiska staterna är förmodligen den av de f.d. sovjetstaterna som är mest demokratiskt just nu.

    Däremot tycker jag att det är bra att en utrikesminister är ute och flyger, det är liksom det som är hans jobb. Det är därför det heter utrikes-, liksom… ;-)

  13. @ Christer W

    En annan anledning till bombningarna som oftast överblickas är det faktum att ryssen själv hade möjlighet och vilja att invadera de japanska öarna långt innan jänkarna skulle haft en möjlighet att göra det, de låg redan i båtarna när första bomben föll och invaderade Sakhalin dagen efter, samtidigt som Nagasaki

    Hade nog inte varit så kul om ryssarna norpat själva japan mitt framför näsan på jänkarna, efter 4 års krig.

  14. Truman och hans administration var fullständigt okunniga om bombernas existens till några dagar innan den första föll.
    Militären hade lyckats mycket väl med hemlighålla projektet, trots de höga anslagen.

  15. Klart att CB är högt uppe bland molnen.
    Jag har sett flera gånger i tidningarna att han och hans kollegor benämnts ”höga företrädare”, och ser man till resultaten av deras möten verkar karaktäristiken många gånger riktig!

  16. Utan att vara super insatt i historiken bakom Sydossetien kan det tycks att Ryssland inte har varit så konstruktiv i konflikten som den skulle kunnat ha varit, även om skulden för den akuta krisen kan läggas på Georgien.

    Vissa säger att Ryssland visar sin makt genom att ge igen för den georgiska attacken, men fakta talar om annat. Bl a förlorade Ryssland 4 flygplan (bekräftade) – detta i en relativt lågintensiv konflikt mot en svag motståndare.

    En annan sak som är lite illavarslande – vill man ta reda på den andra sidans syn på konflikten genom att kolla vad rysk media skriver, som ex http://www.mnweekly.ru/ eller http://en.rian.ru/ – ja då får man vänta. Sidorna verkar vara blockerade. Vem har gjort det och varför? Censur? Så har det varit i ett par dagar nu och ingen nämner detta.

  17. Jo, en sak till om vår käre CB. Sverige uppfattas som en av hetsarna mot Ryssland så pass mycket (tillsammans med baltstaterna och Polen) att Tyskland Italien varnar för konsekvenserna av en antirysk front i Europa kan ha.

    Å andra sidan kommer nyheter från Polen om att man skyndar på undertecknandet av avtalet så att USA kan börja bygga sina robotbaser i Polen så fort som möjligt. Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski ska träffa USAs förhandlare i frågan Jogn Rood imorgon. Båda sidorna ska dra ner på sina kraf för att få avtalet undertecknad sägs det. Stöttefrågan har varit bl a USAs vägran att betala skadestånd ifall nåt skulle gå snett i robotbasen och människor/natur/egendom i närheten skulle komma till skada.

    Där ser man att Iran inte är målet för robotskölden…

  18. @ palle

    till ryssens försvar måste man ju säga att de ned skjutna planen är 3 Su-25, låg flygande attackplan och en Tu- 22 anno 1962.
    Personligen tycker jag de hanterat situationen förvånansvärt bra. man var är van med, ”För moderlandet fram mot kulsprutorna! Vapen e för fegisar”