Bristfällig information i media


Den nya regeln som riksdagen kommer att besluta om drabbar även anhöriga, något som ännu inte uppmärksammats i media.

Om sjuka tvingas gå till socialförvaltningen för att de inte längre kan få sjukpenning så gör socialen precis som alltid, man utgår ifrån familjeinkomsten. Det betyder i praktiken att den som är utförsäkrad ifrån Försäkrings-
kassan kommer att tvingas bli försörjd av sin partner, make eller maka. Socialförvaltningen räknar alltid på den sammanlagda inkomsten i familjen och levnadsnivån är satt till existens-
minimum.

Det betyder att en familj där idag en person får sjukpenning efter att regeln trätt ikraft helt blir utan inkomst ifall den som arbetar tjänar tillräckligt för att familjen ska kunna klara sig. Säg att hustrun är sjuk och idag får 15 000.- brutto i månaden från försäkringskassan, mannen som är frisk tjänar 22 000.- brutto, där sjunker den sammanlagda inkomsten från 37 000.- brutto till 22 000.-

Det är bara ensamstående som kan räkna med pengar från soc, bor man ihop med någon så är det den sammanlagda inkomsten som räknas. Arbetslinjen heter det visst, och nu blir den arbetande partnern direktrekryterad av
– regeringen Reinfeldt. Och hur många par/familjer klarar i längden att den ena parten försörjer en sjuk? Och hur länge klarar ett förhållande att man måste leva på existens-
minimum?

AB12 DN12 SvD12

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Försäkringskassan, Långtidssjukskrivna, Ettårsregeln, Socialen, Socialbidrag, Socialförvaltningen, Familj, Familjeinkomst, Existensminimum, Arbetslinjen, Social nedrustning, Högerregeringen, Politik[/tags]


30 svar till “Bristfällig information i media”

 1. Blir väll så att familjer kommer att bli tvingade att skilja sig och flytta isär för att få pengar

 2. Det räcker väl att skriva den ena partnern på en annan adress.
  Ett annat sätt är om man inte är gifta, skapa ett andrahandskontrakt där den ena hyr en del av bostaden av den andre.
  Det går i.o.f.s. inte om båda är skrivna på ursprungskontraktet, eller äger bostaden tillsammans.
  Det kan finnas pengar att tjäna. Helt plötsligt är det 20 svenskar som är skrivna på en 1:a :)
  Man tar och hyr ut adressen till folk.

 3. Ja det är konstigt att media inte tar upp HELA bilden. Och att inte människor därmed förstår vilken rävsax många kommer att hamna i. Däribland även jag och min familj.

  Jag är 39 år och blev skadad i en bilolycka för 19 år sedan, mina skador är permanenta och jag varken kan eller får arbeta. Jag får ut 6200kr netto, min sambo 19800kr och jag har en son sedan tidigare på 17 år som ska försörjas.

  Vi tvingas nog sälja villan, skicka sonen till sin pappa att bo där och separera helt om jag nu blir ’socialfall’. Jag anser att min sambo inte ska behöva betala uppehälle för mig och min son, då har vi inget värdigt liv längre och kan nog inte i längden ens vara tillsammans. För jag tror ingen av oss orkar det. Inte i längden.

  Jag har gått igenom så mycket under dessa år och det här känns som sista droppen. Jag vet inte om det här kommer att sporra mig att kämpa vidare direkt, tvärtom. Jag tror jag ger upp. Jag har gjort ALLT för att komma tillbaka till arbetsmarknaden, men det går inte. Priset jag fått ’betala’ för att jag kämpat och gjort ALLT staten velat ’rehabilitera’ mig till är att jag nu har magsår av oro och sömnlöshet. Tack för det FK, staten och svenska folket!

  Vad är mitt liv värt? Ingenting verkar det som. Är det mitt fel?

  Jag blir så ledsen. Och orolig för min familj.
  / Ängeln

 4. Men då ska du väl ha sjukbidrag? Du kan knappast ha varit sjukskriven i 19 år… Och sjukbidrag ändras inte.

 5. Ja jag har sjukbidrag sedan december 2003, men vad jag förstår ska denna slopas helt?

  Under mina drygt 19 år som ’trafikskadad’ har jag försökt komma ut på arbetsmarknaden genom att gå på AMI (Arbetsmarknadsinstitutet) tre ggr, den utredningen ska man behöva göra bara en gång sa man. Detta för att utreda arbetsförmåga och studieförmåga. Jag har också provjobbat på flertalet ställen i form av arbetsprövningar, rehabiliterats medicinskt, gått på sjukgymnastik, studerat på halvtid 25% (de få universitetskurser som finns på 25%) mm. Listan kan göras lång, mycket lång. Jag har sedan 2003 (eg. tidigare) ingen arbetsförmåga alls efter ett stort antal undersökningar, utredningar och uppbär sjukbidrag till våren 2010 (såvida den inte slopas innan?).

 6. @Ängeln:

  Nää, det är korrekt. Du har ett tidsbegränsat sjukbidrag antagligen och det försvinner. Du kommer istället att få permanent sjukbidrag. Ring FK och kolla så får du höra.

 7. Vad jag vet så finns idag inga otidsbestämda sjukersättningar/sjukbidrag (tidigare sjukpension). Alla beprövas, redan innan jag fick den. Så visst är den tidsbestämd. För alla. Det omprövas 1-3 år i taget. Det är första gången min omprövades i höstas till 2,5 år framåt, tidigare fick jag bara ett år i taget. Ja, jag måste nog kontrollera med FK vad som gäller, men oron finns där eftersom det står att den kommer att slopas helt.

 8. För att få socialbidrag har sammanboendes inkomster och tillgångar alltid räknats ihop. Där blir det ingen förändring.
  Sen ska det väl prövas om man efter ett år verkligen ska vara sjukskriven. Har man inte tillfrisknat efter ett år handlar det väl ofta om en bestående sjukdom/skada som berättigar till sjukbidrag/förtidspension?

 9. @Ãngeln:

  Jag kollade. Det händer ingenting före 2010, det är först då det upphör. Det som nu kommer är att man inte längre kommer att besluta om förlängt sjukbidrag eller vad det heter. De som redan har det händer det ingenting med. Det kommer väl att ändras till förtidspension 2010, men det sker väl ngn slags prövning först.

  @Anna Carlbro:

  Det stämmer. Det betyder att man måste sälja bilen innan man blir berättigad, eller villan och sommarstugan.

  Snyggt jobbat av högerregeringen!

 10. Jag funderar väldigt mycket på detta också.
  Jag har också tidsbegränsad sjukersättning.
  Jag undra vad som kommer att hända fom 1/7
  Blir jag utan inkomst nu.Vad är det som händer
  Man funderar o funderar så man blir tokig.
  Ringde försäkringskassan,fick svar att de vet inte vad som händer.Skulle återkomma senare,men då blir det försent

 11. Jinge:
  Tusen tack. Jag hann inte ringa, fick besök. Då återstår alltså oron till 2010 då. Återför man förtidspension istället då? Beslutas den till Tidsbegränsad eller beprövas den år efter år? (Se nederst).

  Prövning sker ju alltid, så lätt kommer man defintivt inte undan. Det har jag varit med om säkert 100-tals gånger sedan jag skadades. Så fuska kan man väl inte, jag har svårt att förstå att det verkligen går att fuska till sig en ’sjukpension’. Inte för att jag skulle vilja eller göra det (jag vill verkligen JOBBA och tjäna pengar), men många drar ALLA över en kam. Är man ’ung sjukpensionär’ så är man fuskare verkar många tro. Det är verkligen inte sant.

  Anna:
  Det är väl ingen som har nämnt om socialbidraget ändras? Det har som Du sa alltid räknats ihop, där kommer ingen ändring.

  Vad gäller sjukskrivning och om man efter ett år inte tillfrisknat, det är väl där Du har lite fel uppfattning? Vid en bestående skada/sjukdom får man idag ansöka om sjukersättning. Sjukbidrag/Förtidspension = Sjukersättning, den kommer alltså att slopas 2010. Därav oron.

  Alltså – låt oss reda ut begreppen:

  Sjukskrivning = då man är sjuk från arbete eller studier. Man får sjukpenning från FK samt ev ersättning från arbetsgivare/AMF/AGS eller liknande.

  Sjukersättning = då man har bestående sjukdom eller skada, omprövas 1-3 år i taget efter utredning av arbetsoförmåga. Man får sjukersättning från FK.

  Aktivitetsersättning = den som är sjuk kan få aktivitetsersättning för att prova på att återgå till arbete eller studier. Man får aktivitetsersättning från FK.

  Sjukpension = Benämningen finns inte idag, det heter Tidsbegränsad Sjukersättning idag.

  Förtidspension = Benämningen finns inte idag, det heter Tidsbegränsad Sjukersättning idag.

  Ha en underbar dag!
  / Ängeln

 12. Ja men, Jinge, man var tvungen att sälja bilen även tidigare när socialdemokraterna satt vid makten.
  Det har länge varit själva grundbulten för att få socialbidrag – att man gjort sig av med precis allt. Det fick/får till följd att personer som bara befinner sig i en tillfällig svacka tvingas sälja eventuell bostad, bil och sommarstuga. Det kanske ingen tycker är nåt att snyfta över men det borde finnas en möjlighet att få akut hjälp även om man har (rimliga) tillgångar mot att man sen betalar av i den takt man förmår.
  Nu hamnade jag nog utanför din tråd, men du har kanske överseende?

 13. @Anna Carlbro:

  Visst Anna! Men det är inte (s) som hittat på de nymodigheter som nu kommer. Långtidssjukskrivna har nog inte förstått att de kan bli HELT utan ersättning om sambons inkomst gör att de ligger precis på socialbidragsnormen när hyran är betald.

 14. ”Till Anna”.Känner en person just nu som efter långvarigt missbruk nu lever enligt socialtjänstelagen och har bil som anses enlig en kommun i skåne fullt acceptabelt för att kunna ta sig till ett nytt arbete.Personen har tidigare även fått tele räkningar och Tv licens samt dagstidning ovanpå hyran med elen betald samt en kontant summa varje månad för att som man säger kunna leva ett värdigt liv.Så det verkar som om kommunerna följer socialtjänstelagen efter eget omdömme,hur detta nu kan komma sig !?.

 15. Vet inte riktigt varför men mitt tidigare inlägg försvann så vi försöker igen.

  ”Till Anna”
  Vet just nu en person som lever enligt socialtjänstelagen efter år av missbruk där individen enligt kommunen har rätt till sin bil för att ta sig till arbetet samt dagstidning,Tv licens,Tele avgift,Hyran naturligtvis och elen samt mer ovanpå en fastställd summa för att kunna leva ett drägligt liv och denna bil hade personen ävem innan detta arbete dök upp.Verkar vara ett fenomen där kommunen som vanligt tolkar lagen som de vill.

  Säger kanske inte så mycket om man nu tänkt djupstudera ämnet men ger en vägledning i ovanstående där kommunens egna regler spelar in … http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2001:453 för mer information om nyare förändringar i och med 2008 är boken http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172510684 bra som finns på en hel del bibliotek attläsa med flera liknande som jag studerade när jag en gång läste till sköterska.Må väl.

 16. Så här svarade för övrigt Ministern på hur folk skulle klara av rådande situation med dessa nuvarande nedskärningar ….

  http://xxxxxxxxx

 17. Pelle, du har nog rätt. Det varierar säkert runt om i landet hur lagen tolkas. Tack för lästipsen.

 18. Det riktigt grymma är att ett ordentligt antal familjer nu kommer att tvingas sälja sin bostad precis när fastighetsmarknaden viker nedåt.

 19. Jinge,

  Det ryktas om att de röda själva skakat fram det mesta av det som låg bakom detta förslag… *pssst* Tänk om det är sant?

 20. Vi har politiker som förändrar sjukförsäkringen genom lögner.Har vi bara fuskare inom politiken?

 21. Förstår inte riktigt varför det här skulle vara en färg fråga blå eller röd.

  Enl mig är det en folk fråga. Hur mycket empati tycker folket att dom har råd med?
  Helt klart är att en ny tjänste sektor kommer öppna sig. Inte för att sjuka och handikappade vill fuska men för att inte bli av med det dom kämpat för så som en bil tex. Trots att dom inte uppfyller dem handikapps kraven som krävs inte skulle ta sig någonstans och den friheten det innebär att kunna ta sig utanför hemmets väggar. Ändå kommer försöka göra allt för att få behålla en sån förmån. Då samla tom burkar på natten redan är upptaget som yrke av fattig pensionärerna. Så kommer det nu finnas en ny aktör på marknaden med sämre eller lika bra avtals rätt som dem papperslösa. Då socialbidrags normen inte räcker till att ge ens barn det mest grundläggande som krävs för att dem ska slippa bli mobbade och utfrysta och ge barnen nåt extra finns absolut inget utrymme för. Att det snart kommer finnas mäjlighet att köpa tex sexuella tjänster av enbenta eller dem med andra handikapp kommer ske. Har ni otur kanske ni i framtiden kommer anlita en psyksjuk svart dagmamma med ett aggresivt förflutet.
  Frågan är bara hur långt det ska få gå innan någon ändring kommer ske.
  Det enda som behövs är att bli frisk förlarad i en minut så är du av med din sjuk penning grundade inkomst och är nollad hos försäkringskassan och måste vända dig till soss.
  Socialbidraget är inte utformat för att vara något man kan leva på någon längre tid.
  Att ge sina barn nån framtid på går inte eller förutsättningar för en framtid kanske man ska säga.
  i den kommunen jag bor i har dom nu infört en fast norm på 150 kw el per månad klarar du inte den gränsen fär du vara utan el. Var kom dom på den iden? jo biståndsenheten tittade på konumentverkets förbruknings beräkning. Det dem missade var att den visar den förbrukningen folk har under 6 timmar när dem inte sover eller arbetar. Dem som sitter hemma 24 timmar om dygnet pga handikapp el sjukdom måste antingen slå av strömmen under 10 timmar då folk är på jobbet eller försöka sprida ut dem timmarna under dygnet. Då beräkningen bara gåller en varm måltid så är en varm måltid det enda du får. i konsumentverkets norm beräkning står också att inget extra så som datorer eller tvättmaskiner eller diskmaskiner är medräknat i normen.Så om du bor i Årsta-Johanneshovs-Vantörs stadsdel och saknar en lem eller flera kroppsdelar så får du ändå ge upp såna grundläggande saker. Efter ha fått elen avstängd en månad förra året kan ja intyga att detta är sant. Trissta är att det är på väg att hända igen. Hade ja kunnat ens gjort något arbete om än svart så hade det varit bättre än den psykiska påverkan det var att behöva leva i mörker. Fast än har ja inte nåt så lågt att jag säljer mig. Men att försöka bli brottsling börjar låta lockande mat tre ggr om dan, hur mycket el man vill , kläder, sjukvård,tandvård och gratis medicin och nya kompisar och spela poker med på kvällarna låter inte längre så illa.

 22. En tanke smög sig på, lösningen på problemet är naturligtvis att de utförsäkrade får starta salladsbarer och anställa varandra för att sedan konka.

  Elementärt, min käre Watson.

 23. Ahhh det som menas med den ” nya ekonomin ”

  Rätt skrämmande annars att det hela måste innebära nån sorts fusk.

  Att tex Lisa efter 40 år i vården som hjälpt så många människor. Men missade bussen mellan f-kassan och arbetsförmedlingen så det vart ett dygns glapp. Nu måste bete sig som en brottsling för att kunna ha huset kvar hon släpat och jobbat extra på nätter o helger för.

 24. Jag håller med dig Jinge! Vi sjuka är inte hemma för att vi kan arbeta med något, utan för att vi inte kan! Alliansen pratar om fusk, men går bara efter statistik, istället för att kolla upp sanningen! Många blir sjuka av det hårda samhället. Istället för att göra något åt det så att fler slipper bli så sjuka, ska vi tvingas ut i samhället igen och bli ännu sjukare, eller leva på socialbidrag! Flera års rehab. ges inte! Det som skulle behövas för ev. återgång i arbete!

 25. Ängeln: Har du inte fått någon ersättning från försäkringsbolaget eller från
  Förs.kassan
  pga din trafikolycka? Det låter på dig som du inte fått någon ersättning
  alls.
  Du har ju rätt till livränta om det är en trafikskada, oavsett om det är en
  fritidsskada
  eller en arbetsskada.
  Hur kan din inkomst vara så liten?