Bonusar och högerns triangulering


Att ha ett ekonomiskt system som premierar dem som tar extraordinära risker med pengar som inte är deras är i grunden sjukt. Nu visar det sig dessutom att Skandia, som vanligt, är på väg att skämma ut sig, det räcker uppenbarligen inte med SEB och diverse AP-fonder.

Helle Klein/AB: ”Moderaterna noterar toppsiffror i opinionsmätningarna och dess företrädare spelar rollen som ett slags folkets hjältar mot kapitalismens girigbukar. Det är skickligt. Så kan kritiken mot kvartalskapitalismens härjningar reduceras till en moralfråga. Missförstå mig inte… …Bonuskulturen är direkt osund. Girigheten skadar förtroendet för bankväsende, pensionsbolag och näringsliv. Men högerns moraliska upprördhet är inte i paritet med dess handlingskraft för att värna arbete och välfärd. Tonläget är högt, men den politiska aktiviteten är låg.”

Man kan inte annat än att hålla med Helle Klein om hennes bedömning. Det är utomordentligt skickligt att anamma den socialdemokratiska retoriken samtidigt som man genomför den hårdaste högervridningen av svensk politik som någonsin setts under efterkrigstiden. Plötsligen har vi en finans- och en statsminister som ser både allvarliga och bekymrade ut när de talar om direktörernas girighet. Det är skickligt eftersom samma direktörer aldrig fått så stora skattesänkningar som nu under högerregeringen.

Anders Borg sade dessutom i Ekots lördagsintervju att man måste spara eftersom man inte vill höja skatterna. Det är klart att man inte vill, det skulle ju drabba moderaternas väljare och dessa måste man värna. Är det då möjligt att kalla Svenskt Näringslivs ledning för ”- folk som företräder de rikas sär-
intressen”
så har man förstås lyckats väl. Man framstår som präktiga gammelsossar, något som man vet går hem i stugorna.

Så högerns triangulering har varit utomordentligt lyckosam, något som också avspeglar sig i de opinionsundersökningar som numera kommer med bara några veckors mellanrum. Mosa Mona-
kampanjen är dessutom effektiv. På den här bloggen så ser man i kommentarerna att den nu paras med


en rejäl dos kvinnohat. Man kritiserar inte Mona för hennes tillkortakommanden utan på grund av hennes kön. Dessa kommentarer ser inte sidans besökare, men undertecknad ser dem.

Det är ett intressant fenomen och jag kommer att återkomma till det i en särskild bloggpost inom kort.

Helle Kleins avslutning på artikeln står för sig själv, hon påpekar att våren snart är här och skriver att i Reinfeldt?&?Borgs Sverige blåser dock allt kallare vindar. Det är förstås sant, och det gör det på flera olika sätt dessutom.

Andra om: , , , , , , , , it AB12 HD SDS Dagen DPS DN SvD12

[tags]Högerregeringen, Bonus, Skandia, Borg, Reinfeldt, Skatter, Svenskt Näringsliv, Mosa Mona, Politik[/tags]


6 svar till “Bonusar och högerns triangulering”

  1. Har ni tänkt på att kvarttalskapitalism är en socialdemokratisk uppfinning, visserligen med förebild från USA. Det var en socialdemokratisk regering som en gång i tiden införde kravet på kvarttalsrapporter för aktiebolag. Syftet var att skydda aktieägarna, ge dem en möjlighet att närmare följa utvecklingen inom företagen. Det gick visst inte så bra. Följden blev inte vad man tänkt sig, precis som med så många andra politiska intiativ.

  2. Helle Klein brukar leverera klarsynta analyser. Så även denna gång. Att borgarnas politik, i synnerhet moderateras, gynnar överklassen borde vara underförstått.

  3. Ingressen antyder ungefär vad jag tycker. Bonussystem som sådant är inte fel, det är kriterierna och beloppen som borde diskuteras.
    Totallönen för dessa individer är en grundlön plus OM dom uppnår vad deras chefer (styrelsen?) vill någon forma av bonus. Enkelt sätt så villkoras en del av lönen.
    Landslaget brukar väl få en bonus OM dom vinner VM och liknande? Jag fick också 4% i bonus för jag hade klarat av några saker min chef ville ha gjorda.
    Det är beloppen och kritererierna som åtmonstone retar mig

  4. Mats, det var väl snarare en liten del av socialdemokraterna, Rothstein och Feldt och några till som förfördes av de nyliberala tankarna och började tala om ett ”systemfel.”