Bokvarningen – Annika Bryns – Brottsplats Rosenbad


Det är med viss tvekan jag skriver om denna bok. Kanske därför att författarinnan själv är bloggare, jag vet inte.

Men jag vet att hon inte tillskriver mitt omdöme något större värde så jag känner att jag kan berätta ändå.

Jag kom till sidan 42 i boken. Det händer någon gång ibland att jag lägger ifrån mig böcker, men det brukar bli omkring sidan 50 innan jag ger upp. Här höll jag på att ge upp redan på sidan 20. Jag fick tvinga mig själv att läsa vidare men sådant går inte hur länge som helst.

Boken har, så långt jag orkade, en klichéfylld upptakt där författarinnan staplar varenda kioskdeckarplattityd på varandra i trave efter trave. Detta parat med något slags politiskt patos som påminner mig om Ny Demokratis staplande av ölbackar. Inte så att det var rasism, utan mer någon slags meningslös populism.

En tuff (?) polis åker i inledningsskedet till Thailand på semester och vilken roll hans ”samhällskritiska” tankar ska spela i boken har jag svårt att förstå. Skälla på regeringen kan ju vara skojigt att göra med här känns det bara ytligt och platt.

Kulmen nås tidigt när justitieministern hittar sin statssekreterare svårt misshandlad, inne i Rosenbad. Författarinnan har dessutom gjort statssekreteraren en björntjänst, statssekreteraren är nämligen en fullblodsindian.

Där blev det bara för mycket..

Själv frågade jag mig varför mitt bibliotek här i Haninge inte hade beställt hem ett enda exemplar, nu vet jag svaret.

Annika Bryn har skrivit en eller två böcker innan denna, och de kanske är bättre. Men den här boken får mig att undra om de sparat in på lektörerna på Wahlströms..

Nu antar jag att vissa bloggare kommer att skälla mig för ”Arga Gubben” igen, men kvällen är räddad ändå. Jag hittade nämligen en Minette Walters som jag inte har läst på biblioteket också..


25 svar till “Bokvarningen – Annika Bryns – Brottsplats Rosenbad”

 1. Haha, vilken sågning!

  Inte för att jag hade den minsta avsikt att läsa den här boken som jag inte ens hört talas om innan nu, men nu tänker jag definitivt inte läsa den.

 2. Jinge! Jag har läst hela boken och undrar varför du lägger sådan möda på att skriva ner den?
  Några av frågorna som väcks av läsningen är lika vettiga som frågorna som väcks när man läser din blogg. Nämligen varför är vissa vänstermänniskor så ivriga att bekräfta borgarbrackornas nidbilder av en vänstermänniska?
  Det finns ju en renodlad maktaspekt även hos vänsterns ledande politiker. Där är alla nyanser bannlysta och framför allt är den enskilde individen bara en prototyp av stiliserade kategorier.
  Det betyder ju å andra sidan inte att de politiska borgarna har någon enda poäng.
  Den dag den politiska vänstern kan ta friheten och den enskilda individens intressen från borgarna så har vi den socialism och planekonomi som egentligen är självklar för oss alla…

 3. Jag har läst hela boken och undrar varför du lägger sådan möda på att skriva ner den?

  Det är en berättigad fråga. Men om du följt min blogg så vet du att jag emellanåt säger vad jag tycker och tänker. Frågan jag ställde mig innan jag skrev postningen var om jag skulle undvika att skriva vad jag känner bara för att hon är bloggare. Jag kom fram till att jag inte skulle ta den sortens hänsyn utan vara ärlig.

  Klickar du på ämnet böcker så hittar du fler sågade. Som Malte skriver så hittar man inte så ofta så riktigt usla böcker faktiskt. När man gör det så bör man ju varna för dem oxo kan jag tycka.

 4. Det är klart du ska skriva vad du tycker, oavsett om författaren är bloggare eller inte. Önskar bara att du hade sagt vad du tyckte när jag ställde frågor till dig på den här bloggen för ett tag sedan och aldrig fick något svar.

  Nå, jag recenserar också ibland, men jag brukar nog läsa ut böckerna innan jag delar ut ros eller ris. Jag tror inte du kan avgöra vad som är ”kulmen” i en bok redan efter femtio sidor. Eller fatta varför polisen går omkring i Thailand och funderar. Att bli liknad vid Ny Demokrati tar inte denna ärkeantinazist särskilt väl upp, men som sagt – ordet är fritt.

  Ser att du i alla fall gillade Stiegs bok. Undrar vad han sagt om det.

 5. Intressant problem det där! Har inte läst boken själv och hade heller inte hört talas om den tidigare. Det intressanta är väl att du Jinge totalkrossar en bok som du knappt öppnat…men å andra sidan så är det ju din blogg och du är i din fulla rätt att skriva om precis vad du vill! Har författarinan förresten gett nån kommentar om sågningen?

  Tjenixen,
  Alejandro

 6. ”Jag vet att hon (författarinnan) inte tillskriver mitt omdöme något större värde” skriver du.
  Din sågning av 20 sidor bok är alltså bara en hämnd för att hon tidigare sågat dig?

  Jag anar en rolig historia här… Hur började det?
  ;-)

 7. Så är det förstås Chadie. Men isf rekommenderar jag att du lånar den på bibblan om de har den.

  Men det händer ibland att en bok är så platt att man inte står ut. Ngn föreslog att sågningen var en hämnd för ngn författarinnan sagt, icke. Jag minns inte vad hon skrev ngn gång men det var inte så farligt, men jag minns att hon skrev nåt. Men min tveksamhet till att berätta hur det var med kvaliteten på boken kom sig av att hon bloggar. Inget annat. Men samtidigt så kan man ju inte ta den sortens hänsyn.

  Läser jag en skitbok, eller delar av den, så är det klart att jag ska säga mitt hjärtas mening om den, detta var inte den första boken jag skrivit ner.. :-)

  Att jag inte stod up mer än 42 sidor kan jag dessvärre inte rå för. Det har definitivt med boken att göra och inget annat.

  Se den tidigare bokvarningen om Mankells pekoral..

 8. Klargörande:

  Uppenbarligen anser AB att jag tillhör något som hon kallar ”Brunvänster” på sin blogg. Det är i sig inte värt att kommentera. Att Haninge bibliotek inte hade en enda bok av AB förrän nu i december är fullständigt klarlagt.

  De visste inte ens vem hon var och ingen förutom jag hade frågat efter Rosenbadsboken här på huvudbiblioteket. De kanske trodde att många skulle göra det eftersom jag är en av bibliotekets ”storkunder”, vad vet jag.

  F.ö. förstår jag att AB blev sårad, men samtidigt så har jag skrivit ett antal rejäla sågningar och inser inte varför hennes bok skulle benådas bara för att hon är bloggare. Tvärtom, hon har ju möjlighet att svara emot.

  Men saken är lätt utredd av naturliga orsaker. Läs gärna boken och om någon på allvar tycker att den är jättebra så ska jag inför publik äta upp min gamla Stenmarksmössa.. :-)

  Att det var Israels brott mot Genèvekonventionen, brotten mot palestiniernas fri- och rättigheter, murbyggandet på palestinskt territorium och deras övriga krigsförbrytelser vi har haft olika uppfattning om mindes jag inte.

  Men det förklarar måhända varför hon kallar mig antisemit.. :-)

 9. Kallas du brunvänster och antisemit bara för att du sågar en bok? Vad i hela friden har din uppfattning om israel med boken att göra? Handlar den om isarel också? OSA!

 10. Vad jag kan se har du skrivit högvis med recensioner – men bara två ”varningar”. Annika Bryn och Mankell.

  Det osar personlig vendetta här – särskilt som du inte ens läst AB:s bok. För en oinvigd (som inte heller läst boken) ser det ut som om du bara letat efter en förevändning att få klippa till författaren.

 11. Jo jag skrev ju att jag var tveksam.. :) Men söker du så hittar du en bok som heter ”coachen” oxo. Jag har sågat fler än så, men tre kommer jag ihåg på rak arm. Titeln ”bokvarningen” kanske jag inte använt så mycket..

  Nää, jag har inget emot AB alls. Att hon gnällt på mig förut mindes jag och därför nämnde jag det. Men som jag sagt till ngn annan.

  Läs och bedöm själv. Är det berättigad kritik eller inte??

  För en stond sedan så googlade jag på vad andra skrivit om boken. Det är tydligt att jag inte är helt ensam i min uppfattning.

  Googla du med..

 12. Pratar du skit om en julklappsbok va? :-) Jag fick den boken av min syster eftersom hon vet att jag gillar deckare. Jag håller nog med dig helt, det var inte en bra bok. Inget som jag kommer att komma ihåg ifrån den i alla fall. Och du Jinge! Jag tycker att du ska fortsätta köra ditt eget race! Det är därför det är kul att läsa bloggen!

 13. Eget race sure, men Jinge.. klipp bort ”inga provocerande kommentarer” om du ska fortsätta skriva i den nuvarande kommentarstilen.

 14. HiDe, du kanske inte hajjat detta, men det är jag som är ansvarig för vad som skrivs här, även för vad du skriver.. :)

 15. Så genomskinligt bitter och hämndlysten du framstår Jinge. Det är ju inte boken du reagerar på, utan på Annika på grund av ett helt annat sammanhang.

 16. Håller med Louise. Du kanske har helt rätt, boken är dålig. Men det märks tydligt på det du skriver att det är annat i dina tankar.

  Och ja, jag är fullt medveten om att det är du, Jinge, som är ansvarig för texten på sin blogg. Vad jag menade var, att om du ska ha kommentarregler för oss andra, i stil med ”inge provocerande kommentarer” så får du allt sluta skriva provocerande kommentarer själv först, annars blir debatten knappast på lika villkor.

 17. Louise! Återkom när du läst ”boken” :)

  HiDe: Kul du..

  ”Vad jag menade var, att om du ska ha kommentarregler för oss andra, i stil med “inge provocerande kommentarer” så får du allt sluta skriva provocerande kommentarer själv först, annars blir debatten knappast på lika villkor.”

  Detta är knappast provocerande..

 18. ”Louise! Återkom när du läst “boken” :)”
  Vore det inte en bra idé att du själv också läste boken?
  Hela alltså. Inte bara 42 sidor…
  En recention efter ett 40-tal sidor är ju ungefär lika intressant som ingen recention alls.

 19. Klart du skriver provocerande. Fråga Annika om hon känner sig provocerad när du skriver ”Om jag läser en skitbok..”.

  Jämför med att jag kallar denna sidan för en skitblogg (vilket jag inte tycker).. tycker du inte att det är provocerande då?