Boktipset: Flickan som lekte med elden – Stieg Larsson


Förra året utkom Stieg Larssons bok Millennium som handlade om journalisten Mikael Blomkvist och en skandal som ledde till en bok och kontakt med Lisbeth Salander.

Lisbeth Salander är en ung vinddriven kvinna som är en av landets främsta hackers och dessutom ett matematiksnille. Vinddriven är hon på grund av sin totala oförmåga att inordna sig i acceptabla sociala mönster, och upplever hon att en man begått en oförrätt mot henne, eller försökt att sätta sig på henne så kan hon reagera ytterst aggressivt.

I den här boken dyker hon också upp och får givetvis spela en alldeles avgörande roll för hur dramat gestaltar sig. Mikael Blomkvist själv driver en liten månatlig tidskrift tillsammans med några kamrater. Det är en lönsam verksamhet och det är ett antal delägare och anställda som försörjer sig på detta. En dag får de kontakt med en journalist och dennes forskarstuderande sambo och utifrån det spinns handlingen vidare.

Stieg Larssons förra bok, Millennium, skrev jag snälla saker om och gav den fyra plus av fem möjliga. Det var dessutom en stark fyra och jag har väntat med spänning på den thrillerns uppföljare. Jag blev inte besviken kan jag berätta, tvärtom.

Boken har dock två klara nackdelar som jag måste varna för. Det är inte en bok man ligger i soffan och läser, den är tung med sina 632 sidor. Man måste också planera sin dag för när man börjat är det stört omöjligt att lägga den ifrån sig. Själv var jag klar med den någon minut före soluppgången…

”- Kalle Djävla Blomkvist”, säger Lisbeth Salander på bokens sista sida, och varför hon säger så ska du absolut ta och lista ut själv. Du kommer inte att ångra dig.

Stieg Larsson avled plötsligt på sitt arbete på tidskriften Expo. Men innan den tragiska händelsen hade han lämnat in en trilogi deckare till sitt bokförlag. Det här var bok nummer två och vad jag skrev om den första kan du se på länken under bilden.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Boktips, Böcker, Stieg Larsson, Flickan som lekte med elden, Deckare, Thrillers[/tags]


2 svar till “Boktipset: Flickan som lekte med elden – Stieg Larsson”